Populaire wintersportgebieden en activiteiten in Scandinavië

Scandinavië als wintersportland is de laatste jaren erg in trek. Om inzicht te geven in de mogelijkheid tot wintersport, worden hieronder de drie Scandinavische landen beschreven ten aanzien van het wintersportaanbod. Per Scandinavisch land zullen de meest bekende, grote en populaire gebieden benoemd worden waarna beschreven wordt welke activiteiten te ondernemen zijn in deze specifieke wintersportgebieden.

Noorwegen

Trysil

Informatie skigebied
Trysil is het grootste skigebied van Noorwegen (Skiiinfo.com; Visitnorway.com). Het gebied telt in totaal 71 km piste verdeeld over 65 afdalingen waarbij gebruik wordt gemaakt van 32 skiliften. Het dorp ligt op 415 meter hoogte en het hoogste punt ligt op 1132 meter hoogte (Skiinfo.com). Gezien de moeilijkheidsgraad van de pistes valt een grote verscheidenheid op te merken waardoor het skigebied voor iedere wintersporter geschikt is.

Mogelijke overige activiteiten
Ook voor wintersporters die niet skiën of snowboarden zijn er mogelijkheden in Trysil. In het gebied ligt 90 kilometer aan loipes voor het beoefenen van de langlaufsport. Overige activiteiten in Trysil zijn ijsvissen, arrenslede tochten, hondensledetochten, en bergtochten onder leiding van een gids (Visitnorway.com).

Authenticiteit
Het skidorpje Trysilfjell ligt onder aan de pistes waarbij appartementen, hotels, winkels en restaurants aanwezig zijn. Er heerst een gezellige en gemoedelijke sfeer in het dorp, echter voor de zogenaamde Ďaprès-skií is Trysil niet geschikt. Wel kan er na het skiën voor de ontspanning een bezoek worden gebracht aan de sauna (Wintersporters.nl).

Logistieke bereikbaarheid
Trysil is vanaf luchthaven Oslo Gardermoen eenvoudig bereikbaar met de Trysil express busdienst. De afstand van deze luchthaven tot aan het skigebied is 160 km (Visitnorway.com; Skiinfo.com).

Hemsedal

Informatie skigebied
Hemsedal is een van de grootste skigebieden in Noorwegen en is door de hoge ligging zeer sneeuwzeker (Skiiinfo.com; Visitnorway.com; Wintersporters.nl). Het gebied telt in totaal 43 km piste verdeeld over 46 afdalingen waarbij gebruik wordt gemaakt van 24 skiliften. Het dorp ligt op 640 meter hoogte en het hoogste punt ligt op 1450 meter hoogte. Het skigebied is modern en bied een grote verscheidenheid aan pistes. (Skiinfo.com).

Mogelijke overige activiteiten
Ook voor wintersporters die niet skiën of snowboarden zijn er mogelijkheden in Hemsedal. In het gebied ligt 130 kilometer aan loipes en 80 kilometer aan markeerde bergroutes voor het beoefenen van de langlaufsport. Overige activiteiten in Hemsedal zijn arrenslede tochten, hondensledetochten, en sneeuwscootertochten (Skiinfo.com). Ook zijn er vanuit Hemsedal verschillende dagtochten mogelijk zoals een elandsafari, een cruise over de Sognefjord of een Gletsjertocht (Skiing.nl).

Authenticiteit
De inwoners van het skidorpje Hemsedal zijn vriendelijk en gastvrij. Wintersporters komen vooral naar Hemsedal voor de goede sneeuwcondities in een mooie omgeving. Voor ĎAprès-skií is Hemsedal geen geschikt wintersportdorp. De accommodaties in Hemsedal zijn gezellig en vaak voorzien van traditionele Scandinavische zaken zoals sauna, open haard en houten interieur. (Wintersporters.nl).

