Sherlock Holmes museum in Londen
Londen staat vol met bezienswaardigheden, bijvoorbeeld het warenhuis Harrods, de speelgoedwinkel Hamley’s, het London Eye aan de Thames of de grote klokkentoren Big Ben bij het House of Parliaments. Daarnaast kent de stad een aantal bekende musea, zoals het Natural History Museum en het Imperial War Museum. Een wat onbekender museum is het Sherlock Holmes museum, dat zich bevindt op 221b Bakerstreet: het huis waar deze beroemde – fictieve – detective ooit woonde.
221b Bakerstreet
Op 27 maart 1990 opende het Sherlock Holmes museum zijn deuren. Over de locatie heeft men nooit lang na hoeven te denken: Sir Arthur Conan Doyle vertelt in zijn boeken duidelijk dat Sherlock een huis deelt met Dr. Watson op 221b Bakerstreet in Londen. Fans van de boeken en van Sherlock Holmes zelf schreven vaak brieven gericht aan dit adres, waarop uiteindelijk werd besloten van het huis een museum te maken.
221b Bakerstreet bevindt zich op de eerste verdieping van een huurhuis. In de tijd dat Sherlock Holmes en Dr. Watson er woonden (het museum houdt de periode 1881-1904 aan), was het heel gewoon om een appartement met iemand anders of zelfs met meerdere personen te delen. Het huis dat Sherlock en Dr. Watson deelden, was van het luxere soort huurhuis: het bestond uit meerdere verdiepingen en Sherlock en Dr. Watson hadden elk hun eigen slaapkamer. Mrs. Hudson was de eigenaresse van het huis en tevens de huishoudster.
Voor de inrichting van het museum is gebruik gemaakt van de beschrijving in de boeken. Er is geprobeerd om alle kamers zo nauwkeurig mogelijk na te maken. Om de verhalen tot leven te laten komen, zijn er in elke kamer objecten te zien die iets te maken hebben met de boeken of met de verfilmingen ervan.
Het museum bezoeken
Een bezoek aan het museum begint in de hal beneden in het huis met een aantal schilderijen aan de muur en twee hoeden aan de kapstok. Een trap met zeventien treden leidt naar de eerste verdieping, waar zich de woonkamer en de slaapkamer van Sherlock bevinden. Boven het bed in de slaapkamer hangt Sherlocks bekende kostuum, de muur tegenover het bed is nauwelijks te zien door foto’s van (echte) criminelen.
In de woonkamer van het huis staat de sofa, waar Sherlock volgens de verhalen lange tijd pijp rokend en nadenkend doorbracht. In een hoek van de kamer bevindt zich een tafeltje met spullen voor zijn experimenten, zijn viool ligt ernaast.
Ook het werkbureau van Dr. Watson staat in deze kamer met een verzameling medische boeken, genezende drankjes en zijn zwarte tas. Zijn nette hoed ligt op het tafeltje voor de open haard, naast de bekende pet van Sherlock en zijn vergrootglas en pijp.
De slaapkamer van Dr. Watson en de kamer van Mrs. Hudson zijn op de tweede verdieping van het huis. In tegenstelling tot Sherlocks slaapkamer en de woonkamer zijn deze kamers niet ingericht met meubels, maar alleen met herinneringen uit de boeken en films. Zo is er onder andere een beeldje te zien van de Hound of the Baskervilles, een bronzen beeld van Sherlock en een boekenkast met Sherlock Holmes boeken in verschillende uitgaves. Vitrinekasten laten brieven, medailles en Sherlocks hulpmiddelen zien, zoals een verrekijker, een pistool verborgen in een boek en natuurlijk een vergrootglas.
Op de bovenste verdieping van het huis zijn de laatste twee kamers. Ook hier staan geen meubels, maar poppen die bekende scènes uit de boeken uitbeelden. Te zien zijn onder andere Neville St. Clair uit het verhaal The Man with the Twisted lip, Dr. Grimesby Roylott uit The Speckled Band en Jabez Wilson uit The Redheaded League. Uiteraard ontbreken ook Professor Moriarty – Sherlocks aartsvijand – en het hoofd van de hond uit The Hound of the Baskervilles niet.
Souvenirs en bereikbaarheid
Naast het museum bevindt zich een winkeltje waar souvenirs te koop zijn, variërend van chique uitgaven van de boeken tot dvd’s van de televisieserie Sherlock. Ook is het mogelijk om een eigen Sherlock Holmes pet aan te schaffen. Bij de kassa van het winkeltje (waar de toegangskaartjes voor het museum te koop zijn) en op diverse andere plaatsen staan Sherlocks visitekaartjes, die gratis meegenomen mogen worden.
Het Sherlock Holmes museum is goed te bereiken met de Londense metro via de Bakerloo, Circle, Metropolitan en Hammersmith & City Line. Het uitstapstation is Bakerstreet, waar je meteen weet dat je goed zit, aangezien het metrostation versierd is met silhouetten van Sherlock Holmes.
Vanaf het metrostation wijzen pijlen je de weg naar de juiste uitgang voor 221b. Steek bij deze uitgang de straat over en loop vervolgens naar rechts. Het museum valt goed op door het grote bord ‘Sherlock Holmes, consulting detective’ bij de ingang.