Kamperen: Goedkoop kampeerspullen kopen
Kamperen is een hartstikke leuke manier van vakantie vieren, daarnaast is het ook relatief goedkoop, zeker als je kiest voor een wat kleinere camping met minder luxe. Helaas heb je wel behoorlijk wat spullen nodig om te kunnen kamperen en kan alles bij elkaar nog best veel gaan kosten. Het is daarom interessant om te bekijken wat je zoal nodig hebt en hoe je zo voordelig mogelijk aan die spullen kan komen.
Wat heb je meestal nodig om te kamperen
Als je voor het eerst gaat kamperen zijn er nogal wat spullen die je aan moet schaffen. Sommigen zal je meteen aan denken, anderen schieten je misschien niet meteen te binnen omdat je niet gewend bent ze te gebruiken. Dat je kleding en je toiletartikelen mee moet nemen dat kan je zelf ook wel bedenken, maar dat geldt eigenlijk voor elke vakantie. Maar welke spullen heb je nou specifiek nodig voor kamperen en waar moet je bij de aanschaf van goedkopere kampeerartikelen op letten?
Aanschaf van een goedkope tent
Natuurlijk kan je ook kamperen in een caravan of vouwwagen, maar als je voor het eerst gaat kamperen is dat niet iets wat je zomaar aanschaft. Soms is het wel mogelijk om ergens op een camping een caravan te huren, maar dan zit je vast aan één camping (je kan niet rondtrekken) en vaak gaan hier toch ook hogere kosten mee gepaard. Het waarschijnlijkste is dus dat je een tent wil hebben. Wanneer je zelf een goedkope tent aan wil schaffen let dan wel op de waterkolom waarde. Bij sommige hele goedkope tenten is deze maar 1000mm en dat is echt aan de lage kant. Je kan beter kiezen voor een waarden van 2000mm of natuurlijk hoger.
Er bestaan héle goedkope tenten zonder aparte binnentent, een groot nadeel hiervan is echter dat je snel last krijgt van condensvorming in je tent, het is daarom prettiger om voor een tent mét een binnentent erin kiezen.
Luchtbed of slaapmat - Goedkoper of wamer?
Om op te slapen zal je een luchtbed of een slaapmatje nodig hebben. Een luchtbed is dikker om op te liggen en is opgevouwen veel kleiner dan een slaapmat, daarnaast is de aanschaf meestal goedkoper. Een groot nadeel van een luchtbed is echter dat het koud optrekt. Een ander nadeel is dat je ook altijd een pomp zult moeten hebben en meenemen om je luchtbed op te blazen.
Alternatief is een zogenaamde 'Self-inflating' slaapmat. Dit zijn matjes die zich grotendeels zelf opblazen, je hebt er dus geen pomp bij nodig. Ze zijn een stuk minder dik dan een luchtbed, maar dankzij het materiaal heb je wel veel minder last van optrekkende kou dan bij een luchtbed. Je hebt deze matten in verschillende diktes vanaf ongeveer 3 centimeter dik, en in de meeste gevallen is het "hoe dikker het matje des te hoger de prijs". Uiteraard is dikker vaak wel comfortabeler.
Natuurlijk kan je ook overwegen om een schuimmatje te kopen, deze zijn goedkoop in aanschaf en lekker licht. Het is echter dun en biedt weinig slaapcomfort en is daarom misschien minder geschikt voor de beginnende kampeerder.
Slaapzak - Pas op voor een te koude slaapzak!
Het handigste is om een slaapzak mee te nemen om in te slapen. Je kan kiezen uit verschillende modellen en diktes. Prijzen variëren enorm, slaapzakken zijn al vanaf heel weinig te koop. Let wel goed op of de slaapzak warm genoeg voor je is, hele goedkope en compacte slaapzakken zijn meestal zo dun dat ze hooguit op héle warme zomernachten comfortabel zijn. Er zijn best goedkope slaapzakken te vinden die voor veel omstandigheden warm genoeg zijn, maar het pakformaat van de slaapzak is dan meestal wel wat groter.
Bij een slaapzak hoort ook je kussen, je kan ervoor kiezen je kussen van huis mee te nemen, wat natuurlijk de goedkoopste optie is, maar veel ruimte inneemt. Je kan ook kiezen voor een opblaasbaar of ander reiskussen. Probeer het wel eerst thuis een nacht uit, niets zo vervelend als wakker worden met enorme nekpijn na je eerste nacht op de camping.
Kooktoestel - Koken op de camping
Je kan er natuurlijk voor kiezen om elke dag wat te eten te halen, maar daar wordt het kamperen niet goedkoper van. Daarom is het handig om een gasstelletje mee te nemen. Het eenvoudigste is een één-pits gasstel. Deze zijn afhankelijk van waar je ze koopt al voor zo'n 15 euro te koop. De busjes gas die hier in moeten kan je beter niet bij een kampeerwinkel kopen, maar bij een bouwmarkt, ze zijn daar vaak een stuk goedkoper. Ook sommige andere winkels zoals de Action hebben af en toe deze busjes te koop voor veel minder geld. Let op, soms zit er dan wel minder in dan bij anderen, het is dan dus niet zo goedkoop als het lijkt, maar meestal blijft het toch in verhouding wel een stuk goedkoper.
Om met je kooktoestel te kunnen koken heb je natuurlijk ook pannen en wat keukengerei nodig. Het goedkoopste is om dit gewoon van huis mee te nemen. Wel nemen je pannen dan waarschijnlijk vrij veel ruimte in beslag. Als je dat niet wilt kun je overwegen om een camping-pannenset te kopen. Deze zijn te koop in allerlei prijsklasses, maar vooral bij de grotere kampeerzaken zijn vaak ook heel betaalbare sets te koop.
