Op vakantie in eigen land

Op vakantie in eigen land Wanneer je het over vakantie hebt, denken veel mensen al snel aan vakantie in het buitenland. Maar toch zijn er ook in Nederland veel verschillende mogelijkheden om lekker vakantie te vieren. Met vrienden, familie, je gezin of misschien wel alleen. Wanneer je je verdiept in de vakantiemogelijkheden in eigen land, zul je zien dat er ook in Nederland veel moois te zien en te beleven valt.

Voordelen van een vakantie in Nederland

Vakantie in eigen land wordt steeds populairder. Hoewel het fijn kan zijn om in het buitenland vakantie te vieren, zijn er ook in Nederland tal van mogelijkheden om er even lekker tussen uit te gaan. Ook brengt vakantie in eigen land verschillende voordelen met zich mee.
  • Reizen: je kunt gemakkelijk met de auto naar je vakantiebestemming reizen en wanneer je het dicht bij huis zoekt, kun je zelfs met de fiets of het openbaar vervoer reizen.
  • Taal: je hebt de zekerheid dat er geen moeilijkheden qua taal ontstaan wanneer je er voor kiest om in Nederland op vakantie te gaan.
  • Reistijd: wanneer je naar het buitenland op vakantie gaat, ben je vaak al één of meerdere vakantiedagen kwijt aan reistijd. Afhankelijk van welke vakantiebestemming je in Nederland kiest, ben je binnen een paar uur op je vakantiebestemming. Ook wanneer er zich omstandigheden voor doen, zoals een overlijden of ongeval, en je je vakantie moet afbreken, ben je binnen afzienbare tijd weer thuis.

Mogelijkheden

Er zijn tal van mogelijkheden om je vakantie in Nederland te vieren en er is voor ieder wat wils. Als je erover denkt om in eigen land op vakantie te gaan, moet je je eerst afvragen naar wat voor soort vakantie je op zoek bent. Ben je op zoek naar rust en natuur of juist naar spanning en avontuur? Wanneer je van kamperen houdt, kun je kiezen voor een camping of voor kamperen bij de boer. Wil je graag luxe met entertainment, dan kun je kiezen voor een bungalowpark. Als er kinderen mee gaan op vakantie, zoek dan een vakantiebestemming uit waarbij er ook voor de kinderen genoeg te doen en te beleven is. Zo zijn er op verschillende campings en bungalowparken verschillende animatieteams die de kinderen vermaken met leuke spelletjes en activiteiten.

Pretparken

Wanneer er kinderen mee gaan op vakantie, is het leuk om vakantie te vieren bij een pretpark. Er zijn verschillende pretparken waarbij het mogelijk is om te overnachten op of bij het park. De mogelijkheden kunnen verschillen. Zo beschikt Walibi Holland over een vakantiepark naast het pretpark. Bij attractiepark Slagharen kun je kiezen of je wilt overnachten in huisje, wigwam of op de camping. Bij andere pretparken, zoals attractiepark Toverland, zijn geen overnachtingsmogelijkheden bij het park. Wel zijn er vaak afspraken gemaakt met omliggende hotels, campings en/of bungalowparken. Hierdoor heb je voor een aantrekkelijke prijs toegang tot de parken.

Campings

In Nederland bestaan er honderden campings met voor ieder wat wils. Je kan er voor kiezen om zelf een camper of caravan mee te nemen, maar er is vaak ook de mogelijkheid om een camper, caravan of chalet te huren. Aan diversiteit is geen gebrek. Er zijn campings die zich volledig richten op gezinnen met kinderen en verschillende soorten entertainment aanbieden, maar er zijn ook campings die alleen over een kantine beschikken. Voordat je een verblijf bij een camping boekt, bedenk dan van te voren waar de camping aan moet voldoen. Wil je een luxe camping met restaurants, speeltuinen en een zwembad of hou je het liever klein en rustig.

Bungalowparken

Nederland beschikt over vele bungalowparken. De bekendste zijn van Landal Greenparks, Centerparks en Roompot Vakanties. Deze zijn vaak mooi aangelegd in een bosrijke omgeving. Ideaal wanneer je tot rust wilt komen in de natuur. Ook bij bungalowparken is geen gebrek aan diversiteit. Zo zijn er parken compleet met plaza, restaurants, kroegen en zwembaden, maar ook parken waar nagenoeg niks te doen is, en het dus echt op jezelf aan komt wat betreft vermaak en activiteiten. Er bestaan zelfs rookvrije bungalowparken. Ook zijn er vaak arrangementen bij te boeken, zoals:
  • wandelarrangement.
  • fietsarrangement.
  • survivalarrangement.
  • trouwarrangement.
  • ontbijtarrangement.

