Bijzondere overnachtingen in kastelen en kloosters

Bijzondere overnachtingen in kastelen en kloosters Overnachten op een historische plek waar de tijd stil is blijven staan en waar lang geleden adellijke families woonden. De soberheid van destijds is vervangen door hedendaags comfort maar we kunnen de sfeer van toen nog steeds proeven. Dat geldt ook voor de kloosters waar vroeger de monniken en nonnen woonden die zich hadden teruggetrokken uit het wereldse leven om zich volledig aan god te kunnen wijden.

Bijzondere overnachtingen kastelen en kloosters

Ga nu eens niet overnachten in een doodgewoon hotel maar neem het er van op een plek die historie ademt. Geniet van alle voorzieningen die de overnachtingsadressen te bieden hebben en kom tot rust in een kasteel of klooster.
De overnachtingsmogelijkheden zijn verschillend van karakter, sober of luxe, net waar uw voorkeur naar uitgaat. In dit artikel een keuze uit het aanbod van kastelen of kloosters, zodat u zelf een selectie kunt maken uit alle bijzondere overnachtingen in kastelen en kloosters.

Bron: JamesDeMers, PixabayBron: JamesDeMers, Pixabay

Herberg het Klooster (Groningen)

Kloosterburen is een katholiek bolwerk in het (voornamelijk) protestantse Noord-Groningen. Groningen stad ligt op 25 kilometer afstand, de waddenzee bevindt zich op slechts 2 kilometer en de naaste omgeving biedt de kenmerkende landhuizen, dorpen en molens.

De naam Kloosterburen komt van de twee kloosters die hier hebben gestaan, Oldenclooster en Nijenklooster. In het voormalige klooster voor de Franciscanessen is tegenwoordig een herberg gehuisvest, waarvan de kamers comfortabel en eigentijds zijn ingericht. Daarbij zijn de karakteristieke kenmerken van het klooster bewaard gebleven. Dit geldt zeker voor de kapel die nog steeds in gebruik is als trouwlocatie. De herberg wordt verder gebruikt als vergaderlocatie en voor feesten, partijen, vergaderingen en cursussen. De herberg wil er zijn voor groepen, maar ook voor individuen. Het doel van de mensen achter de herberg is mensen gelukkiger maken en de wereld mooier en leuker.

Er zijn 16 kamers (36 bedden), een kapel, bibliotheek en een spelletjes- annex zitkamer. De herberg beschikt over een grote binnentuin en biedt sportieve ontspanning aan in de vorm van een crosstrainer, fiets- en roeitrainer.
Voor de (vegetarische) maaltijden die worden geserveerd in de vroegere refter wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van streekproducten. Voor meer inlichtingen: https://www.facebook.com/hotelhetklooster/ of tel.: 0595 481 159.

Bron: Gouwenaar, Wikimedia Commons (CC0)Bron: Gouwenaar, Wikimedia Commons (CC0)

Russisch-Orthodox Klooster van de Heilige Nicolaas (Friesland)

Het Russisch-Orthodoxe Klooster van de Heilige Nicolaas is een echt Russisch Orthodox klooster in Hemelum, Zuidwest Friesland. Het klooster biedt een sobere overnachtingsplek aan vier personen, de overnachtingsprijs is naar draagkracht. Tevens hebt u de mogelijkheid om de (gezamenlijke) maaltijd te gebruiken. Als u wilt overnachten in het klooster wordt er van u verwacht dat u de gebedsdiensten bijwoont. In de kloosterkerk worden dagelijks diensten gehouden, behalve op zaterdagavond en op zondagmorgen.

