Uitwaaien op de Waddeneilanden

Uitwaaien op de Waddeneilanden Nederland is druk maar ook mooi! Kijk alleen al naar de Waddeneilanden. Ieder eiland heeft een typisch eigen karakter met een eigen schoonheid. Wat ze allemaal gemeen hebben is de prachtige natuur in elk seizoen, de heerlijke stranden waar je uren op kan lopen, en de frisse lucht.

Waddeneilanden

De Waddeneilanden worden allemaal gekenmerkt door een ruime afwisseling in landschappen. Denk hierbij aan: strand, strandvlaktes, duinen, polders, bossen, wadden... Door de geïsoleerde ligging kan het grootste deel van de waddeneilanden als natuurgebied beschouwd worden. De Waddenzee werd gevormd door de grootste stormvloed die Nederland ooit heeft gehad: de St. Luciavloed van 1287. Door deze enorme stormvloed werd onder andere ook West Friesland definitief gescheiden van het huidige Friesland.

Nederland kent 5 bewoonbare Waddeneilanden:
Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog.
Het ezelsbruggetje om dit te onthouden is TVTAS.

Verder zijn er nog 14 onbewoonde eilanden. De Waddeneilanden lopen van Nederland via Duitsland door naar Denemarken. Duitsland heeft in totaal 24 eilanden en Denemarken heeft er 4.

Texel

Texel hoort bij de Provincie Noord-Holland en is het grootste Nederlandse waddeneiland. Het eiland wordt ook wel Gouwe Boltje genoemd. Het verhaal hierachter is: Als je op een mooie, zonnige dag vanaf zee op het noordelijke puntje van Noord Holland het zonlicht ziet weerkaatsen op de stranden en de duinen van Texel, dan geeft dat de indruk dat er een gouden bultje voor je ligt.

Texel heeft een erg veelzijdig landschap met schilderachtige dorpjes, leuke café’s en restaurants, veel ruimte en recreatiemogelijkheden en ontzettend veel schapen. Het eiland is 23,7 km. lang, 9,6 km breed en heeft ongeveer 13.500 inwoners verspreid over de 7 dorpen waarvan Den Burg de centrumplaats is. De naam Texel wordt uitgesproken als Tessel en de bewoners heten Tesselaars. Texel is ontstaan uit de eilanden Texel en Eijerland. Het eiland heeft als hoogste punt de ‘ Hoge Berg’, die 15.3 m + NAP ligt. De beide eilanden werden gescheiden door een geul, die nu nog gedeeltelijk aanwezig is als inham in de duinen van het Noordwesten van Texel, namelijk de Slufter. De eilanden werden in 1630 met elkaar verbonden door middel van een stuifdijk.

Vanuit Den Helder is de overtocht naar Texel: www.teso.nl
Verdere informatie over het eiland: www.texel.nl

Vlieland

Vlieland hoort bij de provincie Friesland, heeft rond de 1140 inwoners en is hiermee de dunstbevolkte gemeente van Nederland, Tot 1942 behoorde het eiland tot de province Noord-Holland. Het eiland heeft een oppervlakte van ruim 40 km².

Vlieland heeft een uitgesproken rustig karakter met slechts een dorp: Oost-Vlieland, waar veruit de meeste inwoners van het eiland wonen. Vroeger was er naast Oost-Vlieland nog een tweede dorp: West-Vlieland (Westeynde). Na jaren van overstromingen en pogingen tot wederopbouw van het dorp hebben ze daar in 1736 de laatste huizen ontruimd.

Buiten de mooie duinen en stranden heeft dit eiland relatief gezien veel bos. Normaal ligt op een Waddeneiland de aangrenzende zandplaat, het voornaamste dorp en de veerdam aan de westkant van het eiland en de uitgestrekte gebieden aan de oostkant. Op Vlieland is het precies andersom.

