De Efteling, een wonderlijk sprookjesland

De Efteling, een wonderlijk sprookjesland De Efteling verandert haar naam s winters in De Winterefteling maar het blijft in alle seizoenen een wonderlijk sprookjesland. De vele attracties waaronder De Vliegende Hollander, Droomvlucht, Spookslot, Vogelrok worden in dit artikel besproken. Sinds kort heeft vakantiepark Efteling Bosrijk haar deuren geopend. Kortom een informatieve tocht langs alle attracties van De Efteling. De geschiedenis gaat terug tot in de jaren 30 maar op 31 mei 1952 opende de Efteling officieel haar deuren. Die tijd was het een attractiepark dat zich richtte op kinderen tot 12 jaar. In de loop der tijd is de Efteling uitgegroeid tot een volwaardig attractiepark voor zowel kinderen als hun ouders. Zelfs opa's en oma's hebben het in de Efteling reuze naar hun zin. Het Sprookjesbos, De Vliegende Hollander, Droomvlucht, Villa Volta, de Python, Fata Morgana, dit zijn maar enkele van de vele attracties die de Efteling rijk is. Onlangs is de achtbaan de Pegasus afgebroken omdat deze niet samen zou kunnen gaan met het vakantiepark Efteling Bosrijk wat naast het Efteling park is geopend. Op de plaats waar de Pegasus heeft gestaan wordt een nieuwe attractie gebouwd die wel in dit plaatje past. De Efteling heeft diverse prijzen gekregen waaronder in 1972 die voor het beste recreatiepark van Europa en in 1992 de Applause Award voor het beste pretpark ter wereld.

Het park

De Efteling is verdeeld in vier rijken. Zo zijn er het Ruigrijk, Reizenrijk, Marerijk en Anderrijk. Ruigrijk, de naam zegt het al, hier vind je de ruigere attracties zoals achtbanen, en het grootste schommelschip ter wereld. In het Reizenrijk zijn attracties te vinden als Carnaval Festival, Monsieur Cannibale, de Pagode en natuurlijk ook de Vogelrok. Deze laatste is een achtbaan bevind zich in het donker. Het Marerijk is het gedeelte waar zich onder andere draaimolens bevinden maar ook de adembenemende Droomvlucht, het vervloekte huis Villa Volta, het volk van Laaf en natuurlijk het Sprookjesbos. In het vierde en laatste rijk, het Anderrijk, zijn attracties te vinden als de Fata Morgana, Pyraña, Pandadroom, het Spookslot en de Bobbaan.

Attracties in het Ruigrijk

D'Oude Tuffer

Een attractie gericht op de jongere bezoeker van de Efteling. Met een gangetje van 6,5 km/u tuffen de old timers over de 600 meter lange baan.

De Vliegende Hollander

Ik zal vaeren, al is het tot in den eeuwigheid! Voor deze spektaculaire achtbaan stap je in een boot waarbij niet alleen het achtbaangedeelte indruk maakt. Ook alles wat er na het instappen gebeurt is een avontuur op zich. De Vliegende Hollander heeft een topsnelheid van 70 km/u heeft een capaciteit van ongeveer 1900 personen per uur. Minimum lengte is 1.20 meter. Ook mensen met lange benen kunnen goed in deze attractie zitten. Niet geopend tijdens de Winterefteling en wanneer het vriest.

Game Gallery

Hier kunnen spelletjes gespeeld worden als ballen gooien, eendjes vangen en touwtje trekken met de mogelijkheid prijzen te winnen die voornamelijk uit pluche dieren bestaan.

Halve Maan

Een enorm schommelschip voor de mensen die dit aandurven om uit hun stoel getild te worden tijdens het schommelen. Ook de Halve Maan is gesloten tijdens de Winterefteling en wanneer het vriest.

Polka Marina

Een attractie voor alle leeftijden. Het is een carrousel waarin je met bootjes over de woelige baren vaart. Een populaire attractie bij het jongere publiek.

Python

De Python is een achtbaan met twee loopings en twee kurkentrekkers dus in totaal ga je vier keer over de kop. De baan is 750 meter lang en de rit duurt ongeveer 140 seconden. Ook de Python is gesloten tijdens de Winterefteling en wanneer het vriest. Minimale lengte is 1.20 meter. Er wordt geen maximale lengte aangegeven maar personen van rond de twee meter kunnen deze attractie misschien beter overslaan omdat het niet comfortabel meer zit als gevolg van de beugels die over de schouders zitten waardoor de kans bestaat dat de persoon enigszins onderuit moet zakken in zijn stoel. Dit is bij een attractie als de Python zeker niet bevorderlijk voor de onderrug.

