Maastricht: wandelen langs cultuur en historie

Maastricht: wandelen langs cultuur en historie Maastricht heeft vele gezichten. Leer ze al wandelend kennen. Mogelijkheden te over! Zoals een wandeling langs restanten van de oude middeleeuwse vestingwerken. Langs karakteristieke gebouwen en pleinen van weleer of de zeer recente architectuur van Jo Coenen. Kijk omhoog en bewonder oude gevelstenen en luister naar hun geschiedenis. Ontdek de rituelen en ontrafel het mysterie van het vroege Christendom. Geniet van de totale ontspanning tijdens een wandeling langs de Maas of volg stroomopwaarts het riviertje de Jeker.

Romeinen

De stad Maastricht werd ruim 2000 jaar geleden door de Romeinen gesticht onder de naam 'Mosa Trajectum'. Ze is daarmee één van de oudste steden van Nederland! Het mooie is dat er nog zoveel van de geschiedenis bewaard is. Daaraan heeft de stad een groot deel van haar charme te danken. Het kenmerk van de stad is de Servaasbrug, die je dan ook terugvindt op veel ansichtkaarten en schilderijen. Dan zijn er de twee basilieken die hun stempel drukken. De oude stadsmuur, het Vrijthof, Romeinse opgravingen … Eenieder met een liefde voor historie kan hier zijn hart ophalen. En ook met gevoel voor authenticiteit valt er veel te genieten.

Geschiedenis

Hoe kun je het best van deze tastbare geschiedenis genieten? De VVV van Maastricht biedt diverse stadswandelingen aan in combinatie met een bezoek aan een of meer hoogtepunten. Zo kun je:
  • de Sint Servaasbasiliek met haar schatkamer en de crypte met daarin het graf van st. Servaas bezoeken,
  • de toren van de ernaast gelegen Sint Janskerk beklimmen,
  • de Onze Lieve Vrouwebasiliek van binnen bewonderen,
  • twee vliegen in een klap slaan bij een bezoek aan de expositie van het moment in het Spaans Gouvernement aan het Vrijthof,
  • of de prachtige collectie middeleeuwse houten heiligenbeelden in het Bonnefantenmuseum bestuderen.
Verder kun je het zo gek niet bedenken, aan elk thema kan wel een wandeling opgehangen worden. Denk aan: anekdotes, archeologie, bruggen, gevelstenen, oude en hedendaagse kunst in musea en/of galeries, natuur, religie, vestingwerken, de leukste wijk en wijngaarden.

Gevelstenen

Neem het thema gevelstenen. Deze stadswandeling voert je langs verschillende panden met verrassend mooie gevelstenen die vroeger iets vertelden over de functie van de panden. Dit is overigens niet alleen maar een wandeling! Er wordt van uitgegaan dat de gevelstenen je zullen inspireren om zelf aan de slag te gaan… Als je bij een kopje koffie en een stuk vlaai alle indrukken verwerkt hebt, kunnen de mouwen worden opgestroopt en ga je zelf een gevelsteen maken. Je kunt een reliëf uitkerven, gutsen en hakken in een stuk zachte mergel, of je maakt een schilderij. Dit doe je in een passende omgeving, namelijk een karakteristiek stadspand dat als galerie / atelier gebruikt wordt. Duur 3 uur. Voor min. 5 tot max. 30 personen.

Cultuur en historie

Houd je niet van wandelen, of wil je meer zien en/of sneller? Neem dan de fiets en verken de stad met behulp van een ervaren en enthousiaste gids. De tocht gaat door de bebouwde kom en naar buiten, de natuur in. De gids brengt je naar bijzondere plekken, toont je vergezichten en karakteristieke gebouwen en vertelt er de bijbehorende verhalen bij. Zo kom je op plekken die je zelf waarschijnlijk niet gevonden had en wordt je aandacht gevestigd op dingen waar je zelf aan voorbij gefietst zou zijn. De tocht duurt 2 uur en is geschikt voor alle leeftijden. Het tempo is ontspannen, je moet tenslotte de kans krijgen om je heen te kunnen kijken! Bovendien zijn de fietsen comfortabel, al kun je gerust je eigen fiets meenemen als je dat liever doet.

