Hotel Mansinam, hotel in Manokwari, Papua

Als je in Manokwari bent wat ligt in de Indonesische provincie West-Papua dan is het een goed idee om hotel Mansinam te kiezen. Dit hotel is aan zee gelegen. Het restaurant en café is de hele dag open. Het is op palen in de zee gebouwd. Vanaf dit restaurant en vanaf de kamers met zeezicht, kijk je uit op de schitterende baai van Manokwari. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Waar ligt hotel Mansinam?

Hotel Mansinam ligt in Kenari Tinggi, aan de jalan pasir putih, wat wit zandweg betekent. Kenari Tinggi heet get gedeelte van de stad waar hotel Mansinam ligt. Het is het buitenste gedeelte van de stad. Het is gelegen naast het gedeelte dat Kwawi heet. Als je een paar honderd meter verder de stad uitloopt kom je op Pasir Putih, wit zand, een strand waar veel Manokwarianen in het weekend vertoeven. Door de week is het er vrij rustig. Helaas waren er wel luidsprekers opgehangen in de bomen toen ik er was. In Indonesië is het vrij gewoon dat muziek hard over straat schalt of in een recreatiegebied buiten de stad.

Eten

In hotel Mansinam kun je ontbijten, lunchen en dineren. Het ontbijt zit bij de kamerprijs in en is elke dag anders. Als er veel gasten zijn dan is er een buffet met verschillende gerechten. Op andere dagen kun je iets bij één van de vele obers bestellen. Er ligt altijd fruit of een gefrituurde snack klaar. Het lekkerste vind ik persoonlijk de sukun goreng, gebakken broodvrucht. Het restaurant is één van de beste in de stad. Je kunt er vissen vangen in een speciaal afgezet stukje zee en deze vis zelf opeten. Sommige gerechten kun je op je kamer laten bezorgen. Het eten in het restaurant is veel duurder dan elders in de stad Manokwari. Als je het met Nederlandse prijzen vergelijkt, dan valt het erg mee. In 2010 was het duurste gerecht rond de 10 euro. In de stad zelf heb je al snel een maaltijd met drinken erbij voor omgerekend 1 euro 70.

Jetski

Hotel Mansinam heeft een verhuurafdeling met Jetski's. Dat is een soort snelle waterscooter. Daarnaast beschikt het over twee verschillende speedboten. Je kunt een auto met chauffeur huren en gedropt worden in de stad. Met een bootje kun je naar het eilandje Mansinam zelf. Duikliefhebbers kunnen er duikapparatuur huren. Voor duikers is Nieuw-Guinea een paradijs. In de baai van Manokwari voor het hotel ligt een Nederlands oorlogsschip uit de tweede wereldoorlog. De Nederlanders hebben dat schip zelf laten zinken toen de Japanners kwamen. In Manokwari waren weinig soldaten gelegerd in de Nederlandse tijd. Daarom werd tot het laten afzinken besloten omdat het anders in Japanse handen zou vallen. Destijds waren de Japanners erg boos dat ze het schip als niet oorlogsbuit konden innemen.

Rust

Hotel Mansinam behoort tot de duurste hotels in Manokwari. Daar heb je ook wat extra's voor. Er is rust, wat in andere hotels er vrijwel niet is. Er is ook mooi uitzicht. Sommige hotels hebben dat ook maar kennen weer andere nadelen zoals dat ze dicht bij de lawaaiige haven liggen of dat de elektriciteitsfabriek hoorbaar is die in Indonesië vaak met herrie veroorzakende dieselmotoren werkt. In hotel Mansinam komen soms ook hoogwaardigheidbekleders op bezoek inclusief beveiligingspersoneel en militaire politiewagens.

Vakantie

Manokwari lijkt niet echt een vakantiebestemming. Als je met het vliegtuig op Rendani aankomt en de stad inrijdt, zul je merken dat het niet heel schoon is. Iedereen gooit zijn afval zo op straat, in de rivier of in zee omdat er nergens prullenbakken zijn. Soms komt er wel een vrachtwagen langs om afval op te halen. Toch is de hele kust bezaaid met blikjes en plastic. Het voorkomen van afval is geen reden om de vakantie te bederven. In gebieden net buiten de stad is het wel schoon. Het afvalprobleem beperkt zich niet tot Papua maar is in heel Indonesië aanwezig.

