Koortsboom: bezieling van een eeuwenoude eik

Koortsboom: bezieling van een eeuwenoude eik Nog altijd vinden mensen er kracht en hoop op genezing: de ‘koortsboom’ bij Overasselt. Volgens de legende van Sint Walrick hebben we de boom en haar krachten te danken aan de bekeerde roverhoofdman Walderick en zijn zieke dochter Heribertha. In de omgeving van de boom en de ruïne van de kapel kun je mooi wandelen langs de verstilde Overasseltse vennen. Lapjes wapperen in de wind, aan de laagst hangende takken van een enorme eikenboom. Van dichterbij zie je dat het zakdoeken, sokken en afgescheurde repen stof van kledingstukken zijn. Wil je het als ziek persoon of (dat kan tegenwoordig ook) scholier met examenvrees goed doen, dan hang je geen schone lap op, maar een lap waarin je (angst)zweet is opgenomen. Bij de boom houden wandelaars stil. Een enkeling gaat met de rug tegen de boom staan, sluit de ogen en mediteert of bidt enkele minuten. Het geloof in de genezende kracht van de boom is eeuwenoud, maar blijkbaar nog altijd springlevend.

Legende

Bijna veertien eeuwen terug leefden, aldus de legende, in het gebied een roverhoofdman, Walrick genaamd, en zijn dochter. Toen de dochter aan een ongeneeslijke koorts leed, adviseerden twee monniken de vader om voor haar te bidden en een stukje van haar kleding aan de eik naast hun huis te binden. De dochter genas en vader en dochter bekeerden zich tot het christendom. De bendeleden van Walderick vergaven hem dit niet en staken zijn huis in brand. Vader en dochter kwamen om, maar de boom werd wonderwel gespaard.

Bedevaartsoord

Sindsdien is de plek een bedevaartsoord. Ernaast staat sinds de vijftiende eeuw een kapel, waarvan nu nog een ruïne rest. Het is een mooie en vredige stilteplek, al zorgt de nabijgelegen padvinderscamping op zomerse dagen wel voor wat rumoer. Je passeert de plek tijdens de 3,5 kilometer lange (rode) wandeling van Staatsbosbeheer, die ook langs vennetjes, heidevelden en door het bos voert.

Meer informatie

  • Walrickweg 7
  • 6611 KG Overasselt
  • website SBB
  • dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang
  • toegang: gratis

Waar:

De boom en de ruïne bevinden zich tussen Overasselt en Nijmegen. Ga op de Walrickweg linksaf in de bocht bij restaurant St. Walrick. Even verderop is een parkeerterrein van Staatsbosbeheer, waar de wandelroutes beginnen.
© 2009 - 2024 Tinekez, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaaneifel: de legende van Genoveva van BrabantVulkaaneifel: de legende van Genoveva van BrabantDe Genovevaburcht in Mayen, in de Duitse Vulkaaneifel, dankt haar naam aan een oude legende. De heldin van de legende is…
Eucalyptus – de koortsboomDe oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals noemen de Eucalyptusboom altijd de koortsboom. Zij gebruiken d…
Het jaar dat de zomer niet kwam: een eskimo-legende bewezenHet jaar dat de zomer niet kwam: een eskimo-legende bewezenIn het noordwesten van Alaska wonen de Kauwerak-eskimo's. De Kauwerak-eskimo's hebben een dramatische legende die al gen…
Santiago de Compostella: bedevaart met schelp als symboolSantiago de Compostella: bedevaart met schelp als symboolBedevaarten hebben van oudsher meestal een religieus karakter. Religieuze pelgrims hebben dikwijls als doel om relikwieë…

Bostochten: stilstaan bij bomenBostochten: stilstaan bij bomenWie kent niet dat gevoel: je zit onder een boom, drukt je rug tegen de stam en er komt een weldadig gevoel van rust over…
Het bos van de dansende bomen: luister en huiver!Het bos van de dansende bomen: luister en huiver!Wie wandelt door het Speulder- en Sprielderbos bij het Veluwse Drie en om zich heen de grillig gevormde bomen ziet, raak…
Tinekez (92 artikelen)
Laatste update: 24-01-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.