Monster - Zuid-Holland - Nederland

Monster - Zuid-Holland - Nederland Monster is een plaats in Zuid-Holland dat tot de gemeente Westland behoort. Het dorpje heeft ongeveer 14.000 inwoners en ligt gelegen aan de kust van de Noordzee. Het dorpje beschikt over een aantal kilometers strand en een redelijk veel bezienswaardigheden. Verder zijn er meer dan zes sporten te beoefenen in dit kleine dorpje.

De plaats Monster

Algemeen

Monster behoort tot een van de plaatsen uit de gemeente Westland en is gelegen aan de kust onder de stad Den Haag in Zuid-Holland. Het dorpje heeft ongeveer 14.000 inwoners en een strand van ongeveer 5 kilometer lang. Bij één van de drie strandopgangen (molenslag, schelppad en watertoren) ligt naast de parkeerplaats camping De Molenslag, voorzien van wifi en een zeer nabijgelegen hondenuitlaatplaats. Ook kan je vlakbij leren golfsurfen, kiten of gewoon een fietstocht door de duinen maken.
Verder was Monster vroeger een bedevaarplaats, omdat er relikwieën zouden zijn van de heilige Machutus. Men kwam vermoedelijk naar Monster om te genezen van epilepsie.

Bekende personen

In het dorpje Monster zijn ook een paar bekende personen geboren, waaronder tennisster Arantxa Rus (nummer 103 van de wereldranglijst op 20 juni 2011), acteur Sander Jan Klerk (bekend van o.a. zoop, het glazen huis en commercials) en Arnold Vinnius (Nederlands rechtsgeleerde en medegrondlegger (andere grondlegger was Hugo de Groot) van het Rooms-Hollandse recht).

Sport

Voetbal

In Monster zijn ook genoeg sporten te beoefenen. Als u wilt voetballen kunt u lid worden van voetbalvereniging monster (v.v. Monster), opgericht in 1945, of sportvereniging polanen (s.v. Polanen), opgericht in 2007, beide gelegen op sportpark Polanen. Het sportpark beschikt over vier grasvelden en twee kunstgrasvelden. Het hoofdcomplex bestaat uit twee verdiepingen. De onderste verdieping beschikt over de bestuurskamers, kleedkamers en een vergaderkamer. De bovenste verdieping beschikt over de kantine, vergaderruimtes en een dakterras. Het andere complex op het sportpark is het oude gebouw, wat voorheen als kantine en voor kleedkamers werd gebruikt. Dit complex bestaat nu alleen nog maar uit kleedkamers (meestal voor de uitspelende voetbalclubs).

Zwemmen

Naast sportpark Polanen ligt zwembad de Boetzelaer. Het zwembad heeft één groot bad van 25 bij 14 meter en beschikt over een springplank. Verder heeft het zwembad een ronddraaiende glijbaan van 50 meter lang met lichteffecten, een peuterbadje en een ondiep bad dat uit twee delen bestaat en verbonden is door een kleine stroomversnelling.

Tennis & Tafeltennis

Ook kunt u in Monster tennissen en tafeltennissen. Voor tennis kunt u terecht bij mltv'90 (monsterse lawn tennisvereniging '90). Het tennispark beschikt over elf tennisbanen. Naast het tennispark ligt de Rinus Nederpel zaal, waar tafeltennisvereniging smash monster zich bevindt.

Turnen

Voor gymnastiek en turnen kunt u terecht bij dos monster. Hier kunt u ook naar toe voor acro gymnastiek, dans, aerobics en conditietrainingen. De vereniging telde aan het begin van 2011 ongeveer 340 leden.

Schieten

Ten slotte kunt u nog lid worden van de schietvereniging (s.v. Monster), opgericht in 1946. Deze vereniging beschikt over elf schietbanen, waarvan er drie geschikt zijn voor kleinkaliber pistolen en de andere acht banen voor kleinkaliber geweren en voor schieten in knielende houding. De vereniging telde aan het begin van 2011 ongeveer 70 leden.