Tijdens de Winterefteling zijn in het Ruigrijk ook het Kinder Winter Wonderland (spelen op springkussens en glijden met een grote band van een helling met sneeuw en de mogelijkheid voor een hapje en een drankje) en de langlaufbaan 't Hijgend Hert te vinden.

Attracties in het Reizenrijk

Avonturendoolhof

Vind je weg door dit spannende kinderdoolhof. Speciaal voor kinderen tot 1.50 meter en eventueel hun ouders.

Carnaval Festival

Een reis van 8t minuten langs 15 verschillende landen. Een attractie die de kleinere Efteling bezoeker graag meerdere malen doet. Kenmerkend voor Carnaval Festival is de muziek die de rest van de dag in je hoofd blijft zitten.

Gondoletta

Een rondvaart van 20 minuten in automatische bootjes.

Kleuterhof

Een speeltuin voor de kleinste Eftelingbezoekertjes

Monsieur Cannibale

Neem plaats in een van de ronddraaiende kookpotten van Monsieur Cannibale. Een leuke attractie voor het hele gezin. Na al dat draaien oppassen met uitstappen.

Pagode

Neem plaats in deze vliegende Thaise tempel en geniet op 45 meter hoogte van een mooi uitzicht over het Efteling park en de wijde omgeving. Mogelijk voor alle leeftijden.

Vogelrok

Een spectaculaire achtbaan in het donker. Eng,spannend en leuk tegelijk. De minimale lengte om in de Vogelrok mee te mogen is 1.20 meter. Mensen van rond de twee meter kunnen met wat passen en meten ook in deze attractie al zit het zeker niet comfortabel.

Tijdens de Winterefteling heb je hier ook het IJspaleis. Een overdekte ijsbaan waar lekker geschaatst kan worden. Schaatsen zijn per uur te huur.

Attracties in het Marerijk

Carrousels Anton Pieck Plein

Draai mee in ouderwetse draaimolens of in de zweefmolen.

Diorama

Een overdekte ruimte met een miniatuur landschap en treintjes die daarin rondrijden.

Droomvlucht

Maak een adembenemende reis door de wereld van de elfjes en de trollen. Vlieg langs planeten en maak kennis met deze wondere wereld. Een reis van 6 minuten. Deze attractie is geschikt voor alle leeftijden. De Droomvlucht is op dit moment de meest bezochte attractie van de Efteling.

Sprookjesbos

Wie de Efteling kent kent het Sprookjesbos. Zoek je weg door dit bos met daarin 26 bekende sprookjes. Een aantal daarvan zijn Assepoester, Doornroosje, Sneeuwwitje, Vrouw Holle, de Indische Waterlelies, Roodkapje, Repelsteeltje en nog veel meer. In het Sprookjesbos zit ook een openlucht theater waarin voorstellingen van de Sprookjesboom worden gegeven.

Stoomcarrousel

Deze carrousel is meer dan 100 jaar oud en staat in een overdekte ruimte. Het is meer een draaimolen voor volwassenen dan voor kinderen.

Stoomtrein

Maak een ritje met de Efteling Stoomtrein Maatschappij. Deze trein maakt een rit rond het hele attractiepark. Stations zijn er bij de Droomvlucht en bij de Polka Marina.

Villa Volta

Dit huis. Dit vervloekte huis, het is een hel gelijk. Nooit zal Hugo van den Loonsche Duynen zijn rust vinden in dit huis. Villa Volta is een spectaculaire attractie waarbij boven onder is en onder boven.

Volk van Laaf

Het Volk van Laaf woont sinds 1990 op de Efteling. Maak een wandeling door Lavenlaar en bekijk hoe de Laven wonen, werken, naar school gaan en hoe de kinderopvang eruit ziet. Boven Lavenlaar kan je een rit maken in een slak met de monorail.

Waterorgel

Het waterorgel heeft sinds 1966 zijn plek op de Efteling. Het waterorgel bestaat uit fonteinen die dansen op muziek.

Attracties in het Anderrijk

Bobbaan

Met een topsnelheid van 60 km/u over de bobsleebaan naar beneden. Een leuke attractie voor het hele gezin. Ook mensen van rond de twee meter kunnen hun benen goed kwijt in de bobslee. De Bobbaan is gesloten tijdens de Winterefteling en wanneer het vriest.

