Leipzig; bezienswaardigheden

Er zijn in Leipzig een aantal bezienswaardigheden te bezichtigen die al een lange geschiedenis hebben. Zo is de Alte Börse ooit getuige geweest van de huwelijksvoltrekking van Willem van Oranje en Anna van Saksen. De Thomaskirche heeft ooit Johann Sebastian Bach onder zijn dak gehad, beter nog; hij ligt begraven in deze kerk. Ook hebben Luther en Mozart hun voetstappen in deze kerk achtergelaten. In Leipzig is niet alleen veel te zien, het is ook geweldig om er te winkelen en dan na afloop een gelegenheid induiken voor een hapje en drankje. Bijvoorbeeld in de kroegenstraat die maar liefst 1 km lang is. Voordat u aan de borrel gaat, nog even een wandeling langs de universiteit waar onder andere Wagner, maar ook Angela Merkel heeft gestudeerd.

Algemeen

Leipzig de voormalige Oost-Duitse stad, heeft een voetgangersvriendelijke binnenstad. Het is er heerlijk om te slenteren, wandelen en winkelen. De stad is redelijk compact, met de Nicolaistraat waar verborgen passages zijn, alsmede gebouwen in de Jugendstilstijl. Na het winkelen, of wandelen is het heerlijk uitrusten en naborrelen in de diverse cafés restaurants en uitgaansgelegenheden.

Ondanks dat gedurende de Tweede Wereld oorlog heel veel historie verloren is gegaan door de bombardementen die ook op Leipzig werden uitgevoerd, is er nog heel veel te zien. Veel is na de oorlog tot de oude luister gerestaureerd. Enkele van de bezienswaardigheden zijn:

Altes Rathaus

Het oude raadhuis, of gemeentehuis, ligt aan het marktplein (dat veelal het decor vormt voor de jaarmarkten en feesten) dat geheel autovrij is. Het behoort tot één van de indrukwekkendste renaissance gebouwen die Duitsland rijk is. Het stamt uit 1556 en is ontworpen door Hieronymus Lotter. Deze Lotter was toen der tijd burgemeester van Leipzig. Het gebouw met zes zadeldaken, arcaden en toren is gebouwd in 9 maanden tijd.

De ceremoniezaal van het gebouw bevatten de schatten van het stadshistorisch museum. Dit Stadtgeschichtliche Museum bevat een collectie van bijna 530.000 objecten, het is één van de grootste Duitste cultuurhistorische musea. Er is naast tijdelijke tentoonstelling één permanente tentoonstelling: “Leipzigs oneindige geschiedenis”.

Historische feiten

  • Een prachtig historisch feit is dat Prins Willem van Oranje op 25 augustus 1561 in dit gebouw de trouwbelofte aflegde aan Anna van Saksen.
  • Johann Sebastian Bach tekende in dit gebouw zijn arbeidscontract als cantor van de Thomaskirche

Alte Börse

Ten oosten van het Altes Rathaus ligt de Alte Börse, de oude beurs. Dit is één van de oudste barrok bouwwerken van de stad en dateert uit de 17e eeuw. Gedurende de Tweede Wereldoorlog is het gebouw volledig uitgebrand. De renovatie was klaar in 1978. Heden ten dage wordt in dit oude/nieuwe gebouw lezingen en concerten gehouden. Voor dit beursgebouw staat een standbeeld van Johann Wolfgang von Goethe (een Duits schrijver, wetenschapper, dichter, filosoof, natuuronderzoeker en staatsman die leefde van 1749 tot 1832. Hij werd in 1782 verheven in de adelstand).

Thomaskirche

Rond het jaar 1160 verleende Otto der Reiche von Meißen van het kasteel en de kasteelvoorstad Libzi stadsrechten. Ongeveer van deze datum dateren de muren van een kerk die bij opgravingen in de koorkamer van de Tomaskirche zijn gevonden. Dit was het uitgangspunt voor de bouw van de Augustiner Chorherrenstifts in 1212.

In 1355 herbouwde men een Gothische koorruimte, die daarvoor nog de Romaans bouwstijl voerde. Verder hebben in de jaren 1884 – 1889 flinke verbouwingen plaatsgevonden in de Gotische bouwstijl.

De kerk dankt haar naam aan het knapenkoor “Die Thomaner” uit de 13e eeuw, waarschijnlijk 1212. Dit koor had vele dieptepunten, maar vooral veel hoogtepunten. Het zingt iedere weekeinde tijdens de kerkdienst.

