Vakanties: indeling regio's noord, midden en zuid

Vakanties: indeling regio's noord, midden en zuid In Nederland vinden de vakanties niet overal gelijktijdig plaats. Om drukte op de wegen en bij toeristische trekpleisters te vermijden is er sprake van vakantiespreiding. Nederland is opgedeeld in de regio's noord, midden en zuid waarbij de regio's verschillende vakantieperiodes hebben. Per regio is de samenstelling opgesomd. Ook zijn de voordelen en nadelen van vakantiespreiding benoemd.

Vakantiespreiding

In Nederland worden de schoolvakanties gespreid zodat niet geheel Nederland tegelijkertijd vakantie viert. Er is een verdeling gemaakt in drie regio's, te weten regio noord, regio midden en regio zuiden. De vakantiespreiding is vooral van toepassing voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs, maar ook andere sectoren als de bouw maken gebruik van gespreide vakantieperiodes. De vakantiespreiding is ontstaan in 1986.

Bepaling datums vakanties

De datums van de vakanties worden door de overheid bepaald. Sommige datums zijn verplicht, andere datums betreffen adviesdatums.

Verplicht of advies?

De kerstvakantie, meivakantie en zomervakantie betreffen vakanties met een vaststaande datum. Scholen moeten zich dus verplicht houden aan de datums. In het geval van de meivakantie kiezen veel scholen ervoor om twee weken gesloten te zijn. De scholen zijn in die gevallen wel vrij om zelf de tweede week te kiezen waarop de deuren worden gesloten. De opgegeven datums voor de voorjaarsvakantie en de herfstvakantie betreffen een adviesdatum, scholen mogen dus vrijelijk afwijken van deze periode.

Welke vakanties vinden gespreid plaats?

Niet alle vakanties vinden gespreid plaats. Zo vindt bijvoorbeeld de kerstvakantie in geheel Nederland op hetzelfde moment plaats. Ook één week van de meivakantie vindt niet gespreid plaats. De zomervakantie vindt gespreid plaats maar heeft toch een overlap voor de drie regio's.

Vakantieverdeling

Getracht wordt om de vakanties te verdelen over het gehele schooljaar, waarbij er elke zeven tot acht weken sprake is van een vakantieweek. Wanneer je dus een vroege zomervakantie hebt, zal de herfstvakantie ook vroeger starten. De regio's kunnen overigens jaarlijks van positie ruilen, het ene jaar is bijvoorbeeld regio noord vroeg terwijl deze regio enkele jaren later pas als laatst aan de beurt is qua vakanties.

Regio's

Zoals eerder benoemd is Nederland onderverdeeld over drie regio's. In onderstaande overzicht zijn de gemeenten benoemd per regio.

Regio noord

Tot regio noord behoren de volgende provincies:
 • Friesland: geheel Friesland
 • Groningen: geheel Groningen
 • Drenthe: geheel Drenthe
 • Overijssel: geheel Overijssel
 • Noord-Holland: geheel Noord-Holland
 • Gelderland: alleen gemeente Hattem
 • Flevoland: geheel Flevoland behalve de gemeente Zeewolde
 • Utrecht: alleen gemeente Eemnes

Regio midden

Regio midden bestaat uit de volgende landsdelen:
 • Zuid-Holland: geheel Zuid-Holland
 • Utrecht: geheel Utrecht behalve de gemeente Eemnes
 • Flevoland: alleen gemeente Zeewolde
 • Noord-Brabant: alleen de gemeenten Woudrichem en Werkendam (exclusief de dorpskernen Dussen en Hank)
 • Gelderland: de gemeenten Aalten, Apeldoorn, Barneveld, Berkelland, Bronckhorst, Brummen, Buren, Culemborg, Doetinchem, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Geldermalsen, Harderwijk, Heerde, Lingewaal, Lochem, Montferland (exclusief de voormalige gemeente Didam), Neder-Betuwe (exclusief de voormalige gemeente Dodewaard), Neerijnen, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek, Putten, Scherpenzeel, Tiel, Voorst, Wageningen, Winterswijk en Zutphen

Regio zuid

Regio zuid bestaat uit:
 • Zeeland: geheel Zeeland
 • Limburg: geheel Limburg
 • Noord-Brabant: geheel Noord-Brabant behalve de dorpskernen Werkendam, Sleeuwijk en Nieuwendijk in de gemeente Werkendam en Woudrichem.
 • Gelderland: Arnhem, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Groesbeek, Heumen, Neder-Betuwe (alleen de voormalige gemeente Dodewaard), Lingewaard, Maasdriel, Millingen a/d Rijn, Montferland (alleen de voormalige gemeente Didam), Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Rijnwaarden, Ubbergen, Westervoort, West Maas en Waal, Wijchen, Zaltbommel en Zevenaar

Voordelen vakantiespreiding

Tijdens de vakanties gaan veel mensen op vakantie of een dagje weg. Een gelijktijdige golf aan vakanties of dagjes weg zorgt voor een piek aan vakantieverkeer en toeristen. Door de vakanties te spreiden wordt ook het vakantieverkeer en toerisme meer gespreid. Hierdoor raken toeristische trekpleisters zoals vakantieparken en pretparken niet 'overbelast' gedurende een korte periode.

Nadelen vakantiespreiding

Naast de genoemde voordelen van vakantiespreiding kleven er ook tal van nadelen aan de vakantiespreiding. Zo staat de economische activiteit in Nederland gedurende enkele maanden op een laag pitje. Vooral bedrijven die werkzaam zijn in meerdere regio's ondervinden de gevolgen. Ook kan het problemen geven voor gezinnen en families die in twee of meer regio's woonachtig zijn. Vooral de regio's noord en zuid hebben regelmatig verschillende vakantieperiodes. Gelukkig hebben de zomervakantie, de kerstvakantie en de meivakantie een overlap of vinden ze zelfs geheel gelijktijdig plaats zodat er sprake is van periodes met gelijktijdige vakantie.
© 2014 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geen geld voor vakantie, maar wel op vakantieGeen geld voor vakantie, maar wel op vakantieIn de zomervakantie een paar weken op vakantie, kost u eenvoudig een paar duizend euro. Met enige moeite kunt u geld bes…
Planning schoolvakanties: data 2020, 2021, 2022, 2023, 2024Planning schoolvakanties: data 2020, 2021, 2022, 2023, 2024Voor het plannen van een vakantie is het erg handig om vooruit te weten wanneer schoolgaande kinderen vakantie hebben. S…
Bronnen en referenties
 • Rijksoverheid Nederland, www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schoolvakanties
Advies-eb (275 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.