Foto in Volendams kostuum – Foto de Boer

Foto in Volendams kostuum – Foto de Boer In de tweede helft van de negentiende eeuw wisten vele kunstenaars Volendam te vinden. Café Spaander hangt nog altijd vol met kunstwerken. De schilders en tekenaars werden geïnspireerd door het klassieke vissersdorp met z’n mooie klederdracht. In de twintigste eeuw bracht dat een stroom toeristen op gang, te beginnen met de Amerikanen die vanaf 1920 Volendam bezochten. Pouw de Boer zag mogelijkheden en hij begon een fotostudio. Het is een van de attracties van het Zuiderzeedorp en eentje die werkt op de lachspieren.

Foto de Boer

Pouw de Boer is de oprichter van Foto De Boer. Hij begon in 1925, op een mooie zomerse dag. De Boer, destijds een jonge kerel, zag de Amerikanen komen en hij zag hoe de gasten plezier hadden met enkele Volendammers: ze wisselden kleren uit en lachten zich slap. Op dat moment ging bij Pouw de Boer een lichtje op: hier was iets mee te doen! In de bakkerszaak van zijn vader stonden al souvenirs tussen de broden die sneller over de toonbank gingen dan het hele bruin en halfje wit.

Fotostudio

Pouw richtte een fotostudio in de bakkerij in en hij nodigde flanerende toeristen uit om zich in klederdracht vast te laten leggen op de gevoelige plaat. Het was een schot in de roos en het begin van een attractie die vaste prik werd bij een bezoek aan Volendam. Het succes werd zo groot dat de foto’s de plaats innamen van de broden en het banket. Pouw stond aan de basis van een nieuwe traditie.

Souvenirs

Familie de Boer stopte met bakken en ging zich helemaal op souvenirs en fotografie richten. De fotografie werd geprofessionaliseerd en De Boer wist om en nabij alle toeristen binnen te halen en vast te leggen op een souvenir in de vorm van een foto.

'Dit moet je eens in je leven meegemaakt hebben'

Sinds 1925 hebben honderdduizenden zich op de foto laten zetten. Het motto dat past is: ‘Dit moet je eens in je leven meegemaakt hebben.’ De foto’s waren in het begin zwart-wit en de mensen die zich hadden laten fotograferen moesten even geduld hebben voor ze het resultaat konden zien.

Volendam

Het dorp veranderde en de klederdracht verdween meer en meer uit het straatbeeld. Het maakte de fotostudio van De Boer extra belangrijk, want daar werd de manier van kleden van de negentiende eeuw levend gehouden door de dagelijkse fotosessies. De Boer kreeg menig beroemdheid voor de lens, lokale beroemdheden en ook nationaal en internationaal bekende mensen. Ze wilden zich graag in Volendams kostuum laten vereeuwigen.

Hotel Spaander

De fotografie veranderde en tegenwoordig worden de foto’s digitaal gemaakt en duurt het de tijd van een kopje koffie in Hotel Spaander en dan kun je de foto al zien.

Familiebedrijf

Foto De Boer is een echt familiebedrijf. Was het opa Pouw de Boer die het bedrijf oprichtte, daarna was het zoon Jaap met zijn vrouw Truus die de lucratieve onderneming overnam. Negentig jaar na de oprichting zijn het kleinzoon en kleindochter Cornelis en Paulien die er de scepter zwaaien. Zij namen het bedrijf in 1993 van hun ouders over en hebben inmiddels zeven mensen in dienst. Foto De Boer is nog altijd aan de Haven te vinden.

Fotograaf

Paulien de Boer is gediplomeerd fotograaf. Zij werkt met haar vakkennis en jarenlange ervaring naar mooie foto’s toe van eersteklas kwaliteit. De fotostudio is nog altijd dezelfde als die van opa Pouw, al is er aan de entourage het een en ander aangepast. Er kwamen verschillende Volendamse decors die als achtergrond voor de foto’s worden gebruikt en er zijn attributen aangerukt die als accessoire dienen voor de fotomodellen. Beroemd zijn de trekharmonica’s en bosjes tulpen.

Etalage aan de Haven

Foto De Boer heeft met zijn etalage aan de Haven een belangrijke troef. Daar staan voorbeelden van groepsfoto’s en portretten van beroemdheden die zich hebben laten portretteren met Volendamse pet en kap op. De etalage lokt je naar binnen en daar blijkt dat een groepsfoto maken helemaal niet duur is en veel lol oplevert.

Verkleedsessie

Allereerst is daar de verkleedsessie, waarna iedereen er op zijn Volendams-best uitziet. Uitkleden hoeft niet, want de kostuums trek je over je eigen kleren aan. Dat ziet er meteen lekker dik en warm uit, zoals de Volendammers eruitzagen die in weer en wind over de dijk liepen. Iedereen krijgt ook klompen aan.

Volendams kostuum

Boven hangen 180 mannen- en vrouwenkostuums klaar, in verschillende maten. Ze worden gewassen, gestreken, gesteven en versteld als het nodig is en hangen keurig en fris in het rek. De fotograaf zorgt voor een goede opstelling die een mooie compositie oplevert en voorziet de groepsleden van tulpen, trekzak, pijp, juk of vismand. Als alles er pico bello uitziet wordt de foto gemaakt. De afdrukken zijn na een half uur klaar.

Reacties

Bijna alle groepen die zich laten fotograferen hebben dezelfde reactie als ze eenmaal de foto onder ogen krijgen: eerst is het even stil en dan volgen bulderen lachsalvo’s. Bij een foto van Foto De Boer in Volendam is lol gegarandeerd. Ze kunnen er zonder problemen Honderd procent lachgarantie opzetten.

Foto de Boer

Haven 82
1131 ET Volendam
Website: www.fotoinvolendamkostuum.nl

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mag ik foto’s van internet halen?Op het internet staan miljoenen foto’s die u eenvoudig over kunt nemen en zelf op het internet kunt plaatsen. Tenzij bij…
Wat kost een fotograaf?Wat kost een fotograaf?Goede foto’s laten maken van een huwelijk of een jubileumfeest kan achteraf veel plezier geven. Dit zijn vaak mooie heri…
Geld verdienen met foto’sGeld verdienen met foto’sGeld verdienen met foto’s is zeker mogelijk. Je moet dan wel weten waar je mee bezig bent. Er zijn verschillende maniere…
De ideale bruidsfotograaf vindenDe ideale bruidsfotograaf vindenBij een huwelijk hoort een bruidsreportage. Op zo'n speciale dag wil je natuurlijk blijvende herinneringen voor later. H…

Waarom kiezen Chinese toeristen voor NederlandWaarom kiezen Chinese toeristen voor NederlandEr komen steeds meer Chinese toeristen naar Nederland. In 2014 waren dit er 250.000, 18 procent meer dan het jaar daarvo…
De NS OV-fiets huren: voordelen, kosten, schade en diefstalDe NS OV-fiets huren: voordelen, kosten, schade en diefstalWanneer je in een andere stad bent, wil je je gemakkelijk kunnen verplaatsen. Natuurlijk kan dit met het openbaar vervoe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Arent, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.fotoinvolendamkostuum.nl geraadpleegd op 12 april 2015
  • Leeuwarder Courant 11 april 2015
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 30-11-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.