São Paulo als vakantiebestemming...?

São Paulo als vakantiebestemming...? Niet veel mensen zullen als eerste denken aan São Paulo als vakantiebestemming wanneer ze aan Brazilië denken en velen zullen deze stad ook compleet links laten liggen, want het is nou niet wat je noemt een toeristische trekpleister. Of toch…? Voor een betonnen jungle, wat São Paulo is, heeft het toch behoorlijk wat te bieden.

The City that never sleeps

Een titel die officieel aan New York toebehoort, maar misschien wel beter past bij São Paulo. Ondanks dat São Paulo een urbane jungle is met heel veel betonnen hoogbouw- alleen geen formaat van de wolkenkrabbers die je in NY zult tegenkomen - en dat het het financiële centrum van Latijns-Amerika is, is São Paulo een avontuurlijke en opwindende stad, die voor iedere bezoeker wel iets te bieden heeft. Of het nu historische of moderne kunst is, architectuur, winkelen, feesten of lekker eten. Dankzij een uitstekend en efficiënt metro-netwerk is het relatief eenvoudig om je een weg te banen door deze stad. Maar hoe komt u daar in eerste instantie? Een vliegticket naar São Paulo is niet zo'n probleem de meeste Europese luchtvaartmaatschappijen vliegen erop, zoals o.a. de KLM (rechtstreeks vanaf Amsterdam) Air France, TAP, Iberia en de Lufthansa (met overstap).

Wat er echter wel bijgezegd moet worden bij deze stad is je niet als een 'kip zonder kop' door deze stad moet gaan banjeren, want vanwege zijn grote en dichtheid kan de stad behoorlijk overweldigend en intimiderend zijn als je niet weet wat je er moet zoeken.
Wat een pluspunt van de stad is, is dat de burgemeester,Gilberto Kassab, in 2007 heeft besloten om alle reclame in de straten en op gebouwen te verbieden. De burgemeester vond namelijk dat de 'visuele vervuiling', met metershoge posters, billboards en lichtreclame de spuigaten uitliep.

Toeristische attracties

De meeste en belangrijkste toeristische attracties zijn gevestigd in het metropool gebied en in de wijken Bela Vista (Italiaanse wijk), Bom Retiro (Joodse wijk), Liberdade (Aziatische wijk), Praça da Sé, República en Cerqueira César.

São Paulo heeft een heleboel te bieden voor mensen die van ‘mooie’ klassieke, historische of moderne kunst houden.
In het Museum voor Religieuze kunst Museu de Arte Sacra, gevestigd in een 18e eeuws klooster, is een grote collectie van Zuid-Amerikaanse koloniale artefacten te bewonderen. Ook heeft het een mooie en rustige tuin genaamd ‘Jardim da Luz’ (Tuin van het licht). Een van de grootste kunstattracties van São Paulo is de São Paulo Museum voor kunst (in de volksmond afgekort tot MASP - Museu de Arte de São Paulo). Het heeft de beste collectie van Latijns-Amerika van Westerse kunst. Het heeft werken van Van Gogh, Renoir, Manet, Modigliani en Degas, alsmede van een paar grote Braziliaanse schilders zoals Cândido Portinari. Daarnaast zijn er ook regelmatige tijdelijke tentoonstellingen. Het gebouw is op zich zelf ook een opvallend verschijnsel en een bekende landmark, gelegen aan de Avenida Paulista, waar de meeste mensen het een lelijk gebouw vinden. De Pinacoteca do Estado, gehuisvest in een neoclassicistisch gebouw heeft een grote collectie schilderijen. Museu da Língua Portuguesa (Museum van de Portugese taal) is ook zeker een aanrader, voor diegene die geïnteresseerd zijn in de Portugese taal en hoe deze in de loop der eeuwen zich heeft verspreid over de wereld. Het is gehuisvest in ‘Estação da Luz’ (station van het licht). De Botanische tuin van São Paulo heeft meer dan 3000 planten en een orchidee huis en verschillende waterplanten.