Fata Morgana

Maak een boottocht door de Verboden Stad uit de sprookjes van 1001 nacht. Fata Morgana is een spannende tocht door een mysterieuze Oosters land. De Fata Morgana is het hele jaar open en geschikt voor de gehele familie.

Panda Droom

In de Panda Droom reis je mee in de droom van een panda waarin je in 3D ziet hoe mooi de natuur van de noordpool tot de oceanen en het oerwoud aan toe. De Panda Droom is het hele jaar geopend.

Pirana

De Pirana is een wildwater rivier waar je over een lengte van 350 meter wordt meegevoerd door de stroming langs vier stroomversnellingen en vier watervallen. De kans is groot dat de boot onderweg wat water maakt. Deze attractie is geschikt voor het hele gezin. De Pirana is gesloten tijdens de Winterefteling.

Spookslot

In het Spookslot ben je getuige van een 15 minuten durende show waarin spoken en skeletten de hoofdrol spelen. Dansend op muziek is het een mooi maar ook enigszins eng schouwspel. Het Spookslot is het hele jaar geopend en is de moeite waard voor het hele gezin. Zoals op alle plekken waar het druk en donker is, let wel op uw persoonlijke spullen.

Tijdens de Winterefteling is er ook de Beierse Markt. Hier kan je je opwarmen en wat te drinken of te eten nemen.

Theater de Efteling

Meteen bij binnenkomst van het Efteling Park ligt het Theater de Efteling. In dit theater worden voorstellingen gegeven. Voornamelijk zijn dit musicals. De voorstellingen zijn op vertoon van het Efteling entreebewijs gratis te bezoeken. In dit theatergebouw bevind zich ook het Theaterrestaurant Applaus.

Overnachten

Overnachten kan in het Efteling Hotel en Efteling Bosrijk. Bezoekers van het Efteling Hotel kunnen via een zij-ingang de Efteling binnengaan. In plaats van bij de hoofdingang komt deze zij-ingang uit vlak bij d Vogelrok. Het Efteling Hotel heeft kamers die zijn ingericht met thema's uit de Efteling.

In vakantiepark Efteling Bosrijk is het mogelijk een huisje te huren waar je van alle rust kunt genieten. Het vakantiepark ligt naast de Efteling dus u zit in no-time in het Efteling Park. Boeken is makkelijk online te doen via de website van de Efteling.

Pardoes de Tovernaar

Pardoes is een zogenaamde tovernar en het gezicht van de Efteling. Hij is dan ook vaak in het park aanwezig. Is hij niet alleen dan is hij samen met prinses Pardina, beter bekend als prinses Pardijntje. Pardoes is geboren in 1989.

Openingstijden en drukte

Voor informatie over de openingstijden van de Efteling en de Winterefteling is de beste plaats de website van de Efteling zelf, www.efteling.com. Een handige hulp bij het plannen van een dagje Efteling is de zogenaamde Drukke Dagen Kalender. Op deze kalender wordt de verwachte drukte aangegeven.

Zowel de Efteling als de Winterefteling staan garant voor een dagje heerlijk genieten en wegdromen bij alle sprookjes en mooie attracties. Voor de durfals is er ook voldoende om aan het adrenaline pijl te werken.
© 2010 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Achtbanen in het pretpark de EftelingAchtbanen in het pretpark de EftelingDe Efteling is een Brabants pretpark met veel verschillende attracties. Naast speeltuinen, shows, familieattracties, win…
Attractiepark De EftelingAttractiepark De EftelingAttractiepark De Efteling is een van de populairste pretparken van Nederland. Gelegen in Kaatsheuvel in de provincie Noo…
De Winter EftelingDe Winter EftelingIn de Efteling waant u zich het hele jaar door in een sprookjeswereld, maar in de winter is de sfeer extra betoverend. D…
De Vliegende Hollander (Efteling)De Efteling kwam in 2007 met een prachtige nieuwe attractie genaamd De Vliegende Hollander. Deze 17de-eeuws gethematisee…

NEMO Science Museum AmsterdamNEMO Science Museum AmsterdamIn Amsterdam ligt vlakbij het station een groot groen gebouw, dat vaak vergeleken wordt met een schip. Dit is het bekend…
Moviepark DuitslandWanneer je alle attractieparken in Nederland al bezocht hebt en op zoek bent naar wat nieuws, kan Moviepark in Duitsland…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TanteLoe, Pixabay
  • http://www.efteling.com/
Panic (59 artikelen)
Laatste update: 16-02-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.