Logistieke bereikbaarheid
Trysil is vanaf luchthaven Oslo Gardermoen eenvoudig bereikbaar met een transfer busdienst. De afstand van de luchthaven tot aan het skigebied is 200 km (Skistar.com; Skiinfo.com).

Oppdal

Informatie skigebied
Oppdal ligt in het berggebied van centraal Noorwegen en staat bekend als het skigebied met de langste afdalingen langs steile en indrukwekkende bergen waar ook worldcup wedstrijden gehouden worden (Visitnorway.com). Het gebied telt in totaal 56 km piste verdeeld over 39 afdalingen waarbij gebruik wordt gemaakt van 18 skiliften. Het dorp ligt op 550 meter hoogte en het hoogste punt ligt op 1300 meter hoogte. Het merendeel van de pistes ligt boven de boomgrens en zijn zeer sneeuwzeker. De moeilijkheidsgraden van de pistes zijn divers (Skiinfo.com).

Mogelijke overige activiteiten
Ook voor wintersporters die niet skiën of snowboarden zijn er mogelijkheden in Oppdal. In het gebied ligt 100 kilometer aan loipes voor het beoefenen van de langlaufsport. Overige activiteiten in Oppdal zijn arrenslede tochten, hondensledetochten, ijsklimmen, sneeuwrafting en curling (Skiinfo.com).

Authenticiteit
De meeste accommodaties liggen direct aan de piste en hebben een uitgesproken Scandinavisch karakter. Bijzonder aan Oppdal zijn de relatief steile bergen die ook toneel zijn geweest voor een aantal worldcup skiwedstrijden (Visitnorway.com). Restaurants, cafés en Ďaprès-skií mogelijkheden zijn voldoende te vinden in het dorp (Skiinfo.com).

Logistieke bereikbaarheid
Twee keer per dag is er een directe vlucht tussen Amsterdam en Trondheim. Vanuit Trondheim is er een shuttlebus naar het dorp Oppdal. De afstand tussen Trondheim en Oppdal is 120 kilometer (Visitnorway.com).

Hafjell

Informatie skigebied
Hafjell ligt op 15 kilometer van de Olympische stad Lillehammer en maakt deel uit van de Lillehammer skipas. Met deze pas krijgt de wintersporter toegang tot 113 kilometer piste verdeeld over vier gebieden. Hafjell is de grootste van deze vier gebieden (Wintersporters.nl). Het gebied van Hafjell telt in totaal 40 km piste verdeeld over 30 afdalingen waarbij gebruik wordt gemaakt van 15 skiliften. 80% van de pistes is voorzien van sneeuwkanonnen om de sneeuwzekerheid te garanderen. Het dorp ligt op 200 meter hoogte en het hoogste punt ligt op 1030 meter hoogte. De diversiteit van de moeilijkheidsgraden van de pistes is groot (Skiinfo.com).

Mogelijke overige activiteiten
Ook voor wintersporters die niet skiën of snowboarden zijn er mogelijkheden in het Lillehammer skigebied. In het gebied ligt 300 kilometer aan loipes voor het beoefenen van de langlaufsport. Andere activiteiten die beoefend kunnen worden in de omgeving van Hafjell zijn nacht skiën, toboggan, sleeën, sneeuwscooter rijden, bobsleeën en schaatsen (Vistinorway.com).

Authenticiteit
Haffjell is een erg bekend skigebied in Noorwegen mede door de indrukwekkende funparken en de ligging nabij de Olympische stad Lillehammer. Hierdoor is het mogelijk voor de wintersporter om te schakelen tussen een grote stad en de keuze uit vier skigebieden nabij deze stad. De Ďaprès-skií in Hafjell is aanwezig in de vorm van verschillende pubs (Wintersporters.nl).

Logistieke bereikbaarheid
Hafjell is vanaf luchthaven Oslo Gardermoen eenvoudig bereikbaar met de trein die vertrekt vanaf het vliegveld. De afstand van de luchthaven tot aan het skigebied is 160 km (Hafjell.no).