Fiets- en wandelvakanties

Wanneer je graag van de natuur geniet is een fiets- of wandelvakantie misschien wel iets voor jou. Je kunt er voor kiezen om zelf een wandel- of fietsroute uit te stippelen en zelf overnachting te regelen, maar er zijn ook organisaties en hotels die fiets- en wandelvakanties aanbieden. Zo kun je ervoor kiezen om de gehele vakantie bij één hotel te overnachten, maar je kunt bij meerdere hotels overnachten. Zo loop of fiets je van het ene naar het andere. Je kunt er voor kiezen om alleen te gaan, maar je kunt ook een groepsvakantie boeken. Ook zijn er fiets- en wandelvakanties beschikbaar voor singles. Fiets- en wandelvakanties zijn vooral op de Veluwe populair door de prachtige natuur en mooie fiets- en wandelroutes.

Kamperen bij de boer

Iets wat de laatste jaren zeer populair is geworden is kamperen bij de boer. Veel mensen kiezen voor deze vorm van kamperen door de rust en natuur. Deze campings hebben vaak een beperkt aantal sta- of verblijfplaatsen. Op deze mini-campings zijn alle noodzakelijke faciliteiten, zoals toiletten en douches, aanwezig. Vaak kun je hier ook genieten van de verse producten afkomstig van de boerderij, zoals melk en eieren.

Hotels

Je kunt er ook voor kiezen om te overnachten in een hotel. Vooral wanneer je graag meer een bepaalde stad of dorp wilt zien, is dit ideaal. Veel hotels bieden ook speciale arrangementen aan waarbij je bijvoorbeeld kunt profiteren van leuke activiteiten voor een speciale prijs. Bij hotels kun je vaak aangeven of je gebruik wilt maken van het ontbijt, lunch en/of diner. Wanneer je graag de omgeving gaat verkennen, is het vaak handiger het diner er niet bij in te boeken. Vaak zijn er in de omgeving leuke eetgelegenheden en je kunt dan zelf bepalen hoe laat je gaat eten.

Particulier huren

Een andere mogelijkheid om op vakantie te gaan in eigen land, is het particulier huren van een vakantiehuisje. Vooral vakantiehuisjes aan de kust zijn erg populair. Deze worden vaak te huur aangeboden op o.a. marktplaats. Ook in de supermarkt hangen vaak briefjes waarop deze huisjes te huur worden aangeboden.

Vakantie boeken

Het uitzoeken en boeken van een vakantie is vaak moeilijker dan het lijkt. Wanneer je met meerdere personen op vakantie gaat, dien je met iedereen rekening te houden. Overleg goed wat ieders wensen zijn. Wanneer er kinderen mee gaan, houd er dan rekening mee dat er voldoende te doen moet zijn voor de kinderen en dat de vakantiebestemming kindvriendelijk is. Bekijk van te voren de mogelijkheden op internet of vraag vakantieboeken aan. Hier vind je vaak alle informatie die je zoekt. Houd er bij het boeken van een vakantie rekening mee dat een vakantie buiten het hoogseizoen en feestdagen altijd goedkoper is. Bedenk ook hoelang je op vakantie wilt. Een weekend, een midweek, een week of nog langer?

Tip: lees voordat je een vakantie boekt de ervaringen en reacties van anderen. Deze zijn vaak te vinden in het gastenboek op de website of op websites waar ervaringen worden uitgewisseld.

Kortingen

Vakantie- en bungalowparken hebben vaak acties waarbij een bepaalde tijd kortingen worden gegeven op een verblijf op één van hun parken. In tijdschriften en magazines staan vaak aanbiedingen voor hotels en bungalowparken. Ook op het internet zijn veel aanbiedingen en advertenties met kortingen te vinden. Als je particulier een vakantiewoning wilt huren, kijk dan eens in de kranten of op marktplaats. Hier worden veel vakantiewoningen te huur aangeboden. Ook pretparken hebben vaak leuke aanbiedingen wanneer je besluit te overnachten bij hun park.
© 2014 - 2024 Lisa1987, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bungalow: Vakantieparken in Nederland (Center Parcs, Landal)Vakantieparken - Vakantie in Nederland (zomer), waaronder in Center Parcs, Landal Greenparks en Hoogenboom vakantieparke…
Tips om goedkoop op vakantie te kunnen gaanWie wil er nu niet op vakantie? In de zomer het liefst naar een lekker warm land aan het stand liggen, in de winter op w…
Goedkoop op vakantie, hoe?Goedkoop op vakantie, hoe?Je kunt op allerlei manieren op vakantie gaan... Maar ik wil hier niet kijken naar het transportmiddel of de manier van…

Egmond aan Zee: dorp met cultuur, natuur en halve marathonEgmond aan Zee: dorp met cultuur, natuur en halve marathonGedurende het gehele jaar is het voormalige vissersdorp Egmond aan Zee een aantrekkelijke (bad)plaats met strand, zee en…
Urk  voormalig eiland in de ZuiderzeeUrk voormalig eiland in de ZuiderzeeUrk was eens een eiland in de Zuiderzee. Tegenwoordig is het een deel van de Noordoostpolder en via de weg te bereiken.…
Bronnen en referenties
  • http://www.kamperen-bij-de-boer.com/
Lisa1987 (29 artikelen)
Gepubliceerd: 07-07-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.