Johann Sebastian Bach

Van 1723 tot 1750 was Johann Sebastian Bach koormeester en later dirigent van het Thomaner chor. Bach (geboren in 1685 en gestorven in 1750) die hier zijn werkplek had, ligt ook begraven in de Thomaskirche, onder een bronzen gedenkplaat in het koor. Een monument ter zijner gedachtenis staat voor de kerk. Bach was bijna zijn gehele leven slechtziend, toen hij stierf was hij zo goed als blind. Gedurende de periode dat Bach hier verbleef heeft hij honderden stukken gecomponeerd, waaronder ook het hoogtepunt van al zijn werken, de “Mattheüs Passion”. De allereerste uitvoering van dit stuk vond, uiteraard, plaats in de Thomaskirche op Goede Vrijdag 11 april 1729 (al is er nog enige onenigheid dat het in 1727 zou moeten zijn, maar dat is tot op heden niet geheel bekend). Tot op heden vraagt men zich toch nog wel af waarom de Bach, die zelf Lutheraan was, zo een prachtig Rooms Katholiek stuk kon componeren met het Kyrië, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus en Angus Dei. Een oratorium over het lijden en executie van Jezus Christus volgens het evangelie van Mattheüs.

De Mattheüs passion is het eerste grote religieuze werk dat op papier werd gezet. Het bevat 68 onderdelen, een grote bezetting van twee (vierstemmige) koren, twee orkesten en nog een apart koor van sopranen. Back zal nooit verwacht hebben dat dit werk na eeuwen nog jaarlijks uitgevoerd zou worden.

Andere beroemdheden in de kerk

  • In 1539 predikte met Pinksteren Martin Luther in de kerk. Deze predikant is geboren in 1483 en gestorven in 1546. Hij was een Duitse protestantse theoloog en reformator. Hij ontving zijn priesterwijding in 1507 hij werd de leidend persoonlijkheid van de Reformatie van het Duitse Rijk. Zijn volgelingen noemt men Lutheranen, en het geloof dat hij verkondigde is het Luthers. Eén van zijn (vele) standpunten was dat de Bijbel de enige bron van het geloof moet zijn en dat de handel van aflaten van de Kerk zou moeten worden afgeschaft (door het kopen van een aflaat bij de kerk, zou een mens verlost zijn van zijn daden en in de hemel komen, zo werd de burger in die tijd vertelt).
  • Op 12 mei 1789 speelde Wolfgang Amadeus Mozart op het orgel van de kerk. Deze even beroemde componist als Bach, is geboren in 1756 en overleden in 1791. Ondanks dat Mozart een groot talent had, en nog steeds wordt gezien als een wonderkind, moest hij overal spelen tegen kleine vergoedingen om aan al zijn schulden te kunnen voldoen.

2008, Bach-stad

Het jaarlijkse Bachfeest heeft in 2008 het thema “Bach en zijn zonen”. Van 13 tot 22 juni is Leipzig Bach stad en vinden in het centrum ruim 100 uitvoeringen en concerten plaats. De Mattheüspassion in de Thomaskirche meemaken? Het kan, op 20 en 21 maart 2008 wordt het ten gehore gebracht.

Winkelen in Leipzig

Mädler Passage

In dit oude beursgebouw bevinden zich luxe zaken en boetiekjes. Het is één van de mooiste en weinige, volledig behouden passages van de beursstad. De passage is verbonden met de Könighaus- en Messehofpassage. In de Mädler Passage bevindt zich ook de Auerbachs Keller, die zeer beroemd is vanwege het boek “Faust” van Goethe. De indeling van de Keller is nog net zo als voordat het boek van Goethe uitkwam. De kaart in de verschillende vertrekken bevat altijd”
  • één menu uit Saksen
  • Het kleine menu
  • Het grote menu
  • Een keur van gerechten gebaseerd op verse seizoensproducten

Overige winkelpassages

Ook in het “Specks Hof”, de “Petersbogen” en de “Promenaden Hauptbahnhof” is het prettig winkelen. Tussen de winkels en kramen is het altijd aangenaam verpozen in een eetgelegenheid voor een hapje en drankje.

