Landgoed Lievensberg, goed voor een mooie wandeling

Landgoed Lievensberg, goed voor een mooie wandeling Wie Bergen-op-Zoom zegt, denkt meteen aan het pittoreske stadje in Nederland. Maar Bergen-op-Zoom is veel meer dan dat. Achter Ziekenhuis Lievensberg ligt een schitterend domein, Landgoed Lievensberg. Goed voor minstens een halve dag wandelplezier, doorheen bos, heide en weilanden. In elk seizoen is er wel wat te beleven want de natuur is er telkens anders. Verder is er een leuk trimparcours en twee originele voetbalvelden! Er is ook een klimparcours, een uitdaging voor mensen met en zonder hoogtevrees.

Landgoed Lievensberg

Op de Balsedreef ten Zuid-Westen van Bergen-op-Zoom, achter het ziekenhuis Lievensberg, ligt de ingang van een schitterend domein. Je gaat onder de brug van de E312 door en daar kan je je auto parkeren, in de buurt van kinderboerderij/ speeltuin/ taverne 't Appeltje. Lievensberg is een oud landgoed en bestaat uit een park, zandverstuivingen, heidetuinen en dennenbossen. De villa is niet te bezoeken, maar het park er rond, het bos en de heide zijn dagelijks gratis toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Honden mogen mee, mits aan de lijn. Het Landgoed wordt doorkruist door verschillende andere wandelpaden, zoals de LAW 11 en de GR-route. Toch is het er heerlijk rustig en aangezien het zo uitgebreid is, kom je niet veel volk tegen. Het landgoed is eigendom van en wordt beheerd door de gemeente Bergen-op-Zoom. Een klein gedeelte van het landgoed is waterwingebied.

Start wandelingen

Voor kinderboerderij/ speeltuin / taverne 't Appeltje zijn twee ingangen, waar telkens een bord van het domein staat.Je kan gewoon binnengaan en kriskras door het domein wandelen, of je kan de uitgestippelde wandeling van 12 kilometer maken. Hiervoor volg je houten paaltjes met een gele punt. De kant van de punt van het paaltje wijst naar waar je moet.

De wandeling van twaalf kilometer

Het parkgedeelte

Je begint bij de ingang van het domein en gaat eerst door een beukenbos. Ben je stil, dan kan je hier eekhoorntjes zien lopen. Dan ga je naar rechts en kom je bij de heidetuin met vijver. Hier kan je 30 soorten heide en diverse andere planten bewonderen. In de zomer ziet alles gewoon groen, maar in de herfst is dit een waar kleurenpalet, met mooie purperen tinten. Je komt ook voorbij een bizarre boom, waarvan de takken terug wortel hebben geschoten in de grond. Mooi en mysterieus, prachtig voor een paar "kunst"foto's. Het landhuis, gebouwd in 1846, is niet te bezoeken. De vijver ligt bezaait met eendenkroos en ziet er spijtig genoeg niet erg verzorgd uit. Ook aan de andere kant van de vijver bevindt zich een majestueuse boom, weliswaar minder spectaculair dan de eerste. Onder zijn enorm bladerdak staat een picknicktafel en er naast is een enorm grasveld.

Het bos

Je loopt rond de vijver en komt voorbij een heuveltje met bank. Daarna kom je in een mooie lange beukendreef. Toch is het hier niet saai wandelen, want er is overal wel iets te zien en te doen. Zo heb je aan weerskanten "natuurlijke" voetbalvelden. Twee houten goalen en een veld dat is afgebakend met een dichte rij stevige beukenbomen. Lekker lommerrijk en de bal kan niet gaan wegrollen. Vergeet dus zeker je bal niet mee te nemen! De bomen hebben grillige vormen en zijn ook weer goed voor een paar mooie en leuke foto's. Even verderop is een trimparcours. Even een paar oefeningetjes en dan weer verder.

De heide

Wanneer je doorloopt, kom je aan het heidegedeelte. Prachtige landschappen met zandverstuivingen, zandheuveltjes, heideplantjes en kale bomen. Spijtig genoeg ga je niet over de kleine weggetjes in de heide, dus niet echt in de heide wanneer je de wandeling doet, je blijft in het midden op een breder, zanderig pad lopen. In de zomer fladderen hier heel wat vlinders rond, een lust voor het oog.

