Maritieme parken van El Estrecho en La Breña

De natuurparken van El Estrecho en La Breña zijn gelegen aan de kust, in een netwerk van stromen en verbindingen tussen de continenten van Afrika en Europa. Ze zijn gesitueerd aan de ingang van de Straat van Gibraltar een zijn een belangrijk steunpunt voor de trekroutes van vogels en de zeemigratie van vissen.

Het landschap

Deze maritiem terrestriale natuurparken hebben een gezamenlijke oppervlakte van 19.000 ha waarvan 9.250 ha maritiem is. De meest representatieve ecosystemen van deze beschermde gebieden zijn de moerassen van Barbate, de ondiepe zandbanken, de kliffen, de witte stranden en de duinen. Langs de kust bieden de kliffen met hoogtes van 100 meter boven de zeespiegel spectaculaire uitzichten op de blauwe wateren van de Straat.

In het water aan de voet van de helling liggen grote rotsblokken losgekomen door de eroderende werking van de golven. De kliffen zijn gekoloniseerd door dennenbomen en spaar's gemengd met jeneverbesstruiken terwijl op de beschutte en grotere gebieden van de helling vijgenbomen en bramen groeien.

Stranden

Een van de meest bijzondere stranden is die van Bologna gelegen in een volledige natuurlijke omgeving, weg van de hand van de mens. De duinen “leven” en veranderen voortdurend van vorm. De vegetatie reikt tot het strand waar koeien, ezels en paarden ongeremd van het strand genieten. In de wateren kun je tonijnen, orka's, schildpadden of dolfijnen spotten. Direct naast het strand bevinden zich de ruïnes van de Romeinse stad van Baelo Claudia afkomstig uit de tweede eeuw voor Christus. In die tijd werkten de inwoners van Bologna in de visserij zoals ze het vandaag de dag nog steeds doen.

Migraties

Elk jaar, in het vroege voorjaar tot laat in de zomer, vind in de zuidelijke kusten van Cádiz een van de grootste spektakels die de natuur kan bieden. De gigantische blauwvintonijn brengt de winters door in de koude wateren van de noordelijke Atlantische Oceaan om te voeden en aan te sterken. Een spectaculaire migratie van meer dan 2500 mijl begint in de vroege lente naar de warme wateren van de Middellandse Zee. In groepen van honderden en duizenden naderen zij de kust van Cadiz om te profiteren van de sterke stroming in de Straat van Gibraltar tot ze hun eindbestemming bereiken. Deze reis leggen zij af om zich te reproduceren en gedurende deze tocht eten zij niet en stoppen ook voor niets.

De jacht

Een bijzonder schouwspel vind dan plaats waar mensen in het water springen van de Atlantische Oceaan om met hun blote handen blauwvintonijn te vangen. Net als drieduizend jaar geleden hun Fenicische voorouders het ook al deden willen de tonijnvissers dit ‘rode goud’ alleen maar vangen met hun netten en eigen kracht.

In het vroege voorjaar bij volle maan maken ook groepen van orka’s "akte de présence", om te jagen en zich te voeden met deze reuzen van de zee tijdens hun entree in de Middellandse Zee. Aan het begin van de zomer beginnen zij aan hun terugtocht naar de Atlantische Oceaan.Ze zijn uitgehongerd en hebben als gevolg van de voortplanting een dringende behoefte aan voedsel. Helaas worden deze reusachtige blauwvintonijnen opnieuw geconfronteerd met twee gevreesde roofdieren: de mens en de orka.

Vogels

Maar de sterren van deze parken zijn ongetwijfeld de vogels. De moerassen van Barbate zijn een ideale broedplaats voor vogels en hier ontstaat een waar ornithologisch rijkdom dat zich vermenigvuldigd met de passage van de trekvogels. Dit spektakel is te bewonderen bij een van de vele observatiepunten die het park beschikt. Hier zijn onder meer witte ooievaars, wilde eenden, meerkoeten, reigers, slobeenden, karekieten en nachtegalen te spotten.

Watersporten

Vanwege het talrijke en gevarieerde maritieme leven, is het de perfecte plek om te snorkelen om dicht bij de kust inktvissen en grote schollen vis te zien. Meestal waait het hier heel hard waardoor het een “hot spot” is voor kite- en windsurfers. Ook zijn hier vaak golven wat kajakken bijzonder aantrekkelijk maakt.

Algemene informatie

Parque natural del Estrecho
Adres: 1110 Algeciras, Cadiz; Tel +34956203177
Parque Natural La Breña y las marismas de Barbate
Adres: Barbate, Cadiz; Tel +34856580010
© 2014 - 2024 Unpais, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het duinlandschap langs de kustHet duinlandschap langs de kustHet duinlandschap beslaat de kust van Nederland. Van Zeeland tot aan de Waddeneilanden. De duinen beveiligen Nederland t…
Corralejo, wat is er zoal te doen?Corralejo, wat is er zoal te doen?Corralejo ligt in het noorden van Fuerteventura. In deze kustplaats zijn meer buitenlandse gasten te vinden dan eigenlij…
Mojama of Gedroogde Tonijn (Spanje)Het vlees van de rode tonijn (Thunnus thynnus) is zeer geschikt voor het bereiden van Mojama. De tonijn die men gebruikt…
Nationaal Park Loonse en Drunense DuinenHet Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen is een 3500 ha groot natuurgebied, wat zijn status als nationaal park sinds…

Avontuurlijk wandelparadijs in natuurpark GrazalemaHet Natuurpark Sierra de Grazalema stijgt op uit de oceaan, als een gigantische muur bezaaid met witte dorpjes, gesneden…
Magische natuur in Spanje: El TorcalBent u op zoek naar een adembenemend wandelgebied in de provincie Malaga waar ruige kliffen en ravijnen elkaar afwissele…
Bronnen en referenties
  • www.juntadeandalucia.es
  • www.barbate.net
Unpais (32 artikelen)
Laatste update: 19-10-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.