Zeehondencrèche Pieterburen: algemene informatie

Zeehondencrèche Pieterburen: algemene informatie Al vanaf 1972 heeft Lenie 't Hart zich bezig gehouden met de opvang van zieke zeehonden en huilers, die hun moeder zijn kwijtgeraakt en nog niet voor zichzelf kunnen zorgen. Het centrum beschikt tegenwoordig over een uitstekend zeehonden ziekenhuis met quarantaine ruimten, een laboratorium, een apotheek en onderzoeksapparatuur. De toegangsprijs is maar 4,50 euro, en voor dat geld krijg je een zeer interessant uitje, wat ook voor kinderen erg leuk is. Er is een leuke speelhoek en een restaurant.

Algemene informatie zeehondencrèche Lenie 't Hart

Adresgegevens

Adres: Hoofdstraat 94a
9968 AG Pieterburen
Telefoon: 0595 526526
E-mail: info@zeehondencrèche.nl
Website: www.zeehondencrèche.nl

Route beschrijving

  • Met de auto vanuit Groningen; Op de ringweg rond Groningen neem je de afslag naar Winsum, Lauwersoog. Voorbij Winsum volg je de borden zeehondencrèche.
  • Met de auto vanuit leeuwarden; Rij richting Dokkum, daarna naar Pauwersoog. Volg daarna de borden zeehondencrèche.
  • Met openbaar vervoer; Met de trein tot station Winsum, daarna bus 68 naar Pieterburen.

Openingstijden zeehondencrèche

Het centrum is dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur, ook op zon- en feestdagen.

Toegangsprijs zeehondencrèche

De toegangsprijs tot de crèche is 5,00 euro. Donateurs en kinderen tot 3 jaar oud hebben gratis toegang.
Voor groepen kan er een rondleiding georganiseerd worden, dit is in verschillende talen mogelijk. Reserveren kan via telefoonnummer 0595 526 526

Gehandicapten

Er is vlak voor het centrum parkeerplaats voor invaliden aanwezig. Het hele centrum is goed toegankelijk voor rolstoelen. Een invaliden toilet is aanwezig en er kan een rolstoel van het centrum gebruikt worden, reserveren is wel aan te raden. In het centrum zijn hulp honden welkom, verder is het verboden voor overige honden.

Horeca

Het paviljoen Zeehondenzicht is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Hier kun je terecht voor verse broodjes, snacks, poffertjes, pannenkoeken, koffie en thee, frisdrank.

Kinderen

Voor kinderen is er een speelhoek met zandbak. Hierin bevinden zich o.a.opblaas zeehonden. Verder zijn er allerlei apparaten, waarmee spelletjes gedaan kunnen worden. Er is een speurtocht te doen en in vakanties worden er activiteiten georganiseerd. Er staat een grote tafel met kleur materiaal en kleurplaten.

Winkel

In de winkel kunnen spullen gekocht worden zoals t-shirts, mokken, sleutelhangers, boeken, kalanders en nog veel meer. De artikelen kunnen ook via de webwinkel besteld worden.

Hoe kun je het zeehondencentrum steunen?

  • Donateur worden. Je kunt een machtiging uitschrijven voor een eenmalige storting of voor vaker.
  • Adoptie van een zeehond. Dit kost 500 euro. Dit bedrag wordt besteedt aan medicatie, voeding en onderzoek . Je mag een zeehond een naam geven. Je krijgt een brief met gegevens over de zeehond en een officieel adoptie certificaat. Je kunt de zeehond gratis bezoeken en mag altijd contact opnemen over de gezondheidstoestand van het dier. Bovendien krijg je een uitnodiging om de vrijlating van het dier bij te wonen.
  • Symbolische adoptie. Ter plaatse kun je symbolisch voor 50 euro een zeehond adopteren. Je krijgt hiervoor een certificaat en je krijgt een foto toegestuurd van de vrijlating van de zeehond.
  • Kamer adoptie. Voor 5000 euro per jaar kun je een quarantaine ruimte adopteren. Je naam of bedrijfslogo wordt vermeld bij de kamer, verder wordt je vermeld op de website van het centrum en in het Robben bulletin. Vier keer per jaar krijg je een nieuwsbrief over de zeehonden in de kamer. Verder mag je de zeehonden gratis bezoeken en aanwezig zijn bij het vrijlaten van een zeehond.

Het centrum heeft een ISO 9001-2000 kwaliteitskeurmerk, wat wil zeggen dat er een transparante bedrijfsvoering is. Verder heeft het centrum een CBF keurmerk. Het is dus duidelijk te achterhalen waar al het geld van schenkingen aan besteed wordt.

De quarantaine kamers

Alle zieke en verweesde zeehonden die worden gevonden langs de Nederlandse kust, komen eerst een paar weken in quarantaine. Dit om te voorkomen dat ziekten worden overgebracht. Als zeker is dat de bewuste zeehond geen ziekte bij zich draagt, en sterk genoeg is, worden ze overgeplaatst naar een groter bassin, met meer soortgenoten. Huilers zijn jonge zeehondjes, soms pas een paar dagen oud, die gescheiden zijn geraakt van hun moeder. De eerste vier weken van zijn leven heeft een zeehond melk van zijn moeder nodig. Raken ze gescheiden van hun moeder, dan raken ze verzwakt en spoelen vaak aan langs de stranden van de kust. Zo'n zeehond brengt een klagelijk geluid voort, vandaar de naam huiler.

EHBZ oftewel eerste hulp bij zeehonden

In 1980 is het netwerk voor EHBZ opgezet. Er zijn ongeveer 80 vrijwilligers in verschillende regio's die getraind zijn om eerste hulp te geven aan zeehonden en andere dieren.
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zeehondengriep in Nederland, maar wat is Zeehondengriep?nieuws uitgelichtZeehondengriep in Nederland, maar wat is Zeehondengriep?Wetenschappers van de Erasmus Universiteit en deskundigen van Zeehondencrèche Pieterburen hebben op 17 november 2014 bek…
Gewone en grijze zeehonden in de WaddenzeeGewone en grijze zeehonden in de WaddenzeeZeehonden komen in Nederland het meest voor in de Waddenzee. In de Ooster- en Westerschelde zien we ze ook. De zeezoogdi…
Zeehondencrèche PieterburenZeehondencrèche PieterburenDe zeehondencrèche in Pieterburen, we kennen de opvang waarschijnlijk allemaal wel. Het is een opvang waar zieke en gewo…
Fietsroute door de historische MarnestreekFietsroute door de historische MarnestreekDeze fietsroute van ruim 32 kilometer voert u door de Marnestreek, een weids Gronings landschap met eeuwenoude wierden e…

Bikal Renaissance Eerste avonturenpark van HongarijeEen druk bezocht avonturenpark zonder levensgevaarlijke pythons en duizelingwekkende achtbanen. Dat is het op 1 april 20…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
  • Website zeehondencrèche Lenie 't Hart
  • Folder centrum lenie 't Hart.
Reactie

M. A. C. Clijnk, 23-06-2012
Bij deze wil ik graag het Robbenbulletin per e.mail ontvangen, ben nog steeds erg onder de indruk van alles wat jullie voor de huilers doen, de "nettenberg"heeft bij mij veel indruk gemaakt, evenals de zorg voor de zeehonden, groetjes M. Clijnk, Valkenswaard Reactie infoteur, 25-06-2012
Dan moet u even contact opnemen met Pieterburen zelf, ik heb over de zeehondencrèche geschreven, maar heb er verder niets mee van doen. Ik vind het zelf ook geweldig wat ze er allemaal voor de zeehonden doen!

Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 25-06-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.