Stedentrip Gdansk Polen: bezienswaardigheden in Gdansk

Stedentrip Gdansk Polen: bezienswaardigheden in Gdansk Gdansk is één van de belangrijkste toeristische havensteden van Polen. De stad ligt aan de Oostzee, op de plek waar de westelijke tak van rivier de Weichsel de Danziger Burcht bereikt. De stad heeft een totaal van 462.000 inwoners en is in de huidige tijd een grote toeristische attractie. De stad is een geliefde bestemming door zijn gebouwen uit de Hanzetijd, zoals het Artushof, de Groene Poort en de Gouden Stockturm. Gdansk heeft een uitgebreid uitgaansleven en veel cafés, terrasjes en andere mogelijkheden voor vermaak. Voor reizigers is deze stad zeker het bezoeken waard.

Geschiedenis van Gdansk Polen

De geschiedenis van Gdansk gaat meer dan 1000 jaar terug. Doordat de stad op een kruispunt van belangrijke handelsroutes lag, zowel op het land als over zee, heeft Gdansk eeuwenlang dienst gedaan als een ontmoetingsplaats van verschillende culturen, geloven en nationaliteiten. Dit is te zien in de architectuur van de stad, en in de bevolking die in de stad woont. Door de jaren heen is Gdansk meerdere malen slachtoffer geworden van bezetting, zowel door Duitsland als door Rusland, wat zijn sporen nagelaten heeft. Na de Tweede Wereldoorlog spande Polen zich in om de stad weer te herstellen, waardoor het nu tot één van de mooiste steden van het land behoort. Na het vallen van het IJzeren Gordijn veranderde de stad in een ware toeristenbestemming.

Gdansk bezienswaardigheden

Gdansk staat nog steeds bekend als één van de mooiste Baltische steden om te bezoeken. De stad huist meerdere toeristische bestemmingen, zoals de beroemde straat van Poolse koningen, historische kathedralen, middeleeuwse havenstukken en mooie cafés.

Bron: Filmlaw, PixabayBron: Filmlaw, Pixabay

De Neptunus fontein

Deze fontein bevindt zich op de Dlugi Targ. Volgens de Poolse legendes was het deze fontein die op een dag Goldwasser, de bekende drank uit Gdansk, begon te spuiten in plaats van gewoon water. Het beeld in de fontein is gemaakt door Peter Husen in het begin van de 17e eeuw en is één van de oudste monumenten in het land.

St. Dominicís Fair

De St. Dominicís fair stamt uit het jaar 1260 en is opgericht door de paus Alexander IV. Het is een kruising tussen een festival, een kermis en een jaarmarkt en vindt plaats in de laatste drie weken tot de laatste zaterdag van juli. De grootste attractie van de fair is een gigantische markt waar producten verkocht worden als antiek, handgemaakte voorwerpen, kleding en meer. Daarbij vinden in de drie weken een serie culturele evenementen plaats. Tijdens de St. Dominicís Fair zijn er concerten, parades, straattheaters, sportevenementen en speciale competities. Het evenement trekt ieder jaar meer dan 5 miljoen bezoekers en meer dan 1.000 handelaren, artiesten en handwerkers.

Het Europese Solidariteitscentrum

Het Europese Solidariteitscentrum is een relatief nieuw museum gesitueerd in de haven van Gdansk. Het gebouw is gemaakt van staal en ontworpen om de indruk van een schip te geven, wat het een genot voor het oog maakt voor liefhebbers van architectuur. In het museum zijn tentoonstellingen van handelsverdragen en de Solidariteitsbeweging te zien in een serie van geschiedenislessen die bedoeld zijn om stof tot nadenken te geven.

Bron: Romek, PixabayBron: Romek, Pixabay

De Dlugi Targ (lange markt)

Deze straat was vroeger de locatie van de grote stadsmarkt, maar is sindsdien in een ware toeristenattractie veranderd. De straat is een typisch voorbeeld van oude Baltische architectuur en zeer geliefd onder reizigers en fotografen. Dlugi Targ huist meerdere monumenten en speciale gebouwen, waaronder de Neptunus fontein en het Gouden Huis, een 17e-eeuws gebouw met 12 historische taferelen in het huis afgebeeld.

