Chattanooga (Tennessee, VS), wat zijn de hoogtepunten?

Chattanooga (Tennessee, VS), wat zijn de hoogtepunten? Chattanooga is qua grootte de vierde stad in de Amerikaanse staat Tennessee. Het ligt in het zuidoosten van Tennesssee aan de Tennessee River vlakbij de grens met de staat Georgia. Chattanooga is kleine stad (167.000 inwoners in 2016) maar het is een aantrekkelijke toeristische trekpleister. In 2009 heeft de stad geïnvesteerd in een nieuwe infrastructuur voor het internet. Er is een internetsnelheid beschikbaar van een gigabit per seconde voor elk huis en bedrijf in de stad. Dit heeft startende bedrijven aangetrokken en ervoor gezorgd dat Chattanooga booming is; de lokale commercie en restaurants zijn drukbezocht en varen wel bij de populariteit van de stad. Chattanooga laat haar industriële verleden varen en is veranderd in een vernieuwende stad vol indrukwekkende bars en restaurants. De jonge generatie inwoners zorgen voor behoud van de kenmerkende zuidelijke gastvrijheid.

De geschiedenis van de stad

De eerste bewoners van het Chattanoogagebied waren indianen. De naam is samengesteld uit twee verschillende inheemse woorden, namelijk ‘Chato’ (wat ‘steen’ betekent) en de suffix ‘Nunga’ (wat ‘woonplaats’ betekent). Anderen beweren weer dat de naam Chattanooga afgeleid is van een inheemse benaming die zoveel betekent als ‘The Big Catch’ (de grote vangst), omdat men zo goed kon vissen op de nabije Tennesseerivier. De eerste leden van de Cherokee vestigden zich er omstreeks het jaar 1776. In 1838 werd de stam echter gedwongen om - samen met vele andere indianenstammen - dit gebied te verlaten en richting de huidige staat Oklahoma te trekken. De plaats waar nu Chattanooga ligt, werd door de Europese bezetters gebruikt om er emigranten te vestigen. De stad groeide snel en profiteerde van haar ideale ligging aan de rivier. Toen in 1850 een spoorlijn werd aangelegd, kwam de groei in een stroomversnelling. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog werd er hevig gevochten in Chattanooga. Er zijn in de stad dan ook veel parken en monumenten te vinden die aan de oorlog herinneren.

Vijf redenen om de stad te bezoeken

Lokale whiskey en bier

Chattanooga komt 's avonds tot leven met behulp van sommige unieke plekken in de buurt. Tegenover het Chattanooga Choo Choo Hotel staat het Terminal Brewhouse, een gebouw uit 1910. Het interieur is vernieuwd en ingericht als een klassieke bar, zij serveren hun eigen gebrouwen bier. In het centrum is een bar met een heel aparte ambiance, Clyde's on Main. Er staan gekleurde leren banken, tafeltjes in de vorm van flipperkasten en retro neon reclameverlichting die erom vraagt om op Instagram gezet te worden. De bar is open vanaf etenstijd tot ongeveer 1:30 in het weekend. Aan de overkant is The Feed Co., een van de nieuwste bars en als je de bar bezoekt vraag dan om een Jonny Be Good cocktail, gemaakt met Chattanooga Whiskey, en hun prijzenwinnende chips met artisjokdip. Mis de kans niet om een kijkje achter de schermen te nemen van de Chattanooga Whiskey Distillery, waar de lokale drank geproduceerd wordt. Een toer duurt 45 minuten, kost $ 12,00 (in 2016) en start elk heel uur. De toer leidt de gasten langs het destilleerproces en eindigt met een proeverij. Proef de smaken van die dag, geserveerd in vier cocktailglazen en twee borrelglazen en geniet van de zachte smaak van de whiskey.

De keuken van het zuiden

Als je graag de keuken van het zuiden wil ontdekken dan ben je in Chattanooga op de juiste plek. Er zijn restaurants in overvloed, velen serveren de authentieke zuidelijke keuken met een vernieuwende twist. Begin je dag in de Bluegrass Grill, een al jaren populair restaurant dat ontbijt en lunch serveert aan de inwoners van Chattanooga, de liefhebbers staan elke dag tot om de hoek in de rij om hier te eten. Lunchen kun je in de Urban Stack, de porties zijn er groot. Een lange lijst van hamburgers waar je uit kan kiezen, sandwiches, het maakt niet uit wat je bestelt maar nuttig het op gezellige terras. Als het op avondeten aankomt is Easy Bistro een optie, het serveert simpele gerechten met een Franse twist.

