Piazza dei Miracoli in Pisa

Piazza dei Miracoli in Pisa Het Piazza dei Miracoli is een beroemde trekpleister in Pisa, Toscane. Door onder andere de toren van Pisa trekt dit plein jaarlijks vele bezoekers. Daarnaast zijn er ook een kathedraal, begraafplaats en doopkapel te vinden op dit beroemde plein.

De toren van Pisa

Waarschijnlijk het bekendste bouwwerk op het plein is de toren van Pisa. In 1173 is begonnen met de bouw van deze klokkentoren die hoort bij de kathedraal. Bonanno Pisano was de eerste bouwer van dit project. Al direct vanaf het begin stond de toeren scheef, in een hellingshoek van ongeveer 10%. Pas tweehonderd jaar later was de toren af. Er waren grote vertragingen door de oorlog tussen Florence en Genua. Ook waren er twijfels of de toren wel scheef kon blijven staan. Doordat de bouw maar zo langzaam ging, kon de kleibodem wel extra hard worden. Dat is waarschijnlijk de reden geweest dat de toren niet is ingestort. De kwaliteit van het metselwerk was waarschijnlijk niet zo goed, waardoor de toren nog wat meer verzakt is.

De toren is te vinden in het centrum van Pisa. Het gebouw is voorzien van vele versiersels en gemaakt van kalk en gips. Dit materiaal werd ook veel gebruikt door onder andere de Romeinen en de Grieken. Er is sprake van een blokvormige structuur bij de toren. De versiering daarentegen bestaat uit organische vormen, met name bogen. Er is geen sprake van façade, want de bouwvolumes bepalen uiteindelijk het uiterlijk van het gebouw.

De ingang is voorzien van een versierde boog. Er is geen sprake van skeletbouw, want de muren dragen de rest van het gebouw. De toren is voorzien van niet-functionele extra’s en zo zie je enkele oude stijlen, bijvoorbeeld van de Romeinen, terug komen in het gebouw.

Het gebouw zou eigenlijk een klokkentoren moeten worden, maar omdat het kunstwerk zo scheef stond, werd het gebouw al snel populair als toeristische attractie.

Architect

De toren van Pisa is gemaakt door Bonanno Pisano en Gugilmo. Ook Giovanni di Simone heeft aan de toren meegewerkt. Toch was het voornamelijk Pisano die het kunstwerk heeft opgezet. Pisano is een Italiaanse architect die vooral actief was in de twaalfde eeuw. Hij gebruikte met name klassieke elementen voor zijn kunstwerken. Pisano heeft lange tijd in Pisa gewoond en daarom kon hij de kunstwerken ook goed aanpassen aan de omgeving. In 1180 is hij gestorven toen hij in Sicilië was. Pas in 1820 werd ontdekt dat hij echt de architect was van het gebouw.

De kathedraal (Duamo di Pisa)

Op het Piazza dei Miracoli is ook een grote kathedraal te vinden die gebouwd is in 1064 onder leiding van architect Busketus. De kathedraal staat naast de toren van Pisa. Het gebouw is voorzien van vele versiersels die passen bij de andere gebouwen op het plein. Je kunt dus stellen dat het gebouw goed is opgenomen in de omgeving.

Het gebouw is gemaakt van marmer en natuursteen. Daarom is er sprake van een blokvormige structuur. De bouwvolumes bepalen het uiterlijk van het gebouw en daarom is er niet echt sprake van façade. Als je het gebouw binnenloopt, kom je door een entree die veel nadruk heeft gekregen. De deuren zijn van brons gemaakt en er is veel gebruik gemaakt van versieringen. De muren dragen de andere delen van het gebouw. Er komen diverse stijlen terug in het kunstwerk. Normaal zit een klokkenluider aan de kerk vast, maar dat is bij deze kerk dus niet het geval.

Architect

De architect van de kathedraal is Busketus. Hij bouwde vooral in typisch Romaanse stijl die kenmerkend was voor Pisa. Busketus leefde in de elfde eeuw. Ook Rainaldo heeft meegeholpen, met name bij het versieren van het gebouw. Er zijn verhalen dat er in de zestiende eeuw een brand is geweest die de kathedraal deels heeft verwoest. Pagno, Lupicini, Caccini en Pieroni zouden hebben geholpen met het opbouwen van de kathedraal.

De doopkapel (Baptisterium)

Daarnaast is er een grote doopkapel te vinden op het plein. De bouw van deze koepel is begonnen in de 12e eeuw. Net als bij de toren van Pisa heeft het lang geduurd voordat het gebouw klaar was, want het gebouw was pas in de veertiende eeuw klaar. Het gebouw past qua versiering bij de andere gebouwen op het plein. Bij dit kunstwerk is vooral gebruik gemaakt van natuursteen en er is sprake van een blokvormige structuur. Er is van binnen naar buiten gewerkt bij het bouwen van dit gebouw. De kapel is aangepast aan de functie van het gebouw.

Weinig opvallend zijn de deuren, want die zijn slechts voorzien van wat versiering. Er is geen sprake van skeletbouw, want als je een stuk muur weg zou halen, zou de hele koepel in elkaar storten. Ook bij dit gebouw is er gebruik gemaakt van oude stijlen.

Architect

De doopkapel is gebouwd door Diotisalvi. Nicola Pisano en Giovanni Pisano hebben de bovenverdieping en het dak gemaakt van de doopkapel. Diotisalvi is een architect die vooral actief was in de tweede helft van de twaalfde eeuw. Er is weinig over hem bekend en er zijn heel veel onduidelijkheden over wie hij nou precies was en wat hij allemaal heeft gedaan. Diotisalvi had een duidelijk idee over hoe de kapel moest worden, maar helaas is de kapel nooit geworden zoals hij wilde. Hij is begonnen met zijn idee, maar na zijn dood hebben de Pisano’s de kapel heel anders gemaakt dan in eerste instantie de bedoeling was. Diotisalvi heeft niet alleen meegewerkt aan de kapel, maar ook aan de kerk in Pisa.
© 2011 - 2024 Voltigegek, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een beknopt overzicht van PisaEen beknopt overzicht van PisaDe stad Pisa is de hoofdstad van de Provincie Pisa. Pisa kende zijn economisch hoogtepunt in de 12de en 13de eeuw wat re…
Toscane; Pisa en zijn scheve torenKinderen die net een paar jaar op school zitten tot mensen met een zeer respectabele leeftijd kennen de toren van Pisa a…
Toscane; Pisa stad vol cultuurKinderen die net een paar jaar op school zitten tot mensen met een zeer respectabele leeftijd kennen allemaal Pisa. De s…

Het amfitheater in Pula (Istrië)Wie het pittoreske Kroatische plaatsje Pula op Istrië bezoekt kan niet om het amfitheater heen. Dit imposante bouwwerk s…
Bali: Dans, muziek en theaterBali: Dans, muziek en theaterBali, een vredevol eiland van Indonesie. Het ligt ten oosten van Java en ten westen van Lombok. Het is het westelijkste…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Bonanno_Pisano
  • http://www.mesogeia.net/italia/pisa/pisaduomo_en.html
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Diotisalvi
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dom_(Pisa)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Baptisterium_(Pisa)
  • http://www.architectenweb.nl/aweb/archipedia/archipedia.asp?ID=417
Voltigegek (9 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.