Leipzig; geschiedenis

Een ruim 800 jarige stad in het Oosten van Duitsland. Gedurende de Tweede Wereld oorlog heeft het veel te verduren gehad van de geallieerde bombardementen, waarbij een groot deel van de stad verwoest werd. Na deze oorlog werd Duitsland in 4 zones verdeelt en viel Leipzig onder het Oost-Duitse zone. Na de vereniging van de beide Duitslanden kon Leipzig weer gaan werken aan haar status van voor de oorlog.

Algemeen

Leipzig is een stad in het voormalige Oost Duitsland, in de deelstaat Sachsen. Het is op de hoofdstad Dresden na de grootste stad van de deelstaat. Het woord Leipzig is afkomstig van het woord Lipzk. Dit betekend plaats bij de linden, vanwege de vele lindebomen in het verleden.

De stad is een stad met Saksische gezelligheid, High-Tech-Business en een klassieke cultuur met innovatie. Ten opzichte van de andere Oost Duitse stad Berlijn, weet Leipzig de autofabricage vast te houden. Berlijn verliest de ene na de andere autofabriek, Leipzig wist BWM en Porsche binnen haar stadsgrenzen te halen.

Geschiedenis van de stad

 • In de periode tussen de 7e en de 9e eeuw stichtten de Sorben, kolonisten uit Slavië, een gehucht dat zij “Plaats bij de linden” noemden, oftewel Lipzk. Voor deze Sorben was de lindeboom een heiligdom. In 1015 wordt al gesproken over het kasteel Libzi, in deze omgeving stond een nederzetting.

 • In 1165 verkreeg Leipzig niet alleen stadsrechten, maar ook marktrechten en na 1409, toen de universiteit werd gesticht, werd de stad het centrum voor de boekdrukkunst.

 • Het was in 1497 dat keizer Maximilian de stad het beursrecht verleende, waarmee ze de eerste stad van Duitsland was die dit recht verwierf. Tot op heden is Leipzig altijd een beursstad in hart en nieren gebleven.

 • Tussen 16 en 19 oktober 1813 vond de slag bij Leipzig plaats. Deze slag die ook wel de naam “Volkerenslag” meekreeg, leverde Napoleon de grootste nederlaag op die hij geleden heeft. Rondom Leipzig had Napoleon zijn troepen gelegerd. Hier begon op 16 oktober de slag tussen de legers van Napoleon (een legermacht van ongeveer 190.000 soldaten) en het Oostenrijks-Pruisisch-Russisch leger vanuit Dresden, de Pruisisch-Russisch-Zweedse legers vanuit het Noorden en Silezië vanuit het noorden (bij elkaar ongeveer circa 330.000 geallieerden). Napoleon behaalde de eerste dag bijna de overwinning, maar miste zijn Franse reserves die door de geallieerden werden tegengehouden. Op de 18e vielen de geallieerden Napoleon van alle kanten aan en gedurende de veldslag die 9 uur zou duren moest Napoleon zijn nederlaag erkennen en terugtrekken. Het totaal aantal slachtoffers is niet precies bekend, maar schattingen van rond de 100.000 soldaten zijn niet mis. Men vermoedt dat er ongeveer 55.000 geallieerden vielen en rond de 40.000 soldaten uit het leger van Napoleon.

 • In 1895 werd de warenbeurs vervangen door de monsterbeurs, grote opslagruimten waren opeens niet meer nodig. Tot aan de Eerste Wereldoorlog was de monsterbeurs van Leipzig, waar op basis van uitgestalde modellen partijen werden verhandeld, de enige ter wereld. Hier werd van tafelzilver tot artsbenodigdheden verhandeld en alles wat daar tussen zit.

 • Zoals zoveel steden in Duitsland, werd ook Leipzig zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bombardementen van de geallieerde vliegtuigen verwoesten bijna de gehele stad. Na deze oorlog werd Duitsland door de geallieerde troepen verdeeld in Oost- en West Duitsland. Oost Duitsland, beter bekend als “Deutsche Democratische Republik (DDR)”. De geallieerde mogendheden, “De Grote Vier”, hadden vlak na de oorlog besloten Duitsland in vier delen op te splitsen; een Amerikaanse-, een Britse-, een Franse- en een Sovjet Russische zone. Dit om te voorkomen dat er wederom een wereldmacht vanuit Duitsland zou herrijzen. De DDR was de voortzetting van de Sovjet Russische zone.

 • Gedurende de DDR tijd bleef Leipzig een beursstad, maar nadat de vereniging van Oost- en West Duitsland een feit is, komt Leipzig weer als moderne beursstad op de agenda. In 1996 wordt het ultramoderne beursgebouw “Leipziger Messe” geopend. Ook door de val van de “muur” komt de economie van de stad uit het dal. Er vindt restauratie plaats van het historische centrum en als een feniks herrijst de stad uit haar as. Nadat het beursgebouw is geopend, komt een jaar later een volledig vernieuwd station dat net zo groot is als 12 voetbalvelden. Hiermee is dit station één van de grootste kopstations van Europa.

 • In 2006 werd Leipzig uitgeroepen tot goedkoopste grote Europese stad op gebied van levensonderhoud.

Bezienswaardigheden

Ondanks de vele verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog, heeft Leipzig vele bezienswaardigheden. Heel veel van de historische gebouwen zijn zodanig hersteld dat zij weer de uitstraling hebben van voor 1945. Enkele van deze bezienswaardigheden zijn:
 • Altes Rathaus
 • Stadtgschichtliche Museum
 • Alte Börse
 • Thomaskirche
 • Nikolaikirche
 • Völkerslachtdenkmal
 • Centraal Station
 • Leipziger Universiteit
 • Waterlandschap
 • Mädler Passage
 • Auerbach Keller
 • 1 km kroegenstraat

Deze bezienswaardigheden, en vele terrassen zijn omschreven in het artikel: Leipzig; bezienswaardigheden, deel 1 en 2.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderzoek en ontwikkeling hoog op bedrijfsagendaOnderzoek en ontwikkeling is een zeer belangrijk aspect binnen het bedrijfsleven. Stilstand is immers achteruitgang. Een…
Napoleon en de Slag bij Leipzig in 1813In Leipzig staat een gigantisch monument dat de volkerenveldslag bij deze Duitse stad in het jaar 1813 herdenkt. Het 'Vö…
Historie Arc de Triomphe: een bezienswaardigheid in ParijsHistorie Arc de Triomphe: een bezienswaardigheid in ParijsDe Arc de Triomphe is één van de bekendste bezienswaardigheden in de Franse stad Parijs. De prachtige triomfboog is te v…

Weekendje ParijsWeekendje ParijsOui! oui! Paris. Als je echt een lekker romantisch weekendje wil, dan is Parijs the place to be! Parijs heeft veel te bi…
Leipzig; bezienswaardighedenEr zijn in Leipzig een aantal bezienswaardigheden te bezichtigen die al een lange geschiedenis hebben. Zo is de Alte Bör…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 14-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.