Goedkoop reizen: transport, accomodatie, eten en drinken

Goedkoop reizen: transport, accomodatie, eten en drinken De manier waarop mensen reizen, zegt veel over hoe ze naar het leven kijken. Heel wat mensen houden ervan om rust op te zoeken en wat ontspanning te vinden in of aan het zwembad. Maar er zijn ook tal van mensen die willen reizen omdat het de geest verruimt en het een verrijkking kan zijn van hart en persoonlijkheid. Deze mensen willen ontdekken en beleven. Alleen vervelend dat het vaak duur is. Toch kan men heel wat geld besparen op transportkosten en accommodatie zonder te moeten inboeten wat comfort betreft door met enkele zaken rekening te houden.

Reis en transportkosten beperken

Kies een andere eindhalte dan de bestemming

Uiteraard is het vliegen met een lowcost maatschappij naar de vakantiebestemming één. Hier is al voldoende over geschreven maar niet altijd vermeld wordt, is dat het soms beter is een andere stad te nemen als eindhalte dan je oorspronkelijke bestemming. Neem nu Marrakech. Je kan daar uiteraard rechtstreeks naar vliegen maar je kijkt het beste ook naar de kostprijs van andere steden die niet zo heel ver verwijderd zijn van Marrakech. Soms is het beter om te vliegen op Casablanca dan op Marrakech omdat dit dikwijls 100 tot 150 euro goedkoper is. Aangekomen in Casablanca neem je dan de trein naar Marrakech. Dat kost ongeveer 10 tot 20 euro. Je kan de prijzen nagaan op de website van de Marokkaanse treinmaatschappij. Hier is nu Marokko als voorbeeld genomen maar zo kan je in andere landen ook te werk gaan. In Azië bijvoorbeeld is het openbaar vervoer spotgoedkoop en dus een alternatief om het budget dat je voor transport zou uitgeven wat te drukken.

Binnenlandse vlucht ter plaatse boeken

Een andere optie indien je niet houdt van treinen of maar weinig tijd hebt, is een binnenlandse vlucht die je ter plaatse boekt. Die vluchten zijn er meermaals dagelijks en zijn goedkoop. Zeker in grotere landen zoals India waar de afstanden tussen het noorden en het zuiden op die manier door zakenlui snel worden overbrugd. Maar deze vluchten zijn er niet enkel voor zakenlui vandaar dat heel wat 'common seats' beschikbaar zijn. Wat veiligheid betreft, moeten ook zij voldoen aan de strenge luchtvaartnormen. Indien je via een Europese touroperator diezelfde binnenlandse vlucht boekt, is dit vaak veel duurder.

Aangekomen? Afdingen of kiezen voor pre-paid taxi's is de betere optie

Kies je toch voor een rechtstreekse vlucht ga dan niet onmiddellijk naar de eerste de beste taxichauffeur want die zal je zeker teveel aanrekenen. Trouwens doe dat nooit en wacht vooral tot alle andere toeristen vertrokken zijn. Zo kan je een betere en correcte prijs afdingen want er zullen meer taxichauffeurs zijn dan klanten en de tijd dat ze gewoon moeten wachten op de volgende lading toeristen is verloren tijd. Prijzen afdingen doe je in landen zoals India, Marokko, Tunesië, … In Europese landen vraag je gewoon om met de meter te werken. Zo ben je zeker van de correcte prijs.

In sommige landen werken ze bij de luchthaven met pre-paid taxi’s. Daar betaal je vooraf de rit aan de officiële prijs zodat je onmogelijk bedrogen kan worden. Daarna geven ze een taxichauffeur de opdracht om de rit uit te voeren en hoef je hem niets meer te betalen. Vaak beschikken luchthavens over een uitstekende verbinding met het openbaar vervoer. Gebruik dan ook de aangeboden mogelijkheden met metro, bus of trein. Het openbaar vervoer is uiteraard veel goedkoper dan een taxi. Het enige nadeel is echter dat je deze mogelijkheid moet uitschakelen indien je ergens 's nachts aankomt.

Accommodatie

Hotel boeken via internet: niet altijd het goedkoopst

Bij het zoeken naar een hotel ga je al snel op het internet surfen om een goedkoop plekje te vinden maar dat is niet altijd de goedkoopste formule. Een hotel vooraf boeken doe je wanneer je vlucht ’s nachts aankomt. Dat is veilig en makkelijk. Indien de vlucht echter overdag aankomt dan kan je de volgende tips toepassen bij het zoeken naar een goedkoop plekje.

Locatie van je slaapplaats kan je heel wat geld besparen

De locatie bij het zoeken naar een degelijk hotel is belangrijk. Ga in de buurt zoeken van het kloppende hart van de stad. Zo bespaar je op transportkosten en moet je geen beroep doen op bussen, trams of dergelijke. Wanneer je op zoek gaat naar een hotel laat je beter je bagage achter in het hotel waar je de eerste nacht doorbracht of je kan dat ook vaak kwijt in de bagageruimtes van een bus-
of treinstation. Zo kan je rustig zoeken en dus ook je tijd nemen om de juiste plek te vinden.

What you see is what you get!

Bekijk steeds de kamer voor je boekt en sta erop dat je de kamer krijgt die je effectief hebt gezien. Bij het checken van de kamer controleer je altijd de badkamer, als je dan toch voor een privébadkamer kiest. Controleer in warme landen of de fan effectief werkt. Het is ook aan te raden om even de matras te controleren op insecten of op hygiëne. Het is makkelijk te achterhalen of een hotel netjes is of niet. Bekijk de lakens en zoek naar enige vlekken op die lakens. Kan je ze vinden, vermijd dan dit hotel.