Mensen die van architectuur houden, komen in São Paulo helemaal aan hun trekken. Met gebouwen van beroemde architecten als Lina Bo Bardi, Oscar Niemeyer en Paulo Mendes da Rocha. En vanwege de vele immigranten, voornamelijk uit Italië, Japan, Syrië en Libanon, die begin van de 20e eeuw naar São Paulo trokken, heeft de stad een grote diversiteit aan inwoners en culturen en die hebben zo weer hun eigen stadswijken toegevoegd. Het theater Municipal (Theatro Municipal) is zeker een aanrader om te bezichtigen. Voor een mooi panoramisch uitzicht van São Paulo is het Altino Arantes gebouw, ook wel bekend als het Banespa gebouw een zekere aanrader. Met zijn 161 meter hoogte is het een van de hoogste gebouwen in São Paulo. Het gebouw huist zelfs ook een museum, het Banespa Museum, waar de bijna 100-jarige geschiedenis van de bank te zien is. Andere gebouwen die het bezoek meer dan waard zijn, zijn de kathedraal Sé (Catedral da Sé), gebouwd in de neogotische stijl en gelegen in het gelijknamige gebied ‘Sé’ en centrum van de stad en dichtbij het Banespa gebouw.

Uitzicht vanaf het Banespa gebouw / Bron: fotosedm.hpg.ig.com.br, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)Uitzicht vanaf het Banespa gebouw / Bron: fotosedm.hpg.ig.com.br, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)
Edifício Copan (Copan gebouw), ontworpen door de beroemde architect Oscar Niemeyer, is gelegen in het centrum vlakbij Praça da República. Dit gebouw blinkt uit vanwege zijn vorm, waar de gebouwen van Niemeyer om bekend staan, het heeft namelijk een golvende vorm wat het gebouw juist een indruk van beweging geeft. Het gebouw heeft zelfs schrijvers, filmmakers, fotograven en andere artiesten van over de hele wereld geïnspireerd.

Edifício Itália (Italië gebouw) is met zijn 168 meter hoogte een van de hoogste gebouwen van São Paulo, vanaf het panorama terras heb je een geweldig uitzicht over de gehele stad, ook bestaat er de mogelijkheid om in het restaurant ‘Terraço Italia’ onder het genot van een hapje en wat muziek te genieten van het uitzicht. Het gebouw is gelegen tussen Praça da República en Edifício Copan.

Neem ook eens een kijkje op de Avenida Paulista, deze 2.8 km lange avenue is een van de belangrijkste verkeersader van de stad. In deze straat stonden, in de 19e eeuw, de grote villa's van de koffie plantagehouders, enkele van deze grote villa's zijn nu nog te zien. Verder vind je in deze straat naast de vele financiële instellingen die zich op deze straat gevestigd hebben ook een heleboel culturele instellingen en musea (MASP) en winkelcentrum. Ook is er een klein parkje genaamd Trianon waar nog de bomen staan sinds de stichting van de stad, in 1554.

Parque do Ibirapuera (Iberapuera park) is een groot stadspark (140 ha) en is een beetje te vergelijken met het Central Park in New York. Naast het gebied voor ontspanning, joggen en lopen, heeft het park ook een congres gebouw en verder staan er het Museum van moderne kunst (Museu de Arte Moderna), Museum van hedendaagse kunst (Museu de Arte Contemporânea da Universidade de São Paulo), Planetarium en een gemeentelijk Astrofysische school en verscheidene andere soorten musea, waarvan de meeste zijn ontworpen door de architect Niemeyer.

In een wereldstad als São Paulo kun je natuurlijk ook shoppen. De weekend marktjes zijn erg leuk om af te struinen en je kunt er edelstenen, leerproducten en nog veel meer vinden. Zeker de zondagse markt op Praça da República (Feira da República) is een bezoek meer dan waard met veel kunst, ambacht, schilderijen en etnisch eten en live muziek. Maar São Paulo heeft natuurlijk ook enkele grote shopping centers, zoals Higienópolis Shopping Center. Hier vind je de duurdere merken en luxe artikelen. Ook het gebouw zelf mag er wezen, gebouwd in een gemixte stijl van klassieke Europese stijl met Japanse efficiëntie. Enkele andere wel bekende winkel centra’s zijn: Iguatemi, Ibirapuera en Morumbi.

