Basiliek San Marco; Venetië

Basiliek San Marco; Venetië Venetië staat bekend om zijn kleine, karakteristiek steegjes, kunst en natuurlijk de mooie wateren. Hierbij denk je al snel aan de gondels die je vaak in films ziet. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mooie bezienswaardigheden in Venetië, zoals de basiliek van San Marco.

Geschiedenis

De basiliek is al de derde kerk die op diezelfde plaats werd gebouw. In 976 werd de eerste kerk op deze plek verwoest en nu staat er sinds de basiliek van San Marco. Met de bouw werd in 1063 begonnen en eindigde in 1094. Ter ere van de evangelist Marcus, werd uit Alexandrië het lichaam gestolen en naar Venetië gebracht, omdat dit volgens de rovers als een veiligere haven gold. Deze kerk werd gebouwd om zo de overblijfselen een laatste rustplaats te bieden.

De kerk is niet alleen om godsdienstige redenen gebouwd. Het maakte ook deel uit van het Dogenpaleis, hier werden belangrijke bezoekers ontvangen en hier werden de Ceremonies van Serenissima gehouden. Ook moest de basiliek de macht van de staat reflecteren en dat gebeurde natuurlijk met veel pracht en praal. Door de vele Oosterse invloeden, vanwege hun oostelijk gelegen havenstad, werden deze pracht en praal gebouwd in de Byzantijnse bouwstijl.

De basiliek van San Marco is gebouwd in de vorm van het Griekse kruis. Op elk uiteinde en in het middelste punt zit een koepel. Het is opgetrokken uit baksteen, maar is daarna bedekt met marmer waardoor het een veel mooiere, en vooral duurder uitstraling heeft waar je de macht van de staat uit kon afleiden.

Exterieur

Waar het met name om bekend staat zijn de mooie versieringen, die dienden voor het uitstralen van macht. Met name de vierspan, de mozaïeken en de koepels zijn erg mooi. De buitenkant wordt gekenmerkt door de koepels, de mozaïeken, de vierspan en het beeld van de Heilige Marcus.

Bron: Petar Miloševi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Petar Miloševi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Bron: Ricardo André Frantz (Tetraktys), Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Ricardo André Frantz (Tetraktys), Wikimedia Commons (Publiek domein)
Bron: Daniel Albrecht, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Daniel Albrecht, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Vierspan

De bronzen vierspan die op de gevel van de basiliek staat is een replica van de originele paardengroep. Maar doordat er geen andere groepen van triomfkarpaarden bewaard zijn gebleven is het toch iets unieks. Dit exemplaar is tijdens de Vierde Kruistocht meegenomen uit Constantinopel. Napoleon heeft ze nog een tijd op de Arc de Triomphe in Parijs geplaatst, maar staan nu gewoon op de basiliek. In de paardengroep zitten enkele kervingen. Dit is niet zoals veel mensen denken beschadiging, maar het is juist met opzet aangebracht om zo schittering te voorkomen.

Mozaïeken

De met marmer bedekte buitenkant is niet alleen steen en een vierspan. Als je voor de basiliek staat zijn de mozaïeken het eerste waar je oog op valt. Het ziet er echt prachtig uit en de schoonheid is niet af te lezen in een afbeelding. Je moet er echt voor hebben gestaan en in contrast met het geheel dan is het ongelooflijk. In deze mozaïeken zijn de verhalen van het Oude Testament afgebeeld.

Koepels

Zoals je in de afbeelding kunt zien zijn er 5 koepels. Op elke koepel zit een soort 'dekseltje' met daaraan weer een beeld van het Griekse kruis. De koepels zijn gemaakt van goede kwaliteit hout en bedekt met een loodlaag. Ze zijn van immense afmetingen en zien er overweldigend uit. Aan de buitenkant zitten nog wat tierelantijntjes maar de echte versieringen zitten aan de binnenkant.
Heilige Marcus
Naast de vierspan staan er natuurlijke nog veel meer mooie versieringen op de gevel. Waaronder het beeld van de Heilige Marcus en een rij engelen. Dit beeld staat op de top van de gevel en is natuurlijk opgedragen aan zijn overblijfselen gelegen in de basiliek. Er omheen staan kleine beeldjes van engelen doe langzaam naar het toppunt, Marcus, toewerken.

Direct onder deze beeldjes van Marcus en de engelen, staat de gouden leeuw. Deze gevleugelde leeuw symboliseert de Heilige Marcus en zie je overal, waar je ook komt, terug in heel Venetië. Het is dan ook het symbool van Venetië en wordt daarom ook wel de Venetiaanse Leeuw genoemd.