Door de zandvoorraad op de Vliehors (uitgestrekt natuurgebied, dat voor een groot deel in gebruik is als militair oefenterrein van de Koninklijke Luchtmacht) en de overheersende westenwinden is de vorming van het hoogste duin van de Waddeneilanden op Vlieland ontstaan: het veertig meter hoge Vuurboetsduin, met daar bovenop de vuurtoren. Het noordelijke deel van Texel, was ooit een deel van Vlieland. Door het ontstaan van het Eierlandse Gat (water tussen Vlieland en Texel) werd het Noorden van Texel ofwel Eierland van Vlieland gescheiden.

Vanuit Harlingen kun je met de pont naar Vlieland: www.rederij-doeksen.nl
Verdere informatie over het eiland: www.vlieland.nl


Terschelling

Terschelling behoort tot de Provincie Friesland en heeft een landoppervlakte van ruim 88 km². Al sinds eeuwen wordt de ligging van Terschelling door de mens benut. Vroeger beschutte de Dellewalbaai (enige natuurlijke baai van Nederland) de vissers- en handelsschepen tegen storm en slecht weer. Tegenwoordig trekt deze haven duizenden watertoeristen.

In de loop van de geschiedenis is Terschelling meerdere keren in andere handen overgegaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, kwam Terschelling samen met Vlieland van de provincie Noord-Holland bij de provincie Friesland.

Zoals bij de meeste Waddeneilanden is het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. In het hoogseizoen herbergt het eiland meer dan driemaal zoveel mensen als in de winter. Ook dit eiland heeft zijn unieke sfeer. De natuur, de zee en de uitgaansmogelijkheden zijn de 3 belangrijkste ‘ toeristen pijlers’ van het eiland. Het Oerol Festival is een theaterfestival dat jaarlijks in de maand juni op Terschelling plaatsvindt. Tien dagen lang wordt het eiland dan als podium gebruikt voor allerlei soorten theater, beeldende kunst, muziek en verschillende cross-overs. Op 70 locaties zijn schuurtjes, strand en duinpannen de inspiratiebron én het decor voor kunstenaars uit binnen- en buitenland. Kortom, je hoeft je niet te vervelen op dit eiland, er altijd wel wat te doen.

Vanuit Harlingen kun je met de pont naar Terschelling: www.rederij-doeksen.nl
Verdere informatie over het eiland: www.terschelling.nl


Ameland

Ameland wordt ook wel de Waddendiamant genoemd, omdat velen er van overtuigd zijn dat Ameland het mooiste Nederlandse Waddeneiland is. Het eiland is door zijn bijzondere lichtval en landschap een geliefde verblijfplaats voor kunstenaars. Sinds 1996 wordt er elk jaar in de maand november de Ameland kunstmaand georganiseerd. Over het hele eiland exposeren dan kunstenaars uit binnen- en buitenland op verschillende locaties hun schilderijen, keramiek, foto's, beelden en installaties.

Het eiland hoort bij de provincie Friesland en heeft een landoppervlakte van ruim 60 km². Ameland bestaat voor het grootste gedeelte uit zandduinen. Ten oosten van het dorp Buren ligt natuurgebied Het Oerd. Het Oerd is een drassig gebied waar veel vogels leven, en waar het zeewater via een aantal geulen in- en uitstroomt.

De eerste vermelding van Ameland werd gemaakt in de 8e eeuw. Het eiland viel toen onder het Graafschap Holland tot 1424.Toen verklaarde de Heer van Ameland zich een 'Vrije Heer' (vrijheerschap). Pas in de grondwet van 1814 hoorde het eiland definitief bij Nederland (bij de toenmalige provincie Friesland). De koningen en de koninginnen van Nederland handhaven vandaag nog steeds de titel 'Vrijheer van Ameland'. Van de 4 dorpen: Hollum, Nes, Buren en Ballum, is Hollum en Ballum wel heel pittoresk. Hollum is het dorp waar het oudste huis van Ameland staat, gebouwd in 1516.

