Aprés ski, hét feest dat je na het skieën in de skihut doet

Aprés-ski staat voor een hele cultuur. Het begon als gezellig op een terrasje nagenieten van het skieën, inmiddels is het ook een stijl van uitgaan en is het ook een muziekstijl. Het komt uit Oostenrijk en Duitsland uit de wintersportgebieden, maar er zijn tegenwoordig in de meeste grote steden van Nederland ook aprés-skihutten.

De hutten

Oorspronkelijk was een aprés-skihut een plaats aan of aan het eind van de piste waar jodel of schlagermuziek op de achtergrond werd gespeeld en je een biertje of een Almudler (bekende Oostenrijkse kruidenpriklimo) dronk. Deze tenten zijn heel gezellig en bekend om de vriendelijke sfeer en hun mooie inrichting.

De feesttenten

De jongeren die aan het wintersporten zijn willen vaak in de avond gaan stappen. De tent waarin dit gebeurt heet een aprés-skihut. Het is in zo'n tent normaal dat je met je skibroek en schoenen nog aan naar binnen komt lopen en dan kompleet uit je dak gaat en dan laat in de avond naar huis sukkelt. De muziekkeuze in zo'n tent is ook opvallend, er wordt vaak aprés-ski gedraaid (daarover later meer) en ook feestkrakers, carnavalsmuziek en soms schlager. Alhoewel de meeste bezoekers van zo'n tent in Nederland zelf geen fan zijn van deze muziek wordt het in Oostenrijk enthousiast ontvangen.

Vaak heerst in deze feesttenten een opvatting van een sporter moet genoeg drinken. Dit word dan ook gedaan, alleen dan meestal wel met bier. Het bier is er vaak in vergelijking met uitgaansgelegenheden in Nederland goedkoop, zodat er veel gedronken wordt. Ook typisch is het heel opvallende flirten wat er in deze gelegenheden gebeurt. Als een meisje een jongen leuk vind loopt ze meestal gewoon op hem af, danst/schuurt (is een vorm van dansen) even ben begint dan te zoenen. Dit uiteraard onder het motto van genieten. Let wel een beetje op, want anders kun je een alcoholverslaving oplopen door al het feesten.

De muziek

Aprés-ski wordt ook vaak geassocieerd met het gelijknamige muziekgenre. Behalve in de aprés-skihutten wordt het ook vaak in discotheken gedraaid en komt het regelmatig in de top 40. De liedjes zijn bedoeld om op te dansen, alhoewel in de drukte van een skihut het vaak niet meer wordt dan hossen. Er zit vaak een vrolijke melodie in, die soms geen betekenis heeft. Het heeft iets weg van happy-hardcore in de vroege dagen, maar het zijn ook vaak danceversie's of covers van bekende smartlappen of volksmuziek. Vaak zit er de strekking in dat het leven kort is en dat je er dus van moet genieten. Vaak komen onderwerpen zoals zuipen, sex, vriendschap en liefde terug. Echter hoor je er ook aangepaste versie's van bekende nummers van onder andere John Denver.

Bekende liedjes zijn onder andere: wat zullen we drinken, de pizzahut, Anton aus tirol, toeter op mn waterscooter, boten Anna en ik wil je. De namen die bekend zijn in aprés ski land zijn oa: Starkoo, Het feestteam, de zware jongens, Anton aus Tirol, de gebroeders ko en alhoewel het eigenlijk een happy hardcore dj is Menthal Theo.
© 2007 - 2024 Da-peer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie en wintersport in Duitsland: woorden, uitdrukkingenVakantie en wintersport in Duitsland: woorden, uitdrukkingenAls u op vakantie of wintersport naar Duitsland, Zwitserland of Oostenrijk gaat, is het een groot voordeel als u een aar…
Wintersport in OostenrijkWintersport in OostenrijkVeel Nederlanders kiezen ervoor hun wintersportvakantie in Oostenrijk te houden. En dat is logisch. Oostenrijk is een la…

Wintersport: De skischoenDe skischoen is het stuur van je ski’s. Het is dus enorm belangrijk dat de skischoen goed zit. In de winkel zit de schoe…
Da-peer (25 artikelen)
Laatste update: 13-08-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.