Bezienswaardigheden

Als u de plaats Monster bezoekt zijn er genoeg bezienswaardigheden te bezichtigen voor zo'n klein dorpje. Er zijn verschillende kerken, zoals de oude Hervormde Kerk in het centrum van Monster. Deze kerk is gebouwd in de 14e en 15e eeuw en herbouwd in 1901-1902 nadat er brand was uitgebroken. In 1906-1907 is de toren van de kerk gerestaureerd. Een andere kerk in Monster is de Sint-Machutus kerk, rooms-katholiek en gewijd aan Machutus en is gebouwd in 1828-1831. Vlakbij het strand kunt u de in 1882 gebouwde korenmolen 'De Vier Winden' vinden. Aan de rand van Monster richting Den Haag kunt u de watertoren vinden en is gebouwd in 1886. De watertoren heeft een hoogte van ongeveer 38 meter en kan 600 kubieke meter water houden. Als laatste bezienswaardigheid kunt u een bezoekje brengen aan themapark De Westlandse Druif. Het themapark ligt gelegen aan de rand van Monster aan het begin van het bedrijventerrein en is vanaf de openbare weg te zien. Op deze locatie kunt u verse druiven halen of een rondleiding door het druivenpark aanvragen. U kunt ook een cursus druiven snoeien volgen. Het themapark De Westlandse Druif is toegankelijk voor mensen met een beperking.

Legenda
A. Voetbalvereniging
B. Zwembad
C. Tafeltennisvereniging
D. Tennisvereniging
E. Molen "De Vier Winden"
G. Schietvereniging
H. Sporthal "De Wielepet"
I. Hervormde Kerk
J. Sint-Machutuskerk
K. Themapark "De Westlandse Druif"
© 2011 - 2024 Rva03, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Netbeheerders elektriciteit en gas in NederlandNetbeheerders elektriciteit en gas in NederlandElectriciteit en gas: wie is verantwoordelijk voor aanleg, transport, vastrecht, verbruikskosten, meterstanden? Netbehee…
Hoek van Holland: Een korte maar rijke geschiedenisHoek van Holland: Een korte maar rijke geschiedenisHoek van Holland ook wel ‘de Hoek’ genoemd is bekend als badplaats voor mensen uit het Rijnmondgebied. Hoek van Holland…
Overnachten sauna en spa's: overzicht hotelsOvernachten sauna en spa's: overzicht hotelsEen dagje naar de sauna is heerlijk en teven goed voor lijf en leden. In een sauna kan je heerlijk genieten van de warmt…
De top 5 bezienswaardigheden van SydneySydney is de oudste en grootste stad van Australië. Het is echter niet de hoofdstad, zoals veel mensen denken. Het is ee…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Monster_(Zuid-Holland)
  • http://www.vvmonster.nl/
  • http://www.deboetzelaer.nl/
  • http://www.mltv90.nl/
  • http://www.hervormdegemeentemonster.nl/
  • http://www.campingdemolenslag.nl/
  • http://www.westlandsedruif.nl/
  • http://www.svmonster.nl/
Reactie

Beatrice, 13-03-2013
Hoe kom ik met de trein van Amsterdam centraal naar Monster? Reactie infoteur, 14-03-2013
Hallo Beatrice,
dit kunt u zien via de routeplanner van de ns of van 9292ov.
Ik heb even voor u gekeken en de reis wordt als volgt gegeven:
Amsterdam Centraal naar Den Haag Laan van NOI
Tramhalte Den Haag Laan van NOI naar Tramhalte Den Haag Buitentuinen
Bushalte Den Haag Buitentuinen naar Bushalte Monster Watergat(eerste bushalte in monster, de buslijn loopt nog door naar het centrum)

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.
Mvg, Rva03

Rva03 (42 artikelen)
Laatste update: 06-12-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.