Hoogezand-Sappemeer

De gemeente Hoogezand-Sappemeer ligt in de provincie Groningen, 15 kilometer ten oosten van de stad Groningen. Hoogezand-Sappemeer ligt aan de snelweg A7 en aan het kanaal Winschoterdiep. In deze gemeente liggen ook de dorpen Foxhol, Kiel-Windeweer, Kropswolde, Martenshoek, Waterhuizen en Westerbroek. Sinds 1 maart 2005 heeft de gemeente 34.351 inwoners.

Geschiedenis

In 1628 startte de ontginning van het hoogveengebied ten zuiden van de stad Groningen. Om het gebied te ontginnen en turf te steken werd een kanaal gegraven, het Winschoterdiep. Dit kanaal liep vanuit Groningen in de richting van het ‘Sap-meer’. Dit meer werd ook wel ‘Duivelsmeer’ genoemd. Tijdens de ontginningen kwam men een hoger gelegen zandstrook tegen, die het ‘Hooge Sant’ werd genoemd. Hierdoor zijn de namen Hoogezand en Sappemeer ontstaan. In 1949 werden beide plaatsen – na vele pogingen en discussies- samengevoegd en ontstond één gemeente: Hoogezand-Sappemeer.

Wonen en werken

In Hoogezand-Sappemeer worden op dit moment veel nieuwbouwprojecten gerealiseerd. Ook worden oude wijken en buurten opgeknapt. Hoogezand-Sappemeer heeft meer dan 14.000 arbeidsplaatsen verdeeld over alle sectoren. Ruim 40%werkt in de industrie. Deze industrie bestaat uit het ‘handwerk’ en de high-tech. Producten die o.a. geproduceerd worden zijn: glasvezels, luiers, plafondtegels, bloemen, groente, kantoorbenodigdheden, koekjes en snoepjes en rubber producten. De gemeente beschikt daarnaast over zes scheepswerven. Dit is ook een van de belangrijke aspecten voor de economie van Hoogezand-Sappemeer.

Toerisme

Het Zuidlaardermeer van ruim 600 hectare grote is een trekpleister voor zwemmers, surfers, zeilers en andere (dagjes)mensen. ’s Winters is dit meer een uniek schaatsgebied. Rond het meer ligt een groot bos waar veel wandelaars, fietsers en ruiters van de omgeving genieten. Andere publiekstrekkers zijn de zijwaartse tewaterlatingen bij de scheepswerven in de gemeente Hoogezand-Sappemeer.

Beroemdheden

De volgende personen en/of beroemdheden zijn geboren in de gemeente Hoogezand-Sappemeer:

Aletta Jacobs (1854-1929)

Zij groeide op in Sappemeer en was de eerste vrouwelijke arts van Nederland. De gemeente Hoogezand-Sappemeer kent om de twee jaar de Alletta Jacobsprijs toe aan de persoon of instelling die het gedachtengoed van Aletta Jacobs levend houden.

Marianne Timmer

De uit Sappemeer afkomstige schaatster Marianne Timmer werd in 1998 wereldberoemd door het winnen van twee gouden medailles op de 1000 en 1500 meter tijdens de Olympische Winterspelen in Nagano (Japan). Zij werd bij haar thuiskomst benoemd tot ereburger van Hoogezand-Sappemeer.

Imca Marina

Haar echte naam is Hindrikje Imca Bijl. Zij is geboren in 1941 in Zuidbroek maar groeide op in Hoogezand. Imca is bekend van radio en televisie. In 1959 begon ze haar zangcarrière met de nummers Morgen en Net zestien jaar. Ze zingt in diverse talen waaronder in het Gronings. Daarnaast presenteerde ze van 1978 tot 1994 voor Radio Noord het programma Eevm Noasoezem. Imca schreef ook boeken, waaronder Talent voor leven uit 1996.

Bert Visscher

Bert Visscher werd geboren in Groningen in 1960 en is opgegroeid in Foxhol. Hij is een zoon van de Groningse schrijver Kees Visscher. Bert is cabaretier en speelt tegenwoordig diverse soloprogramma’s. In 1981 won hij de persoonlijkheidsprijs op het Camaretten Festival in Delft.
© 2007 - 2020 Bartw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
S. Blaupot ten Cate - van dominee tot onderwijsinspecteurSteven Blaupot ten Cate was inspecteur van het lager onderwijs in de provincie Groningen, van 1859-1880. Dit is des te m…
Waarom hulpdiensten soms naar de verkeerde plaats gaanWaarom hulpdiensten soms naar de verkeerde plaats gaanIn januari 2012 werd een C1000 supermarkt overvallen in Schoonebeek. De daders gingen er met 15000 euro vandaan, de mede…
Over kniepertjes en nieuwjaarsrolletjesHet jaar loopt op het einde en dus zijn de kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes weer volop verkrijgbaar bij de supermarkt…

Unieke uitstapjes in Zuid LimburgUnieke uitstapjes in Zuid LimburgHet hele jaar door is het zuiden van de provincie Limburg een door toeristen veel bezochte plek. Van binnen- en buitenla…
Terneuzen (gemeente Zeeland)Terneuzen is door het hoge inwoneraantal de grootste gemeente van Zeeland. Deze gemeente ligt in het hart van Zeeuws-Vla…

Reageer op het artikel "Hoogezand-Sappemeer"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bartw
Gepubliceerd: 04-03-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Schrijf mee!