Borgen - Hier speelt het zich af: Christiansborg Slot

In Borgen (the Government) staat, naast de hoofdpersonen, het paleis centraal waaraan de serie haar naam ontleent: Christiansborg Slot, kortweg 'Borgen'. Sinds meer dat 150 jaar zetelt hier het Deense parlement, maar deze locatie, het eiland Slotsholmen, is al 800 jaar het centrum van de macht in het oude koninkrijk. Christiansborg Slot (‘Borgen’) heeft een meer dan 800 jaar lange geschiedenis als het centrum van de macht in Denemarken. Tegenwoordig zijn hier vier belangrijke instituten ondergebracht. Het grootste deel is gebruik door het parlement (Folketinget), maar ook het statsministerie, het kantoor van de minister-president, het hooggerechtshof en de koninklijke audientielokalen bevinden zich in het paleis. Het huidige Christiansborg is het laatste in een lange serie gebouwen die op het eiland Slotsholmen in Kopenhagen gestaan hebben. Bisschop Absalon bouwde hier het eerste kasteel in de twaalfde eeuw, het derde Christiansborg werd tussen 1907 en 1928 gebouwd.

Abalons Slot

Het eerste kasteel op deze plek werd in 1167 gebouwd door bisschop Absalon van Roskilde, die bekend staat als de stichter van Kopenhagen. Het slot bestond uit een tot vijf meter hoge ringmuur die een binnenplaats en verschillende gebouwen omsloot. Absalon liet het slot na aan het bisdom Roskilde, maar na zijn dood viel het gebouw ten prooi aan een lange machtsstrijd tussen koning en bisschop. In 1368 werd het kasteel afgebroken, nadat de Hansesteden het gebouw hadden veroverd. De resten van dit eerste kasteel zijn nog altijd te bezichtigen in de kelders van Christiansborg Slot.

Slot Kopenhagen / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)Slot Kopenhagen / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Slot Kopenhagen

Op de resten van het kasteel van Absalon werd in de tweede helft van de veertiende eeuw een nieuw kasteel gebouwd, dat in de loop der tijd Københavns Slot (Slot Kopenhagen) genoemd werd. De bisschoppen van Roskilde behielden het eigendomsrecht op het kasteel, totdat de toenmalige Deense koning Erik van Pommeren zich het kasteel in 1417 toe-eigende. Daarmee werd de 200-jarige strijd tussen de koningen en bisschoppen om de macht over Slotsholmen definitief beslecht in het voordeel van het koningshuis. Koning Christoffer van Beieren, koning van Denemarken, die het kasteel in 1443 betrok, maakte een begin met 350 jaar koninklijke bewoning van Slotsholmen. In de volgende jaren het werd kasteel verder verfraaid en uitgebreid tot het in 1731 werd afgebroken om plaats te maken voor een volwaardig paleis.

Het eerste Christiansborg

Het eerste ChristiansborgHet eerste Christiansborg
De pas gekroonde Christian VI vond Slot Kopenhagen te klein en te donker. Hij liet het afbreken om een totaal nieuw paleis te kunnen bouwen: Christiansborg. Van 1731 tot 1733 was men bezig met de afbraak van het oude slot, het opkopen van omliggende grond en het bouwklaar maken van de natte bodem. Op 26 november 1740 betrok de koninklijke familie het nieuwe paleis. Het rokokopaleis, waarvan de binnenplaats en de omliggende stallen bewaard zijn gebleven, heeft een vermogen gekost; de helft van het jaarinkomen van de staat.
Omdat het slot slecht werd geventileerd en de afvoer van de rookleidingen ondeugdelijk was aangelegd, kon een relatief kleine brand op 26 februari 1794 het hele paleis in de as leggen. De koninklijke familie werd dakloos en betrok korte tijd later het paleis Amalienborg. Tijdelijk, zo was de bedoeling.

