Vélib - Parijs op de fiets

Wilt U zich snel en effectief verplaatsen in Parijs; neem de fiets! Sinds twee jaar telt Parijs 1451 stallingen met Vélib fietsen, waar ruim 20.000 exemplaren klaar staan voor iedereen die zich snel wilt verplaatsen. De nieuwste trend om Parijs op een accurate en prettige manier te verkennen. Op ongeveer elke 300 meter is wel een verhuurmogelijkheid te vinden, die 24 uur per dag en 7 dagen per week geopend is. Vélib is simpel, snel en handig voor elke reis: uitgaan, boodschapppen doen, toeristische attracties bezoeken. Kortom: de ideale aanvulling op alle andere vervoersmiddelen, zoals metro, auto, bus, scooter, brommer, motor, etc.

Groen beleid

De Vélib (vélos libres) is het idee van burgemeester Bertrand Delanoë, die Parijs minder auto-stad wil maken en daarom het aantal fietspaden verdubbeld heeft. Het is een briljant idee en wachten op de metro en nog langer wachten in files is verleden tijd. Een ritje van Het Louvre naar de Eiffeltoren is zo tegenwoordig sneller met de fiets, dan met de metro of auto. Burgemeester Delanoë en zijn wethouder Bauphin vinden dat het verkeer in Parijs “diverser” moet worden. Dus fietsen, trams en bussen moeten de steeds meer toenemende files en dus vervuiling sterk gaan verminderen. En de Parijzenaars schijnen daar in meerderheid achter te staan.

De praktijk

Velib is niet gratis en elke fietser is verantwoordelijk voor zijn of haar fiets tijdens gebruik. Het is allereerst noodzakelijk een abonnement te nemen voor een dag, een week of zelfs voor een jaar.

Het abonnement voor een dag of een week is te koop met een bankpas via een van de 750 automaatschermen bij de stallingen (Engelse of Franse instructie). Het abonnement kost 1 euro voor een dag of 5 euro voor een week. De borgsom van 150 euro wordt niet afgeschreven, maar gereserveerd.

Met het verkregen abonnementsnummer kies je een fiets, die het eerste half uur gratis te gebruiken is. Het tweede half uur kost 1 euro, daarna loopt de prijs op.

Het jaarabonnement van 29 euro is alleen te bestellen via de website: klik hier

Optimale veiligheid

Met het starten van het fietsen gaan de lichten aan en na een stop blijven de lichten 120 seconden branden. Ook bevatten de wielen reflectiestroken en zijn de voor-en achterremmen geïntegreerd in de wielnaaf.

Optimaal comfort

Een fiets voor dames en heren met snelle en gemakkelijke versnellingen, zonder het risico om problemen met de ketting te krijgen. Stabiele handvatten en uiteraard een verstelbaar zadel. Ook handig is de grote fietsmand.

Conclusie

Het grijze fietsenplan is al ruim 2 jaar een succes te noemen, een uitgekiend en handig systeem om duizenden mensen per dag blij te maken.

Vélib is een ideaal systeem om de stad Parijs te verkennen en op je gemak alles te bekijken en bezoeken. Velen springen op de fiets, waardoor het fietsen een steeds meer normale zaak aan het worden is in Parijs. Bijna Amsterdams dus!
© 2010 - 2024 Jokaz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Start to Bike: Begin met fietsenStart to Bike: Begin met fietsenDat Nederlanders en Vlamingen een fietsvolk zijn is algemeen bekend. Fietsen zit ons in het bloed. Zou jij ook graag je…
Elektrische fietsenWas het fietsen maar wat makkelijker, sneller en minder vermoeiend. Dit denken/dachten veel mensen. Daar is nu de oploss…
Fietsen met blauw voorwiel: SwapfietsFietsen met blauw voorwiel: SwapfietsEen fiets in bruikleen met een serviceabonnement voor een betaalbare prijs. Dat is in een notendop het concept van Swapf…
10 redenen om te fietsenWaarom zou ik gaan fietsen? Er zijn heel veel redenen om te gaan fietsen. Het is bijvoorbeeld goedkoop, veilig en gezond…
Bad Bentheim, vakantie op korte afstand over de grensBad Bentheim, vakantie op korte afstand over de grensBad Bentheim is een klein stadje, schilderachtig gelegen op een afstand van 10 kilometer van de Nederlandse grens. Het b…
Jokaz (47 artikelen)
Laatste update: 06-09-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.