100% Haarlem: Tips om de Spaarnestad te ontdekken
Het oudste museum van Nederland, gezellige café, leuke winkels, meer dan 1650 monumenten en 22 hofjes. Dat alles maakt Haarlem tot een van de boeiendste steden van Nederland. Om niets te hoeven missen verscheen op 2 maart 2011 het boekje 100% Haarlem.
In het boekje100% Haarlem neemt de Haarlemse Janneke Voorn de lezer mee door drie wijken. In de eerste zien we de statige huizen en parken van het Bolwerk, de historische binnenstad en het museumkwartier de Heiliglanden. Een aanrader voor een ieder die in kunst en cultuur geïnteresseerd is. De tweede wandeling gaat langs de terrasjes aan het Spaarne, de grachten en het stadseiland de Burgwal met zijn kunstgaleries. De derde wandeling is iets voor levensgenieters. Deze voert door de Vijfhoek, ook wel de Jordaan van Haarlem genoemd, naar de Haarlemmerhout.
Aan het begin van de Vijfhoek bevindt zich het Hofje zonder Zorgen. Hier smult u van zelfgemaakte taarten, biologische sappen en allerlei ander lekkers.
Rondje Haarlem
Gekleurde rondjes in 100% Haarlem wijzen op op bezienswaardigheden, eten en drinken, shoppen en activiteiten. Wat het shoppen betreft worden helaas niet alle leuke winkels genoemd. Zo ontbreekt in de Gierstraat de winkel Lasavonnerie, waar men zelf zeep maakt. Om echt alle leuke winkels te ontdekken raad ik aan om even de VVV te bezoeken voor ‘een rondje Haarlem’. Dat zijn gratis boekjes met daarin alle leuke adresjes gesorteerd naar thema. Van culinair tot mode en design.
Top tien
Het gidsje 100% Haarlem steeg bij de Haarlemse boekhandel de Vries direct na uitgave naar plaats 2 van hun top tien. In het eeuwenoude pand vol mooie boeken werd het boekje op 2 maart 2011 gelanceerd. Voor uitgeverij Momedia te Breda is 100% Haarlem het vijfde boekje in hun serie over steden. Eerder verscheen 100% Amsterdam, Maastricht, Den Haag en Groningen. Wat betreft toeristisch imago steeg Haarlem in 2010 van de 6e naar de 3e plaats. Landelijk won Haarlem in 2009 de prijs ‘meest gastvrije stad van Nederland’. In 2009 en 2010 won de Kleine Houtstraat de prijs ‘leukste winkelstraat van Nederland’. Dat kwam dankzij de ongedwongen sfeer, winkelaanbod en voldoende parkeergelegenheid. Neem bijvoorbeeld Verrassend Goed op nr 3. Een sfeervolle winkel vol verrassende cadeaus zoals een krans van rode pepers voor decoratie in de keuken.
Stadswandeling
Naar aanleiding van de publicatie van 100% Haarlem maakte een select gezelschap op 2 maart een kleine stadswandeling onder leiding van oud stadsdichter George Moormann. Deze literaire duizendpoot en directeur van uitgeverij de Zingende Zaag kent de stad als geen ander. Volgens Moormann hebben Haarlemmers dikke duimen. ‘In 1219 veroverden Haarlemmers de Egyptische havenplaats Dubyat door met hun schip een ketting door te zagen. Een wandtapijt in het stadhuis herinnert daaraan en elke avond klingen in de toren de klokjes ‘damiaantjes’. Maar of de slag echt plaatsvond? Ook is het de vraag of Laurents Janszoon Coster, wiens monument op de Grote Markt staat, inderdaad de boekdrukkunst uitvond. Zo vertelde Moormann allerlei leuke weetjes, die in het boekje 100% Haarlem niet vermeld worden. Wat dat betreft is dit boekje vooral een beknopte leidraad om zelf de stad te ontdekken. Wie meer over de stad wil weten doet er goed aan om mee te doen aan een stadwandeling van George Moormann (sporadisch) of gilde Haarlem (regelmatig)...
Beste winkel van Haarlem
De wereld van Jansje, Grote Houtstraat 45, won in 2010 de prijs ‘beste winkel van Haarlem.’ U vindt hier allerlei leuke cadeaus en hebbedingetjes. Centraal staat fair design. Dat zijn door lokale mensen op o.a. Bali ontworpen en met de hand gemaakte artikelen om daarmee in hun onderhoud te voorzien. Fraai zijn gerecyclede olievaten in de stenen werfkelder van dit pand.
Het personeel van de wereld van Jansje zijn mensen met een beperking maar met verschillende talenten en mogelijkheden. Ze staan de klant uiterst vriendelijk te woord. Achter in de winkel bevindt zich een lunchroom met biologische producten.
Jopenbrouwerij
Het boekje 100% Haarlem vermeldt wel de naar het Jopenbier genoemde Jopenkerk. Deze in 2010 geopende stadsbrouwerij huist in de oude Vestekerk vlakbij de Kleine Houtstraat. Het Jopenbier zelf dankt haar naam aan de houten vaten van 112 liter waarin het bier eeuwenlang werd vervoerd. Begin 20e eeuw sloot de laatste brouwerij zijn poorten, maar dankzij de Jopenkerk is nu de oude glorie hersteld. Mooie gebrandschilderde ramen. rustieke houten tafels en bar maar vooral de glimmend koperen brouwketels maken het interieur sfeervol. Als een drijvend eiland bevindt zich bovenin de zaak het restaurant met gerechten op basis van bier. Ruim van te voren bestellen is ten zeerste aanbevolen. Het in verschillende smaken gebrouwen bier won menig internationale bierwedstrijd. Het vrij bittere Jopen Trinitas Tripel (40 BE,. 9%) is in maart 2011 het bier van de maand bij de cafés van de gerenommeerde Alliantie van Biertapperijen.
© 2011 - 2024 Vikla, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De opmars van het JopenbierOndanks dalende biersconsumptie toch 35% meer omzet voor Haarlemse brouwer. Na een aarzelend begin steeg bij de Jopenbie…
Bronnen en referenties
- Bij de foto: Proeflokaal in den Uiver Haarlem.