Panoramawegen in Karinthië, Oostenrijk

Panoramawegen in Karinthië, Oostenrijk Eén van Oostenrijks bekendste gebieden, na Tirol, is Karinthië. Dit gebied ten zuiden Salzburg en doorlopend tot de Sloveense grens heeft veel toeristische attracties. Vijf daarvan zijn de Panaromawegen. Deze vijf tolwegen liggen verspreid door het gebied en bieden een prachtig overzicht van de mooiste uitzichten in de hele omgeving. Deze tolwegen brengen je van de lager gelegen dalen via een prachtige route vol hoogteverschil en haarspeldbochten naar soms wel 2000 meter boven de zeespiegel. Een must voor iedere zomerse Oostenrijkganger. Inhoudsopgave

Panoramawegen in Karinthië

Verspreid over het gebied liggen vijf tolwegen die via een prachtige route vol uitzichtpunten, hoogteverschillen en haarspeldbochten de berijder van deze wegen een prachtige rij- en kijkervaring biedt. De wegen worden vooral in de zomer bereden. In de winter is de kans aanwezig dat ze worden gesloten vanwege sneeuwval in het gebied. In de zomer kom je er vele toeristen tegen die de routes per auto, motor of zelfs fiets afleggen.

Nockalmstrasse

Deze panoramaweg begint bij Innerkrems en eindigt bij Ebene Reicenau. Natuurlijk is andersom ook een optie. Deze straat is vijfendertig kilometer lang. Bij Innerkrems begin je op 1500 meter hoogte en het hoogste punt op deze rit bevindt zich op 2042 meter hoogte. Dit alles is met eigen auto te bereiken.

Bezienswaardigheden onderweg

Tijdens deze 35 kilometer lange autoweg, kom je langs achttien verschillende punten waar je heerlijk kunt genieten van het uitzicht en verschillende tentoonstellingen over de omgeving van het Nockgebergte. Ook zijn er verschillende restaurants en berghutten op de route om je te voorzien van een hapje en een drankje. Het hoogste punt van deze route, op 2042 meter boven zeeniveau is ook het drukst bezochte punt en ook direct een prima uitgangspunt om per voet nog hoger te gaan. Let hier goed op overstekende voetgangers, gezien het grote parkeerterrein.

Prijzen 2020

Met de Kärntencard is deze panoramaweg gratis. Als er inzittenden zijn zonder Kärntencard dan zijn de kosten €5,00 per persoon.
 • Dagkaart auto: €19,50
 • Dagkaart motor: €13,00
 • Driewekenkaart auto: €32,00
 • Driewekenkaart motor: €24,50
 • Seizoenskaart auto: €54,00
 • Seizoenskaart motor: €54,00

Openingstijden 2020

 • Begin mei tot en met eind oktober.
 • Tussen 18.00 en 8.00 is het voor motoren verboden.

Grossglockner Hochalpenstrasse

De 48 kilometer lange hochalpenstrasse met 36 haarspeldbochten is de langste panoramaweg in Karinthië. De weg begint bij Fusch op 1188 meter en eindigt bij Heiligenblut op 1288 meter. Tijdens deze panoramaweg kun je afslaan naar de Grossglockner en de Kaïser Frans Josephs höhe op 2369 meter hoogte. Het hoogste punt van de weg bevindt zich bij de Edelweisspitze op 2571 meter. In tijden van de Romeinen en Kelten werd deze weg al gebruikt. Deze route wordt ook bijna ieder jaar gereden in de professionele wielerkoers genaam Östenreich Rundfarth.

Bezienswaardigheden

Tijdens de route van 48 kilometer kom je langs 12 verschillende punten waar gestopt kan worden. Hier kun je genieten van het mooie uitzicht, een hapje en drankje en andere bezienswaardigheden. Waar je op de route ook bent, bijna altijd is de hoogste berg van Oostenrijk, met zijn eeuwig witte top niet ver weg. Door de hoge stijgingspercentages is het wel belangrijk de weg te berijden met een auto met enig vermogen.