De badkamer maakt het verschil

Gezamenlijke badkamer of eigen badkamer: een groot prijsverschil

Niet enkel de locatie is belangrijk maar uiteraard ook het comfort. Bij het zoeken informeer je onmiddellijk naar de prijs en vraag je de verschillende tarieven voor gezamenlijke badkamer of eigen badkamer in de kamer. Je zal merken dat het gebruiken van een gezamenlijke badkamer steeds een stuk goedkoper is dan de eigen badkamer. Dat kan soms tot een vierde van het tarief goedkoper zijn.

Gezamenlijke badkamer: tips and trics

Sommige mensen vinden het nogal vervelend om een badkamer te delen omdat ze dit vies vinden. Ze hebben dan ook wel gelijk maar ook dat kan opgelost worden. Neem steeds een paar plastic flipflops mee. Die hou je gewoon aan tijdens het douchen zodat je er geen vies gevoel aan over hoeft te houden. Dan zijn het enkel nog de eventuele wachttijden bij de badkamer die een probleem kunnen opleveren. Ook dat kan je oplossen door wat te zien wanneer de meeste mensen gaan douchen (tussen 8 en 9u30). Dus dan pas je je aan. Heb je een drukke dag voor de boeg ga dan voor 8 uur douchen en geniet zalig van een ontbijt terwijl de anderen aan het aanschuiven zijn. Heb je eigenlijk een rustige dag op je programma staan, geniet ervan om even uit te slapen en neem je douche gewoon wat later.

Eten en drinken

Het ontbijt

Het goedkoopste is om geen ontbijt in het hotel te nemen tenzij dit in de prijs inbegrepen is. Hotels rekenen namelijk teveel door in hun prijs en het ontbijt is vaak ondermaats en slechts 'continental'. Afhankelijk van land tot land is het te overwegen om buiten bij een ontbijtstalletje te genieten van een heerlijke toast with scrambled eggs of dergelijke. Probeer ook de lokale ontbijten. Die zijn vaak heerlijk en zo proef je ook de lokale cultuur. Een andere optie is om te zoeken naar een supermarkt waar je al het nodige kan vinden. Je kan het beste een lekker ontbijt samenstellen zonder gebruik te moeten maken van een keuken.

Lunch en diner

Ook ’s middags hoef je niet steeds beroep te doen op een restaurant. Er zijn tal van mogelijkheden waarbij je veel goedkoper kan eten. Eet bijvoorbeeld fruit als lunch. Zo eet je gezond en goedkoop. Indien je toch liever een goedkoop restaurantje opzoekt, kijk dan vooral waar de lokale bevolking naartoe trekt. Zo ben je zeker dat je daar de juiste prijs betaalt en het eten er van goeie kwaliteit is. Wanneer je in een land bent met een warm klimaat drink dan warme dranken. Het klinkt onlogisch maar bij het drinken van warme dranken ga je minder zweten en minder vlug dorst hebben.

Bezienswaardigheden

Keuzes maken

Bij het bekijken van bezienswaardigheden weet je dat dit soms een hap uit je budget kan pikken. Weeg dan ook goed af welke zaken zeker de moeite zijn en welke niet echt een must zijn. Dit kan je vooral achterhalen bij het lezen van je reisgids, of reviews van websites vol toeristische informatie. Ga niet af op de algemene info van deze websites omdat ze er vaak commerciële baat bij hebben en de zaken soms wat verbloemen. Een andere mogelijkheid is dat je het gewoon vraagt aan de lokale bevolking. Die weten maar al te goed wat de moeite is en wat minder.

Korting

Bij het bezoeken van een museum kan je steeds even proberen om korting te krijgen door gebruik te maken van een studentenkaart, lerarenkaart of dergelijke. Vooral in Europese landen worden die kortingen toegestaan en kan dat je aardig wat geld doen besparen. Maar ook andere continenten beginnen deze kaarten te aanvaarden.

Wat ook leuk en uniek is, is dat sommige mensen uit je vakantieland je gewoon uitnodigen om met hen een dag te beleven. En vaak kan dat leiden tot het zien van dingen die in geen enkele gids vermeld worden maar wel de moeite zijn om te zien. Zo beleef je eens ruraal India of junglegebied in Indonesië die maar weinig toeristen te zien krijgen. Een belevenis die je niet meer loslaat!!
© 2015 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop interrailenMet een InterRail pas kun je onbeperkt met de trein door Europa reizen. Je kunt interraillen zo duur maken als je zelf w…
Geld besparen op vakantieGeld besparen op vakantieVakanties kunnen erg duur zijn en daarom is het raadzaam om geld te besparen op vakantie. Er zijn veel manieren om goedk…
Vroegboekkorting: goedkoop op vakantieVroegboekkorting: goedkoop op vakantieWil jij goedkoop op vakantie? Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de vakantie doorgaans is. Wat zijn nou eigenlijk preci…
Voor weinig geld op vakantieVoor weinig geld op vakantieGoedkoop op vakantie kan zeker! Tegenwoordig zie je door de bomen het bos niet meer met de acties op internet. Krijg je…

Vliegtuigongelukken en rampen in 2001Vliegtuigongelukken en rampen in 2001Vliegen is een prachtige manier van reizen. Je kunt je in een relatieve korte reistijd naar de andere kant van de wereld…
Op reis: oefeningen tegen pijnlijke benen of trombosebenenOp reis: oefeningen tegen pijnlijke benen of trombosebenenOp reis en op vakantie gaan is leuk, en het moet ook leuk blijven. Om pijnlijke benen, trombosebenen of "vliegtuigtrombo…
Bronnen en referenties
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 18-08-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.