Ecomare - zeehondenopvang en natuurcemtrum op Texel

Ecomare - zeehondenopvang en natuurcemtrum op Texel Ecomare bij De Koog op Texel is een natuurcentrum, met zeehonden- en bruinvissenopvang, vogelopvang, zeeaquarium, duinpark en een bezoekerscentrum vol interessante opstellingen over het leven in en rond de Waddenzee, Noordzee en het eiland Texel. De medewerkers werken aan natuurbescherming door voorlichting, educatie en opvang van vogels en zeehonden. Het natuurcentrum heeft een museumwinkel en een museumrestaurant om even uit te puffen om daarna opnieuw te beginnen. Uren kun je er zoet zijn. Ecomare ligt in de duinen van Texel, in het gebied dat een Nationaal Park is.

Vogelkist bij de ingang van Ecomare

Een van de eerste dingen die je tegenkomt als je van het parkeerterrein naar het centrum loopt is een kist. Je kunt er gewonde vogels in stoppen op het moment dat Ecomare gesloten is. Gewonde vogels worden opgevangen in de vogelopvang van Ecomare en behandeld en verzorgd tot ze weer losgelaten kunnen worden. Een simpele kist kan de redding van een zieke vogel zijn.
Rondom Ecomare zie je duinen. Het is het Nationaal Park 'Duinen van Texel', dat via Ecomare te bezoeken is.

Zeehondenopvang op Texel

Ecomare is een opvangplek voor zieke en zwakke zeehonden. Je vindt er gewone zeehonden en grijze zeehonden, die in buitenbaden rondzwemmen. De kleintjes en echt zieke zeehonden zitten in quarantaine of binnen, in de ziekenboeg. Als de zeehonden gezond en dik genoeg zijn worden ze weer in de Waddenzee uitgezet. Het natuurcentrum heeft vele sponsoren die bijdragen in de kosten. Ook zijn er mensen die jaarlijks een bedrag schenken of maandelijks een paar euro storten en daarmee een zeehond adopteren. Van dat geld kan de verzorging en voedsel betaald worden.

Bron: EcomareBron: Ecomare
Jonge zeehond in quarantaine / Bron: EcomareJonge zeehond in quarantaine / Bron: Ecomare
Bruinvis / Bron: EcomareBruinvis / Bron: Ecomare

Bruinvis

In een van de baden zwemmen bruinvissen. Het zijn kleine walvissen, die helemaal niet bruin zijn maar grijs. De zieke bruinvissen worden opgevangen in Harderwijk, door SOS Dolfijn. In het bruinvissenbad van Ecomare zwemmen een paar bruinvissen die jong van hun moeder zijn gescheiden en daardoor het leven in de zee en het zoeken naar voedsel niet hebben geleerd van hun moeder. Ze zouden het in de vrije natuur niet redden omdat ze niet weten wat ze moeten doen en hoe ze vis moeten vangen. Deze bruinvissen worden niet uitgezet. De genezen verklaarde bruinvissen van SOS Dolfijn gaan wel weer terug naar zee.

Bultrug en potvis

Op de binnenplaats van Ecomare, naast de bassins van de zeehonden en bruinvissen staan levensgrote beelden van een potvis en een bultrug. Ook deze dieren komen af en toe in de buurt van Texel voor. In 2013 strandde er eerst een bultrug op de Razende Bol bij Texel en een dag later spoelde er een kadaver van een potvis aan. De skeletten zijn geprepareerd en worden in het museum tentoongesteld.

Chanel no.5

Voor het potvisskelet heeft Ecomare een speciale walviszaal laten bouwen waar ook de skeletten van een bultrug, orka, spitssnuitdolfijn en bruinvis aan het plafond hangen. De walviszaal kon gefinancierd worden uit de verkoop van enkele brokken amber die zich in de potvis bevonden en die tevoorschijn kwamen bij het uitbenen van het skelet. Ambergrijs wordt gebruikt in de parfumindustrie en is zeer kostbaar. In Ecomare liggen replica’s van de brokken amber en in een vitrine ligt nog een klein stukje echte amber. Daarnaast staat een flesje Chanel no. 5, dat zo lekker ruikt omdat er amber in verwerkt is.

