De mooiste musea van Europa

Europa is de thuisbasis van een aantal indrukwekkende musea die u zeker niet mag vergeten te bezoeken. Het betreft fresco's uit het Renaissance tijdperk en impressionistische landschappen gecombineerd met postmoderne sculpturen. De musea die we in het kort bespreken zijn: Het Louvre (Parijs), Musée d’Orsay (Parijs), Het Vaticaanmuseum (Rome), The British Museum (London), het Museo Nacional del Prado (Madrid), het Galleria degli Uffizi (Florence), het Deutsches Museum (Munich).
Bron: Abductit, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Abductit, Flickr (CC BY-2.0)

Het Louvre (Parijs)

De lijst start met het Louvre museum. In dit museum worden de grootste schatten van gans Frankrijk bewaard. Het Louvre museum staat in het hart van Parijs en ligt ten noorden van de Seine. Het museum bestaat uit drie vleugels of gebouwen met name: de Richelieu-vleugel, de Sully-vleugel en de Denon-vleugel. Het beroemdste stuk dat in het Louvre bewaard wordt, is zeker en vast de Mona Lisa van Leonardo da Vinci en de Venus van Milo. De collectie is onderverdeeld in werken van de grote beschavingen uit de oudheid tot aan de eerste helft van de 19e eeuw.

De werken worden onderverdeeld in verschillende categorieën: Oosterse oudheden, Kunst van de Islam, Egyptische oudheden, Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden, Beeldhouwkunst, Kunstvoorwerpen, Westerse Schilderkunst en de Grafische kunst. De bedoeling is om van het Louvre museum een soort kunstbibliotheek te maken wat hen al aardig lijkt te lukken.

Natuurlijk vertegenwoordigt het museum een aantal grote Franse schilderkunsten met onder andere de verzameling van Nicolas Poussin. Ook Het Turkse bad van Ingres, De eed der Horatiërs van Jacques-Louis en De dood van Sardanapalus van Eugène Delacroix.

Ook bevat het Louvre museum een aantal Vlaamse en Nederlandse schilderkunsten met werken zoals De Maagd van Kanselier Rolin (Jan van Eyck), verschillende werken van Rubens (Maria de Medici), Le Roi a la chasse van Van Dyck, de Bathseba van Rembrandt en de Kantkloster van Vermeer enz..

 • website: http://www.louvre.fr/llv/commun/home.jsp?bmLocale=en

Musée d’Orsay (Parijs)

Het Musée d`Orsay is eveneens in Parijs gelegen (voormalige Gare d'Orsay) en representeert de westerse kunst tussen 1848 en 1914 waar het accent ligt op een verzameling impressionistische werken. Ook bevat het Musée d'Orsay een aantal beeldhouwkunstwerken. Enkel goedvertegenwoordigde kunstschilders zijn Frédéric Bazille (Het atelier in de rue Condamine), Claude Monet (Impression, Soleil levant), Renoir, Edgar Degas, Alfred Sisley, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Cezanne, Henri Rousseau, Édouard Manet (Olympia), Vincent van Gogh (Sterrennacht boven de Rhône, Zelfportret),Georges Seurat enz..

 • website: http://www.musee-orsay.fr/en/home.html

Bron: Groume, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: Groume, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Het Vaticaanmuseum, I Musei Vaticani (Rome)

In dit museum zijn de kunstschatten van het Vaticaan te bezichtigen en deze bevinden zich in de Apostolische paleizen. De collectie is ontstaan door veroveringen of doordat pauzen doorheen de eeuwen nieuwe stukken aankochten. De belangrijkste stukken en ruimtes van het Vaticaanmuseum zijn de Sixtijnse kapel, de Paulijnse kapel, de Laocoön-groep, de Kaartengalerij, de Stanza della Segnatura, de Vaticaanse Pinacotheek en de bibliotheek.

In de 'Salle delle Muse' bevindt zich het beeld van Meleager. Op de 'Cortile e Belvedere' staat de beeldengroep de Laocoön. De musea bezitten veel werken uit de Renaissance schilderkunst zoals van Perugino, Giotto, Leonardo da Vinci, Gian Lorenzo Bernini, Caravaggio en Rafael. Deze worden tentoongesteld in één van de vele Vaticaanmusea: Pio-Clementino Museum, Chiaramontimuseum, Gregoriano Etrusco Museum, Egiziano Museum en de Stanze di Raffaello zijn de belangrijksten.

