Liberty Park - Het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum

Liberty Park - Het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum In 1944 werd bij Overloon een flinke slag geleverd tussen de Duitsers en geallieerden. De bosrijke Brabantse omgeving is daarom de geschikte plek voor een museum over de oorlog. Of liever, een museum over de vrijheid. Niet voor niets is de slogan van het park "Oorlog hoort in een museum". Een bezoek aan het museum kan prima gecombineerd worden met een bezoek aan het nabijgelegen Zoo Parc.

Liberty Park

Het museum bestaat uit vier delen: het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum, het Marshall Museum, het Kampengebouw en het buitenpark. Op 25 mei 1946 was de officiële opening door generaal Whistler.

Het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum

In het hoofdgebouw wordt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog uitgelegd voor Europa, Nederland en de Nederlandse joden. Speciale aandacht gaat uit naar de Slag om Overloon tussen 26 september en 16 oktober 1944. Het front van Operatie Market Garden kwam ingegraven Duisters tegen. Zowel Overloon als de dorpjes in de omgeving hebben flink geleden onder de beschietingen. Vele kerktorens werden verwoest omdat ze anders als uitkijkpunt konden dienen. Een deel van het totale slagveld (15 hectare) is bewaard gebleven als museum.

Het museum presenteert feiten en cijfers over de onderdrukking. Er zijn allerlei voorwerpen te zien uit die tijd, zowel officiele posters en aankondigingen als gebruiksvoorwerpen van mensen. In een tijd van schaarste werd men heel creatief. Er zijn ook uniformen en wapens te bekijken. Indrukwekkend is vooral de waterkist. Tijdens een verhoor werd de verdachte hierin gestopt terwijl de kist bijna tot de rand was gevuld met water. De verhoorders gingen op het deksel zitten en wachtten tot de verdachte wilde bekennen.

Marshall Museum

Een recente toevoeging aan het museum staat opgesteld in een nieuwe hal: de collectie van Jaap de Groot. Meer dan 150 voer-, vaar-, en vliegtuigen uit de tijd staan opgesteld in realistische setting. Poppen, aangekleed met uniformen uit de tijd, verlevendigen de displays. Het materiaal in dit deel is bijna volledig rijklaar, wat bijdraagt aan een realistisch beeld. Ook de pure aantallen trucks, afweergeschut, vliegtuigen en boten geven meer dan welke uitleg ook een overzicht van de omvang van de oorlog.

Kampengebouw

Een apart gebouw is geheel gewijd aan het leven van de gevangenen in de kampen. De foto's van uitgehongerde mensen en het stukje huid met een nummer erop getatoeeerd gecombineerd met harde cijfers en feiten maken dit gebouw tot het meest indrukwekkende. De tanks en andere voertuigen wekken onze interesse op als stukjes techniek, maar in dit gebouw voel je echt de menselijke nood achter de oorlog. Een film van verzetslid Bill Minco onderstreept dit nogmaals. Kinderen onder 12 jaar wordt afgeraden naar binnen te gaan.

Het buitenpark

In de bossen om het museum staan ook tanks en voertuigen opgesteld. Er zijn eenmansbunkers te zien en een grote radiosatelliet. Tot 2007 stonden er ook beelden in het park opgesteld, maar uit angst voor dieven zijn deze naar binnen gehaald.

Overig

Het museum heeft een restaurant met terras en een museumwinkel. Voor rondleidingen met grote groepen is er een aula.

Openingstijden en kosten

Liberty Park is het hele jaar open, behalve 24, 25 en 31 december en 1 januari. Van september t/m juni is het park open van 10.00-17.00 uur, in juli en augustus tot 18.00 uur. CKV bonnen zijn geldig.

Prijzen:
 • Volwassenen: 11,00
 • Jeugd (4 t/m 12 jaar): 8,00
 • 65+: 10,50
 • Veteranenpas: 5,50
 • Museumkaart: gratis

Voor groepen vanaf 20 personen gelden aangepaste toegangsprijzen. Rondleidingen zijn op afspraak mogelijk.

Bereikbaarheid

Met de auto is Liberty Park het beste te bereiken. Neem de A73 en dan afslag 7 Vierlingsbeek - Overloon en volg de borden naar Overloon. Na ca. drie kilometer rijd je het dorp binnen. Volg daar de witte borden "Oorlogs- en verzetsmuseum".

Met het openbaar vervoer is het lastiger. Het dichtbijzijnde station is Vierlingsbeek, maar vanaf daar is alleen een (trein)taxi mogelijk. Vanuit station Venray kun je de bus nemen. Hiervoor moet je eerst naar het busstation in het centrum van Venray komen (vrijwel alle bussen gaan daarheen). Vanaf het busstation neem je de buurtbus 292 richting Wilbertoord (halte Museumlaan). De bus naar het centrum kost twee strippen, de buurtbus heeft een standaardtarief van 4,50. De terugweg gaat op dezelfde manier met dezelfde bussen.

Andere activiteiten in de omgeving

 • Aan de doorgaande weg naar de A73, zo'n 700 meter van de museumingang is aan de rechterkant een klein oorlogskerkhof (groen bord: War Cemetry). Militairen die gesneuveld zijn tijdens de Slag om Overloon liggen hier begraven.
 • Aan de buitenrand van Overloon ligt het Zoo Parc, een dierentuin met vooral kleine beesten en een botanische tuin. Volg hiervoor de dierenbeelden vanuit het museum door het dorp.
 • De Raaijhal aan de Raaijweg 5 (ca. 400 meter van de museumingang) biedt o.a. handboogschieten en midgetgolf. Loop vanuit de ingang de parkeerplaats over, naast de voetbalvelden op. Op de kruising linksaf en de hal ligt na 200 meter aan de linkerkant.
 • Even voorbij de Raaijhal begint Bungalowpark De Vers. Het restaurant heeft twee bowlingbanen en een pooltafel.
 • Verscholen in de bossen ligt een recreatieplas genaamd Schaartven waar gratis gezwommen en gesurfd kan worden. Het ligt aan de Holthesedijk 6 op zo'n 3 kilometer van het dorp. De Holthesedijk kruist de weg naar de A73 (rechtsaf vanaf het dorp).
 • In en nabij Overloon zijn verschillende restaurants, cafetaria's en cafés.

Lees verder

© 2008 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen in New York?Wat te doen in New York?Wat te doen in New York? New York, de grootste stad van de Verenigde Staten is altijd erg populair onder toeristen. Gaat…
Liberation Route volgt het spoor van geallieerden in 1944/45Liberation Route volgt het spoor van geallieerden in 1944/45De Liberation Route volgt het spoor van de geallieerden in 1944/45 die de bevrijding moesten brengen. Het idee voor de D…
Ellis Island eiland in de monding van de Hudson rivierEllis Island eiland in de monding van de Hudson rivierEllis Eiland ligt in de monding van de Hudson rivier, in de haven van New York en onder de rook van Manhatten. Ellis Isl…
Bezienswaardigheden in New YorkNew York is een stad waar je eens geweest moet zijn. Je kunt er winkelen, maar er zijn ook veel bezienswaardigheden. Wel…

Het Zwanenwater bij CallantsoogHet Zwanenwater bij CallantsoogVlak bij Callantsoog ligt een prachtig natuurgebied: het Zwanenwater. Het Zwanenwater heeft zijn naam gekregen doordat e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: BdR76, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://www.oorlogsmuseum.nl/index.php
 • http://www.overloongastvrij.nl/
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.