Zweden

Åre

Informatie skigebied
Are is een van de grootste skigebieden van Scandinavië en omvat 5 kleinere skigebieden. Het gebied van Are telt in totaal 98 km piste verdeeld over 103 afdalingen waarbij gebruik wordt gemaakt van 83 skiliften. Het dorp ligt op 384 meter hoogte en het hoogste punt ligt op 1420 meter hoogte. In het gebied liggen 44 blauwe en 44 rode pistes, de overige 10 pistes zijn zwart (Wintersporters.nl).

Mogelijke overige activiteiten
Ook voor wintersporters die niet skiën of snowboarden zijn er mogelijkheden in Are. In het gebied ligt 180 kilometer aan loipes voor het beoefenen van de langlaufsport. Verder is er een toboggan run, kan er deelgenomen worden aan nacht skiën en is er de mogelijkheid tot sneeuwscooter rijden (wintersporters.nl).

Authenticiteit
Het dorpje Are biedt veel gezelligheid door de typische Zweedse stijl van bouwen en de diverse restaurants, cafés en Ďaprès-skií mogelijkheden die aanwezig zijn in Are. Het nachtleven van Are is bruisend door de aanwezigheid van diverse discotheken en cafés (Ski Atlas of the World, 2007).

Logistieke bereikbaarheid
Vanuit Nederland is de beste optie te vliegen naar Stockholm. Vanuit Stockholm is het mogelijk om een binnenlandse vlucht te nemen naar Are Ostersund Airport. Deze vluchthaven ligt op 80 kilometer van het skigebied Are. Vanuit Are Ostersund Airport zijn er transferbussen aanwezig die de wintersporters vervoeren naar het skigebied van Are (skistar.com).

Sälen

Informatie skigebied
Het skigebied van Sälen is een van de grootste skigebieden van Zweden en omvat vier skigebieden binnen een afstand van 20 kilometer. Het totale gebied van Sälen telt 145 km aan piste verdeeld over 127 afdalingen waarbij gebruik wordt gemaakt van 110 skiliften. Het dorp ligt op 350 meter hoogte en het hoogste punt ligt op 890 meter hoogte. Het gebied biedt een grote diversiteit aan pistes waardoor het voor beginnende wintersporters maar ook voor gevorderde een interessant skigebied is (Skiinfo.com).

Mogelijke overige activiteiten
Ook voor wintersporters die niet skiën of snowboarden zijn er mogelijkheden in Sälen. In het gebied ligt 300 kilometer aan loipes voor het beoefenen van de langlaufsport. Verder is het mogelijk om in Sälen deel te nemen aan hondensledetochten, arrensledetochten, sneeuwscootertochten, ijs karten, en paragliding (Wintersportsweb.com).

Authenticiteit
In het skigebied van Sälen liggen 40 restaurants waar het aanbod loopt van traditionele Zweedse gerechten tot de Amerikaanse keuken. Voor de Ďaprès-skií is Sälen niet geschikt (Wintersportsweb.com).

Logistieke bereikbaarheid
Vanuit Nederland is de beste optie te vliegen naar Stockholm. Vanuit Stockholm is het mogelijk om een binnenlandse vlucht van 40 minuten te nemen naar Mora Airport. Vanuit Mora Airport zijn er transferbussen aanwezig die de wintersporters vervoeren naar het skigebied van Sälen (skistar.com).

Finland

Levi

Informatie skigebied
Levi is een van de grootste skigebieden in Finland gelegen in Fins Lapland . Het gebied telt in totaal 43,6 km piste verdeeld over 44 afdalingen waarbij gebruik wordt gemaakt van 27 skiliften. Ook bestaat in Levi de mogelijkheid tot nacht skiën (Levi.fi).

