Zicht op de Dom in Keulen

In de Duitse stad Keulen, staat een kathedraal, bekend onder de naam Dom van Keulen, ofwel Dom St. Peter und Maria. Dit prachtig bouwwerk is een lust voor het oog, zowel aan de binnenkant als buitenkant. Het is tevens de hoofdkerk van het aartsbisdom van Keulen. Deze kathedraal is de grootste van Duitsland en één van de grootste van Europa.

Bouw

Dat de Dom niet zo maar een gotisch bouwwerk is, blijkt uit het feit dat de bouw uiteindelijk 632 jaar heeft geduurd. In het jaar 1248 werd er gestart met de bouw en uiteindelijk bereikte men een hoogte van 157 meter met de torens, die elk 509 treden bevatten. De kathedraal is 144 meter lang en 86 meter breed en is in de traditionele kruisvorm gebouwd. Sinds 1996 is de Dom opgenomen op de Werelderfgoedlijst.

Relikwieën

De Relikwieën / Bron: Paul Hermans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De Relikwieën / Bron: Paul Hermans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
In 1164 werd in opdracht van de Keulse aartsbisschop Tainald von Dassel de Relikwieën van de Drie Koningen naar Keulen gebracht. Hierdoor werd de kathedraal één van de belangrijkste pelgrimskerken en trok het vele bezoekers uit diverse delen van gelovig Europa. Deze schrijn zou de stoffelijke resten bevatten van de drie Wijzen uit het Oosten.

Tweede Wereldoorlog

Helaas liep de Dom van Keulen ook schade op tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ondanks dat gegeven, is de basiliek toch voor een groot deel in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

Diverse wetenswaardigheden

Keulen werd in 1794 door Franse revolutionairen ingenomen. De aartsbisschop in die tijd vluchtte weg uit zijn stad en de Dom werd zelfs enige jaren niet meer gebruikt. Het lijkt enigszins onvoorstelbaar maar het Kathedraal werd enige tijd in gebruik genomen als warenhuis, tot het moment dat de Dom weer als kerk in gebruik werd genomen, omstreeks 1801. Het gebruik van de Dom voor andere zaken dan kerk, schoot in het verkeerde keelgat bij de trotse Keulenaren en in 1842 werd de (her)bouw van de Kathedraal weer opgepakt. Men had immers de originele tekeningen weer teruggevonden in 1814 en na diverse fondsenwerving kon de bouw worden hervat. Het dwarsschip werd voltooid in 1864 en de torens met de grote klokken (24.000 kg per stuk) werden in 1880 voltooid. De torens kan je betreden via de trappen die elk 509 treden tellen.

Andere bezienswaardigheden in Keulen

  • Altstadt: Dit historische gedeelte van de stad, is tevens ook het oudste gedeelte van de stad. Uiteraard zijn hier veel winkeltjes, terrasjes en restaurants voor de gezellige sfeer.
  • Groß St. Martin: Zoals elke grote stad, heeft ook Keulen meerdere kerken dan alleen de Dom. De Romaanse kerk St. Martin is zeker de moeite waard om te bezoeken. Hij valt voornamelijk op vanwege zijn hoektorens.
  • Rathaus: Ofwel het stadhuis van Keulen. Dit historisch gebouw is gebouwd tussen 1407-1414.
  • Hohenzollernbrücke: Dit is de spoorbrug over de rivier de Rijn.
  • Farina-Haus: Wie kent niet de beroemde Eau de Cologne. In dit gebouw bevindt zich een museum en parfumerie, waar je alles te weten komt over dit bekende geurtje.

Studentenstad

Keulen is tevens bekend om zijn Hoge Scholen en Universiteiten, de thuisbasis voor meer dan 70.000 studenten. In de binnenstad wonen de studenten veelal in studio's en kamers, maar ook bij gastgezinnen. Deze laatste optie draagt bij aan het leren van de Duitse taal door de studenten. De studenten maken veelal gebruik van het goed georganiseerde openbaar vervoer in deze stad.
© 2012 - 2024 Kirjoittaja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstmarkt in Keulen is een aanrader!Na elke zomer leven we naar het einde van het jaar toe. In december valt er immers ook weer genoeg te beleven met de ver…
Atje Keulen-Deelstra, boerendochter die topschaatsster werdAtje Keulen-Deelstra, boerendochter die topschaatsster werdAtje Keulen-Deelstra was een voorloper in de vrouwenschaatssport. Atje Keulen-Deelstra overleed op 22 februari 2013 aan…
Kathedraal La Seu in Palma de MallorcaKathedraal La Seu in Palma de MallorcaWanneer je afreist naar het eiland Mallorca is een bezoekje aan kathedraal La Seu zeker de moeite waard. Dit enorme bouw…

Historium Brugge: een museum dat alle zintuigen prikkelt!Historium Brugge: een museum dat alle zintuigen prikkelt!Een nieuw museum dat op 25 november 2012 opengaat in het Venetië van het Noorden: Historium Brugge. Doorloop zeven kamer…
Place du Tertre: bruisend kunstenaarsplein in ParijsWie Parijs bezoekt kan eigenlijk niet zonder een bezoekje aan het beroemde Place du Tertre. Aan dit drukbezochte plein i…
Bronnen en referenties
Kirjoittaja (5 artikelen)
Gepubliceerd: 28-11-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.