Rio de Janeiro: de bezienswaardigheden

Rio de Janeiro: de bezienswaardigheden In de zomer van 2014 staat Rio de Janeiro vooral in het teken van de finale van het Wereldkampioenschap voetbal dat hier op zondag 13 juli om 21:00 uur Nederlandse tijd wordt gespeeld in het Estádio Maracanã. Maar behalve voor een bezoek aan dit indrukwekkende voetbalstadion – dat door de WK finale voor velen mogelijk nog specialer geworden is – is Rio de Janeiro ook om tal van andere bezienswaardigheden bekend en het bezoeken meer dan waard. Rio de Janeiro is een wereldstad met een magische klank, waar je net als in New York toch wel eens in je leven geweest moet zijn: een stad die onder meer bekend is van het Carnaval, het Christusbeeld, de Suikerbroodberg en de kabelbaan er naar toe. In vrijwel elke (georganiseerde) rondreis door Brazilië is Rio de Janeiro opgenomen, terwijl het daarnaast ook regelmatig wordt aangedaan als strandbestemming na een rondreis door Argentinië of startpunt naar één van de eilanden voor de Braziliaanse kust.

Cristo Redentor - Het Christusbeeld

Wellicht de meest bekende en vooral meest bezochte bezienswaardigheid in Rio de Janeiro is het Christusbeeld – Cristo Redentor (Christus de Verlosser) in het Portugees - dat bovenop de 710 meter hoge bergtop Corcovado in de wijk Alto da Boa Vista staat. De Christo Redentor werd in 2007 verkozen tot één van de nieuwe zeven Wereldwonderen, maar waakt al sinds 12 oktober 1931 over de stad. Met mooi weer heb je er zogezegd het mooiste uitzicht over Rio de Janeiro.

Het Christusbeeld heeft een totale hoogte van 30 meter, terwijl de spanwijdte tussen de beide armen 28 meter bedraagt en het monumentale beeld totaal 1.145 ton weegt. Het beeld is ontworpen door de Braziliaanse ingenieur Heitor da Silva Costa en gemaakt door de Frans-Poolse beeldhouwer Paul Ladowski, waarna het in stukken van 16 ton van Frankrijk naar Brazilië werd verscheept.

Het Christusbeeld is op verschillende manieren te bereiken:
  • de tandradbaan – de Corcovado Rack Railway – klimt tijdens een twintig minuten durende tocht via het nationale park de Floresta da Tijuca tot vlak onder de Cristo Redentor
  • de Corcovada berg kan ook per auto bestegen worden, waarna er vanaf het eindpunt van de tandradbaan nog 222 treden beklommen moeten worden om het Christusbeeld te bereiken
  • sinds enige tijd is de Cristo Redentor ook te bereiken via drie liften en vier roltrappen

De entree voor het Christusbeeld komt omgerekend op ongeveer tien euro. In april 2010 werd de toegang tot het beeld voor het eerst sinds 1931 afgesloten als gevolg van aardverschuivingen door hevige regenval op de Corcovado berg en in januari 2014 werd één vinger door blikseminslag beschadigd.

Pão de Açúcar - De Suikerbroodberg

Onlosmakend verbonden met Rio de Janeiro is de Suikerbroodberg, Pão de Açúcar in het Portugees. De typisch kegelvormige Suikerbroodberg is 396 meter hoog en staat op een schiereiland in de buurt Urca, bij de ingang van de baai van Guanabara. De Pão de Açúcar is onder andere goed vanaf de Corcovada berg te zien.

De top van de Suikerbroodberg is te bereiken met de 1.400 meter lange kabelbaan die 75 passagiers tegelijkertijd kan vervoeren. Deze kabelbaan die in 1912 werd aangelegd is net als de Pão de Açúcar één van de bekendste toeristische attracties van Rio de Janeiro. De entree voor de Suikerbroodberg bedraagt omgerekend ongeveer achttien euro.

Op zowel de Suikerbroodberg als de nabij gelegen rotsen Morro da Babilônia en Morro da Urca, is rotsklimmen mogelijk. Hier vormen drie rotswanden – ofwel klimwanden – één van de grootste klimgelegenheden ter wereld in een stedelijk gebied. Er kan uit meer dan 270 klimroutes gekozen worden.

Copacabana en Ipanema Beach – Dé stranden van Rio

Ipanema en Copacabana zijn de beroemdste stranden van Rio de Janeiro, maar er zijn totaal meer dan twintig stranden en baaien te vinden. Omdat door een groot deel van de stad en langs de kust een fietspad ligt, is niet alleen de stad maar zijn ook de stranden van Rio de Janeiro prima per fiets te verkennen.

