MSA Modelspoor - Miniatuurtreinen en sporen op Ameland

MSA Modelspoor - Miniatuurtreinen en sporen op Ameland MSA Modelspoor - voorheen Modelspoor Ameland - is een initiatief van Jan Theulings. De modeltreinverzamelaar, bouwt in een loods op het bedrijventerrein in Nes zijn MSA Modelspoor. Meer dan 120 treinen en stoomlocomotieven rijden door diverse landschappen. De vrachtauto van Ridder-De Vries met 'Ons mooiste stukje buitenland' staat bij een dockingstation te wachten op vracht voor Ameland. Het landschap zelf is niet eilands, want op het Waddeneiland rijden geen treinen. Theulings maakt bergen en dalen, meren en bruggen, stations en winkeltjes.

Kleine treintjes op een Waddeneiland


Modelspoor Ameland en MSA Modelspoor

Sinds 2008 bouwt Jan Theulings uit Nes aan Modelspoor Ameland (MSA). Samen met vrijwilligers en adviseurs legde hij de basis voor MSA in een hal met een oppervlakte van 350 m2 op het bedrijventerrein aan de Achterdijken bij Nes. Sinds 2011 bouwt hij alleen verder met enkele technische adviseurs op de achtergrond. Er is een begane grond en een bovenverdieping beschikbaar. Er rijden meer dan 120 treinen en stoomlocomotieven door diverse landschappen. Er varen boten, er is een miniatuurhelikopterlandingsplaats en er rijden auto’s. MSA is een particulier initiatief van verzamelaar en modeltreinenliefhebber Theulings. MSA wil de modelbaan hobby promoten, bevorderen en uitoefenen.

MSA Modelspoor

Theulings veranderde de naam Modelspoor Ameland in MSA Modelspoor (Model Spoor Adviesbureau). Hij schrapte Ameland uit de naam na problemen met de gemeente. Hij streed jaren om erkenning. Feitelijk is de bouw van MSA illegaal. Theulings vraagt entree en presenteert zich daarmee museaal. Daar heeft hij geen vergunning voor en het bedrijventerrein is daarvoor ook niet bestemd. Hij is een jarenlange angel in de relatie tussen gemeente en modelspoorbouwer. In 2018 komt er een oplossing in de vorm van een persoonsgebonden ontheffing.

Landschappen

De landschappen zijn Duits en Oostenrijks. In MSA zijn geen eilander landschappen te vinden: het eiland heeft geen spoor. Ameland is vertegenwoordigd door de vrachtauto van transportbedrijf Ridder & De Vries met de opdruk 'Ons mooiste stukje buitenland' en de paardenreddingboot op de flanken.

Jan Theulings van MSA / Bron: Persbureau AmelandJan Theulings van MSA / Bron: Persbureau Ameland
Ons mooiste stukje buitenland / Bron: Persbureau AmelandOns mooiste stukje buitenland / Bron: Persbureau Ameland
Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland

Miniatuurwereld

De modelbanen bestaan uit vier H0-banen met ruim 1200 meter rails, ontelbare wissels en kruisingen, honderden modelhuizen, duizenden bomen en andere onderdelen om de scènes aan te kleden. De miniatuurlandschappen en gebouwen worden bewoond door duizenden miniatuurfiguren. Ruim 15 kilometer bedrading loopt onder en door de landschappen om alles automatisch te sturen. Het geheel is gebouwd op vier tafels, twee op de boven- en twee op de beneden verdieping. De twee tafels zijn aan elkaar gekoppeld.

