Hoe leren snowboarden, enkele nuttige tips

Hoe leren snowboarden, enkele nuttige tips Wie wil er niet kunnen snowboarden? Het bedwingen van een steile helling geeft een enorme kick maar voor je aan die steile helling begint zijn er een paar basisprincipes die je moet onthouden. Hierbij volgen enkele nuttige tips om het snowboarden sneller onder de knie te krijgen.

Hoe bepaal je welk been vooraan staat?

Eerst en vooral moet je gaan bepalen met welk been je vooraan op je snowboard gaat staan, dit kan je testen door recht te staan en je voorover te laten vallen, het been dat je eerst naar voor plaatst is ook het been dat je vooraan op je board moet plaatsen. Sta je met je linkse been vooraan dan sta je in de 'regular' positie, is je rechtse been het voorste been, dan sta je in de 'goofy' positie.

Leren vallen

 Een goede valtechniek is de eerste les waar veel aandacht moet aan gegeven worden. Met een verkeerde val kan je makkelijk je pols(en) breken, dit is zeker niet de bedoeling. Hoe je ook valt, voorover of achterover, probeer altijd plat op je onderarmen te vallen, zo verdeel je de druk of impact van de val over je hele onderarm in plaats van enkel op je pols en is de kans op een polsbreuk sterk verminderd. Laat jezelf ook niet altijd op je achterste vallen wanneer je de controle over je board verliest of als je voelt dat je te snel gaat, probeer je bocht langer door te trekken om zo bergop te glijden en te stoppen, anders ga je een pijnlijk staartsbeen tegemoet.
 

De eerste oefeningen

Om te beginnen leer je best eerst roetsjen, dit is met je board dwars t.o.v. de helling gaan staan en door je gewicht naar voor of naar achter te verplaatsen je snelheid om naar beneden te schuiven bepalen. Als je je gewicht naar het dal toe gaat verplaatsen ga je sneller naar beneden glijden, verplaats je je gewicht naar de berg toe ga je vertragen. Wanneer je dit goed onder de knie hebt kan je het 'vallende blad' oefenen. Het 'vallende blad is een beweging die ervoor zorgt dat je zig-zaggend naar beneden glijdt zoals en blad dat van een boom valt. Door je gewicht iets naar links of rechts te verplaatsen en je board iets minder horizontaal op de helling te plaatsen ga je automatisch die kant op glijden, wil je terug stoppen breng je je gewicht terug centraal op je board en trek je je board terug volledig horizontaal t.o.v. de helling. Op deze manier kan je makkelijk van links naar rechts over de piste glijden en het gevoel van bochten nemen en snelheid al even gewoon worden.

Leren bochten maken

Bochten maken met een snowboard is vrij eenvoudig, hou je armen horizontaal en glij een stukje rechtdoor, wanneer je wil draaien, draai dan je schouders naar de kant waarheen je wil gaan, je board gaat zo vanzelf volgen. Op het moment dat je board verticaal en plat t.o.v. de helling staat kantel je je gewicht naar de bergtop toe en draai je je schouders volledig door. Let wel op dat je steeds de kant van je board dat naar het dal is gericht een beetje opheft zodat je hiermee niet in de sneeuw pakt, dit kan een zeer zware val tot gevolg hebben. Als je board zo in de sneeuw pakt is de kans dat je met je hoofd hard tegen de grond knalt zeer groot, met alle risico`s tot gevolg. Om te stoppen doe je hetzelfde als een bocht nemen alleen stop je met draaien op het moment dat je board dwars op de helling staat, door daarna licht over te hellen naar de bergkant ga je dwars op de helling naar beneden schuiven tot je volledig tot stilstand bent gekomen.

Nog enkele nuttige tips

Wanneer je in de diepsneeuw gaat boarden hef dan steeds de nose van je board omhoog zodat deze zichzelf niet gaat begraven in de sneeuw en jij niet voorover valt, dit kan zeer pijnlijk zijn en als je pech hebt moet je jezelf of iemand je komen uitgraven. Als je in de diepsneeuw gaat, gun jezelf dan zeker een skibril waarmee je goed reliëf kan zien in de witte vlakte, anders kom je wel eens voor verrasingen te staan. Tot slot, laat steeds na je skivakantie je board waxen en slijpen indien nodig. Dit gaat roest aan de kant van je board tegen en zo kan je board veilig en goed onderhouden opbergen tot je volgende vakantie. Steek het snowboard ook in een speciale snowboardzak of een flightcase, zo kan er geen beschadiging optreden tijdens vervoer of opberging.
© 2010 - 2024 Edwaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ski-Arlberg, bakermat van het skiënHet Ski-Arlberg gebied is een van de meest populaire skigebieden ter wereld. En dat is niet voor niets zo. Met 276 kilom…
Goedkoop op Wintersport in SlowakijeGoedkoop op Wintersport in SlowakijeGoedkoop skien of snowboarden? Dit kan in Slowakije. Er zijn veel mooie en goede skigebieden in Slowakije. De kwaliteit…
Zes sneeuwzekere skigebieden in november - OostenrijkZes sneeuwzekere skigebieden in november - OostenrijkNovember is voor veel mensen nog een echte herfstmaand. Toch heeft deze herfstmaand voor de liefhebber van wintersport v…

Skien met uitzicht op zee in de Spaanse Sierra Nevada!Skien met uitzicht op zee in de Spaanse Sierra Nevada!´s Morgens skiën en 's middags naar het strand! Dat kan in de Sierra Nevada - Skigebied in Zuid-Spanje. Het zuidelijkste…
Wintersport in TsjechiëDe skivakantie is leuk om te vieren in de traditionele wintersportlanden als Frankrijk en Oostenrijk maar Tsjechië is ee…
Bronnen en referenties
Edwaar (23 artikelen)
Gepubliceerd: 30-12-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.