 • website: http://mv.vatican.va/

The British Museum (Londen)

Het Brits Museum bevindt zich te Londen in Great Russell Street. Het Brits Museum heeft één van de grootste collecties ter wereld en is dan ook niet voor niets het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk. Jaarlijks trekt het museum vijf miljoen bezoekers. Het museum bevat een uitgebreide collectie oudheden en uitzonderlijke kunstvoorwerpen.

Het museum is onderverdeeld in verschillende afdelingen met kunst uit vele landen en werelddelen zoals de Prehistorie en Europa, het Nabije Oosten, Egypte en Soedan, de Griekse en Romeinse kunst, Afrika, Australië en Amerika, Munten- Medailles en Boekdrukkunst.

De verzameling overbrugt meer dan een miljoen jaar geschiedenis van de mensheid. Enkele beroemde werken zijn Elgin marbles uit het Parthenon, de Steen van Rosetta de Egyptische mummies, Stukken uit het Mausoleum van Halikarnassos, de Lindow man, Werken van Aurel Stein, Werken van Albrecht Dürer, Nabonid-Chronik, Wandreliëfs uit paleizen in Ninive, Kalhu en Dur-Sharrukin, Kyros-Zylinder enz.

 • website: http://www.britishmuseum.org/default.aspx

Het Museo Nacional del Prado (Madrid)

Het Prado museum staat bekend als de grootste kunstgalerie in de wereld. Het stelt ook beelden, tekeningen, munten en andere werken van kunst ten toon maar het is ongetwijfeld de grote collectie schilderijen die wereldwijd bekendheid gegeven. Het herbergt meer dan 8600 schilderijen. De huidige kunstgalerie is afkomstig uit de koninklijke collecties van het oude Trinidad Museum, evenals aankopen, schenkingen en legaten.

De geschiedenis begon tijdens de regeerperiode van Karel III, toen hij probeerde een kunstcollectie te maken onder één dak. Maar het was pas in de regering van Fernando VII, dat het Koninklijk Museum voor schilderkunst en beeldhouwkunst werd opgericht. Tegenwoordig zijn de schatten tentoongesteld in twee aangrenzende gebouwen: de Villanueva gebouw waar de meerderheid van de werken zijn ondergebracht en de Cason del Buen Retiro.

De werken worden onderverdeeld volgens de originele school waar ze afkomstig zijn:
 • De Italiaanse school heeft onder andere werken van Andrea Mantegna, Sandro Botticelli, Rafael, Andrea del Sarto, Correggio, Lorenzo Lotte, Tintoretto, Verones, Tiepolo en vooral, Tiziano.
 • Vroege Vlaamse werken met werken van Rogier van der Veyden, Vlaamse meester Hans Memling, Jochim Patinir, Quentin Metsys, Bernard van Orley, Jeroen Bosch, Pieter Brueghel en de Vlaamse school met Rubens, Jordaens en Anton van Dyck.
 • De Duitse, Franse en Nederlandse scholen met werken van Lucas Cranach, Albrecht Dürer, Nicolas Poussin, Claudio de Lorena en Rembrandt.
 • De Spaanse school is vertegenwoordigd met werken van onze grote meesters Bartolome Bermejo, Pedro Berruguete, Luis de Morales, El Greco, Juan B. Maino, Jose de Ribera, Alonso Cano, Caudio Coello, Zurbarán, Velázquez, Murillo, Luis Melendez, Goya.

 • website: http://www.museodelprado.es/

Galleria degli Uffizi (Florence)

Het gebouw werd door de architect Giorgio Vasari in het midden van de zestiende eeuw gebouwd. Op het derde verdiep vindt je in chronologische volgorde, schilderijen variërend van de 13de tot de 18de eeuw. De meest waardevolle en beroemde groep van schilderijen van de Uffizi zijn echter vertegenwoordigd door de werken van de Italiaanse Renaissance kunstenaars, hoewel verscheidene afdelingen van het museum gewijd zijn aan de werken van buitenlandse kunstenaars (Duits, Vlaams, Nederlands en Frans). Naast schilderijen bevat het museum een mooie collectie Romeinse beelden (portretten, keizers en goden), die worden tentoongesteld in de gangen, versierd met fresco's en gebeeldhouwde plafonds van de 16de en 17de eeuw.

