Menton, een Italiaanse stad in Frankrijk
Toen Eva uit het paradijs vluchtte, nam zij in het geheim een gouden vrucht mee. Adam vreesde de woede van God en beval haar de vrucht weg te gooien. Voor Eva was de baai van Garavan, het nieuwe Hof van Eden. Zij verstopte de vrucht op de plek van het huidige Menton. Een prachtige verhaal, echter… In werkelijkheid zijn het de Romeinen die deze citrusvrucht mee hebben genomen uit Zuidoost Azië. Sindsdien groeit de citroen uitstekend in dit microklimaat waar de zon 365 dagen per jaar schijnt…
Menton: de hoofstad van de citroen
In Menton wordt in februari het citroenfeest gehouden. Meer dan 120.000 citrusvruchten zijn nodig voor deze spectaculaire optocht. Praalwagens in zonnig geel trekken langs de diepblauwe zee, over de Promenade du Soleil. Muziekensembles, vaandelzwaaiers en dansgroepen wisselen elkaar af en zorgen voor het nodige amusement tot in de kleinste uurtjes. La Fête de Citron bereikt het hoogtepunt met een spectaculair vuurwerk waarbij rode, groene en paarse ballen overgaan in uitspattende palmen en regeneffecten. Dit visueel spektakel trekt elk jaar meer dan 400.000 bezoekers.
Menton: een Italiaanse stad
Menton ademt een sfeer die u eraan herinnert dat deze stad eeuwenlang verbonden is geweest met Noord-Italië. De familie Grimaldi, de vorsten van Monaco, kochten Menton, in 1346 en deze Grande Dame bleef tot 1860 in handen van het vorstendom. In de kronkelende steegjes met steile trappen en huizen in zacht goudgeel, diep oranje en rauwe sienna gaan de gesprekken moeiteloos over van het Frans in het Italiaans. Achter de bergen gloort la Belle Italia en de achthoekige, 18e-eeuwse, Italiaans aandoende klokkentoren van de Saint-Michel kerk torent hoog boven de huizen uit. De kern van de oude stad is een plein met een grijs-wit kiezelsteenmozaïek, dat – hoe kan het ook anders - het wapen van de Grimaldi’s voorstelt. Op deze plek vindt ’s zomers het festival van kamermuziek plaats. Tijdens de hoogmis loopt u even de barokke kerk Saint-Michel binnen en luistert naar de klanken van het orgel. Maar geniet vooral van het uitzicht over de schitterende, diepblauwe Middellandse Zee. Deze herinnering zal u ongetwijfeld het langs bijblijven.
Menton: Britten en tuinen
Menton is de warmste plek van de Rivièra. In de vorige eeuw vonden veel welgestelde en meestal aan tuberculose lijdende Britten hier een geliefd kuuroord. Op het hoogtepunt overwinterden er in Menton zo’n 5000 Britten. Zij hadden hun eigen kerk, pub, bibliotheek, krant en… tuinen. Menton kan vandaag de dag dan ook bogen op een aantal indrukwekkende botanische paradijsjes: Maria Serena, Fontana Rosa, Val Rameh en Palais Carnoles. Het was de Engelse Landschapsarchitect Lawrence Johnston die hier in de jaren 20 zijn Sierra de la Madone heeft aangelegd. Johnston, een meester in compositie, heeft hier zo’n honderd buxussen, cipressen, palmbomen en eucalyptusbomen gepland. Midden in de tuin vindt u drie vijvers met papyrussen, waterlelies en… lotussen die in de zomer bloeien. Breng eens een bezoekje aan deze paradijselijke tuinen; ze zorgen voor de verkwikkende koelte op een warme zomerdag.
© 2010 - 2024 Laliaison, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De veelzijdigheid van de RoosDe veelzijdigheid van de roos. Wie vandaag de dag nog denkt dat de roos oubollig is, nou die heeft het helemaal mis.
Le Marais in ParijsDeze wijk is onlosmakelijk verbonden met de Franse Revolutie. In 1789 heeft Lodewijk XVI de situatie niet meer in de han…