Het tweede Christiansborg

Het tweede Christiansborg met in het midden de nog bestaande SlotskerkHet tweede Christiansborg met in het midden de nog bestaande Slotskerk
Na de brand van 1794 werden er verschillende initiatieven genomen om te komen tot de bouw van een nieuw paleis. Dit proces kwam echter moeilijk op gang en werd nog verder vertraagd door de grote brand van 1795. In 1803 werd een commissie geïnstalleerd die de bouw van een nieuw paleis, waarin ook het raadhuis en de rechtbank moesten worden ondergebracht, moest voorbereiden.
Het nieuwe Christiansborg werd ontworpen door C.F. Hansen in de voor (delen van) Kopenhagen zo typerende classicistische stijl, waarin verscheide resten van het afgebrande paleis werden verwerkt. Koning Frederik VI toonde weinig interesse in het nieuwe slot en bleef na de oplevering op Amalienborg wonen, waar ook zijn opvolger Christiaan VIII, opgegroeid op Amalienborg, verkoos te blijven. Het was Frederik VII die Christiansborg in gebruik nam als winterresidentie en er onderdelen van het hof vestigde, gevolgd door het parlement dat het paleis in 1850 betrok.
Vlak naast het paleis, verbonden met het hoofdgebouw, werd de nieuwe slotkapel gebouwd. Dit is het enige nog herkenbare element van het tweede Christiansborg, dat, ondanks de vele brandvertragende maatregelen die na de brand 1794 waren genomen, op 3 oktober 1884 opnieuw afbrandde. Juist doordat de brand ditmaal niet zo snel om zich heen kon grijpen, werd een groot deel van de inboedel gered.

Het derde Christiansborg in aanbouwHet derde Christiansborg in aanbouw

Het derde Christiansborg

Het ontwerp voor het derde paleis kwam voort uit een ontwerpwedstrijd, die na vele discussies in april 1906 werd beslist in het voordeel van architect Thorvald Jørgensen. Het gebouw zou aanvankelijk dezelfde functies behouden, maar toen de pas gekroonde Christiaan X aankondigde het paleis na oplevering weer te willen betrekken, moesten de plannen aangepast worden. De koning veranderde echter van mening en bleef op Amalienborg wonen. Hoewel de werkzaamheden aan het paleis tot 1928 voortduurden, vergaderde het parlement op 28 mei 1918 voor het eerst in de nieuwe parlementszaal.
Ook in het derde Christiansborg bevinden zich koninklijke vertrekken die worden gebruikt voor je jaarlijkse nieuwjaarsontvangst, staatsdiners, de ontvangst van ambassadeurs en voor audiënties. Daarnaast is het traditie dat een nieuwe koning wordt uitgeroepen vanaf het balkon van de troonzaal.

In de serie Borgen ziet de kijker echter het meest van het Staatsministerie en de wandelgangen waar politici elkaar ontmoeten en de pers te woord staan. Dankzij de vele shots die buiten het gebouw zijn gemaakt, krijgt de kijker het paleis van alle kanten te zien. Voor de geïnteresseerde bezoeker worden er rondleidingen gegeven.

Lees verder

© 2012 - 2024 Lourmarin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Noord Nederlands Toneel (NNT) speelt BorgenNoord Nederlands Toneel (NNT) speelt BorgenDe Deens politieke televisieserie Borgen is door het Noord Nederlands Toneel (NNT) in samenwerking met scenarioschrijver…
Een kleine cursus DeensHet Deens is een taal die door maar weinig mensen wordt gesproken. Het Deens is voor Nederlanders vaak makkelijk te begr…
Tekenfilms van vroeger: ken jij ze nog?Tekenfilms van vroeger: ken jij ze nog?Wat was dat toch een mooie tijd. Vroeger was alles beter en mooier, ja zelfs de tekenfilms gaven je een warm gevoel. Teg…
Televisieserie Go Diego GoGo Diego Go is een tekenfilmserie die gaat over Diego een jongen van 8 jaar. Met zijn beste vriend Baby Jaguar beleeft h…

Bezienswaardigheden in Istanboel: Kiz KülesiBezienswaardigheden in Istanboel: Kiz KülesiOp 200 meter van de kust van Üsküdar, Istanboel is een speciale toren op zee te zien. Een toren met een hele interessant…
Historium Brugge: een museum dat alle zintuigen prikkelt!Historium Brugge: een museum dat alle zintuigen prikkelt!Een nieuw museum dat op 25 november 2012 opengaat in het Venetië van het Noorden: Historium Brugge. Doorloop zeven kamer…
Bronnen en referenties
  • www.kongehuset.dk
  • www.ses.dk
  • www.wikipedia.dk
  • Afbeelding bron 1: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Lourmarin (60 artikelen)
Laatste update: 22-01-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.