Prijzen 2020

Met de Kärntencard krijg je bij deze weg een korting van €4,00 op een auto en €3,00 op een rit per motor. Als enige van de 5 panoramawegen is deze dus niet gratis.
 • Dagkaart auto: €37,00
 • Dagkaart motor: €27,00
 • Driewekenkaart auto: €59,00
 • Driewekenkaart motor: €48,50
 • Seizoenskaart auto: €104,00
 • Seizoenskaart motor: €104,00

Openingstijden 2020

 • 1 mei tot en met 31 mei: 6.00 tot 20.00
 • 1 juni tot en met 31 augustus: 5.00 tot 21.30
 • 1 september tot en met begin november: 6.00 tot 19.30

De laatste toegang is 45 minuten voor sluitingstijd.

Villacher Alpenstrasse

De Villacher Alpenstrasse is 16,5 kilometer lang en is een doodlopende weg die begint zoals de titel al aangeeft in Villach. Bij Villach-Möltschach op 550 meter hoogte begint de weg pas echt. De top van deze weg ligt bij Rosstratte op 1732 meter hoogte. De top van deze berg is alleen te voet te bereiken. Als je van wandelen houdt dus een mooie tocht. De top van deze wandeling ligt op 2167 meter hoogte.

Bezienswaardigheden

Op deze panoramaweg zijn 11 parkeerplaatsen waar je kunt stoppen en genieten van het uitzicht, de omgeving en een hapje en drankje. Eenmaal boven is het een kleine wandeling naar een uitzichtpunt met een kaart van de gehele omgeving, men kan hier precies zien welke berg zich waar bevindt.

Prijzen 2020

Met de Kärntencard is de Villacher Alpenstrasse gratis. In een auto waar mensen bij zitten zonder kaart zijn de kosten €5,00 per persoon die geen kaart heeft. Zonder kaart betaal je het volgende:
 • Dagkaart auto: €18,50
 • Dagkaart motor: €12,00
 • Driewekenkaart auto: €27,00 euro
 • Driewekenkaart motor: €20,00
 • Seizoenskaart auto: €51,00
 • Seizoenskaart motor: €51,00

Openingstijden 2020

 • Gehele jaar geopend
 • Tussen 20.00 en 7.00 verboden voor motoren

Malta Hochalmstrasse

Tijdens de route van 14,4 kilometer klim je met de auto meer dan 1000 meter in hoogte de berg op. Tijdens deze route zijn er meerdere watervallen te zien en heb je een mooi uitzicht op de bergen. Nog voordat de tolpoort is bereikt kan per voet een waterval bereikt worden. Hier is een speelplaats voor kinderen bij aanwezig. Helemaal boven aangekomen bevind je je bij een groot stuwmeer. Over de bijbehorende stuwdam kan gewandeld worden. Halverwege deze dam is een uitzichtpunt gemaakt waar je door een raster de diepte van 200 meter in kunt kijken. Deze hele route staat in het teken van het water. Het begin van de weg bevindt zich net voorbij de plaats Malta op 911 meter hoogte en het eindpunt bevindt zich op 1933 meter hoogte.

Bezienswaardigheden

Op deze weg zijn een aantal parkeerplaatsen en veel watervallen. Anders dan bij bovenstaande panoramawegen zijn hier geen speciale stopplaatsen. Halverwege de weg staat een stoplicht. De weg is hier zo smal dat er niet van twee kanten verkeer langs kan. Dit stoplicht staat in de buurt van de Maral-waterval. Van onderen kun je dan bij de Maral-waterval komen om hiervan te genieten. Bij deze waterval staat ook een elektronisch bord dat de tijd aangeeft voor het stoplicht op groen springt. Op deze panoramaweg draait eigenlijk alles om het stuwmeer bovenaan het einde van de weg. Boven aangekomen kun je langs het meer wandelen of over de grote stenen in het water helemaal rechts bij het meer klimmen.