Christendom

De weg naar Zaligheid is de titel van een tamelijk mysterieuze tocht en dat zal ook de bedoeling zijn. Na de ontvangst met koffie en Limburgse vlaai maak je en groupe een ontdekkingstocht door een doolhof van gangen in de geheimzinnige ‘Romeinse’ catacomben, een onderaardse begraafplaats. Dit mysteriespel valt alleen te winnen als je samenwerkt; een goede christelijke eigenschap immers! Ontdek de rituelen en ontrafel vervolgens het mysterie van het vroege christendom. Of je uiteindelijk inderdaad als groep de Zaligheid ervaart zal het spel uitwijzen. Duur 3 uur. Minimaal 10 personen.

Vermaarde architecten

Heb je het niet zo op mysteries en blijf je liever met beide benen op de grond, dan is het voormalige bedrijfscomplex van aardewerkfabriek Société Céramique een bezoek waard. Dit enorme terrein van liefst 22 hectare lag jarenlang verscholen achter een geheimzinnige muur tot het uiteindelijk werd omgetoverd tot een indrukwekkend stedelijk project. Internationaal vermaarde architecten als Coenen, Rossi, Botta en Siza hebben hun tanden er niet op stukgebeten maar de prestigieuze, omvattende klus met succes geklaard. Bekijk het zelf maar bij een bezoek aan het Bonnefantenmuseum met de toren van Siza, het rijksmonument de Wiebengahal, het Derlon Theater, Plein 1992 en La Fortezza. Duur: 1,5 uur

Wandelen langs Maas of Jeker

Met een minimum aan richtinggevoel kun je gemakkelijk deze twee wandelingen maken:
  1. Start bij het gezellige binnenhaventje 't Bassin en volg de Maas stroomopwaarts. Steek daarvoor de verkeersweg over naar het sluisje en loop rechtsom rond het voormalige Landbouwbelang. Volg de maas, over de boulevard, onder de achtste boog van de Servaasbrug door, langs Hotelboot en Stayokay, onder de Kennedybrug door, voorbij de jachthaven en verder helemaal tot aan de Enci-fabriek / het Ainsi-theater. Je hebt nu twee opties.
    • Voor de kortere route steek je hier de weg over en loopt rechts omhoog naar buitengoed Slavante voor een kopje koffie. Hierna kun je via het pad door het bos linksomhoog vanaf het terras het bos in, de st Pieter op, en tenslotte sla je rechtsaf en loopt terug richting stad. Je kunt ook voor Slavante rechtsafslaan langs de velden en de verharde weg volgen die je door de villawijk terugvoert naar het centrum.
    • De langere route loop je verder langs de maas tot je uitkomt bij de Observant aan je rechterhand. Via de toegangsweg en het fietspad kom je dan vanzelf bij Châlet D’n Observant met een ruime parkeervoorziening. Hier kun je binnen of op het terras iets eten en drinken of doorlopen naar de Enci groeve, helemaal door de afgraving, langs een toekomstig zwemwater en omhoog, naar een brede ijzeren trap op naar de rand van de groeve, waar je vanaf een uitstekend uitzichplateau prachtig ver kunt kijken. Vanaf hier is het een klein stuk naar het fort st. Pieter en verder rechtdoor richting stadscentrum.
  2. Begin in het stadspark bij de monding van de Jeker en volg het riviertje via het Jekerkwartier, door het Jekerdal naar Canne (B). Eet daar een lekker stuk vla of een ijsje en loop terug via Kasteel Neercanne, door het bos en volg de weg steeds rechtdoor richting stadscentrum.
© 2009 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In Amsterdam en Maastricht nog veel originele gevelstenenNederland heeft veel meer te bieden dan wat toeristen vaak menen en waarbij zij vooral denken aan klompen, kaas en tulpe…
Gevelstenen als voorlopers van flitsreclamesGevelstenen als voorlopers van flitsreclamesIn vroegere eeuwen bestonden er nog geen huisnummers. Ook straatnaambordjes ontbraken waardoor het in de stad moeilijk w…
Cultuur binnen de Europese UnieCultuur binnen de Europese UnieBestaat er een Europese cultuur? Om deze vraag te kunnen beantwoorden zullen we niet alleen naar het heden, maar ook naa…
Zuid-Limburg (Nederland)Zuid-Limburg (Nederland)Zuid-Limburg is het zuidelijkste deel van Nederland. Zuid-Limburg bevat een prachtige, omvangrijke natuurlijke omgeving,…

Op Kerkenpad: Zoutkamp, Niekerk, Leens en UlrumDe kerken (en bijbehorende orgels) in het noordelijk kustgebied zijn een bezoek meer dan waard en lenen zich dus uitstek…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kleon3, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • www.vvvMaastricht.eu
  • www.wandelgidszuidlimburg.com
Stine (145 artikelen)
Laatste update: 06-05-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.