De Rijp, het mooiste dorp van Noord-Holland!

De Rijp, het mooiste dorp van Noord-Holland! De Rijp staat bekend als het mooiste dorp van Nederland. Als je er eenmaal bent geweest, zul je dat kunnen beamen! De Buurtjes, het Raadhuis en de Amsterdams aandoende grachtenpanden maken van De Rijp een gezellig, knus dorp. Het is bijna ondenkbaar dat deze plaats vroeger de belangrijkste plaats van Nederland was.

Musea

Museum Jan Boon

Jan Boon was de laatste reder van De Rijp. In zijn museum in 't Walhuis vind je meer informatie over Jan Boon.

Museum in 't Houten Huis

In dit kleinschalige museum vind je een overzicht van de geschiedenis van het Schermereiland. Je leert hier meer over de walvisvaart die De Rijp zo beroemd maakte, maar ook over de haringvisserij en de grote brand in De Rijp, die ongeveer 30% van het dorp in de as legde.

Bezienswaardigheden

De Buurtjes

De Buurtjes is het gedeelte achter het Jan Boonplein. Je komt er via een klein straatje vlak naast de snackbar, als je niet wist dat het er zat was het je nooit opgevallen. En dat is nu juist de schoonheid van de Buurtjes. Dit is het oudste gedeelte van De Rijp, en er staan nog volop gezellige huisjes. Leuk om even doorheen te wandelen. Als je doorloopt tot het einde kom je uit bij de fluisterbootverhuur, hier kun je nog een vaartochtje maken door de mooie Eilandspolder.

Het Raadhuis

Het Raadhuis aan de Dam is een zeer indrukwekkend gebouw, tijdens de zomermaanden heb je een grote kans om een trouwerij te zien, het is een zeer geliefde trouwplek. Van binnen is het minder indrukwekkend, maar wel leuk om even te bekijken. Je vindt er een Waag, een Jan van der Heyden-brandspuit en de VVV van De Rijp (zie foto bij artikel).

Nederlands Hervormde Kerk

Deze kerk is bekend geworden door zijn mooie gebrandschilderde ramen. Tevens is de zerkenvloer een bezoekje waard, onder andere de beroemde Rijper Jan Boon ligt hier begraven.

De Tuingracht en de Rechtestraat

Langs deze gracht en straat staan mooie grachtenpanden, zeker een wandeling waard!

De Eilandspolder

De Eilandspolder is alleen te bezichtigen per (fluister)boot. Deze kun je huren bij de boerderij achter winkelcentrum 't Boegbeeld. Naast het centrum kun je doorlopen langs een houten poort, als je linksaf slaat zie je de fluisterbotenverhuur. Ook kun je een excursie boeken bij de VVV (in het Raadhuis op de Dam).

Wandelen/fietsen/varen

De Rijp is zeer geschikt om te wandelen, fietsen of varen. Voor routes kun je het beste even langsgaan bij de VVV, gevestigd in het Raadhuis.

Horeca

Aan gezellige restaurantjes en cafés geen gebrek in De Rijp! De meeste restaurants bevinden zich in de gezellige Rechtestraat.

Het wapen van Munster

Gezellig restaurant met groot, deels overdekt terras. Uitgebreide kaart, redelijk aan de prijs.

De Reghter

Zeer gezellig ingericht restaurant met een uitgebreid menu. Redelijk aan de prijs.

Oudejans

Mooi gelegen aan de Dam, met uitzicht op het Raadhuis. Groot terras, redelijk uitgebreide kaart, redelijke prijzen.

De Walvis

Snackbar/Lunchroom, zeer populair bij 'de lokale bevolking'. De kwaliteit is dan ook goed, de keuze is groot en de prijzen goed. De Walvis heeft een terras.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Eilandspolder: natuur en recreatieDe Eilandspolder is een laagveen natuurgebied in Noord-Holland, gelegen in de gemeenten Schermer en Graft-De Rijp. Het i…
Is deze ananas rijp? Beoordeel in drie stappen een ananasIs deze ananas rijp? Beoordeel in drie stappen een ananasEen verse ananas is een heerlijk zoete tropische vrucht, boordevol vitamine C en vetarm. Lekker en gezond fruit dus! Hoe…
Frisse maaltijdsalade met spinazie en avocadoFrisse maaltijdsalade met spinazie en avocadoEen lekkere maaltijdsalade is een gezonde en makkelijke manier om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. Dit recept…
Vriezend weer met en zonder mist geeft verschillen in rijpVriezend weer met en zonder mist geeft verschillen in rijpEén nachtvorst is al genoeg in de winter om het groene landschap te veranderen in een wit sprookje. Het heeft niet gesne…

Texel; een land op zichTexel; een land op zichWanneer je rust, ruimte en een prachtige natuur zoekt, is Texel de plek bij uitstek om te bezoeken. Het eerste en tevens…
Unieke uitstapjes in Zuid LimburgUnieke uitstapjes in Zuid LimburgHet hele jaar door is het zuiden van de provincie Limburg een door toeristen veel bezochte plek. Van binnen- en buitenla…
Bronnen en referenties
Reactie

L. Schouten, 03-01-2008
Ik wi graag vernemen, hoe laat de zon (als die tenminste schijnt) op zijn mooist staat voor het raadhuis in De Rijp N.H te fotograferen. Bij voorbaat mijn dank voor de genomen moeite. Reactie infoteur, 04-01-2008
Hallo mr/mevr Schouten,

Het Raadhuis staat met de voorkant naar het zuiden toe, maar wanneer het licht het mooiste is ligt waarschijnlijk ook aan het jaargetijde? Helaas heb ik zelf geen verstand van fotograferen!

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 14-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.