Het klooster heeft een webshop, de kloosterwinkel, waar u religieuze artikelen kunt bestellen.
Voor meer informatie: http://kloosterhemelum.nl/nl/
Adres klooster: Buorren 18, Hemelum. 0514-58 15 37

De Havixhorst (Drenthe)

De Havixhorst is een havezate gelegen op een landgoed tussen Meppel en De Wijk. Tot 1939 werd de havezate bewoond door de familie De Vos van Steenwijk, daarna werd het landhuis achtereenvolgens gebruikt als pension, vakantieverblijf voor jongeren, als opvang voor asielzoekers en als inrichting voor geriatrische patiënten. Tegenwoordig is de havezate in gebruik als hotel-restaurant en is eveneens een gewilde trouwlocatie. Op de Havixhorst kunt u overnachten en genieten van de voortreffelijke keuken in een prachtige omgeving. Bij de Havixhorst hoort een beeldentuin met kunst van bekende Nederlandse kunstenaars.

Broedstation de Lokkerij

Brengt u in de zomermaanden ook eens een bezoek aan de Lokkerij, een broedstation voor ooievaars. De Havixhorst heeft een speciale parkeerplaats voor mensen die de Lokkerij willen bezoeken. Dit kunt u prima combineren met een wandeling door het mooie Reestdal.
Voor meer inlichtingen: http://www.dehavixhorst.nl/

Het Klooster van Dalfsen (Overijssel)

U kunt overnachten in het voormalige nonnenklooster dat zich in het Vechtdal van Dalfsen bevindt. Het ontbijt wordt geserveerd in de authentieke kapel. Het klooster heeft niet langer een religieuze functie, maar u kunt er wel op adem komen en even afstand nemen van de hectiek van elke dag. Daarvoor is de jacuzzi in de kloostertuin uitstekend geschikt. Na renovatie van het nonnenklooster bleef naast de kapel ook de biechtstoel intact. Het voormalige klooster is tegenwoordig een rijksmonument en bezit zeven slaapkamers, variërend van sober tot luxe. Een leuk detail is dat de slaapkamers de naam hebben van de vroegere nonnen.

Het nonnenklooster biedt naast de B&B een groeps- en vergaderaccommodatie aan. Tevens kunt u er terecht voor Solex- en/of Puchverhuur waarmee u leuke tochtjes kunt maken door de mooie omgeving van Dalfsen.
Voor meer inlichtingen: http://www.hetkloostervandalfsen.nl/

Overnachten op Slot Loevestein (Gelderland)

Overnachten als een prins en ontwaken als een vorst in een prachtig kasteel. Dat kunt u doen op Slot Loevestein. De vroegere commandeurswoning heeft een metamorfose ondergaan en is verdeeld in luxe verblijven waar u koninklijk kunt overnachten.
Slot Loevestein brengt u terug naar de Middeleeuwen, compleet met soldatenhuisjes en taveerne. Het uitzicht is adembenemend.

U kunt overnachten in de Officierskamer (uitzicht op het kasteel en de rivier), de Commandeurskamer of de Commieskamer. Als ´s avonds de kasteelpoort dicht gaat bent u veilig binnen de dikke kasteelmuren. Niemand zal u storen op deze bijzondere plek. De volgende morgen kunt u ontbijten in de keuken of op de eigen kamer. Voor meer inlichtingen: http://www.slotloevestein.nl/

Overnachten op landgoed Zuylestein (Utrecht)

Het landgoed stamt al uit de 14e eeuw. Nauurliefhebbers en rustzoekers zullen zich bijzonder goed thuis voelen in deze B&B die in de buurt van Amerongen ligt. De gastenverblijven bevinden zich op de eerste verdieping van het gerestaureerde poortgebouw. De kamers zijn sfeervol ingericht met authentieke meubels en zijn voorzien van koffie- en theefaciliteiten. Ook heeft elke kamer een minibar. Het ontbijt wordt op de begane grond geserveerd, waarbij u uitkijkt op de tuin waar u een fijne wandeling kunt maken.

