Landschaftspark Duisburg-Nord, een bezoekje waard
Het Landschaftpark Duisburg-Nord is een park met een mooie geschiedenis. Het is zeker een bezoekje waard, want Duisburg ligt niet ver van Nederland af. Het park biedt vele mogelijkheden voor sport en recreatie en je kan jezelf er zeker een hele dag vermaken.
Geschiedenis
In 1901 liet August Thyssen een staalfabriek met hoogoven bouwen in het Duitse Duisburg, genaamd de Rheinische Stahlwerke zu Meiderich bei Ruhrort. 84 jaar lang produceerden er vijf hoogovens 37 miljoen ton staal. In 1985 waren de hoogovens van het complex te klein geworden om nog rendabel te zijn, en werd het complex gesloten.
In het eerste geval was het plan van de gemeente om de fabriek te slopen. Buurtbewoners kwamen hier echter tegen in protest en de gemeente Duisburg heeft uiteindelijk het terrein gekocht. Het terrein is 200 hectare groot. De gemeente wilde er echter wel iets mee doen en ze lieten er landschapsarchitect Peter Latz op los. Hij legde een park aan voor fietsers en wandelaars. In 1994 ging park het voor het eerst open voor bezoekers onder de naam Landschaftspark Duisburg-Nord.
Het huidige park
Van de vijf hoogovens zijn er nog drie open, waarvan je er een zelfs kunt beklimmen. De andere twee zijn platgegooid in 1968 en 1970. De laatst gebouwde hoogoven kun je beklimmen. Deze hoogoven was sinds 1973 operationeel. Via trappen klim je naar 70 meter hoogte waarvan je een prachtig uitzicht hebt over de stad Duisburg en over het Ruhrgebied. Deze hoogoven was het laatst in werking in april 1985, hij is daarna nog enkele jaar goed onderhouden in de hoop dat het bedrijf een doorstart kon maken, maar dat was tevergeefs.
Oorlog
De fabriek heeft natuurlijk ook de oorlog meegemaakt en daar gaan dan ook vele verhalen over in de rondte. Een bekend verhaal is dat er Joodse gevangenen tijdens het naziregime verplicht werden staal te produceren. Veel van deze dwangarbeiders overleefden de helse omstandigheden in de fabriek niet. Ook raakten delen van de fabriek zwaar beschadigd na de bombardementen op het Ruhrgebied. In de jaren vijftig werd dit weer hersteld.
Recreatie
Naast een bezoek aan de oude fabriek biedt het park nog meer mogelijkheden. Bij de zogenaamde cokesbunkers vindt je vele klimmuren. Je dient hier wel een uitrusting voor de gebruiken. Er is zelfs een klettersteig. Bergwandelaars weten wel wat dit is en ook dit is uitsluitend te doen met een goede uitrusting. Als je dat niet hebt is het ook leuk om ernaar te kijken. Er zijn ruim 63 klimroutes te vinden. In het park kun je ook leuk picknicken. Het is een groot park, waar het zelfs in vakantietijd nog rustig is. Het park heeft ook een prachtige natuur vol met flora en fauna. Het vooral erg mooi om te zien hoe groene planten zich nestelen in de oude delen van de bunkers.
Gasometer
Een sportief hoogtepunt is de gasometer, dit is een groot staalbassin. Vroeger werd dit gebruikt als tijdelijke opslag van het hoogovengas wat ontstond tijdens de verbranding in de oven. Het sportieve hieraan is dat je er in kan duiken, uiteraard met speciale uitrusting. Het bassin in 13 meter diep met onderin een uniek onderwaterlandschap. Je vindt hier een scheepswrak, twee auto's, een kunstmatig rif en vele andere voorwerpen die je als duiker uitnodigen om te ontdekken.
Algemeen
Het park en de fabriek zijn het hele jaar door geopend, dag en nacht. Het park is ook vrij toegankelijk en er zijn voldoende parkeerplaatsen. Je kan het beste in je navigatie het volgende adres invoeren: Emscherstraße 71, 47137 Duisburg. Als het 's avonds donker is dan is de fabriek mooi verlicht met allerlei gekleurde lampen. Dat is erg mooi om te zien.