Historium Brugge: een museum dat alle zintuigen prikkelt!

Historium Brugge: een museum dat alle zintuigen prikkelt! Een nieuw museum dat op 25 november 2012 opengaat in het Venetië van het Noorden: Historium Brugge. Doorloop zeven kamers en ontdek het middeleeuwse Brugge in 3D met een spannend liefdesverhaal als rode draad. Alles begint bij de Brugse kaaien en eindigt in het atelier van Jan Van Eyck. Tijdens de wandeling worden al je zintuigen geprikkeld.

Historium Brugge

Brugge pakt op 25 november 2012 uit met een gloednieuw museum: Historium Brugge. Historium Brugge neemt je mee naar het Middeleeuwse Brugge van 1435. Niet de Duistere Middeleeuwen, maar de Gouden Eeuw, met bloeiende handelspraktijken en grote kunstenaars. In Historium Brugge doorloop je zeven themakamers en de rode draad is een romantisch liefdesverhaal.

Het verhaal

Jan van Eyck is bezig met het schilderij "De Madonna met kanunnik Van der Paele". Jacob moet voor zijn meester nog twee personages gaan ophalen: de bloedmooie Anna, de Maagd met de gouden haren, en een groene papegaai. Wanneer Jacob op de kaaien aankomt, gaat alles mis. Hij wordt op slag smoorverliefd op Anna. Door zijn onoplettendheid gaat de groene papegaai vliegen en bij de achtervolging breekt zijn geluksketting. Zal Jacob het hart van Anna kunnen veroveren? Zullen ze de groene papegaai terug kunnen vangen? Kan Jacob zijn ketting laten maken? Het antwoord op al deze vragen krijg je wanneer je door de zeven kamers loopt.

De zeven kamers

Je doorloopt dus zeven kamers in Historium Brugge:
 • Kamer 1: de Brugse kaaien waar Jacob de bloedmooie Anna en de groene halsbandparkiet moet gaan afhalen
 • Kamer 2: het atelier van Jan Van Eyck
 • Kamer 3: de achtersteegjes en het tolhuis.
 • Kamer 4: de gilden: een pleintje midden in de stad. Jacob gaat naar het huis van de paternostermaakster
 • Kamer 5: het Badhuis. Is die mooie, naakte baadster Anna?
 • Kamer 6: Ter Beurze. Je maakt er de bezegeling van een verkoopovereenkomst mee tussen een Vlaamse koopman en een Italiaanse handelaar
 • Kamer 7: de ontknoping. Na een vlucht over de middeleeuwse binnenstad ga je naar de Waterhalle. De ontknoping vindt plaats in het atelier van Van Eyck. Zal Anna voor Jacob vallen?

Prikkeling van alle zintuigen

Alle zintuigen worden aangesproken in het museum door middel van decors, films, aangepaste muziek en speciale effecten. Zo hoor je bijvoorbeeld het gekrijs van meeuwen en het geblaf van honden, maar ook het gegiechel in het badhuis. Je voelt de zachte bries van de wind en de dwarrelende sneeuwvlokjes. Je ziet het middeleeuws Brugge voor je ogen tot leven komen en kan een kijkje nemen in het atelier van Jan Van Eyck. Je ruikt de lucht in de haven en de verflucht in het atelier. Maar ook de geuren in de steegjes: kruiden, hout, leer. Proeven doe je na het bezoek, wanneer je geniet van een lekker biertje of van een stukje chocolade.

