Alanya, Turkse badplaats met een rijke historie

De Turkse Rivièra is de laatste jaren steeds populairder geworden onder Nederlandse toeristen. Gelegen in het zuiden van Turkije aan de Middellandse zee is de Rivièra een uitkomst voor mensen die van mooi weer houden. Langs de Rivièra zijn enkele bekende badplaatsen gelegen waarvan Alanya als vakantiebestemming in dit artikel nader wordt beschreven.

Algemeen

Alanya is vooral bekend om de zandstranden die beschouwd worden als de mooiste van Turkije. De stad zelf ligt op een rots, aan de oostkant van de stad ligt het Oost strand aan de westkant het Cleopatra strand. Het Oost strand strekt zich 40 kilometer uit waarbij het water langzaam dieper wordt waardoor dit strand zeer geschikt is voor kinderen. Dit in tegenstelling tot het veel kleinere Cleopatra strand dat snel dieper wordt. Het Cleopatra strand is vernoemd naar de bekende Egyptische farao Cleopatra die het strand (samen met de bijbehorende provincie) cadeau kreeg van haar minnaar, de Romein Marcus Antonius.

De stad ligt ten oosten van Antalya, een andere bekende stad in de regio. De van oorsprong havenstad heeft een oud centrum met vele winkeltjes waaronder lederwarenzaken, souvenir winkeltjes en kleine supermarkten. Langs de kustlijn loopt de promenade met vele barretjes en restaurants wat de sfeer gezellig maakt.

Klimaat

Alanya kent een subtropisch klimaat waardoor toeristen ook s’winters hier graag vertoeven. De gemiddelde temperatuur komt gedurende het jaar niet onder de 11 graden, zomers blijft de temperatuur ook aangenaam met een gemiddelde van 27 graden. In de herfst en lente valt er meer regen dan in de rest van het jaar, zeker zomers is het vrijwel altijd droog en zonnig.

Excursies

In en rond Alanya zijn vele bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Liefdesgrot, de ingang van deze grot ligt op een hoogte van 6 meter, de uitgang ligt op 10 meter hoogte boven het water. De grot is circa 400 meter lang. Het gezegde luidt dat wanneer twee geliefden samen door de grot kruipen de liefde voor altijd gezegend is.
  • Damlatas grot, deze grot is bij toeval ontdekt in 1948 en is beroemd geworden door de vele eeuwenoude druipstenen. Ook gelooft men dat de lucht in de grot goed is voor mensen die last hebben van astma.
  • Piratengrot, de grot heeft deze naam gekregen omdat hij vroeger een schuilplaats was voor piraten. De temperatuur in de grot is contant ongeacht het jaargetijde. De grot is onbereikbaar voor grote schepen vanwege de nauwe doorgangen. In de grot zijn vele druipstenen te vinden.
  • Boottocht, vanuit Alanya zijn vele mogelijkheden om een boottocht rond het schiereiland te maken. Op deze wijze zijn de vele grotten goed te zien en met een beetje geluk ook dolfijnen.
  • Alanya kasteel, dit kasteel ligt hoog boven Alanya op de rots en heeft zijn definitieve vorm gekregen in de 13e eeuw. Het kasteel is opgebouwd uit een muur van 6,5 kilometer, 140 torens en 400 waterbakken. Binnen de muren zijn nog steeds originele houten huizen te vinden evenals diverse Turkse handwerklieden en restaurants die originele Turkse gerechten aanbieden.
© 2011 - 2024 Rosendal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke badplaatsen aan de Turkse RivièraLeuke badplaatsen aan de Turkse RivièraOngeveer 3,5 uur vliegen vanaf Schiphol en je bent er: de Turkse Rivièra, een bestemming waar vele vakantiegangers 's zo…
Turkije, meer dan zonnen, eten en drinken!Turkije, meer dan zonnen, eten en drinken!Turkije is een geliefd maar veelbesproken vakantieland. Veel mensen (Nederlanders en Russen zie je er veel) vinden het h…
De mooiste stranden van TurkijeDe mooiste stranden van TurkijeJaarlijks vieren ongeveer een miljoen Nederlanders hun vakantie in Turkije. Door het hoge aantal zonuren, de mooie omgev…
Rosendal (15 artikelen)
Gepubliceerd: 28-04-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.