Kinderen naar buiten tijdens kerstvakantie

Kinderen naar buiten tijdens kerstvakantie Als je op vakantie gaat, is een andere omgeving vaak al genoeg om de kinderen bezig te houden. Bovendien wordt er door de meeste ouders/opvoeders wel gekeken naar een omgeving waar (jonge) kinderen zich ook kunnen vermaken. Maar als je thuis blijft, en waarom ook niet, dan is het ook prettig om te kijken hoe je lekker met de kinderen bezig kunt zijn. Aangezien we toch al veel binnen vertoeven, is de vakantie bij uitstek een periode dat we naar buiten gaan.

Naar buiten…

Nog even los van televisie, dvd speler en Nintendo of andere spelletjes, is veel tijd buiten – in de natuur - doorbrengen lekker tijdverdrijf én goed voor het kind. Aangetoond is dat er relatief veel kinderen teveel tijd binnen doorbrengen, we hebben het over meer dan 60% van de jonge kinderen die - hoe ouderwets het ook klinkt - meer buiten zouden moeten spelen. Daarmee niet de computer volledig op een zijspoor zettend, want deze hoort erbij en is absoluut heel zinvol. Maar veel kinderen raken steeds meer uit balans als het gaat om ondernemende dingen binnen doen, versus de tijd die buiten spelend doorgebracht kan worden.

Spelend ondernemen in de natuur

Of het kind wel in balans is of er wordt inderdaad, om wat voor reden dan ook, te weinig tijd buiten doorgebracht, het is lekker de kerstvakantie te gebruiken om veel tijd in de natuur door te brengen. Behalve lekkere wandelingen te maken, ook goed voor de ouders/opvoeders, zijn er nog veel meer dingen die mogelijk zijn. Natuurlijk is het afhankelijk van hoe het weer ervoor staat en met sneeuw is er nog veel meer mogelijk. Maar ook zonder sneeuw is het ontdekken van de natuur goed… met eventueel nog een educatief moment op speelse wijze.

Enkele voorbeelden van lekker buiten tijdverdrijf in de natuur:
  • Combineer de “gewone” wandeling in het bos met het zoeken naar spullen. Ook tijdens de koude maanden is er van alles mogelijk als het gaat om het opsnorren van zaken. Denk aan achtergebleven eikels, afgevallen takken in een bepaalde vorm of afgevallen bladeren in bepaalde kleuren en vormen en het benoemen van de bijbehorende boom. In dat laatste geval is het handig een boekje of wat informatie van internet bij je te hebben, als je het zelf niet exact weet.
  • Een wandeling zoals boven beschreven kan je ook combineren met het verzamelen van mooie dikke takken en thuis in een vuurkorf of buitenkachel een mooi – gecontroleerd – vuur maken. Gezellig en lekker warm als je stevig de frisse natuur in geweest bent.
  • Met sneeuw erbij kan je ook kiezen voor het maken van iets moois. De traditionele sneeuwpop kennen we allemaal, maar maak eens een mooie glijbaan of iglo. Of ga zoeken naar sporen in de sneeuw. De voetjes van vogels, herten, vossen, dassen of konijnen zijn goed te herkennen, zeker als de sneeuw nog vers is.
  • In het bos kan je zonder sneeuw ook een “huisje” maken en wel door het verzamelen van grote, enigszins rechte takken. Als je deze goed met de uiteinden tegen elkaar zet, zoals bij een wigwam, dan kan je er later nog dennentakken overheen leggen om het huis een “omhulsel” te geven.
  • Kinderen kunnen ook op zoek gaan naar van alles om een grote ketting voor in de buitenkerstboom te hangen. Een lang houten koord waar eikels, bladeren, kleine takjes en ander spul uit de natuur aan geregen worden.
  • Diezelfde gevonden spullen kunnen ook gedroogd worden en op een moment binnen nog eens als speelmateriaal gebruikt worden. Je kunt eikels bijvoorbeeld met verf een mooie kleur geven of gedroogde bladeren met wat lijn van glitters voorzien. Ook leuk om in de kerstboom te hangen!
  • Als je wat spullen meeneemt de natuur in om dieren van extra voeding te voorzien, is het interessant om daar geschikte plekjes voor te zoeken. Nog leuker is om die spullen zelf te maken, bijvoorbeeld vetbolletjes met zaden of eikels ingesmeerd met pindakaas.
  • Als je richting de eilanden gaat is de natuur ook in de winter schitterend. Het is verstandig om te kijken wat voor begeleide natuurtripjes er zijn, ook voor kinderen. Of ga langs de kustlijn – ook langs het vasteland – en geef de kinderen opdracht allerlei verschillende spullen uit de natuur te verzamelen. Een doosje met sluiting meegeven en als je terug bent, gezamenlijk kijken wat er is meegebracht.
  • Spreekt voor zich dat ouders niet alles hoeven te begeleiden en kinderen zich onderling ook lekker in de natuur bezig kunnen houden. Kinderen om de beurt een opdracht tot het bedenken van iets, meegeven, is ook vaak leuk en dan blijkt soms hoe inventief kinderen kunnen zijn hoe zich te vermaken.

Concluderend

Dat we niet goed met de natuur omgaan is bekend, maar als je kinderen de waarde van de natuur mee kunt geven én het ook nog leuk blijkt te zijn, zet je wel weer een belangrijke stap voor de toekomst.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kinderen bezig houden tijdens de kerstvakantieDe kinderen bezig houden tijdens de kerstvakantieTijdens de kerstvakantie wordt er veel geluierd, gegeten en uitgeslapen, maar ja, daar krijg je vaak vervelende kinderen…
ModderDag oftewel International Mud DayModderDag oftewel International Mud DayLekker kliederen met zand en water, wie heeft het als kind niet gedaan. Toch is het spelen met modder niet zo vanzelfspr…
Gratis uitjes en buitenactiviteiten met kinderenGratis uitjes en buitenactiviteiten met kinderenDe tijd die een gezin samen doorbrengt is erg belangrijk. De band tussen ouder en kind wordt sterker als jullie regelmat…
Het belang van buitenspelenHet belang van buitenspelenBuitenspelen is van groot belang voor de ontwikkeling van een kind. Het helpt op een natuurlijke manier om op normaal ge…

Slecht weer in Zeeuws-Vlaanderen: wat is er te doen?Slecht weer in Zeeuws-Vlaanderen: wat is er te doen?Zeeuws-Vlaanderen wordt vooral bezocht om zijn stranden en duinen, maar helaas, in Nederland is het ook vaak slecht weer…
Fietsen in Zeeuws-VlaanderenFietsen in Zeeuws-VlaanderenFietsen in Zeeuws-Vlaanderen is heerlijk. Er zijn veel fietspaden en het verkeer is rustig. Een snelweg kom je niet tege…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Langll, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.