Natuurcentrum over Noordzee en Waddenzee

In het natuurcentrum is van alles te beleven en te zien. Er zijn spelletjes te doen, filmpjes te bekijken en verhalen te horen over Texel, de Waddenzee en de Noordzee.
In het zeeaquarium zwemmen diverse soorten vissen en andere dieren, zoals haaien, krabben, zeesterren, zeeanemonen, en roggen. Op vaste tijden worden de vissen, bruinvissen en zeehonden gevoederd. Het publiek kan toekijken.
Regelmatig zijn er tijdelijke tentoonstellingen over bijzondere onderwerpen, zoals haaien, schelpen of natuurfoto’s.

Bultrug en potvis / Bron: Persbureau AmelandBultrug en potvis / Bron: Persbureau Ameland
Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland
Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland

Kinderwandeling

Ecomare is voor jong en oud interessant, leerzaam en leuk. Voor kinderen is er dan nog een kinderwandeling te maken door de duinen en is er een speelwad en zijn er klimzeehonden.

Website

De website van Ecomare is zeer toegankelijk en helder. Er is naast informatie en nieuws over het natuurcentrum zelfs een hele encyclopedie over planten en dieren in de Waddenzee, Noordzee en op de Waddeneilanden te raadplegen.
Via de website zijn ook heel gemakkelijk excursies te boeken.

Ecomare is alle dagen open, behalve op Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag.
 • De openingstijden zijn van 9.30 uur tot 17.00 uur.
 • Het centrum is rolstoeltoegankelijk.
 • Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland
  Parkeren bij het centrum kost geen geld.
 • Honden mogen niet mee naar binnen.
 • Ecomare is onderdeel van Stichting Texels Museum.

Ecomare

Ruijslaan 92
1796 AZ
De Koog
Texel
E-mailadres: info@ecomare.nl
Website: www.ecomare.nl
Telefoon: +31 (0)222 317 741

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ambergrijs, amber, ambergris - geurende stof uit de potvisAmbergrijs, amber, ambergris - geurende stof uit de potvisAmbergrijs of kortweg amber is een bijzondere stof die zich in het binnenste van een potvis vormt. Het wordt af en toe o…
Potvis – poepen als afweermechanismePotvis – poepen als afweermechanismeZeezoogdieren zoals de potvis poepen, net als alle dieren. We denken er niet zo bij na wanneer we beelden van deze majes…
Razende Bol: een onbewoond eilandje in bewegingRazende Bol: een onbewoond eilandje in bewegingNederland bezit nog onbewoonde eilanden. Een van die eilanden is Noorderhaaks, ook wel Razende Bol genoemd. Het is eigen…
Bultrug van Razende Bol levert biomassa voor motorolieBultrug van Razende Bol levert biomassa voor motorolieOp 12 december 2012 strandt een bultrug op de Razende Bol bij Texel. Het dier was de weg kwijt en stuitte op zoek naar d…

Bezienswaardigheden en activiteiten in Torquay (Engeland)Bezienswaardigheden en activiteiten in Torquay (Engeland)Torquay is gelegen in het graafschap Devon aan Het Kanaal. In de 19e eeuw werd de haven van Torquay gebruikt als ankerpl…
Megalieten in Zeijen (D5), Tynaarlo (D6) en Schipborg (D7)Megalieten in Zeijen (D5), Tynaarlo (D6) en Schipborg (D7)De Westgroep van de Trechterbekercultuur (3400-2850 v.Chr.) heeft tientallen hunebedden gebouwd in Nederland. De hele ge…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ecomare
 • http://www.ecomare.nl geraadpleegd op 21 oktober 2015
 • Folder: Duik in de zee bij Ecomare
 • Afbeelding bron 1: Ecomare
 • Afbeelding bron 2: Ecomare
 • Afbeelding bron 3: Ecomare
 • Afbeelding bron 4: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 5: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 6: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 7: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 19-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.