Copacabana is de meest levendige hotelwijk van Rio de Janeiro, van waar je binnen een paar minuten op het gelijknamige strand staat. De klinkende naam Copacabana trok in de zeventiger jaren veel jetsetters en werd in 1978 zelfs door de Amerikaanse zanger en songwriter Barry Manilow bezongen. Momenteel is het uitgaansleven er nog steeds goed vertegenwoordigd en een wandeling over de boulevard van Copacabana blijft een herinnering aan het jetset leven van weleer. Daarnaast trekt het strand nu de meeste toeristen en is het zeer geliefd bij surfers.

Ipanema Beach ligt tussen de meest rijke buurten Arpoador en Leblon in en is vooral bekend vanwege de vele mogelijkheden die het te bieden heeft. Er worden strandsporten beoefend en er kan gezellig een drankje gedronken worden. Op zondagen is de weg over het strand afgesloten voor het verkeer, zodat het voor iedereen mogelijk is om er zijn of haar kunsten op rollerskates of skateboard te laten zien. Op Ipanema Beach openen tegenwoordig steeds meer moderne winkels en boetiekjes, terwijl er langs de gezellige boulevard veel kiosken en souvenirverkopers opgesteld staan.

Flamengo Park – Grootste openbare park van Rio

Flamengo is het Portugese woord voor Vlaamse en een wijk in Rio de Janeiro, waar aangrenzend het Flamengo Beach en het Flamengo Park ligt, aan de Guanabara Bay tussen het centrum en Copacabana in. Dit is het grootste openbare park en recreatiegebied van Rio de Janeiro en is tevens bekend onder de naam Aterro do Flamengo, Eduardo Gomes Park en Aterro do Brigadeiro Eduardo Gomes. Het park dat in 1965 voltooid werd, is bedacht en ontworpen door de architect Lota de Macedo en de wereldberoemde landschapsarchitect en kunstenaar Roberto Burle Marx.

In Flamengo Park staat het Rio de Janeiro Museum of Modern Art, het Carmen Miranda Museum en het monument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast heeft Flamengo Park ook een sportief karakter. Er zijn diverse recreatieve faciliteiten beschikbaar, terwijl er ook regelmatig marathons en wielerrondes gehouden worden. In 2007 vonden er de Pan American games plaats en tijdens de Olympische Zomerspelen van 2016 dient het als decor voor atletiek en wielrennen.

Estádio do Maracanã – Hét voetbalstadion van Rio

Sinds jaar en dag zijn voetbal en Brazilië onlosmakend met elkaar verbonden. Het is daarom dan ook niet zo vreemd dat een stadion als het Maracanã bijna tot heiligdom is verklaard. Dit in 1950 geopende openlucht stadion biedt plaats aan ruim tweeëntachtig duizend toeschouwers. Aan de ingang van deze ‘voetbaltempel’ staat het standbeeld van Bellini, de aanvoerder van het Braziliaanse nationale team tijdens het WK van 1958.

De meest belangrijke wedstrijden, waaronder de finale van het WK 2014, worden in het Estádio do Maracanã gespeeld. Maar daarnaast wordt het voetbalstadion ook steeds meer voor andere doeleinden gebruikt en zo gebruikten beroemdheden als Madonna, Paul McCartney en Tina Turner het Maracanã als concertzaal.

Sambadrome Marquês de Sapucia – Sambadrome en carnaval

Rio de Janeiro is wereldberoemd vanwege het Braziliaanse carnaval en haar sambaritmes. In het centrum bevindt zich een zevenhonderd meter tellend gebied dat in het Portugees volmondig Sambadrome Marquês de Sapucia wordt genoemd. Hier komt elk jaar in februari – wanneer de stad vier dagen in het teken van de Carnaval staat - de wereldberoemde Carnaval parade van Rio de Janeiro voorbij, terwijl er langs de kant door miljoenen bezoekers gedanst en gefeest wordt.

Maanden van tevoren houden scholen en clubs - maar eigenlijk de hele bevolking - zich bezig met het maken van kostuums, praalwagens en het instuderen van muziek en dans. Het bijwonen van de Carnaval is erg duur en moet lang van te voren worden geboekt. Daarnaast zijn er buiten het seizoen ook tours beschikbaar die toeristen kennis laten maken met de achtergronden van het Braziliaanse carnaval waarbij onder andere een carnaval atelier - barracão in het Portugees - en een sambaschool bezocht wordt.

Floresta da Tijuca – Aangelegd regenwoud, middenin de stad

Op een voormalige koffieplantage is het Floresta da Tijuca gevestigd. In dit aangelegde oerwoud – dat sinds 1961 zelfs de naam van nationaal park draagt - is het geweldig om te zien hoe de natuur zich heeft hersteld en hoe de dieren er weer terug naar toe getrokken worden.

Grote trekpleisters in het Floresta da Tijuca zijn tal van mooie watervallen en rotsformaties zoals de beroemde Pedra de Gavea.

