InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Attracties > Modelspoor Ameland

Modelspoor Ameland

Modelspoor Ameland Modelspoor Ameland is een initiatief van Jan Theulings. De modeltreinverzamelaar, bouwt in een loods in Nes zijn Modelspoor Ameland. Meer dan 120 treinen en stoomlocomotieven rijden door diverse landschappen. De vrachtauto van Ridder-De Vries met 'Ons mooiste stukje buitenland' staat bij een dockingstation te wachten op vracht voor Ameland.

Modelspoor Ameland

Jan Theulings van MSA / Bron: Persbureau AmelandJan Theulings van MSA / Bron: Persbureau Ameland

Bedrijventerrein

Sinds 2008 bouwt Jan Theulings uit Nes aan Modelspoor Ameland (MSA). Samen met vrijwilligers en adviseurs legde hij de basis voor MSA in een hal met een oppervlakte van 350 m2 op het bedrijventerrein aan de Achterdijken bij Nes. Sinds 2011 bouwt hij alleen verder met enkele technische adviseurs op de achtergrond. Er is een begane grond en een bovenverdieping beschikbaar. Er rijden meer dan 120 treinen en stoomlocomotieven door diverse landschappen. Er varen boten, er is een miniatuur helikopterlandingsplaats en er rijden auto’s. MSA is een particulier initiatief van verzamelaar en modeltreinen liefhebber Theulings.
MSA wil de modelbaan hobby promoten, bevorderen en uitoefenen.

Ons mooiste stukje buitenland / Bron: Persbureau AmelandOns mooiste stukje buitenland / Bron: Persbureau Ameland

Ameland

De landschappen zijn Duits en Oostenrijks. In MSA zijn geen eilander landschappen te vinden: het eiland heeft geen spoor en de enige trein die er rijdt is een treintje voor rondritten. Ameland is vertegenwoordigd door de vrachtauto van transportbedrijf Ridder & De Vries met de opdruk 'Ons mooiste stukje buitenlan' en de paardenreddingboot op de flanken.

Miniatuur

De modelbanen bestaan uit vier H0-banen met ruim 1200 meter rails, ontelbare wissels en kruisingen, honderden modelhuizen, duizenden bomen en andere onderdelen om de scènes aan te kleden. De miniatuur landschappen en gebouwen worden bewoond door duizenden miniatuur figuren. Ruim 15 kilometer bedrading loopt onder en door de landschappen om alles automatisch te sturen. Het geheel is gebouwd op vier tafels, twee op de boven- en twee op de beneden verdieping. De twee tafels zijn aan elkaar gekoppeld.

Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland

Blokbeveiliging

De 120 treinen, waarvan er twee op stoom, rijden op de tafels met blokbeveiliging, seinen, overwegen, bruggen en tunnels. Verder zijn er tandradbanen, Seilbahn, kabelbaan en het Faller Car Systeem te bewonderen. Bijzondere onderdelen:
 • Bahnbetriebswerk: een locomotief depot met draaischijf, voorzien van inspectiekuilen
 • Raffinaderij met petroleumhaven
 • Cement- en Kalkfabriek
 • Bierbrouwerij
 • Houtzagerij
 • Containerhaven
 • Stukgoed haven
 • Veevoederbedrijf
 • Reparatiehallen
 • Kolenmijn
 • Radiografisch bestuurde helikopters
 • Boten

Winrail

De baan is ontworpen met het computerprogramma WinRail. Hiermee kunnen baan, landschap, scenery, bedrading en constructie op elkaar worden afgestemd. Het softwarepakket is met een Nederlandstalige handleiding verkrijgbaar, dat door Jan Theulings is geschreven.

Diorama

In vitrines zijn oude modellen, memorabilia en diorama's te bezichtigen. Voor de kinderen maakte Theulings een speelhoek met houten treinen en een videohoek. In de landschappen heeft de modelbouwer allerlei grappige situaties verwerkt: een pater voor een pornozaak, een trouwerij, koeien die een alpweg blokkeren.

Bovenverdieping

Op de bovenverdieping is Ober- en Unter-Uberlingen gebouwd, die via de Uberlinger See met elkaar verbonden zijn. Door middel van twee doorzichtige kanaaltunnels kunnen de 45 treinen die op deze tafels rijden van Ober-Uberlingen naar Unter-Uberlingen sporen en terug. In de zee zit echt water. In Ober-Uberlingen is ook de Standseilbahn in werking, die de verbinding onderhoudt tussen het tandradstation en de kabelbaan naar de skipiste. Op de berg plantte Theulings 5000 bomen: hij deed er vier maanden over. In Unter-Uberlingen is de miniatuur helikopterlandingsplaats.

Besturingselektronica

Elk baanvak heeft zijn eigen voeding met een automatisch besturingssysteem (ABS). Het ABS zorgt ervoor dat een trein alleen een baanvak op kan rijden als dat is vrijgegeven. Er is altijd minimaal één leeg baanvak tussen treinen op hetzelfde spoor. Is het baanvak niet vrij, dan staat het op rood. Een naderende trein gaat dan langzaam rijden en stoppen bij het rode sein. Zodra het baanvak wordt vrijgegeven trekt de trein langzaam op en vervolgt zijn reis.

Circus Krone

Op de beneden verdieping staat het Hochdorff Gebergte gepland. Dit deel van MSA is in ontwikkeling.
Theulings, die de naam van zijn project heeft gewijzigd in MSA Modelspoor, bouwde ook het beroemde Circus Krone.

Adresgegevens

Modelspoor Ameland is te vinden door op het bedrijventerrein bij Nes de inrit bij Hanos-Edes in te rijden. Tijdens de bouw aan de banen is bezoek welkom van 14.00 tot 16.00 uur.

MSA Modelspoor

Achterdijken 28-1
9163 JV Nes Ameland
06 20285977

Lees verder

© 2012 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ameland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowAmeland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowNa ‘Ameland in 2008,’ ‘Ameland in 2009,’ is ‘Ameland in 2010’ het derde nummer in de serie ‘Ameland in …’ De eilander ui…
Een en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaEen en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaOense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cul…
‘De Verdronken paarden Ameland’ in stripboek‘De Verdronken paarden Ameland’ in stripboekHet verhaal van de verdronken reddingsbootpaarden vormt een belangrijk deel van het verhaal van Penny’s Shadow, de film…
Ameland in 2008 - Jaar van het TrotseerloodjeAmeland in 2008 - Jaar van het TrotseerloodjeAmeland in 2008 is het eerste jaarboek over het eiland, waartoe Ameland Pers uitgeverij het initiatief nam. ‘Ameland in…
Ameland en haar BodemdalingAmeland en haar BodemdalingDe Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wint sinds 1986 gas uit drie putten bij en op Ameland. Gaswinning leidt tot b…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
 • Persbureau Ameland
 • Website Modelspoor Ameland
 • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland

Reageer op het artikel "Modelspoor Ameland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 13-11-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Special: Nes
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!