Servies - Plastic is praktischer
Uiteraard heb je ook borden, bekers en bestek nodig. Je kan dit gewoon van huis meenemen, maar breekbaar servies is met kamperen niet altijd even handig. Bij de meeste kampeerwinkels kan je voor niet al te veel geld sets kopen met stevige plastic borden en bekers. Kijk dan even niet naar het populaire campingservies van het merk Mepal, als je later zeker weet dat je vaker wil kamperen kan je altijd nog in dit duurdere melamine servies investeren, maar om mee te beginnen is dit wel erg prijzig.
Je kan natuurlijk kiezen voor dunne plastic wegwerpbordjes, bekertjes en bestek, maar meestal eet en drinkt dit niet echt prettig. Daarnaast kun je je afvragen of dit op den duur wel zo goedkoop is, tevens neemt het vrij veel ruimte in en geeft veel afval. Meestal zal je dus beter af zijn met een paar goedkope sets van hard plastic die je kan hergebruiken. Wel even spullen meenemen om af te kunnen wassen op de camping!
Kabel voor de elektra
Wanneer je op de camping elektriciteit nodig hebt dan zul je daar zelf een kabel met een euro-stekker voor mee moeten nemen. Dit moet natuurlijk wel een waterbestendige kabel zijn. In je tent zul je waarschijnlijk ook een verdeeldoos wilt hebben zodat je meerdere dingen erop aan kan sluiten.
Het zal meestal niet erg veel uitmaken waar je dit koopt, hoewel je bij een grote kampeerwinkel in het algemeen goedkoper uit zal zijn dan bij een kleine kampeerwinkel en verdeeldozen kun je het beste bij een goedkope winkel of een bouwmarkt kopen.
Koelbox - Aangename luxe
Koelboxen zijn niet onmisbaar, maar kunnen wel erg handig zijn. Je hebt gewone koelboxen, waarin je tijdelijk dingen koel kunt houden met behulp van bevroren koelelementen. Deze zijn het goedkoopste in aanschaf, maar minder geschikt om langere tijd zaken koel te houden. Daarbij moet je altijd ergens je koelelementen opnieuw kunnen bevriezen en niet elke camping biedt die mogelijkheid.
Electrische koelboxen hebben een motortje dat continu zorgt voor koeling in de koelbox. Uiteraard heb je hier wel stroom voor nodig. Daarbij zijn ze meestal redelijk prijzig, dus je zal er misschien nog niet één aan willen schaffen als je niet weet of je blijft kamperen. Als je weet naar welke camping je gaat, kijk dan of er een koelkast is voor gezamelijk gebruik, redelijk veel campings bieden deze mogelijkheid aan zodat je toch de belangrijskte zaken koel kan houden zonder zelf een koelbox mee te nemen.
Koop je toch zelf een koelbox let dan op of deze een 220 volt aansluiting heeft of alleen een 12 volt aansluiting. Met 12 volt is wel handig voor onderweg in de auto, maar om deze op de camping aan te kunnen sluiten heb je dan wél een omvormer nodig.
Overige spullen
Bovenstaande in het artikel genoemde spullen vormen geen paklijst. Er zijn zeker nog wel andere dingen die je mee zou kunnen nemen. Bijvoorbeeld een zaklamp, een tafellamp of een tankje om water bij de tent te kunnen hebben. Ook kan het handig zijn een hamer mee te nemen om de haringen van je tent in te slaan, of wat dacht je van een (elektrische) vliegenmepper? Het is ook voor iedereen anders wat hij echt mee wil hebben en dus is het niet mogelijk hier een complete paklijst te geven. Er zijn tal van sites op internet die je kunnen helpen om een paklijst samen te stellen, je kan dan vaak aangeven dat je gaat kamperen en ze geven je tal van suggesties van wat je mogelijk mee wil nemen. Vraag ook eens aan bekenden die vaker kamperen wat je absoluut niet mag vergeten, of kijk lekker rond tijdens een bezoekje aan een grote kampeerwinkel voor meer inspiratie. Blijf wel kritisch op wat je allemaal meeneemt, dingen missen is vervelend, maar de verleiding is vaak groot om te veel mee te slepen.
Algemene tips voor het goedkoop aanschaffen van je kampeerspullen
- Grote kampeerwinkels hebben vaak goedkopere merken en/of een huismerk, dit kan veel schelen.
- Kleine kampeerwinkels zijn in verhouding vaak duurder en hebben meer dure merken.
- Outdoorwinkels zoals Bever zwerfsport zijn gericht op buitensporters, niet op low-budget kampeerders, je vindt hier vooral duurdere kwaliteitsspullen en ze zijn dus minder geschikt om je eerste kampeeruitrusting aan te schaffen.
- Laat iedereen weten dat je van plan bent te gaan kamperen, soms hebben familie, vrienden en kennissen nog kampeerspullen liggen die ze niet meer gebruiken maar die nog prima zijn en je zo mag hebben. Controleer wel vooraf of ze het nog goed doen!
- Bekijk of je kampeerspullen van vrienden, familie of kennissen mag lenen.
- Sommige kampeerspullen kan je prima tweedehands kopen, bijvoorbeeld via Marktplaats. Je kan dan vaak wat luxere spullen zoals een goede slaapmat of slaapzak voor een meer betaalbare prijs kopen.
- In het kampeerseizoen en de aanloop daarnaartoe zijn kampeerspullen vaak ook voordelig te koop bij een aantal andere winkels dan kampeerzaken. Denk hierbij aan de Action, Xenos, Bristol, Perry Sport en soms bij de Aldi en de Lidl met aanbiedingen. Hiervoor kan je het beste de folders goed in de gaten houden.