Personages en acteurs

Heel wat bekende Vlaamse acteurs mochten deel uitmaken van de cast:
 • Anna, de maagd met de gouden haren: Clara Cleymans
 • Jacob, de loopjongen van Van Eyck: Lander Gyselinck
 • Jan Van Eyck: Leslie De Gruyter mag in de huid kruipen van de schilder van het Lam Gods
 • Frederico: de groene halsbandparkiet als himself
 • Di Bicci, de Italiaanse handelaar: Michel Van Dousselaere
 • Wieland Lauweryn, de Vlaamse koopman, is niemand minder dan Peter Van Den Begin
 • Paternostermaakster: Ana Cristina Velasquez
 • Lucia, het dochtertje van de paternostermaakster, wordt gespeeld door Noor Ben Taouet
 • Hans, leerjongen van Van Ecyk, is Dayo Clinckspoor
 • Badmeisje: Maike Beckers

Het bezoek

Per voorstelling worden 24 bezoekers binnengelaten. De voorstelling duurt zo'n 35 minuten en elke 5 minuten mag er een nieuwe groep binnen. Je bezoekt zeven kamers, dus je brengt ongeveer vijf minuten in elke kamer door. Na de voorstelling kan je de After Show bezoeken, met nog meer info over de middeleeuwse geschiedenis van de stad. In het pand vind je ook het Duvelorium waar je een lekker biertje kan gaan nuttigen en een chocolaterie. Vanuit het Duvelorium heb je een panoramisch uitzicht over de Markt.

Praktische info

Je vindt Historium Brugge op Markt 1 te 8000 Brugge, in een beschermd monument. Hier vind je ook een antenne van de toeristische dienst van Brugge.

Historium Brugge is 7 dagen op 7 geopend, van 10 tot 18 uur. Op donderdag van 10 tot 21 uur. Het is enkel gesloten op 25 december en op 1 januari.

Voor een bezoek betaal je 11 euro vanaf 15 jaar. Van 0 tot 14 jaar betaal je 5,50 euro. Voor een familieticket betaal je 30 euro. Hiermee mag je binnen met twee volwassenen en drie kinderen onder 15 jaar. In de prijs zit ook het gebruik van een audiogids, beschikbaar in verschillende talen.

Je kan je bezoek ook combineren met een bezoek aan het echte Brugge, waarbij een gids je de plaatsen uit de Middeleeuwen in het Brugge van de 21ste eeuw laat zien.

Of je kan je bezoek aan Historium Brugge combineren met een bezoek aan het Groeningenmuseum, om daar het werk van Jan Van Eyck in het echt te gaan bewonderen.

Meer info over Historium Brugge vind je op www.historium.be. Op deze hele mooie site kan je alvast een kijkje nemen in de zeven kamers en krijg je zeker zin om het Historium Brugge echt te gaan bezoeken. Je vindt er ook een filmpje over the making of.

Lees verder

© 2012 - 2020 Mapa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Club Brugge vs Anderlecht, onderlinge duels sinds 2004Club Brugge vs Anderlecht, onderlinge duels sinds 2004Club Brugge - Anderlecht is al decennia lang dé klassieker in het Belgische voetbal tussen de twee Belgische ploegen met…
Club Brugge-KV Mechelen, live op tv en livestream (2020)Club Brugge-KV Mechelen, live op tv en livestream (2020)Op zaterdag 31 oktober 2020 wordt het duel tussen Club Brugge en KV Mechelen gespeeld. Dit is een wedstrijd in de Belgis…
Brugge, het Venetië van het noordenBrugge, het Venetië van het noordenBrugge wordt wel het Venetië van het Noorden genoemd, en iedereen die er geweest is zal snappen waarom. In de binnenstad…
Antwerpen: Gouden Eeuw 1490-1530 eerste groeifaseDe ontwikkleing van de stad Antwerpen in de 16e Eeuw was grandioos. Na Parijs was Antwerpen de grootste stad ten noorden…

Borgen - Hier speelt het zich af: Christiansborg SlotIn Borgen (the Government) staat, naast de hoofdpersonen, het paleis centraal waaraan de serie haar naam ontleent: Chris…
Zicht op de Dom in KeulenIn de Duitse stad Keulen, staat een kathedraal, bekend onder de naam Dom van Keulen, ofwel Dom St. Peter und Maria. Dit…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cocoparisienne, Pixabay
 • De Zondag 25/11/2012
 • www.historium.be

Reageer op het artikel "Historium Brugge: een museum dat alle zintuigen prikkelt!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mapa
Laatste update: 02-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Special: Tips voor trips in België
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!