Prijzen 2020

Met de Kärntencard is ook deze panoramaweg gratis. Als er in de auto mensen zitten zonder de kaart betaal je voor de mensen zonder kaart €5,00 per persoon. Helemaal zonder kaart zijn de kosten:
 • Dagkaart auto: €20,00
 • Dagkaart motor: €11,50
 • Driewekenkaart auto: €29,00
 • Driewekenkaart motor: €19,00
 • Seizoenskaart auto: €99,00

Openingstijden 2020

 • Begin mei tot en met 26 oktober: dagelijks van 7.00 tot 18.00

Goldeck panoramastrasse

De Goldeck panoramastrasse is een 14,5 kilometer lange weg die begint bij de plaats Zlan in de buurt van Spittal an der Drau. De weg eindigt bij de parkeerplaats Seetal op 1883 meter hoogte. Boven aangekomen kun je heerlijk wandelen naar de top van de Goldeck op 2142 meter hoogte. Via de andere kant kun je ook met de kabelbaan vanuit Spittal an der Drau naar boven. Dan kom je op 2050 meter hoogte en is de klim dus minder hoog. Het uitzicht op de top is zeker met helder weer geweldig. Hiervandaan heb je uitzicht op zowel Italië als Slovenië en natuurlijk Oostenrijk zelf.

Bezienswaardigheden

Ook bij deze Panoramastrasse hebben ze geen "speciale" parkeerplaatsen. Onderweg bevindt zich één restaurant. Alles hier draait om het uitzicht vanaf de top van de Goldeck. De 360 graden uitzichten zijn adembenemend en zeker de moeite waard om te bezoeken.

Prijzen 2020

Met de Kärntencard is deze panoramaweg gratis. Voor inzittenden zonder kaart kost deze weg €5,00 per persoon. Zonder Kärntencard zijn de kosten:
 • Dagkaart auto: €14,50
 • Dagkaart motor: €8,50

Openingstijden 2020

 • Begin mei tot half/eind oktober: dagelijks van 8.30 tot 17.00
© 2020 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oostenrijk als vakantielandOostenrijk als vakantielandOostenrijk is als bestemming altijd één van de populaire vakantielanden geweest. Zowel in de zomer alsook in de winter i…
Uitstapjes SalzburgBen je in Salzburg op vakantie, is het ook zeker de moeite waard om te omgeving te bekennen. Hierbij een lijstje met een…
Klimaat in OostenrijkHet Oostenrijkse klimaat is zeer divers te noemen door het zeer bergachtige landschap. De uitersten lopen van een arctis…
Skivakantie in Oostenrijk met kinderen onder de vier jaarOp wintersportvakantie met kinderen onder de vier jaar kan heel goed. Sterker nog, meestal vinden ze het fantastisch om…

Drentse N34: Hunebed Highway N34Drentse N34: Hunebed Highway N34Nederland heeft sinds 2018 een heuse highway, namelijk de Hunebed Highway. Dit was eerst de provinciale weg N34, maar de…
Bezienswaardigheden en tips voor activiteiten in PraagBezienswaardigheden en tips voor activiteiten in PraagPraag is de hoofdstad van Tsjechië en wordt ook wel de gouden stad genoemd vanwege de sfeer en indrukwekkende gebouwen.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
 • https://www.nockalmstrasse.at/na/de/preiseundoeffnungszeiten
 • https://www.nockalmstrasse.at/na/de/nockalmstrasse/dienockalmstrasse
 • https://www.grossglockner.at/gg/nl/preise/preise-oeffnungszeiten
 • https://www.kaerntencard.at/sommer/bonusclub/grossglockner-hochalpenstrasse/
 • https://www.villacher-alpenstrasse.at/va/de/preiseundoeffnungszeiten
 • https://www.villacher-alpenstrasse.at/va/de/villacheralpenstrasse/dievillacheralpenstrasse
 • https://www.verbund.com/de-at/ueber-verbund/besucherzentren/malta
 • https://www.goldeck-panoramastrasse.at/gp/de/index
 • Afbeelding bron 1: Horemu 18:57, 8 April 2009 (UTC), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 22-06-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.