Het onderwaterleven

Plan om een deel van de dag naar het Tennessee Aquarium te gaan. Het is een groot complex aan de rivier met twee aparte gebouwen; het zoetwater River Journey en het zoutwater Ocean Journey, totaal zijn er 12.000 dieren. In de Ocean Journey is het Secret Reef, een met bijna twee miljoen liter water gevulde tank met haaien, zeeschildpadden en honderden kleurige vissen, een lust voor elk oog. Als je het onderwaterleven close-up hebt bekeken kun je aan boord gaan van de River Gorge Explorer, een speciaal voor het museum gebouwde speedboot die bezoekers in een twee uur durende toer meeneemt door de Tennessee River Gorge, lokaal ook wel bekend als de Grand Canyon van Tennessee. Er is een gids aan boord die vertelt over de ecologische bezienswaardigheden van het gebied. Daarnaast is er een grote IMAX-bioscoop met bijzondere natuurfilms.

Locomotieven

Met een geschiedenis om niet de bestemming te zijn maar de verbinding te zijn tussen de grootste steden van Amerika heeft Chattanooga een treindepot van meer dan honderd jaar oud. Een trip naar Chattanooga is niet compleet zonder een rit over de rails die de stad groot hebben gemaakt. Ongeveer 15 minuten rijden vanaf het centrum van Chattanooga is er het Tennessee Valley Railroad Museum waar je terug in de tijd kan gaan op een treinreis van een uur naar Missionairy Ridge in een oude locomotief. De prachtige reis vol vergezichten over de bergen is 10 kilometer lang en voert langs de buitengebieden van Chattanooga voor je aankomt op een volledig operationeel treinstation. Passagiers kunnen zien hoe de locomotief weer omkeert op een plateau om terug te keren naar het startpunt.

Weidse uitzichten

De toeristentrekpleister die verrast met authenticiteit en charme is Rock City, een essentieel onderdeel van elk bezoek aan Chattanooga. Het is leuk voor de hele familie, het is een avontuurlijk wandelpad door smalle openingen in de rotsen, langs grotten en over bruggen in het gebied van Lookout Mountain. Onwaarschijnlijk mooie uitzichten over zeven staten zie je halverwege het wandelpad, dat ongeveer een uur duurt om te wandelen. Op het uitzichtpunt is een snack standje en er staan stoelen waarin je kunt genieten van het uitzicht. Langs het wandelpad is daarnaast een grot vol Disney-achtige voorstellingen van sprookjes, perfect voor kinderen van alle leeftijden.
© 2016 - 2024 Tennessee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jimmy Choo, de man achter de dure schoenenJimmy Choo, de man achter de dure schoenenTrouwe kijkers van de fictiereeks “Sex and the City” hebben ongetwijfeld al wel gehoord van de naam Jimmy Choo. Deze mod…
Disney Treasures: Mickey Mouse in Black and WhiteDisney Treasures: Mickey Mouse in Black and WhiteMickey Mouse in Black and White is een collectie met filmpjes van Mickey Mouse in het zwart-wit. Deze filmpjes zijn gema…
New York City een paradijs voor bezoekersNew York City een paradijs voor bezoekersNew York City, ook wel genoemd de stad die nooit slaapt, en bekend als the Big Apple, herbergt een populatie van ongevee…
Aquarium kopen: Waarop letten bij het kiezen en inrichten?Waar moet je op letten, wanneer je een aquarium wilt gaan houden? Wat zijn de eerste dingen die je moet weten, wanneer j…

Een wintervakantie naar het noorderlichtEen wintervakantie naar het noorderlichtAls je het noorderlicht wil zien moet je zoveel mogelijk naar het noorden reizen. Het is een van de mooiste natuurversch…
Slowakije: 10 mooie plekjes en bezienswaardighedenSlowakije: 10 mooie plekjes en bezienswaardighedenSlowakije is voor het grote publiek nog een mysterie. Is er überhaupt wel iets te zien? Maar wie er heen reist ontdekt e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Swan44, Pixabay
  • www.chattanoogafun.com
  • www.lookoutmountain.com
Tennessee (40 artikelen)
Laatste update: 08-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.