Merkartikelen die men niet mag invoeren

Merkartikelen die men niet mag invoeren In exotische vakantiebestemmingen treffen we allemaal wel eens handelaren aan die dure merkartikelen tegen dumpprijzen aanbieden, zoals een horloge van Tag Heuer of een jas van Ferrari. Aanschaf van zo’n merkartikel voor slechts enkele tientjes is erg verleidelijk, maar het invoeren ervan is strafbaar.

Namaak van merkartikelen lonend

Als handelaren in het buitenland je voor uitzonderlijk lage prijzen zogenaamde merkartikelen aanbieden, kun je er als koper donder op zeggen dat het om illegale handel of namaak gaat. Dure merkspullen worden in lagelonenlanden als Thailand en China door goedkope arbeidskrachten nagemaakt met de bedoeling mee te liften op het succes van dat merkartikel. Met name horloges, kleding, tassen en parfum zijn erg in trek om te vervalsen. Maar ook cd's en dvd’s worden massaal en illegaal gekopieerd, en door de lage lonen kan men de prijs laag houden.

Invoeren namaakspullen verboden

Het meenemen en invoeren van nagemaakte merkartikelen is verboden. Bestellen en thuis laten bezorgen van dergelijke artikelen via een postorderbedrijf of webshop, mag al helemaal niet. Iets soepeler zijn de regels voor reizigersbagage die via een luchthaven ons land binnenkomt als men van vakantie terugkeert. In onderstaande tabel is aangegeven hoeveel je volgens de richtlijnen van het Openbaar Ministerie van bepaalde namaakartikelen toch mag invoeren. Als de douane er meer van in je bagage aantreft, dan neemt men die goederen in beslag en krijg je een boete. Let wel, de toegestane aantallen in deze tabel gelden uitsluitend voor reisbagage en niet voor het per post laten bezorgen van namaakartikelen.

Namaakartikelen die u ondanks verbod toch mag meenemen:

Horlogesmax. 3 stuks
Parfumsmax. 250 ml
Muziek-cd's en dvd'smax. 3 stuks
Film dvd's max. 3 films
Software en gamesgeen
Overige artikelen zoals speelgoed en kledingmax. 3 stuks/paar

Controle door de douane

De douane controleert letterlijk alles wat ons land binnenkomt, op vliegvelden, in havens, bij koeriersbedrijven en bij TNT Post. Uiteraard gebeurt dat niet zonder aanleiding, maar de douane heeft het recht om namaakspullen in beslag te nemen. De betrokken douaniers hebben een speciale opleiding genoten en zien direct het verschil tussen een echte tas van Gucci en een namaaktas die bijvoorbeeld in Thailand is vervaardigd. Deze specialisten houden ook regelmatig contact met de makers van de topmerken, die hun erop wijzen waaraan ze de ‘echte spullen' kunnen herkennen. Alleen als de douanier niet absoluut zeker is van zijn zaak, krijgt de koper het voordeel van de twijfel.

Bestellen via Internet

Stel, je ziet op een webshop een tas van Gucci te koop voor 175 dollar terwijl de normale prijs 1500 dollar is. De keus is dan gauw gemaakt. Iets kopen via zo'n webshop gaat immers heel simpel. Een paar muisklikken, netjes betalen en afwachten tot de postbode de tas bij je aflevert. Maar wat als postbode geen pakketje, maar de volgende nare brief bij je bezorgt: “Bij fysieke inzagecontrole op een voor u bestemde postzending uit Hong Kong zijn door de douane goederen aangetroffen waarvoor invoerbeperkende bepalingen gelden. Deze goederen mogen niet worden ingevoerd, zijn door in ons beslag genomen en zullen na daartoe verkregen opdracht van de Officier van Justitie worden vernietigd'.

Daar sta je dan. Je duur betaalde tas, jóuw eigendom, zomaar in beslag genomen. Hoe kan zo iets? Je verontwaardiging is enigszins begrijpelijk. Want je hebt immers eerlijk gekocht en betaald en je bent volkomen te goeder trouw. Maar als een tas van 1500 dollar tegen een dumpprijs van 175 dollar wordt aangeboden, had je op z'n minst kunnen vermoeden dat er iets niet in de haak was. En wie de wet overtreedt kan zich nooit beroepen op 'ik wist het niet’.

Levendige handel van namaakgoederen op marktplaats

Overigens vindt op marktplaats.nl een levendige handel plaats in namaakgoederen. Aanbieders bieden er massaal (sport)kleding, dvd’s, schoenen of parfum te koop aan. Alleen al in 2010 werden er tienduizenden “foute” advertenties van de site gehaald van nep-markartikelen. Omdat je er op simpele en anonieme wijze op kunt adverteren is Marktplaats inmiddels uitgegroeid tot een grote speler op het gebied van namaakartikelen.

Wees voorzichtig met goedkope aanbiedingen

De Nederlandse consument is erg gevoelig voor korting, maar kijk uit voor artikelen die beduidend goedkoper dan gebruikelijk worden aangeboden. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat doorgaans ook niet waar. Laat je niet wijsmaken dat het om een “B-keus” of een “opheffingsverkoop” gaat. Als dure producten plotseling voor een prikkie worden aangeboden, weet je dat er iets niet goed zit.

Kleine pakkans en lage straffen voor aanbieders van namaakproducten

Onder meer het bureau React, een non-profit-organisatie, bewaakt in opdracht van zo’n 180 aangesloten producenten de markt op namaakproducten. Ze monitoren niet alleen het internet maar zetten hun controleurs ook in voor markten en winkels. Men controleert onder meer voor merken als Tommy Hilfiger, Nokia, Adidas en L’Oréal en werkt in dat verband nauw samen met politie en douane.

De pakkans is evenwel vrij klein en de boetes relatief laag. De maximumstraf in Nederland is 4 jaar, maar men volstaat doorgaans men met een geldboete of taakstraf. Zeker bij websites als die van Marktplaats, waar aanbieders vaak alleen maar opereren onder een e-mailadres, kan misbruik maar moeilijk worden bestreden.
© 2008 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nagemaakte spullen meenemen vanuit het buitenlandWanneer je op vakantie gaat naar het buitenland kun je in aanraking komen met verkopers van nagemaakte merkartikelen. He…
Auto importeren of invoeren uit het buitenlandAuto importeren of invoeren uit het buitenlandEen auto invoeren uit het buitenland kan heel voordelig zijn. Voordat je een auto gaat importeren is het verstandig om a…
Invoeren kleding, cd's en souvenirs vanuit het buitenlandInvoeren kleding, cd's en souvenirs vanuit het buitenlandIn het buitenland kan kleding een stuk goedkoper zijn, net als bijvoorbeeld zonnebrillen, tassen en horloges. Maar je ma…

Highlights in Venezuela – Isla de MargaritaVenezuela, een land met een zeer gevarieerd landschap. Regenwoud, savannes, stranden, rivieren, bergen. Het land biedt e…
Sahara: Las Vegas HotelAls je naar Las Vegas gaat, kun je veel bizarre hotels tegenkomen. Het Sahara hotel is gebouwd in de Marokkaanse sfeer.…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 06-12-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.