Voor andere soorten ontspanning heeft São Paulo ook wat te bieden. 72 km buiten de stad zelf ligt het Hopi Hari attractiepark en het Wet’n Wild zwempark. Maar in de stad zelf kun je ook naar het Aquarium (Aquário de São Paulo) gelegen in het gebied Ipiranga. Daarnaast heeft het 272 bioscopen en 102 theaters. São Paulo kun je ook wel een sport mekka noemen, met maar liefst zeven stadions, waar in 2014 een van de vele WK-wedstrijden gehouden zullen gaan worden, en het Interlagos race circuit waar jaarlijks de enige Latijns-Amerikaanse Formule 1 GP wordt verreden. Op een paar uur rijden van São Paulo heb je de Paulista kust, met op sommige stukken ten noorden van de Paulista kust nog het oude Atlantische regenwoud, waar je op de stranden van Santos of Guarujá lekker kunt ontspannen.

Voor vele is eten een van de grootste activiteiten in São Paulo en het is zeker een goede reden om het daarom al eens te bezoeken. Het wordt zelfs de “Wereld hoofdstad van de gastronomie” genoemd en met 12.500 restaurants zit daar toch zeker wel een kern van waarheid in. Vanwege de grote etnische diversiteit van de stad kun je alle wereldse keukens wel vinden. In het restaurant Terraço Itália, gevestigd op de hoogste verdieping van Edifício Itália namelijk 160 meter, heb je een geweldig panoramisch uitzicht terwijl je zit te lunchen of te dineren of gewoon een drankje zit te nuttigen.

Als je van een feestje houdt, dan zit je in São Paulo, met zijn 15.000 bars en clubs zeker goed. Van alle soorten muziek is er wel wat te vinden in deze stad, van Jazz en Dixieland tot de Braziliaanse muziek zelf zoals samba en forro. Maar ook de stevigere club muziek zul je hier zeker vinden. Vila Olímpia is het gebied met het nachtleven voor de 18 tot 30 jarige met veel clubs en de beste bars. Vila Madalena is het andere gebied met veel uitgaansgelegenheden, maar dit is meer voor de 25-45 jarige die meer van bars en restaurants houden dan van clubs. Tip: om te weten waar je moet zijn, check op vrijdag de Guia da Folha gepubliceerd in de Folha de São Paulo krant.

São Paulo is uiteindelijk een stad waar je van houdt of een gruwelijke hekel aan hebt!
© 2009 - 2024 Miguelinho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
São Paulo: bezienswaardigheden en activiteitenDe miljoenenstad van Brazilië en grootste stad van Zuid-Amerika staat al jaren bekend als een snelgroeiend metropool en…
WK voetbal Brazilië 2014: logo en mascotteWK voetbal Brazilië 2014: logo en mascotteHet logo van het WK in Brazilië is een beeltenis van drie handen, die samen de World Cup vorm geven, de gouden bokaal di…
Overzicht van alle landen van Zuid-AmerikaZuid-Amerika is een continent op het zuidelijk halfrond van de wereld. Het continent ligt tussen Midden-Amerika en Antar…

Goedkoop naar LondenGoedkoop naar LondenLonden is een ideale bestemming voor een citytrip: de Engelse hoofdstad is snel en goedkoop bereikbaar en er is genoeg t…
Firenze, een stad vol kunst en architectuur!Firenze, een stad vol kunst en architectuur!Wanneer je door Firenze, ook Florence genoemd, wandelt adem je gewoon cultuur en geschiedenis in. Niet enkel vind je er…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • http://www.brazilinsight.nl;
  • Lonely Planet Brazil;
  • "Brazil Contemporary." NAi uitgevers, Rotterdam. ISBN: 978-90-5662-677-8.
  • Wikipedia
  • Afbeelding bron 1: fotosedm.hpg.ig.com.br, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)
Miguelinho (12 artikelen)
Laatste update: 10-03-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.