Landgoed Zuylestein is een toplocatie voor uw huwelijksdag. Er zijn heel veel bijzondere plekjes te vinden in het park met z'n oude beukenbomen, in de tuin bij het poortgebouw of in de renaissancetuin. U kunt zelfs gebruikmaken van de gerestaureerde moestuin die al uit 1680 stamt. De B&B is het hele jaar open, behalve op feestdagen en tijdens oud en nieuw.
Voor meer inlichtingen: http://www.landgoed-zuylestein.nl/

Overnachten in Kasteel Hostel Heemskerk (Noord-Holland)

Slot Assumburg in Heemskerk is een 13e eeuws kasteel met orangerie. In dit prachtige kasteel is Stayokay Heemskerk gevestigd.
Het slot is genoemd naar buurtschap Assum tussen Heemskerk en Uitgeest met de duinen en het strand vlakbij. Het slot is weliswaar een middeleeuws kasteel maar is toch geen echte burcht. Dit komt door de dunne muren die een omsingeling niet zouden hebben doorstaan, daarom wordt een dergelijk kasteel een coulissenkasteel genoemd. Veel adellijke families hebben op slot Assumburg gewoond, maar na 1867 heeft het kasteel een tijd leeggestaan. Vanaf 1911 is slot Assumburg rijkseigendom. Voor het symbolische bedrag van één gulden werd Assumburg staatseigendom waarna de staat het slot restaureerde. In 1933 werd het kasteel een jeugdherberg en anno 2015 huisvest slot Assumburg de hostelketen Stayokay.

De hostelketen Stayokay biedt kamers tegen aantrekkelijke prijzen, u zult er geen overbodige luxe vinden. U kunt kiezen uit twee-, vier-, zes- of meerpersoonskamers, beddengoed en ontbijt zijn inbegrepen. Alle kamers hebben een toilet en douche. Ook is het mogelijk om in het restaurant te lunchen en/of te dineren.
Voor meer inlichtingen: http://www.stayokay.com/nl/hostel/heemskerk

Overnachten op het landgoed van Kasteel Oud Poelgeest (Zuid-Holland)

Kasteel Oud Poelgeest bevindt zich in hartje Randstad, maar op het rustige landgoed merkt u daar helemaal niets van. Het kasteel stamt uit 1640 en staat op een landgoed van 10 hectare groot. Oud Poelgeest bezit een eigen kapel, een poortgebouw en een boswachtershuis, de bekende professor Boerhaave heeft hier jaren gewoond.

De 45 hotelkamers bevinden zich in het koetshuis (anno 1900) waar u eveneens van de sauna gebruik kunt maken. De kamers zijn comfortabel en voorzien van moderne apparatuur. U kunt 's morgens gebruikmaken van het ontbijtbuffet of 's avonds (à la carte) dineren. Het kasteel is gunstig gelegen voor wat betreft de grote steden, het strand, de toeristische attracties zoals de bollenstreek, de Keukenhof, Corpus Leiden en is voor verschillende activiteiten te huren.
Voor meer inlichtingen: http://www.kasteeloudpoelgeest.com/

Bron: Rubenf, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Rubenf, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Overnachten aan de Zeeuwse kust (Zeeland)

In Renesse aan de Zeeuwse kust bevindt zich landgoed Moermond dat stamt uit de 17e eeuw, het is omgeven door een slotgracht. De totale oppervlak van het landgoed bedraagt 43 hectare en bezit de status van beschermd natuurgebied. Het landgoed is tegenwoordig in bezit van de Fletcher keten. Vanuit het hotel kunt u heerlijk wandelen en fietsen en er zijn leuke dagtrips te maken naar verschillende stadjes, zoals Zierikzee, Veere en Middelburg. Strand en bos zijn op loopafstand en lenen zich prima om wandel- en fietstochten te maken. In Renesse en Zierikzee kunt u het Maritiem museum of de Jacobuskerk bekijken.

