Vakantie in Midden Portugal

Het gebied tussen Lissabon en Coimbra in Midden Portugal is in Nederland een vrij onbekend gebied voor het toerisme. Dit gedeelte van het land is rijk aan Portugese historie en cultuur en bovendien zijn er veel bezienswaardigheden zoals mooie steden, oude kloosters, kerken en abdijen. In het natuurpark is het mogelijk een mooie tour te maken per auto of heerlijk te wandelen en de grotten te bezoeken. Midden Portugal is een ideaal gebied voor de vakantieganger die meer wil dan zon, zee en strand.

Kloosters en abdijen in Alcobaca, Batalha en Tomar

Liefhebbers van cultuur kunnen de zogenaamde 'Gouden driehoek' bezoeken welke gevormd wordt door Alcobaça, Batalha en Tomar.

Het klooster van Alcobaça is een Cisterciënzerklooster uit de 12e eeuw en van oudsher verbonden met het Portugese koningshuis. Zowel klooster als kerk zijn een van de eerste gotische gebouwen in Portugal, later werden twee barokke torens aan de hoofdingang van de kerk toegevoegd. Het portaal met daar boven het roosvenster is nog origineel. In de grote, lange kerk staan de graftombes van Inês de Castro en koning Pedro. Pedro's vader liet de geliefde van zijn zoon vermoorden omdat zij niet van adellijke afkomst was en hij dacht dat haar familie gevaarlijk was. Na zijn dood liet Pedro haar opgraven en kroonde haar. Het verhaal gaat dat hij zijn hof voor haar liet neer knielen om de hand van haar lijk te kussen. De geliefden staan in hun graftombes tegenover elkaar in de kerk, zodat zij na hun verrijzenis elkaar weer in de ogen konden kijken.

In Batalha staat het klooster Santa Maria da Vítoria in Batalha welke een belangrijke rol heeft gespeeld in de Portugese geschiedenis. De kerk werd in 1385 gebouwd na de overwinning van de Portugezen op de Spanjaarden bij de slag van Aljubarrota. Het gebouw is in zandkleurige steen opgetrokken en heeft geen gekleurde of grote ornamenten. Een groot aantal versieringen is aangebracht, maar geen van allen zijn helemaal gelijk. Het gebouw is een prachtig kunstwerk met een aantal zalen, kloostergangen en -tuinen. Bij binnenkomst in de kerk ligt aan de rechterzijde de Capela do Fundador, ook wel de Stichterskapel genoemd. Hier ligt Koning João I en zijn vrouw Filipa de Lancaster begraven, maar ook hun zonen onder wie Hendrik de Zeevaarder.

Het Convento van Christus is het klooster in de Portugese stad Tomar en oorspronkelijk gebouwd door de Tempeliersorde en later uitgebouwd door de Christusorde. Laatstgenoemde zijn de opvolgers van de Tempeliers in Portugal. Het Convento is het grootste klooster in de Gouden Driehoek en alle drie de kloosters staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Fátima

Fátima is een van de grootste (Maria)bedevaartplaatsen ter wereld. In 1916 verscheen een engel aan drie herderskinderen en kwam gedurende de maanden daarna nog 2 keer terug. In mei 1917 verschijnt Maria voor de eerste keer aan de drie herderskinderen en komt daarna elke maand terug. In oktober 1917 verschijnt ze voor het laatst, maar gedurende haar verschijningen vertelde zij 3 geheimen aan de kinderen. Sindsdien is de plaats een belangrijke katholieke bedevaartsplaats en trekken ieder jaar duizenden pelgrims in mei en oktober naar Fátima.

Het belangrijkste is de basiliek van Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans, een neo-klassieke kerk op het grote plein. De toren is 65 meter hoog en de kerk wordt geflankeerd door een zuilengalerij. Op het plein kunnen bezoekers de mis volgen in de Kapel van de Verschijningen. In deze kapel wordt de juiste locatie van de verschijningen gekenmerkt door een standbeeld van Maria. Binnen in de basiliek zijn de graven van de drie herderskinderen, links de meisjes en rechts de jongen. Lucia die in 2005 op 96 jarige leeftijd is overleden, werd in 2006 vanuit Coimbra bijgezet.

In 2005 is de nieuwe kerk met zo een 9000 zitplaatsen in gebruik genomen. Voor de bouw zijn Europese kunstenaars betrokken geweest welke allen hun kenmerk hebben achter gelaten. De kerk is via 13 deuren toegankelijk, de hoofdingang en de overige 12 zijdeuren wat symbool staat voor Jezus en de 12 apostelen. Achter het altaar is een mozaïek met in het linker gedeelte Maria met de 3 herderskinderen. Een Ierse kunstenares heeft het kruisbeeld boven het altaar gemaakt en heeft Jezus afgebeeld met opgeheven hoofd en de ogen open met als achterliggende gedachte Jezus die de mensheid aanschouwt.

Stranden

Portugal ligt aan de westkust aan de Atlantische Ocean en heeft alleen zandstranden die variëren van klein en rustig naar breed, drukker en met hoge golven. In Peniche en São Pedro de Moel tref je de boardsurfers die wachten op de allerhoogste golf. In de badplaats Nazaré slenter je over de boulevard of ga je met de kabelbaan omhoog naar de bovenstad het Sitio. Boven kun je de kerk Nossa Senhora de Nazaré bezoeken, bekleed met prachtige blauwe tegels en vooral veel bladgoud. Daar waar de kloosters in deze regio een sobere kerk presenteren, spat de rijkdom in deze kerk er werkelijk vanaf.
© 2012 - 2024 Nina50, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mooiste stranden rond SetúbalDe mooiste stranden rond SetúbalSetúbal is een schiereiland in Portugal en ligt onder Lissabon aan de zuidoever van de Taag en ten noorden van het gebie…
De mooiste stranden rond LissabonDe mooiste stranden rond LissabonLissabon, gelegen aan de noordoever van de Taag die voorbij Lissabon uitmondt in de Atlantische Oceaan, is ideaal gelege…
Portugal, een prachtig land!Bem-vindo ao Portugal! Kom meer te weten over dit prachtige land en neem een kijkje in de wereld van Fado-muziek, de Alg…
Alcobaça Klooster bij Lissabon: graf van koningen PortugalAlcobaça Klooster bij Lissabon: graf van koningen PortugalHet klooster van Alcobaça heeft de grootste gotische kerk van Portugal. Het ligt ruim honderd kilometer noordwaarts van…

Bezienswaardigheden op Rügen (Duitsland): KdF-Seebad ProraAan de oostkust van het Duitse eiland Rügen vindt men een gigantisch vakantiecomplex (Seebad) dat vlak voor de Tweede We…
Paardenreddingboot van Ameland - met demonstratieschemaPaardenreddingboot van Ameland - met demonstratieschemaOp Ameland is een reddingboot gestationeerd die door paarden naar zee wordt getrokken. Tot aan 1988 werd de paardenreddi…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia ter verificatie van zaken
Nina50 (7 artikelen)
Gepubliceerd: 04-05-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.