Wintersport: De skischoen

De skischoen is het stuur van je ski’s. Het is dus enorm belangrijk dat de skischoen goed zit. In de winkel zit de schoen perfect, echter tijdens de wintersport heb je pijn in je voeten. Hoe kan dit? Je propt je voeten in een harde schaal. Zelfs al heeft deze schaal dezelfde vorm als je voeten, is het nog onaangenaam. Het is te hard voor de voeten en er zitten ook nog randen en nagels in de weg. De binnenschoen moet dit oplossen. Deze vormt de schakel tussen voet en schaal en zorgt voor comfort en warmte. Omdat de skischoen het stuur van je ski’s is, wil je eigenlijk de harde schaal direct op je voeten hebben, zodat je direct contact hebt tussen de ski en jezelf.

Je moet op zoek gaan naar een combinatie van goed sturen en het lekker zitten van de skischoen.

Kosten

Wil je geld uitgeven aan de skischoen, heb je veel meer comfort. Je kunt een zool op maat laten maken, een binnenschoen laten vormen naar je voet en je kiest een model dat aangepast kan worden naar je persoonlijke wensen. Dit alles verkleint de kans dat je ergens last van hebt.
Op deze manier kun je je skischoen aanpassen naar de vorm van je voeten:
  • frezen – het materiaal van de buitenschaal wordt weggehaald op de pijnlijke plekken. Precisie werk en best riskant.
  • uitbuigen – de buitenschaal wordt verhit en vanaf de binnenkant drukt een hydrolische pers de schaal naar buiten op de pijnlijke plek.
  • vervormen – bijna hetzelfde als uitbuigen, alleen wordt er gebruik gemaakt van een ronde of ovale mal die via een hevel de schoen vormt.

Te grote schoen

Een te grote schoen zit lekker, maar het stuurt slecht. Onbewust ga je heel erg met je voeten te werk, zij zwemmen in de schoen met als gevolg blaren en vermoeide voeten. De spieren in je voeten worden moe en zoeken steun. Deze vinden zij echter niet in een te grote schoen en kramp en pijn komt op. Kies een zo klein mogelijke skischoen.

Te slappe schoen

Koop geen te lichte skischoen! Zware mensen kunnen hier vooral problemen aan ondervinden. Door hun gewicht verbuigt de soepele buitenschaal te veel en hierdoor komt er veel druk op de voet te staan. De zijkanten buigen bovendien naar buiten weg en de rest van de voet heeft op deze manier ook geen steun meer.

Zolen

De zool in je skischoen geeft geen steun aan je voet. Toch is de zool belangrijk. Je voeten gaan bij onvoldoende steun onder de voetzool grijpen of ‘klauwen’ met de tenen. Je tenen zoeken namelijk steun, waardoor je kramp krijgt. Dat is één van de belangrijkste oorzaken van de pijn in je voeten.
Laat een zool op maat maken. Het geeft betere doorbloeding van je voet, voorkomt ‘klauwen’, je hebt meer gevoel met skiën en je bent minder vermoeid.

Aanpassen

Laat je je schoen aanpassen, let er dan op dat ze in de winkel je in de kale buitenschaal laten stappen om de precieze drukpunten te analyseren. Je haalt de binnenschoen er dus uit. Wil je je skischoen aan laten passen, neem daar dan de tijd voor. Het laten uitbuigen kost tijd, omdat de schoen na het verhitten af moet koelen voor je hem weer aan kunt. Is de aanpassing niet goed, kun je altijd weer terug gaan. En dit kan dus niet op het laatste moment voor de vakantie.

Tip

Koop speciale skisokken. Deze hebben verdikkingen op de drukpunten, waardoor je veel minder pijn hebt. Tevens zakken deze sokken niet af, krijg je dus geen ‘rimpels’ in je skischoenen en dus geen blaren. De sokken hebben een ‘links’ en een ‘rechts’, dit omdat het speciaal naar je voet gaat vormen.
De aanschaf van deze sokken kosten wel wat, maar het loont zich.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wanneer je op wintersport gaat, is een wintersportverzekering geen overbodige luxe, met name de wintersport reisverzeker…
Verspanen - FrezenVerspanen - FrezenVerspanen is een term voor alle vormen van metaalbewerking waarbij door middel van gereedschappen materiaaldelen worden…
Een hoefzweer bij paardenWanneer een paard een hoefzweer heeft, is de hoeflederhuid ontstoken. Door de vorming van pus ontstaat er druk op de zoo…
VAS, visuele analoge schaal voor pijnVAS, visuele analoge schaal voor pijnWanneer iemand pijn heeft, wordt geprobeerd om dit op een objectieve manier te meten. Een van deze manieren is de VAS-sc…

Wintersport: Kleur skipiste en pisteregelsIn een wintersportgebied zijn er verschillende kleuren pistes. Wat houdt dat in en welke kleuren zijn er? Tevens leest u…
Aprés ski, hét feest dat je na het skieën in de skihut doetAprés-ski staat voor een hele cultuur. Het begon als gezellig op een terrasje nagenieten van het skieën, inmiddels is he…
Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 17-01-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.