Bikal Renaissance Eerste avonturenpark van Hongarije

Een druk bezocht avonturenpark zonder levensgevaarlijke pythons en duizelingwekkende achtbanen. Dat is het op 1 april 2010 in Bikal geopende themapark Elmenybirtok te Bikal. Daar, vlakbij barokstad Pècs, komt de Renaissance opnieuw tot leven. Je stapt er zo een middeleeuwse stad binnen. Aan de poort staan noeste ridders met opgeheven zwaard klaar om elke snoodaard aan te vallen. Het plaatsje zelf oogt vriendelijker. Middeleeuwse vakwerkhuisjes, ambachtelijke winkels en een Middeleeuwse herberg maken haar pittoresk.

Stad

Een lucht van vers gebakken brood komt de bezoeker tegemoet. Een bakker haalt zo juist een plank vol kadetjes uit de oven. Een vrouw met een hoofddoek, lange baaien rok en bloezende blouson haast zich naar hem toe. Aan haar arm bungelt een rieten mandje. Andere ambachtslieden maken zelfgemaakte kaarsen, beelden, kleren, juwelen en snijden hout. Aan de bezoekers leggen ze hun werkwijze uit en leren ze het vak. In de herberg liggen op schotels hapklare maaltijden die gemaakt zijn naar oud-Hongaarse recepten. Op een ‘etlap’, Hongaars voor menu, staan ze vermeld met de daarbij behorende prijzen.
In de stad bevindt zich ook de school. Daar leer je als kind van 3-18 jaar alles om page te worden. Vol interesse luisteren ze naar de lessen over een lang vervlogen cultuur. De leraar vertelt alles over volksgebruiken, tradities, oude spelen en dansen. Jongens worden opgeleid tot ridder en meisjes tot jonkvrouwen. st zich over de syraatjes en wi jkels

Dorp

Achter de stad voert een pad naar het door boerenland omgeven dorp. Aan een hobbelige zandweg liggen grote witte boerderijen met daken van stro. Op het plein staat een gebouw met een puntdak en ronde arcades. Daaronder slaat een smid hoefijzers voor het paard. De vlammen slaan hoog op en zorgen voor een grote hitte. Even verder vlecht een man manden terwijl een vrouw potten draait op een grote schijf. Kakelende kippen en andere dieren verwelkomen de bezoeker op de kinderboerderij. ‘We maken het park zo levend mogelijk’, zegt Vitéz Atilla, marketingdirecteur van Bikal. Hij neemt de bezoekers mee naar het boerenhuis. Daar serveren ze ambachtelijk gebakken brood met zelf gemaakte jam en boter èn boerenschotels en –maaltijden. In de verte draaien de wieken van de molen.

Vogeltheater

Bij het dorp behoort ook een vogeltheater. Waaghalzen leren hier om te gaan met roofvogels. Want wat is de Renaissance zonder valkenjacht? Geen enkel hof kon zonder en zo ook niet het themapark. Zoals As Balassi, een van de bekendste dichters van Hongarije, schreef: ‘De valkenjacht van de Renaissance is een teken van welstand.’ Met hun scherpe klauwen haken de valken zich vast op de leren handschoen van de ridders. Dan slaan ze hun vleugels uit om op jacht te gaan. Hier leer je om zelf contact te maken met de vogel. ‘Moeilijk is het niet. Je hoeft alleen maar je hand uit te strekken, maar je moet het wel durven,’zegt Atilla, Het vogeltheater beschermt en herstelt ook de vogelpopulatie in de omgeving. De specialisten van het themapark zorgen ervoor dat de vogels daar kunnen gedijen.

Hoofdplein

Hoe leefden de ridders tijdens de Renaissance? Op deze vraag geeft het hoofdplein een antwoord. Al of niet gezeten op lange banken kijk je hier naar theatervoorstellingen. Ridders knielen neer voor jonkvrouwen om hen de hand te kussen. Maken zich klaar voor een toernooi, terwijl de jonkvrouwen borduren. Of flirten met dames, die bevallig hun zakdoekjes laten vallen.

Renaissance paleis

Trots staat achter het hoofdplein het Renaissance paleis met zijn rode façade, kantelen en arcades. Binnen bevindt zich de ridderhal. Aan lange houten tafels tussen grote stenen pilaren kan je hier smullen van een goed maal. Het servies is van aardewerk. In grote roodstenen kommen soep doop je brokken boord, zoals de ridders vroeger deden. Uit stenen kannen schenk je kroezen vol met wijn. Ergens klinkt muziek van een minstreel. Aan de wanden hangen kleden met wulpse en ondeugende dames. Op de tafels flakkeren kaarsen. Blijkbaar leefde ook de Romantiek op tijdens de Renaissance. Ach, wat zou de wereld zonder liefde zijn?

Arena

Het meest spectaculair is de Arena. Briesende paarden draven hier op elkaar in. Op hun rug houden ridders hun speren gereed om elkaar te treffen. In hun stalen harnas wanen ze zich veilig. In de Arena zie je het steekspel levensecht voor je.
Ze brengen de geschiedenis van Koning Mathias (1458-1490 koning van Hongarije) en zijn dappere page opnieuw tot leven. In 1463 versloeg Mathias de Turken, nu is hij teruggekeerd in het Renaissance avonturenpark te Bikal. De meest dappere bezoekers mogen tegen hem strijden.

Alle leeftijden

Het avonturenpark is voor alle leeftijen. ‘Drie generaties kunnen zich hier vermaken,’zegt Atilla. ‘Op een spectaculaire manier willen we de historische gebeurtenissen voor het voetlicht brengen. Oude ambachten laten zien en ze leren aan de bezoekers. De Middeleeuwen doen herleven. De tradities doorgeven aan de volgende generatie.’ Dan haast hij zich naar het aangrenzende Puchner Castle Hotel. Als vier sterren hotel nam dit hotel het initiatief tot het Renaissancepark om zo de rijkdom van de Hongaarse cultuur te tonen. De investering wordt voor de helft gefinancierd door de Europese Gemeenschap binnen het kader Pècs, Europese Culture Hoofdstad (European Cultural Capital) voor het jaar 2010.
© 2010 - 2024 Vikla, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis kopen in HongarijeHuis kopen in HongarijeEen tweede huis kopen in Hongarije is een echte uitdaging. Hoewel het land nog steeds wat achter blijft bij de landen in…
De renaissance: veranderingen in kunst en architectuurDe renaissance is na de klassieke oudheid de belangrijkse bloeiperiode in de Italiaanse kunst en architectuur. Welke ver…
Schilderkunst in de Middeleeuwen en de RenaissanceHet is het begin van de 15e eeuw. In Italië ontstaat een nieuwe cultuurbeweging, de Renaissance. Door deze nieuwe cultuu…
De geschiedenis van de Spaanse gitaarDe geschiedenis van de Spaanse gitaarEr zijn veel ontwikkelingen in de bouw van klassieke gitaren nodig geweest, om uit te komen op de Spaanse gitaar zoals d…

De Baliem-vallei, hoogvlakte in Nieuw-GuineaDe Baliem-vallei ligt in het binnenland van het eiland Nieuw-Guinea op ongeveer 45 minuten vliegen van Jayapura. Nieuw-G…
Zeehondencrèche Pieterburen: algemene informatieZeehondencrèche Pieterburen: algemene informatieAl vanaf 1972 heeft Lenie 't Hart zich bezig gehouden met de opvang van zieke zeehonden en huilers, die hun moeder zijn…
Vikla (55 artikelen)
Laatste update: 25-06-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.