Mogelijke overige activiteiten
Ook voor wintersporters die niet skiën of snowboarden zijn er mogelijkheden in Levi. In het gebied ligt 230 kilometer aan loipes waarvan 28 km verlicht voor het beoefenen van de langlaufsport. Overige activiteiten in Levi zijn tourschaatsen, paardrijden, ijsvissen, hondensledetochten, rendiersafari, sneeuwscooter rijden en sneeuwschoen lopen (Levi.fi).

Authenticiteit
Levi ligt boven de Arctische grens waardoor de zogenaamde Arctische ervaring een feit wordt. Hier kan het noorderlicht aanschouwd worden. Verder liggen in Levi verschillende restaurants, cafés en discotheken waardoor Levi voldoet aan een volledig skigebied in een bijzondere omgeving (Levi.fi).

Logistieke bereikbaarheid
Levi is het beste te bereiken door te vliegen naar Helsinki waar vervolgens door middel van een binnenlandse vlucht vliegveld kittila wordt bereikt. Vanuit vliegveld Kittila wordt Levi bereikt met een 15 minuten durende busreis (Levi.fi).

Yllas

Informatie skigebied
Yllas is het grootste skigebied in Finland gelegen in Fins Lapland. Het gebied is in 2007 verkozen tot skigebied van het jaar en biedt naast de 61 afdalingen ook een wereldcup en een super-G afdaling. Van deze 61 afdalingen zijn 29 afdalingen verlicht zodat ook bij korte dagen en ís nachts geskied kan worden. Het gebied telt in totaal 53 km piste waarbij gebruik wordt gemaakt van 29 skiliften (Yllas.fi).

Mogelijke overige activiteiten
Ook voor wintersporters die niet skiën of snowboarden zijn er mogelijkheden in Yllas. In het gebied ligt 330 kilometer aan loipes, waarvan 38 km verlicht, voor het beoefenen van de langlaufsport. Overige activiteiten mogelijk in Yllas zijn paardrijden, ijsvissen, hondensledetochten, rendiersafari, sneeuwscooter rijden en sneeuwschoen lopen. Ook is het mogelijk om een dierenpark te bezoeken in Yllas (Yllas.fi).

Authenticiteit
Yllas ligt boven de Arctische grens waardoor de zogenaamde Arctische ervaring een feit wordt. Hier kan het noorderlicht aanschouwd worden. Daarnaast liggen in Yllas diverse winkels, restaurants en cafés (Yllas.fi).

Logistieke bereikbaarheid
Yllas is het beste te bereiken door te vliegen naar Helsinki waar vervolgens door middel van een binnenlandse vlucht vliegveld Kittila wordt bereikt. Vanuit vliegveld Kittila wordt Levi bereikt met een 40 minuten durende busreis (Yllas.fi).
© 2010 - 2023 Rbnmln, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis wintersport ScandinaviëGeschiedenis wintersport ScandinaviëAl vanaf midden 19e eeuw wordt er in Noorwegen recreatief geskied, echter vooral de laatste tientallen jaren heeft Scand…
Top 10 vakanties en bestemmingenTop 10 vakanties en bestemmingenAltijd al willen weten welke landen en bestemmingen het meest worden bezocht door Nederlanders? Of wat de meest zonzeker…
Goedkoop op Wintersport in TsjechieGoedkoop op Wintersport in TsjechieTsjechie is een van de landen waar je goedkoop op wintersport kunt. Dit komt omdat de prijzen in het algemeen al laag zi…

Populaire skigebieden: Dolomiti SuperskiDolomiti Superski is een lustoord voor de echte wintersporter. Het gebied bestaat uit een keten van twaalf wintersportoo…
Wintersport ZwedenZweden is al jarenlang een steeds populairder wintersport land aan het worden onder Nederlandse wintersporters. Zaken al…
Bronnen en referenties
  • Visitnorway.com Skiinfo.com Skiing.nl Skistar.com Hafjell.no Wintersporters.nl Levi.fi Yllas.fi
Rbnmln (5 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.