Loof- en naaldbos

Je steekt een smal fietspad over en gaat een weiland over. Daarna kom je in een bos terecht met naald- en loofbomen. Je stapt over zanderige paadjes en het is er best warm. Hier zigzagt het pad nogal. Uiteindelijk kom je voorbij een manege met terras, goed voor een verfrissing. Je zit hier in een gedeelte dat beheerd wordt door de Brabantse Wal. Je loopt hele delen naast een ruiterpad en komt dus geregeld paarden tegen. Toch is het wandelpad netjes gescheiden en moet je er dus niet voor oppassen. Heb je een hond bij, dan kan je hem hier toch maar best aan de lijn houden.

Het laatste deel

Het laatste deel van de wandeling is nogal saai en je krijgt de indruk dat je maar wat moet lopen om de twaalf kilometer vol te krijgen. Je loopt zigzag het bos in, een stukje over de baan, terug het bos in, terug over de baan, terug het domein in, etc. Je komt daarna uit bij Stayokay, waar zich ook de Jeugdherberg van Bergen-op-Zoom bevindt. Heerlijk rustig, volledig omgeven door het groen. Op dit kruispunt bevindt zich ook een opvallende houten wegwijzer. Hierop staan de richtingen van verschillende LAW's en GR's. De GR 5 van de Noordzee naar de France Rivièra, de GR 12 van Brussel naar Parijs, de LAW 1, het FLoris V pad, naar Muiden en Amsterdam en de LAW 5, het Deltapad, naar Hoek van Holland. Je gaat verder langs de Balsedreef en komt terug bij het beginpunt uit.

Kinderboerderij / speeltuin / taverne 't Appeltje

Voor een verfrissing kan je hier terecht bij 't Appeltje. Van op de baan zie je de enorme speeltuin, met houten speeltuigen. Een ridderkasteel met klimmuur, glijbanen, schommels, een mini death-ride, etc. De kinderen amuseren zich hier rot, terwijl volwassenen kunnen bekomen van de wandeling. In de kinderboerderij zitten reeën, zwarte zwanen, een pony, hoenderen... . Specialiteit van 't Appeltje zijn pannenkoeken. Succes verzekerd na zo'n lange wandeling!

Nuyvilaq

Schrik niet wanneer je sledehonden tegenkomt in het Landgoed. Het zijn de mensen van Nuyvilaq. Zij hebben toestemming gekregen van de gemeente Bergen-op-Zoom om hun honden en die van andere mensen te trainen op het Landgoed. Het team traint vooral 's morgens vroeg of 's avonds laat, om wandelaars en ruiters niet te storen. Wel een schitterend zicht wanneer je ze over de paden ziet stuiven.

Boomklimmen met Klimbos

Een nieuwe rage is het boomklimmen, ook accrobranche genoemd. In een park of een domein ga je in de bomen klimmen. Je begint niet al te hoog maar gaandeweg ga je steeds hoger de bomen in en worden de uitdagingen ook steeds groter. Een echte uitdaging voor mensen zonder hoogtevrees en al helemaal voor mensen met! Over Jeugdherberg Stayokay vind je nu een parcours waar je kan gaan boomklimmen.

Brabantse Wal dag

Tijdens de Brabantse Wal dag van 2010 in en rond Landgoed Lievensberg, werden er twee MTB-routes gelanceerd. Twee vaste mountainbikeroutes van respectievelijk 13,6 en 16,2 kilometer. Beide routes starten op het kruispunt van de Balsedreef en de Boslustweg ter hoogte van de Stayokay. Ook werd er een GPS-fietsroute geopend op die dag.
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Antwerpen: Gouden Eeuw 1490-1530 eerste groeifaseDe ontwikkleing van de stad Antwerpen in de 16e Eeuw was grandioos. Na Parijs was Antwerpen de grootste stad ten noorden…
Vastenavend in Bergen op ZoomVastenavend in Bergen op ZoomIn het zuiden van Nederland, en dan met name in Limburg en Noord-Brabant, viert men jaarlijks het carnavalsfeest. Oorspr…
Fietsroutenetwerk in Noord-BrabantEen fietsroutenetwerk is een netwerk van fietsroutes die aan elkaar gekoppeld zijn door knooppunten. Elk knooppunt heeft…
Wat is het verschil tussen optische en digitale zoom?Wat is het verschil tussen optische en digitale zoom?Tegenwoordig beschikken veel digitale camera's over zowel optische zoom als digitale zoom. Wat is optische en wat is dig…
Een schelpenverzamelingEen schelpenverzamelingIedere verzameling vraagt een zekere techniek. Een juiste classificering en daarmee een goede etikettering dragen bij to…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Analogicus, Pixabay
  • www.wandelpaden.com
  • www.brabantsewal.nl
  • www.klimbos.nl
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 30-04-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.