Blokbeveiliging

De 120 treinen, waarvan er twee op stoom, rijden op de tafels met blokbeveiliging, seinen, overwegen, bruggen en tunnels. Verder zijn er tandradbanen, Seilbahn, kabelbaan en het Faller Car Systeem te bewonderen. Bijzondere onderdelen:
  • Bahnbetriebswerk: een locomotiefdepot met draaischijf, voorzien van inspectiekuilen
  • Raffinaderij met petroleumhaven
  • Cement- en Kalkfabriek
  • Bierbrouwerij
  • Houtzagerij
  • Containerhaven
  • Stukgoed haven
  • Veevoederbedrijf
  • Reparatiehallen
  • Kolenmijn
  • Radiografisch bestuurde helikopters
  • Boten

WinRail computerprogramma

De baan is ontworpen met het computerprogramma WinRail. Hiermee kunnen baan, landschap, scenery, bedrading en constructie op elkaar worden afgestemd. Het softwarepakket is met een Nederlandstalige handleiding verkrijgbaar, dat door Jan Theulings is geschreven.

Diorama en speelhoek

In vitrines zijn oude modellen, memorabilia en diorama's te bezichtigen. Voor de kinderen maakte Theulings een speelhoek met houten treinen en een videohoek. In de landschappen heeft de modelbouwer allerlei grappige situaties verwerkt, waardoor de bezoeker niet uitgekeken raakt: een pater voor een pornozaak, een trouwerij, koeien die een alpweg blokkeren.

Ober-Uberlingen naar Unter-Uberlingen

Op de bovenverdieping is Ober- en Unter-Uberlingen gebouwd, die via de Uberlinger See met elkaar verbonden zijn. Door middel van twee doorzichtige kanaaltunnels kunnen de 45 treinen die op deze tafels rijden van Ober-Uberlingen naar Unter-Uberlingen sporen en terug. In de zee zit echt water. In Ober-Uberlingen is ook de Standseilbahn in werking, die de verbinding onderhoudt tussen het tandradstation en de kabelbaan naar de skipiste. Op de berg plantte Theulings 5000 bomen: hij deed er vier maanden over. In Unter-Uberlingen is de miniatuur helikopterlandingsplaats. In het hele project zijn 15000 bomen verwerkt.

Circus Krone

Op de benedenverdieping staat het Hochdorff Gebergte. Theulings bouwde ook het beroemde Circus Krone.

Besturingselektronica

Elk baanvak heeft zijn eigen voeding met een automatisch besturingssysteem (ABS). Het ABS zorgt ervoor dat een trein alleen een baanvak op kan rijden als dat is vrijgegeven. Er is altijd minimaal één leeg baanvak tussen treinen op hetzelfde spoor. Is het baanvak niet vrij, dan staat het op rood. Een naderende trein gaat dan langzaam rijden en stoppen bij het rode sein. Zodra het baanvak wordt vrijgegeven trekt de trein langzaam op en vervolgt zijn reis.

Bedrijventerrein

Modelspoor Ameland is te vinden door op het bedrijventerrein bij Nes de inrit bij Hanos-Edes in te rijden. De treinliefhebber noemt zijn project officieel MSA Modelspoor.

MSA Modelspoor

Achterdijken 28-1
9163 JV Nes Ameland
Website www.modelspoor-ameland.nl

Lees verder

© 2012 - 2025 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Modelspoor Museum in Sneek, leuk uitje met kinderen!Het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek is een museum waar ook kinderen graag geziene gasten zijn. De kinderen kunnen z…
Ameland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowrecensieAmeland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowNa ‘Ameland in 2008,’ ‘Ameland in 2009,’ is ‘Ameland in 2010’ het derde nummer in de serie ‘Ameland in …’ De eilander ui…
Applicaties voor de smartphoneApplicaties voor de smartphoneIn Nederland heeft bijna iedereen een smartphone, een handige mobiele telefoon met vele mogelijkheden tot communicatie,…
Een en al Boerderij - boek van dokter StraatsmarecensieEen en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaOense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cul…

Amelander Productenavond - streekproducten van het eilandAmelander Productenavond - streekproducten van het eilandDorpsbelang Hollum en Stichting Amelands Produkt organiseren in 2011 voor de eerste keer een Amelander Productenavond. R…
Cacao: van bloedoffer tot afrodisiacumNergens lijken cultuur en winkelen zo hand in hand te gaan als in de middeleeuwse stad Brugge. Boetieks, speciaalzaken,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
  • Persbureau Ameland
  • Website Modelspoor Ameland
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 22-11-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.