Vanuit Holwerd kun je met de pont naar Ameland: www.wpd.nl
Verdere informatie over het eiland: www.ameland.nl


Schiermonnikoog

Ook dit eiland hoort bij de Provincie Friesland en is het kleinste Nederlandse Waddeneiland. De gemeente Schiermonnikoog telt slechts één dorp: Schiermonnikoog. Oorspronkelijk had Schiermonnikoog nog een tweede dorp met de naam Westerburen. Helaas werd in 1719 dit dorp langzaam door de zee verzwolgen. Het huidige landoppervlakte is ruim 40 km² en heeft het eiland een kleine 1000 inwoners. Jaarlijks komen zo'n 300.000 mensen naar het eiland.

Schiermonnikoog is één groot Nationaal Park. De prachtige natuur wordt zorgvuldig beschermd, zodat iedereen ervan kan blijven genieten. Bijna overal op het eiland is de natuur vrij toegankelijk. De algemene regel is dat in een Nationaal Park niets vernield of verstoord mag worden en dat er geen lawaai wordt gemaakt.

Er rijden bijna geen auto’s op Schiermonnikoog. Inwoners van het eiland mogen wel hun auto hebben. In bijzondere gevallen (b.v. voor invaliden) kan de gemeente een ontheffing van het autoverbod verlenen.

Ook Schiermonnikoog is in de loop der jaren sterk van plaats en grootte veranderd. Wat opvalt is de sterke verplaatsing van het eiland in oostelijke richting. Aan het Oosten groeit Schiermonnikoog steeds aan. Zo sterk dat de punt van het eiland op Gronings grondgebied terechtgekomen is. Daarom is in 2005 de grens tussen Groningen en Friesland aangepast. Aan de westkant is er - vooral in het verleden - veel grond weggeslagen. Hierdoor ging dus in de achtiende eeuw het eerder genoemde dorp Westerburen verloren. De bewoners van het eiland hebben ook zelf pogingen gedaan om grip te krijgen op de eilandbeweging. Aan de noordkant van het eiland is een stuifdijk aangelegd om aangroei van het eiland te bevorderen. In de zeereep wordt nog steeds plaatselijk helmgras aangeplant om afslag te voorkomen.

Vanuit Holwerd kun je met de pont naar Schiermonnikoog: www.wpd.nl
Verdere informatie over het eiland: www.schiermonnikoog.nl


De eilanden zijn allemaal de moeite waard. Ga er eens heen, laat de boel de boel, en laat de heerlijke sfeer op je afkomen!
© 2008 - 2024 Aliki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waddentoernooi op de Nederlandse WaddeneilandenWaddentoernooi op de Nederlandse WaddeneilandenHet Waddentoernooi is een jaarlijks sportief treffen tussen de vijf Waddeneilanden. Om de beurt is een van de eilanden g…
Een dagje uit naar een WaddeneilandEen bezoekje aan één van de Nederlandse Waddeneilanden is altijd leuk. In de zomervakantie als dagje uit, maar ook voor…
Waddeneiland Terschelling – en het Stryper WyfkeWaddeneiland Terschelling – en het Stryper WyfkeWaddeneiland Terschelling, dat in het Fries Skylge wordt genoemd, is het eiland dat bekend is van het Oerol festival. Bu…
Waddeneilanden op Vakantiebeurs in UtrechtWaddeneilanden op Vakantiebeurs in UtrechtElk jaar is er een meerdaagse vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. De VVV’s van de Waddeneilanden zijn present. De…
Rolstoelperspectief: thermaalbaden en sauna in ArcenRolstoelperspectief: thermaalbaden en sauna in ArcenIn Arcen, Limburg, liggen thermaalbaden waar het gewoon heel erg leuk is, maar die ook redelijk rolstoelvriendelijk zijn…
Aliki (18 artikelen)
Gepubliceerd: 05-05-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.