Brazilië, een land met vier regio's

Brazilië, een land met vier regio's Brazilië is het op vier na grootste land van de wereld. Het land bestaat uit vier verschillende regio’s, namelijk tropisch regenwoud, savanne, steppen en moerasgebied. Het dichtstbevolkte gebied is in het zuidoosten. De meeste Brazilianen hebben het Rooms Katholieke geloof. Ook is er het Candomble geloof, dat voortkomt uit de Afrikaanse slaven van vroeger.

Algemene informatie

  • Continent: Zuid-Amerika
  • Originele naam: Brasil
  • Taal: Portugees
  • Valuta:Real

Braziliaanse steden

Rio de Janeiro

Brazilië staat bekend om de grote en bekende steden. Rio de Janeiro is een hele bekende stad, die bekend staat om het carnaval. Maar de stad heeft nog meer te bieden, zoals kerken, musea, markten en parken. Je kunt een mooi uitzicht op de stad krijgen als je met de kabelbaan omhoog gaat.

Brasilia

Brasilia is de hoofdstad en is in de jaren vijftig in slechts enkele jaren tijd uit de grond gestampt. De stad moest als nieuwe en neutrale hoofdstad dienen. Voorheen was Rio de Janeiro de hoofdstad van het land. De stad is voor veel mensen slechts een werkstad en in het weekend ontvluchten ze vaak de stad. Brasilia ligt in een savanneachtige hoogvlakte, vlakbij een stuwdam. De stad ligt niet, zoals velen denken, in het tropisch regenwoud. Brasilia heeft enkele bezienswaardigheden, zoals gebouwen met een bijzondere architectuur. Omdat de stad erg jong is, kom je er geen oude gebouwen tegen. Zo is er bijvoorbeeld de Kathedraal Metropolitana, deze kathedraal is qua stijl compleet anders dan de meeste kathedralen en daarom zeker de moeite waard te bekijken. Ook het Alvorado Paleis is de moeite waard om te bekijken. En natuurlijk is er ook het Brasilia National Congress, wat je zeker even moet zien.

São Paulo

São Paulo is een stad dat in 1554 is gesticht en heel lang een kleine stad is geweest. Dankzij de industrie is het echter uitgegroeid tot een echte wereldstad, met miljoenen inwoners. Het is één van de grootste steden van Zuid-Amerika en is zelfs drie keer zo groot als Parijs]. Er is een internationale luchthaven, namelijk São Paulo Guarulhos. Er staan in São Paulo weinig oude gebouwen, omdat het nog een vrij jonge stad is. Er is vooral veel moderne hoogbouw. Een stadswandeling kan echter wel heel erg de moeite waard zijn. Net buiten de stad bevinden zich de tropen, dus een wandeling door de jungle is ook een optie. Er zijn veel eetgelegenheden en enkele musea in de stad te vinden.

Salvador de Bahia

Salvador de Bahia wordt ook vaak Salvador genoemd. De officiële lange naam is São Salvador da Bahia de Todos os Santos, wat ook wel heilige verlosser van de Allerheiligenbaai betekent. De stad is vooral bekend om de capoeira, een sport die op een vechtsport en een dans tegelijk lijkt. In de stad vind je veel overblijfselen van de Afrikanen, die vroeger veelal als slaven werden gehouden. Jaarlijks vindt er het grootste straatcarnaval ter wereld plaats.

Natuurgebieden

De Amazone is het rijkste tropische regenwoud van de wereld. Hier vind je talloze soorten flora en fauna. Sommige plekken zijn alleen met de boot te bereiken. De Devil’s Throat is een plek waar 14 watervallen bij elkaar komen. Je kunt deze zien vanaf de wandelpaden, de boot of de helikopter. Chapada Diamantina is een natuurgebied dat in het woestijnachtige gedeelte van Brazilië ligt. Er zijn veel riviertjes en watervallen. Je kunt op veel plekken goed zwemmen.

Beste reisperiode

Brazilië is het hele jaar prima te bezoeken. De weerstypes zullen per regio verschillen, maar je hebt overal kans op een goed klimaat. Het droge seizoen valt tussen juni en oktober, waardoor dit vaak een goede tijd is om naar het land te reizen. Van december tot en met maart is het hoogseizoen, omdat de Brazilianen dan vakantie hebben. Het kan dan bij veel bekende plekken erg druk zijn.