Wat je ook nog opvalt bij de basiliek is niet iets van de kerk zelf, maar wat er naast staat. Allereerst het Dogenpaleis, dat net al is vermeld, maar ook de Campanile. Dit is de grootste klokkentoren van Venetië en valt met zijn 98.5 meter ook erg op.

Interieur

Natuurlijk is niet alleen de buitenkant voorzien van grootste kunstwerken. Ook binnen staan enkele hoogstandjes en niet vergeten een aantal schatten van onschatbare waarde. De mooiste, bekendste schatten en kunstwerken die binnen staan zijn toch weer de mozaïeken, de Pala d'Oro, de schatkamer en de Quadriga. Verder staat de binnenkant bekend om de mooie, 'golvende', marmeren vloeren. Maar om een kijkje binnen te nemen moet je wel even entreegeld betalen.
Mozaïeken / Bron: Ricardo André Frantz (Tetraktys), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Mozaïeken / Bron: Ricardo André Frantz (Tetraktys), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Pala d'Oro / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Pala d'Oro / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Quadriga / Bron: VeniceWiki, Flickr (CC BY-SA-2.0)Quadriga / Bron: VeniceWiki, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Mozaïeken

In tegenstelling tot de mozaïeken aan de buitenkant, die over het Oude Testament gaan, gaan de mozaïeken van de binnenkant over het Nieuwe Testament en overige Christelijke taferelen. Dit zijn mozaïeken uit de Middeleeuwen maar er zijn ook mozaïeken uit de Renaissance te vinden die werden aangebracht tijdens restauraties. Met name de mozaïeken aan de binnenkant van de koepels zijn erg mooi. De bekendste zijn die in de Paaskoepel en de Hemelvaartskoepel.

Pala d'Oro

De Pala d'Oro is dé schat in de basiliek, er bestaat niets indrukwekkenders dan dit altaarstuk in de hele kerk. Het altaarstuk is voorzien van een enorme hoeveelheid aan juwelen. Het bevat ook zo'n 250 brandschilderwerken omhuld met goud. Ondanks dat het door Napoleon is beschadigd en hij enkele juweelstukken heeft gestolen, is de Pala d'Oro nog redelijk intact. Het altaarstuk is in 976 gemaakt en net zoals de vierspan tijdens de 4e Kruistocht als roofbuit meegenomen.
Schatkamer
Naast de Pala d'Oro had de kerk natuurlijk nog veel meer schatten als roofbuit meegenomen. Dit ligt allemaal in de schatkamer, ook wel Tresoro, van de basiliek. Deze schatkamer behoort tot een van de waardevolste van alle kerkschatkamers. Vooral doordat de Pala d'Oro zich hier bevind. Verder moet je denken aan kelken, bokalen, reliekhouders en andere van goud, glas, zilver en juwelen gemaakte voorwerpen.

Quadriga

Zoals al eerder bij het kopje 'Vierspan' werd vernoemd is deze vierspan niet het origineel. Het origineel staat in het Loggia dei Cavalli, ook wel Museum Marciano op de eerste verdieping. Deze originele vergulde bronzen paarden heten dus de Quadriga.
Verder kun je in deze kamer de mozaïeken van nog dichterbij bewonderen. Ook een ander kunstwerk van Paolo Veneziano staat in de kamer, de 'Pala Feriale'.
© 2012 - 2024 Economieboy16, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Renaissancecomponist Adriaan WillaertRenaissancecomponist Adriaan WillaertDe renaissance, letterlijk 'hergeboorte' was een cultuurperiode die ongeveer te plaatsen is tussen 1400 en 1600. Een per…
De geschiedenis van VenetiëDe geschiedenis van VenetiëNa de val van Rome zwierven allerlei volken door het gebied dat wij nu Italië noemen. Rond de Adriatische Zee vluchtten…
Venetië, bloei, macht, cultuur, MOSE-project in vogelvluchtVenetië, bloei, macht, cultuur, MOSE-project in vogelvluchtVenetië ligt in het noordoosten van Italië en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Venetië. De stad bestaat uit…

Vulkaaneifel: de maren of ogen van de EifelVulkaaneifel: de maren of ogen van de EifelDe ogen van de Eifel. Zo worden de maren genoemd. En dat zijn ze ook net wanneer je ze vanuit de lucht bekijkt. Kogelron…
De kerstmarkt in DortmundEr staan in totaal 913 kramen op de kerstmarkt in Dortmund en verdeeld over negen locaties in de binnenstad. Al met al i…
Bronnen en referenties
Economieboy16 (4 artikelen)
Gepubliceerd: 23-12-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.