Uitgaansgelegenheden

  • De inwoners van Leipzig zijn zeer blij met hun vers-, antiek- en vlooienmarkten, welke zij veel bezoeken. Tijdens de kerstperiode is het markplein gehuld in feestelijke versiering, waardoor een sprookjeswereld ontstaat. Tijdens de kerst vertoeven de muzikanten op de toren van het Oude Raadhuis.
  • In Leipzig bevindt zich ook één van de oudst bewaard gebleven “koffietempels” van Europa: “Coffe Baum”.
  • Eén km lang kroegen, “Drallewatsch” wordt deze lange straat genoemd. Deze leidt van de Brühl tot aan het Nieuwe Raadhuis. Een specialiteit is de “Leipziger Gose”, een bovengistend bier dat oorspronkelijk uit de stad Goslar komt. Volgens de legende dronk Keizer Otto III deze drank als in 996 en hij vond het lekker. Het was Leopold I die in 178 het bier naar Leipzig liet komen, omdat hij het lokale bier niet lekker vond. Het bier wordt gebrouwen in de Baverische Bahnhof in Leipzig.
  • Voetballen in Leipzig. In 2006 was dit de enige voormalige Oost-Duitse stad waar tijdens het WK voetbal 2006 werd gespeeld. Op 11 juni 2006 moest het Nederlands elftal spelen tegen Servië-Montenegro. Nederland won dankzij een doelpunt van Arjen Robben met 1-0. Het Zentralstadion is een ultramodern stadion dat speciaal voor het WK werd gebouwd, er kunnen 44.000 toeschouwers een zitplaats vinden.

Nicoliakirche

Deze kerk heeft een belangrijke rol gespeeld ten tijde van de val van het communistische regime in het voormalige Oost Duitsland. In deze kerk begonnen de dagelijkse gebeden voor de vrede al in 1981 en werd de kerk een toevluchtsoord voor hen die hun stem niet konden of laten horen.

Völkerslachtdenkmal

In de buitenwijken van Leipzig is een enorm groot monument uit graniet voor de Volkenslag van 1813. Het is een granieten crypte met een koepel die 68 meter hoog is. Op 91 meter hoogte is een uitzichtplatform met uitzicht over heel Leipzig.

Halverwege oktober 1813 vond hier de gedenkwaardige veldslag plaats, waarbij Napoleon uiteindelijk de grootste nederlaag uit zijn loopbaan zou ervaren. Ongeveer 100.000 soldaten (een totaal van alle legers) lieten tijdens de 9 uur durende slag hun leven. In 1913 werd het monument voltooid.

Centraal Station

Sinds de voltooiing in 1913 is dit station het grootste station van Europa. Het bevat:
  • 26 perrons voor alle soorten treinverkeer
  • 2 hoofdingangen
  • 2 klokken
  • 2 centrale hallen
  • 2 wachtruimten

De perrons 1 t/m 13 was van de Pruisische spoorwegmaatschappij en de perrons 14 t/m 26 was van de Saksische spoorwegmaatschappij.

Nadat het station is gemoderniseerd is het samen met Hauptbahnhof-Promenaden een geïntegreerd winkel-, service- en dienstencentrum. Het drie verdiepingen hoge station herbergt ongeveer 140 winkels die tot ongeveer 22.00 uur open zijn.

Leipziger Universität

Opgericht in 1409 en daarmee de op één na oudste universiteit van Duitsland. De Latijnse naam luidt “Alma Mater lipsiensis”. Tussen 1953 en 1991 droeg het tijdelijk de naam “Karl Marx-Universität”. Beroemheden die ooit aan deze universiteit hebben gestudeerd zijn:
  • Johann Wolfgang Goethe
  • Richard Wagner
  • Gustav Hertz
  • Werner Heisenberg
  • Robert Schumann
  • Friedrich Nietzsche
  • Angela Merkel

Het waterlandschap

Er is genoeg water te vinden in Leipzig, bijvoorbeeld het “Cospudnermeer”, een gebied dat is ontstaan uit een open bruinkoolgroeve. Ook het Karl-Heine-Kanal heeft vele grachten, waardoor het gevoel ontstaat in een gondel van Venetië te zitten.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Johannes PassionDe Johannes PassionDe Matthäus Passion is dan het meest bekende, maar zeker niet het enige oratorium van Johan Sebastian Bach over de lijde…
De Matthäus PassionDe Matthäus PassionVlak voor Pasen, aan het einde van de veertigdagentijd, is het weer de tijd waarin u bijna in iedere stad wel naar een u…
Bezienswaardigheden Leipzig – Wat u niet wilt missenLeipzig is een van die Duitse steden die een nieuwe jeugd doormaakt. Jarenlang was de stad van het Westen afgezonderd da…
De Brockes Passion: een gedramatiseerd passieoratoriumDe Brockes Passion: een gedramatiseerd passieoratoriumDe Duitse dichter Barthold Heinrich Brockes (1680–1747) schreef de tekst van de Brockes Passion. In dit passieoratorium…

Leipzig; geschiedenisEen ruim 800 jarige stad in het Oosten van Duitsland. Gedurende de Tweede Wereld oorlog heeft het veel te verduren gehad…
Glastonbury, SomersetEr zijn maar weinig plaatsen in Engeland die zo met legenden omweven zijn als Glastonbury in Somerset. Veel van de legen…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 14-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.