Klimaat in Brazilië

Het weer in Brazilië is sterk afhankelijk van het gebied waar je bent. In de Tropische gebieden kan het wel tot de dertig graden worden, terwijl het in andere gebieden een stuk kouder is. In het noordoosten is doorgaans het hele jaar door een aangenaam klimaat. Al kan het er tussen april en augustus wel erg hard regenen. In het zuiden kan het in de Braziliaanse winter erg fris zijn, terwijl het in de zomer warm en vochtig is.

Documenten voor Brazilië

Als je naar Brazilië gaat heb je een geldig paspoort nodig. Na terugkomst uit Brazilië moet je paspoort nog zes maanden geldig zijn. Tijdens je vlucht naar Brazilië zul je een visumpapier krijgen. Dit papier heb je met de terugweg weer nodig. Het visumpapier is maximaal 90 dagen geldig en dit kan eenmalig worden verlengd. Voor kinderen tot en met 18 jaar gelden speciale regelingen. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met de ambassade.

Gezondheidszaken

Voor een bezoek aan Brazilië worden inentingen tegen DTP, hepatitis A en gele koorts aangeraden. Ook Rabiës heerst in Brazilië. Heb je hier een verhoogd risico voor, neem dan vaccinaties voor vertrek. Neem altijd contact op met je huisarts of de GGD over de inentingen. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Brazilië. Het hele jaar door heerst er malaria in Brazilië, dus het is echt een must om malariatabletten mee te nemen.

Water en melk in Brazilië

Het water uit de kraan in Brazilië is niet drinkbaar. Als je water wilt gebruiken om te drinken of je tanden te poetsen, dan moet het water eerst worden gekookt. Overal in Brazilië zijn flessen bronwater te koop. Dit water kun je zonder problemen en gevaren drinken. In de grote steden kun je meestal melk zonder problemen drinken. Op het platteland dient de melk eerst gekookt te worden, voordat je het drinkt. Er is in de winkels overal poedermelk te krijgen dat je ook goed kunt consumeren.

Braziliaanse real

In Brazilië wordt betaald met de Braziliaanse real. Geld pinnen kan alleen in Belém, Manaus en Fortalez. De creditcard wordt overal goed geaccepteerd, behalve in de kleinste plaatsen. Vooral Visa is een creditcard die goed wordt geaccepteerd. Reischeques kunnen worden gebruikt, maar bij voorkeur in Amerikaanse Dollars, zo voorkom je een extra wisselkoers. De reischeques kun je het beste inwisselen bij wisselkantoren. Het is ook mogelijk dit in hotels te doen, maar de kosten zijn hier vaak hoger.

Portugees

In Brazilië wordt Portugees gesproken. Dit verschilt enigszins met het Portugees in Portugal. De woorden en de uitspraak is vaak verschillend. De meeste Brazilianen spreken weinig andere talen en het is dus ook verstandig om een woordenboekje mee te nemen. Wil je iemand begroeten, dan zeg je ‘Oi!’. Tijdens het afscheid zeg je ‘Tchau’. Wil je iemand bedanken? Dan zeg je ‘obrigado’. Wil je laten weten dat je uit Nederland komt? Zeg dan ‘Venho da Holanda’.

Carnaval

Het carnaval in Rio de Janeiro is één van de populairste volksfeesten in Brazilië. Er is dan een grote optocht en er wordt vooral veel sambamuziek gemaakt. Ieder jaar is ook de Samba School Parade in het Sambodrome. Iedereen maakt zelf de muziek en het feest wordt groots gevierd. Iedereen is feestelijk en schaars gekleed. Jaarlijks komen er miljoenen mensen van de hele wereld op dit spectaculaire feest af. Het carnaval vindt tegelijkertijd plaats met dat van ons.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brasilia: hoofdstad van BraziliëBrasilia: hoofdstad van BraziliëDe hoofdstad van Brazilië is Brasilia. Niet Rio de Janeiro of een andere grotere of bekendere stad is de hoofdstad. Toch…

Malediven – eilandengroep in Indische OceaanMalediven – eilandengroep in Indische OceaanDe Malediven is een Aziatische eilandengroep in de Indische Oceaan. De eilanden zijn bekend om hun tropische klimaat en…
Bora Bora – de parel van Frans-PolynesiëBora Bora – de parel van Frans-PolynesiëBora Bora wordt wel de Parel van Polynesië genoemd. Velen vinden Bora Bora het mooiste eiland van de wereld en US News n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Boa_viagem.jpg
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 28-05-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.