Moermond heeft moderne kamers. Met een upgrade van uw kamer krijgt u extra luxe plus een balkon met een prachtig uitzicht over het landgoed. 's Morgens kunt u ontbijten in de orangerie van het landgoed, daar kunt u ook dineren. Verder kunt u op Moermond terecht voor feesten en wordt het ook verhuurd als vergaderlocatie.
Voor meer inlichtingen: http://www.fletcherlandgoedhotelrenesse.nl/

Hotel Mariënhage (Noord-Brabant)

Hotel Mariënhage is een voormalig gerestaureerd klooster in het centrum van Eindhoven. Het hotel is gevestigd in monumentaal erfgoed van de kloosterorde der Augustijnen, waar voormalig klooster Mariënhage was gelegen. Hotel Mariënhage bevindt zich in het centrum van Eindhoven met op loopafstand winkels, musea en restaurants. Het hotel beschikt over een stadstuin met terras.

Bekende bezienswaardigheden in de omgeving zijn het Holland Casino Eindhoven, het DAF Museum en het Van Abbemuseum.
Voor meer inlichtingen: https://www.marienhage.com/

Bron: Willemjans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Willemjans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Overnachten in een authentiek klooster (Limburg)

Bij Abdijhotel Rolduc in Kerkrade overnacht u in een historisch klooster. Deze abdij dateert uit de 12e eeuw en wordt tegenwoordig gebruikt als hotel of om er te vergaderen. Abdij Rolduc biedt compleet uitgeruste hotelkamers met badkamer. Tevens heeft het hotel een restaurant met terras. De bar is iedere dag open en het restaurant is alleen gesloten op zondag.
.

Skiën in Landgraaf

U kunt te voet of op de fiets de omgeving van de abdij verkennen, dierentuin GaiaZoo bezoeken of gaan skiën in SnowWorld te Landgraaf (grootste overdekte skihal ter wereld). Een uitstapje naar Maastricht of Valkenburg maakt uw verblijf compleet. Voor meer informatie: http://www.rolduc.com/
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wandelen van klooster tot klooster met de WandelmaatWandelen van klooster tot klooster met de WandelmaatBen je graag samen met anderen actief en wil je wel eens kennis maken met het leven in een klooster? Dan is een korte va…
De eerste van de Cisterciënzers: Robert van MolesmeDe Cisterciënzer orde is een relatief onbekende orde. Zij heeft echter in de Europese geschiedenis zeker haar deel gehad…
De eerste van de Benedictijnen: Benedictus van NursiaDe Benedictijnse leefwijze is momenteel erg populair. Boeken verschijnen over rust in kloosters, structuur in je leven e…
Opnamelocaties van de televisieserie FlorisOpnamelocaties van de televisieserie FlorisEind jaren zestig werd de televisieserie Floris opgenomen. Deze serie speelt zich af aan het eind van de middeleeuwen en…

Rondje Zwolle: fietsrouteRondje Zwolle: fietsrouteRondje Zwolle biedt een afwisselende en mooie fietsroute rondom Zwolle. U kunt al fietsend genieten van het waterrrijke…
Goedkope en gratis dagjes weg in eigen landGoedkope en gratis dagjes weg in eigen landSteeds minder mensen kiezen voor een vakantie in het buitenland. Veel mensen kiezen ervoor om als alternatief dagjes weg…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Peggy Marco, Pixabay
 • http://www.bijzondere-overnachting.nl/overnachting/kasteel-aan-de-zeeuwse-kust/
 • http://www.kasteel.nl/kastelen/
 • http://www.overnachteninkastelen.nl/
 • https://www.tripadvisor.nl/Hotel_Review-g2221245-d2313946-Reviews-Herberg_Het_Klooster-Kloosterburen.html#REVIEWS
 • http://www.plusonline.nl/special-artikelen/top-7-markante-kloosters-in-retraite
 • http://www.kasteelovernachtingen.nl/501/landgoed-zuylestein-aanrader.htm
 • http://www.bijzondere-overnachting.nl/accomodatie-overzicht/klooster/
 • http://kloosterhemelum.nl/nl/
 • http://www.delokkerij.nl/delokkerij/Welkom.html
 • https://www.marienhage.com/
 • Afbeelding bron 1: JamesDeMers, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Gouwenaar, Wikimedia Commons (CC0)
 • Afbeelding bron 3: Rubenf, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Willemjans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 20-02-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.