Eiland

Mansinam is de naam van het eilandje waar de eerste missionarissen zijn geland. Op 5 februari wordt dit groots gevierd in Papua, wat voornamelijk door christenen bevolkt is. Dat is redelijk opvallend want Indonesië staat bekend als het grootste moslimland ter wereld. Het Mansinamse strand met het monument van een levensgroot kruis ligt bezaaid met honderden kilo's afval. Als je bedenkt dat er zoveel afval rond Manokwari ligt is het een wonder dat er nog zoveel koraal en tropische vissen zijn.

Vervoer

Vanaf het hotel kun je makkelijk met een ojek(motor) of taxibusje naar de stad reizen. Je kunt ook tien minuten naar de halte ketapang lopen om een taxi laut, een zeetaxi te nemen. Deze brengt je naar het eilandje Mansinam of het lemoneiland. Op de terugweg brengt de zeetaxi je desgewenst weer terug naar naast hotel Mansinam waar je even door de achtertuin van de buurman moet lopen om weer bij het hotel te komen. Als je links of rechts de weg oploopt vanuit het hotel kom je verkopers tegen van pinang, langsat, rambutan en andere vruchten. Deze worden vaak dichtbij huis gekweekt en verkocht voor het huis zodat mensen iets kunnen bijverdienen. Als je een groot mes bij je hebt of heb gekocht, kun je bijvoorbeeld een heerlijke ananas, papaya of mango kopen. Zelf heb ik een vruchtenpers gekocht bij de winkel voor omgerekend nog geen euro om citrusvruchten te kunnen persen. Want sap uit een pak in een supoermarkt is wel weer vier maal zo duur als in Nederland en vaak ook nog veel te zoet. In Indonesië wordt erg veel suiker gegeten Overigens komt rietsuiker oorspronkelijk voor in Nieuw-Guinea en wordt het hier op de markt verkocht in grote stengels.

Vrienden

Papua is in 1969 onterecht in Indonesische handen gevallen en soms laait de onafhankelijkheidsstrijd op. De papua's zelf dragen de Nederlanders op handen. Als je zegt dat je uit Nederland komt maak je snel vrienden. Veel mensen hebben in de familie van grootouders en ouders gehoord dat alles beter was geregeld in de Nederlandse tijd. Bovendien werden de Papua's door de Nederlanders opgeleid om het land zelf te besturen. Het zou onafhankelijk hebben moeten worden. Sinds Indonesië het met hulp van de V.S. en de V.N. in handen nam, heeft de Nederlandse staat zich nooit meer met de Papua's bemoeid om de handelsbetrekkingen tussen Indonesië en Nederland niet te schaden.

Visum

Door deze situatie is het maar de vraag of je een visum voor Indonesië krijgt als je als reisdoel vermeldt dat je naar Papua gaat. Journalisten krijgen sowieso geen visum. In Papua zijn er een aantal gebieden waarvoor je een surat jalan, een reisbrief moet aanvragen. Als je de beambten niet omkoopt kan dat dagen duren. Na het geven van genoeg rupiahs is een surat jalan in een half uurtje geregeld. Corruptie is in Indonesië een groot probleem. Gelukkig blijven de bedragen beperkt tot een paar euro. Je moet echter als toerist nooit uit jezelf beginnen met mensen geld geven. Dat doe je alleen als een gids je dat aanraadt en je het met hem eens bent. Ambtenaren verdienen in Indonesië een laag salaris.

Lees verder

© 2010 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chronologie Geschiedenis Nieuw-Guinea: 18e eeuwChronologie Geschiedenis Nieuw-Guinea: 18e eeuwHet westelijke deel van het eiland Nieuw-Guinea heeft lang bij Het Nederlandse Koninkrijk behoort. In onderstaand artike…
Nederlands-Nieuw Guinea in de Tweede WereldoorlogNederlands-Nieuw Guinea was zoals veel landen betrokken in de Tweede Wereldoorlog. Een stadje op de zuidkust van dit gro…
De Betelnoot, een vrolijke nootKauwen op een noot en het dan weer uitspugen lijkt een zinloze aangelegenheid. De noot heeft licht geestoppeppende eigen…
Nieuw-Guinea, het op 1 na grootste eiland ter wereldNieuw-Guinea is een schitterend eiland, bevolkt door Papua's. Delen van het eiland zijn een kolonie Engeland, Australie,…

Machu Picchu praktischMachu Picchu praktischIk noem mijn artikel bewust Machu picchu praktisch omdat in vele artikelen alles over dit wereldwonder al verteld is. Ma…
Bronnen en referenties
  • Ik heb enkele malen gelogeerd in dit hotel
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 17-05-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.