Jardim Botânico do Rio de Janeiro – Groene oase, botanische tuin

In de woonwijk Jardim Botãnico ligt een prachtige tuin, de Jardim Botânico do Rio de Janeiro. Deze groene oase en botanische tuin vormt een rustpunt in de stad en wordt daardoor niet alleen door de lokale bevolking, maar ook door de toeristen druk bezocht. Het Jardim Botânico is omstreeks het jaar 1808 opgericht door de in die tijd regerende koning John VI van Portugal.

In de beginjaren werd de botanische tuin vooral gebruikt voor het kweken van waardevolle specerijen zoals kaneel, peper en nootmuskaat. Momenteel zijn er de meest uiteenlopende en bijzondere bloemen, planten en bomen te bewonderen zoals orchideeën, vleesetende planten en enkele zeldzame Braziliaanse soorten.

Palacio Tiradentes – Majestueus paleis

Middenin het historische centrum van Rio de Janeiro staat het majestueuze Palacio Tirandentes, een fraai stukje bouwwerk waarin de neoklassieke invloeden goed terug te zien zijn. Het paleis is rijkelijk gedecoreerd en opgesierd met diverse sculpturen en allerlei fresco’s.

Inmiddels is het Palacio Tiradentes ook opengesteld voor publiek en sindsdien worden er regelmatig tentoonstellingen gehouden.

Theatro Municipal – Stadsschouwburg

Aan het drukke plein Cinelândia valt de statige gevel van de stadsschouwburg van Rio de Janeiro, het Theatro Municipal, als eerste op; tussen de vele andere indrukwekkende gebouwen die er in de stad te vinden zijn, springt het Theatro Municipal er echt uit.

Het Theatro Municipal ziet er niet alleen van buiten indrukwekkend uit, van binnen is dit ook zeker het geval. Met alle prachtige kunstwerken van onder meer Rodolfo Bernadelli en Rodolfo Amoedo lijkt het eerder een museum. In de decoraties in en om de stadsschouwburg is zelfs gebruik gemaakt van echt goud.

Biblioteca Nacional do Brasil – Nationale Bibliotheek van Brazilië

Naast de stadsschouwburg is aan het Cinelândia plein ook één van de grootste bibliotheken – en wellicht tevens de mooiste – van de wereld te vinden. Alleen de entree is al adembenemend, maar daarnaast is het met meer dan negen miljoen titels een paradijs voor boekenliefhebbers. Zowel binnen als buiten is deze bibliotheek een bezienswaardigheid die je gezien moet hebben.

In de buurt van de Biblotheca Nacional do Brasil zijn nog een aantal musea te vinden zoals het Musea Nacional de Belas Artes en Musea Judaico do Rio de Janeiro. Schuin aan de overkant staat het prachtige Theatro Municipal.

Santa Teresa – Historische en charmante kunstenaarswijk

Santa Teresa is een charmante historische wijk in de binnenstad van Rio de Janeiro met kleurige huizen, kunstgalerijen en boetiekjes. De straten in deze kunstenaarswijk zijn nog voorzien van authentieke kinderkopjes. Het beroemde gele trammetje van weleer rijdt helaas al een tijdje niet meer, maar Santa Teresa is ook heel goed te voet te verkennen.

Op veel straathoeken is een lokale bar of terras te vinden om mensen te kijken. ’s Avonds kan er op veel plekken heerlijk worden gegeten tussen de carioca’s, zoals de inwoners van Rio de Janeiro genoemd worden.
© 2014 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zeven moderne wereldwonderen: Cristo RedentorDe zeven moderne wereldwonderen: Cristo RedentorWat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassie…
Rio de Janeiro, stad van grote sociale ongelijkhedenRio de Janeiro is een hectische en levendige stad aan de oostkust van Brazilië. De naam alleen al doet vele harten snell…
New7wonder 2, Christusbeeld in Rio de JaneiroNew7wonder 2, Christusbeeld in Rio de JaneiroHet beeld van Christus dat staat op de ruim 700 meter hoge berg Corcovado staat symbool voor de universaliteit van de Ch…

Litouwen: aantrekkelijke én goedkope vakantiebestemmingAls vakantiebestemming is Litouwen bij ons wellicht minder bekend, maar erg lang zal dat niet meer duren. Dit land heeft…
De witte wieven in Zwiep, een levende legendeDe witte wieven in Zwiep, een levende legendeWieven is het Oost Nederlands dialect (scheld)woord voor vrouwen. Het is de naam voor een vrouwenfiguur die in sagen en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tpsdave, Pixabay
  • http://www.top10bezienswaardigheden.nl
  • http://www.riksjatravel.nl
  • http://nl.wikipedia.org
  • www.kidsreizen.nl
  • www.djoserjunior.nl
America (66 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.