Delfgauw, het dorp toen en nu

Delfgauw, een dorp onder de rook van Delft, Pijnacker en Den haag. De geschiedenis gaat, voor zover er officiële stukken te vinden zijn, terug tot in de 14e eeuw. Vandaag de dag valt Delfgauw onder de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Het dorp is de laatste jaren enorm veranderd als gevolg van de bouw van de nieuwbouw wijk Emerald. Een stukje geschiedenis en heden van Delfgauw.

Een stukje geschiedenis

Het dorp Delfgauw is grotendeels in de Noordpolder van Delfgauw gebouwd. Delfgauw is gebouwd bovenop een zandrug waaraan het dorp zijn naam heeft te danken. De oorspronkelijke naam van Delfgauw is Delgraweck wat waarschijnlijk verwijst naar het woordje Ga, wat in de Friese taal zandrug betekent. De geschiedenis van Delfgauw is terug te voeren tot in de 14e eeuw. De oudste officiële documenten stammen uit deze eeuw. Delfgauw maakte vroeger deel uit van de ambachtsheerlijkheid Vrijenban wat in 1921 werd opgeheven waarna het dorp onder de gemeente Pijnacker is komen te vallen. Pijnacker is in 2002 gefuseerd met Nootdorp waardoor Delfgauw nu tot de gemeente Pijnacker-Nootdorp behoort.

Poldergebied

Delfgauw behoort tot het ambacht Vrijenban. Vrijenban is een poldergebied dat in de 19e eeuw is uitgegroeid tot een zelfstandige gemeente. Een agrarisch dorp dat is gebouwd rond de vaart waarover allerhande producten af- en aangevoerd kunnen worden. Tot in het midden van de 19e eeuw is het grootste deel van de bebouwing van Delfgauw voornamelijk te vinden aan de westkant van de straatweg. Later in de 19e eeuw is Delfgauw langzaam gaan groeien. Na de eerste wereldoorlog is het dorp verder uitgegroeid in de richting van Delft en Pijnacker waar het nu vrijwel naadloos op aansluit. De oudste resten van bebouwing die opgegraven zijn in de gemeente Pijnacker-Nootdorp zijn gevonden langs de Zuideindseweg op de hoogte waar nu het bedrijventerrein Ruyven is gebouwd. Het betreft hier resten van een boerenhoeve uit ongeveer het jaar 1050.

Emerald Delfgauw

De laatste jaren is het dorp Delfgauw enorm veranderd als gevolg van de bouw van de nieuwbouw wijk Emerald en het bedrijventerrein Ruyven. Voordat de wijk Emerald was gebouwd woonden er in delfgauw ongeveer 600 inwoners. Er waren voornamelijk tuinbouwbedrijven gevestigd. Een groot deel van deze tuinbouwbedrijven heeft moeten vertrekken als gevolg van de bouw van de wijk Emerald. De nieuwbouw wijk Emerald bestaat op dit moment uit ongeveer 2000 woningen, een klein winkelcentrum en een sporthal.

Ruyven

Ruyven staat bij de meeste mensen bekend als het bedrijventerrein in Delfgauw maar tot Ruyven behoort ook een recreatiegebied. Het bedrijventerrein Ruyven, dat in 1997 is geopend is voornamelijk bedoeld voor bedrijven in de sectoren distributie, transport, bouw, groothandel en industrie. Het bedrijventerrein Ruyven is vernoemd naar de vroegere dorpskern Ruyven.

Ruiven was van 1798 tot 1811 een aparte gemeente. Deze gemeente is op 1 januari 1812 opgeheven waarna het grondgebied werd toegevoegd aan het grondgebied van de gemeente Pijnacker.

Ruim vijf jaar later, op 1 april 1817, is Ruiven weer afgestoten door de gemeente Pijnacker waardoor het opnieuw een zelfstandige gemeente is geworden. Ruiven is een zelfstandige gemeente gebleven tot 1 januari 1846 waarna het grondgebied opnieuw werd toegevoegd aan dat van de gemeente Pijnacker.

Delfgauw vandaag de dag

Delfgauw heeft met de wijk Emerald een moderne uitstraling gekregen. De wijk is voor het gezicht niet te onderscheiden van iedere nieuwbouw wijk in welke stad dan ook. Opvallend aan Emerald is dat de wijk toch het gevoel geeft in een dorp te wonen. Verlaat je de wijk Emerald dan proef je meteen de sfeer van vroeger. Hoewel dat oude sfeertje steeds meer verloren gaat tussen de nieuwbouw woningen heeft het oudere gedeelte van Delfgauw toch zeker nog die oude gezellige uitstraling.
© 2010 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BTW nieuwbouw 21 procent en btw renovatie 9%BTW nieuwbouw 21 procent en btw renovatie 9%De btw op nieuwbouw bedraagt 21 procent in 2023. Sommige activiteiten in de bouw, zoals de schilder, kunnen onder het la…

Langs de Saône: de Bourgondische stad TournusLangs de Saône: de Bourgondische stad TournusAan de oevers van de Saône ligt een klein stadje, Tournus. Deze Bourgondische stad die tevens de poort naar het zuiden v…
Alkmaar: mooie monumenten en bereikbaarheidAlkmaar: mooie monumenten en bereikbaarheidDe prachtige historische stad Alkmaar is in het rijke bezit van wel 400 monumenten. Vele daarvan zijn op loopafstand van…
Panic (59 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.