Merauke, uithoek van Papua

Merauke is één van de oudste steden in Papua, de meest oostelijke provincie van Indonesië. In tegenstelling tot andere gebieden van het eiland Nieuw-Guinea is Merauke en de omgeving helemaal plat, zonder bergen. Van bovenaf lijkt het op een Nederlands landschap met rechte wegen en rechthoekige akkerbouwgebieden. In de Tweede Wereldoorlog was Merauke de enige plek in Nederlands Nieuw Guinea waar de Nederlands vlag aldoor heeft gewapperd; de Japanners hebben het nooit binnen gevallen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Slingerende rivieren

De rivieren slingeren uitbundig door dit vlakke land. Op vrijwel heel het eiland is het zo dat het ondoenlijk is om bruggen te bouwen over de rivier. Dat komt omdat de rivier zich verplaatst vanwege de erosie die een rivier veroorzaakt. Door het verplaatsen van zand en aarde zoeken de rivierbochten naar nieuwe plekken om te stromen.

Vlak land

De Nederlanders hebben naar dit vlakke land veel koeien, paarden en herten gebracht. De herten gedijen erg goed in het wild en zijn nu te vinden in heel Nieuw-Guinea. Merauke staat bekend vanwege de vleesproductie. De rivieren met hun bruine water ervoor dat heel de kust rond Merauke troebel is van kleur. Daarom is het moeilijker om vis te vangen en wordt in Merauke veel meer vlees dan vis gegeten, ondanks dat het aan de kust ligt. Meestal wordt in kustplaatsen juist relatief meer vis verkocht.

Nederlandse vlag in top gedurende WOII

Tijdens de tweede wereldoorlog was heel Nederlands Nieuw-Guinea bezet door de Japanners, behalve Merauke, daar heeft heel WOII de Nederlandse vlag gewapperd. Overigens zie je door heel de provincie Japanse oorlogsmonumenten. De agressor schaamt zich er niet voor om het land te bezaaien met Japanse herinneringen. Japan heeft zich erg wreed gedragen in deze oorlog. Een ander vreemd feit is dat er nooit een Nederlands oorlogsmonument is opgericht in Papua.

Rijst

Merauke is het enige gebied waar sawa's zijn en rijst wordt verbouwd. De Nederlanders hebben al begin 20e eeuw Javanen geïmporteerd naar Merauke. De Javanen zijn immers traditioneel vooral goed in rijst verbouwen. Er is echter maar één soort rijst te koop in Indonesië; witte rijst. Zilvervliesrijst is totaal onbekend in de archipel. Indonesiërs eten 3 keer per dag rijst. 's Morgens een simpele nasi goreng, 's middags een gado-gado met lontong (stukken plakrijst), en 's avonds Nasi Ikan, rijst met vis. Van oorsprong eten Papua´s Sago. De Sagopalm groeit niet op Java, alleen in Papua. Tegenwoordig wordt er nog steeds veel sago gegeten door Papua´s maar rijst is ook een gewoon product geworden.

Klimaat

Het klimaat van Merauke verschilt van andere delen van het eiland Nieuw-Guinea doordat er hier sprake is van een regentijd en een droge tijd. Beide perioden duren 6 maanden. In de droge tijd kan het wat koeler worden. Vooral 's nachts kan de temperatuur soms onder de 20 graden komen. Voor de meeste Nederlanders zal dat niet koel zijn. Papua's krijgen het dan koud en slapen 's nachts met een extra deken.
© 2010 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuw-Guinea, het op 1 na grootste eiland ter wereldNieuw-Guinea is een schitterend eiland, bevolkt door Papua's. Delen van het eiland zijn een kolonie Engeland, Australie,…
Nederlands-Nieuw Guinea in de Tweede WereldoorlogNederlands-Nieuw Guinea was zoals veel landen betrokken in de Tweede Wereldoorlog. Een stadje op de zuidkust van dit gro…
Chronologie Geschiedenis Nieuw-Guinea: 18e eeuwChronologie Geschiedenis Nieuw-Guinea: 18e eeuwHet westelijke deel van het eiland Nieuw-Guinea heeft lang bij Het Nederlandse Koninkrijk behoort. In onderstaand artike…
Chronologie Geschiedenis Nieuw-Guinea: 1511 tot 1700Hier lees je de chronologische geschiedenis van het eiland Nieuw-Guinea van 1511 tot 1700. De Portugezen waren de eerste…

Manokwari, stad in de Vogelkop van Nieuw-GuineaManokwari, stad in de Vogelkop van Nieuw-GuineaManokwari is de huidige hoofdstad van West-Papua, de westelijke helft van de provincie Papua. Eigenlijk is Papua dus twe…
Jayapura, hoofdstad van PapuaJayapura is gelegen aan de Humboldt-baai. Dat is een schitterende baai met enkele eilanden omgeven door hoge spitse met…
Bronnen en referenties
  • http://www.papuaerfgoed.org/en/node/21819
  • http://maps.google.nl/
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 25-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.