Op de begane grond is het nog steeds mogelijk om de overblijfselen te bewonderen van de oude Romaanse kerk van San Piero Scheraggio, die gedeeltelijk werd vernietigd door Vasari. De tweede verdieping herbergt de prenten en tekeningen afdeling, die één van de belangrijkste collecties in de wereld herbergen zoals Medici en Cardinal Leopoldo.

Als we de natuurlijke inrichting van de kamers volgen, komen we het volgende tegen: de grote altaarstukken van Cimabue, Giotto, Duccio di Buoninsegna, de eerste opmerkelijke voorbeelden van de westerse schilderkunst, gevolgd door de opmerkelijke werken van de 14de eeuw Siennese kunstenaars, zoals Simone Martini en de broers Piero en Ambrogio Lorenzetti en de leerlingen van Giotto. De volgende kamers stellen enkele mooie voorbeelden weer van de internationale gotische stijl: de aanbidding van de koningen van Gentile da Fabriano en een ander door Lorenzo Monaco. De belangrijkste zalen van het museum zijn gewijd aan de vroege Renaissance. Deze kamers vertonen werken van Masaccio, Paolo Uccello, Domenico Veneziano, Piero della Francesca, Beato Angelico, gevolgd door de elegante Madonna van Filippo Lippi. Met de kostbare panelen van de broers Piero en Antonio del Pollaiolo eindigen we met de mythologische en religieuze allegorieën schilderijen van Sandro Botticelli. Van deze kunstenaar wordt in het museum misschien wel de mooiste collectie van zijn werken bewaard, bestaande uit de Geboorte van Venus, de Primavera, het Magnificat en Pomegranate Madonna. Vervolgens is het de beurt aan Perugino, Signorelli, Piero di Cosimo en Leonardo da Vinci.

 • website: http://www.uffizi.firenze.it/

Het Deutsches Museum (Munich)

Het Deutsches Museum in München is een Mekka voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap en technologie. Het museum werd opgericht op initiatief van Oskar von Miller (1855-1934) aan het begin van de 20e eeuw en is één van de belangrijkste musea ter wereld.

Met een totale oppervlakte van bijna 60.000 m², heeft het Deutsches Museum een uitgebreide en zeer interessante collectie voorwerpen uit de wereld van wetenschap en technologie: van experimenten die bezoekers zelf kunnen uitproberen met een druk op een knop en presentaties over auto's, vliegtuigen of ruimtereizen en nog veel meer. Het museum omvat alles beginnende met een prehistorische stenen bijl, een InterCity Express (vervoer), een zonnewijzer (astronomische instrumenten) tot een scanning tunnelmicroscoop (nanotechnologie).

120.000 objecten illustreren de historische ontwikkeling van wetenschap en technologie. Het museum heeft ook de grootste verzameling van historische werken en hedendaagse voorwerpen, evenals tal van interactieve tentoonstellingen, een enorme archief en 800.000 boeken. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de mijnbouw en de dagbouwmijn sectie, gemotoriseerde machines, een uitgebreide scheepvaart deel, een groot deel wiskunde, astronomie en een luchtvaart sectie. Andere hoogtepunten zijn de kooi van Faraday, waarin een medewerker laat zien hoe je een bliksemschicht met een kwart miljoen volt kan overleven. Dit is slechts een kleine selectie van wat er te zien is.

 • website: http://www.deutsches-museum.de/
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Louvre in Abu Dhabi: Ontwikkeling, gebouw en collectieHet Louvre in Abu Dhabi: Ontwikkeling, gebouw en collectieAbu Dhabi is de hoofdstad van het gelijknamige Emiraat en tevens ook de hoofdstad van de gehele Verenigde Arabische Emir…
Louvre Parijs: adres, tickets en openingstijdenLouvre Parijs: adres, tickets en openingstijdenHet grootste en meest befaamde museum ter wereld staat in Parijs, namelijk het Musée du Louvre oftewel het Louvre. Wanne…
De 10 best bezochte kunstmusea in de wereldOf het nu gaat om oude meesters uit de Gouden Eeuw of moderne kunst van spraakmakende kunstenaars: mensen houden van kun…
Interessante musea in LondenInteressante musea in LondenVoor toeristen is in Londen veel te zien en het aanbod aan bezienswaardigheden in de hoofdstad van het Verenigd Koninkri…

Wijnmuseum MalagaIn de hoofdstad van de provincie Malaga, de gelijknamige stad Malaga is vrij recent een interessant wijnmuseum geopend.…
Bronnen en referenties
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 03-10-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.