Het Shakespeare festival

Het Shakespeare festival in Gdansk is een jaarlijks festival wat in de laatste week van juli of de eerste week van augustus plaatsvindt. Het is een internationaal evenement dat wereldwijd bezoekers trekt. Het festival combineert theater met artistieke evenementen, sessies met theaterdirecteuren en speciale workshops. Het Shakespeare festival vindt plaats in een theater dat gebouwd is op een speciale historische plek, waar in de 17e eeuw een theater stond voor Engelse acteurs op doorreis.

De Mariacka Straat

De Mariacka straat, ook wel Ullica Mariacka genoemd, is één van de mooiste straten in de stad Gdansk. Behalve een breed scala aan winkels, cafés en souvenirstalletjes beschikt de straat over prachtig architectuur. Het is een erg romantische straat die prachtig oplicht in de avond. Ullica Mariacka is zeer geschikt voor een romantische wandeling bij maanlicht of een glas wijn te midden van kleurige, oude Poolse huizen.

St. Mariakerk

De St. Mariakerk is een Rooms-Katholieke kerk die gebouwd is in de 14e en 15e eeuw. Het gebouw is beroemd door het feit dat de kerk één van de grootste bakstenen gebouwen ter wereld is. Zowel de buitenkant als de binnenkant zijn van interessant architectonisch ontwerp, en één van de highlights is de enorme 15e-eeuwse astrologische klok. Het is een klim van 400 traptreden naar de top van de kerk, maar dit is zeer aan te raden door het prachtige uitzicht op de stad vanaf de bakstenen toren.

De Sounds of the North festival

Elke twee jaar wordt in juli het Sounds of the North (Geluiden van het noorden) festival gegeven. Het is de perfecte gelegenheid voor iedereen die van muziek houdt om kennis te maken met de traditionele muziek van Polen en andere landen in de Baltische regio. In totaal worden er jaarlijks tien landen gerepresenteerd: Letland, Litouwen, Estland, Denemarken, Ierland, Groenland, Rusland, Noorwegen, Zweden en natuurlijk Polen. Het Sounds of the North festival combineert traditionele volksmuziek met moderne instrumenten en geluiden en is zeker het bekijken en luisteren waard.

Naar Gdansk reizen vanuit Nederland

Reizen vanuit Nederland naar Gdansk kan op verschillende manieren. Men kan reizen met de auto, het vliegtuig of door middel van het openbaar vervoer. Momenteel is het vliegtuig de snelste manier om in Gdansk te komen. Een rechtstreekse reis duurt ongeveer twee uur. Met de auto betreft de totale afstand tussen Nederland (Utrecht) en Gdansk ongeveer 1140 kilometer. Er gaan treinen vanaf Amsterdam en Utrecht centraal, zoals bijvoorbeeld de City Night Line. De reistijd met deze expres is ongeveer 18 uur.
© 2017 - 2024 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Dar Mlodziezy, Pools zusterschip van de MirDe Dar Mlodziezy, Pools zusterschip van de MirDe Dar Mlodziezy is het eerste van zes Russische en Poolse zusterschepen die op de Lenin scheepswerf in Gdansk werden ge…
De Mir: Russisch opleidingsschip, symbool voor vredeDe Mir: Russisch opleidingsschip, symbool voor vredeEen witte romp met een blauwe streep en gouden letters, dat is de Mir. Mir betekent in het Russisch vrede. Dit Russische…
De Fryderyk Chopin, tall ship van de A-klasse uit PolenDe Fryderyk Chopin, tall ship van de A-klasse uit PolenDe Fryderyk Chopin is een opleidingsschip dat gebouwd werd op de Lenin scheepswerf in Gdansk en dat onder Poolse vlag va…

Een stedentrip naar Obernai in de ElzasEen stedentrip naar Obernai in de ElzasWie de Elzas in een notendop wil ervaren, hoeft niet verder te kijken dan het stadje Obernai (Ober-Ehnheim in het Duits)…
Bussum, een dorp in de gemeente Gooise MerenBussum ligt in het midden van het Gooi. Het dorp wordt daarom ook wel aangeduid als 'Hart van het Gooi'. Ruim 8000 jaar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jenszhonk, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gdańsk
  • https://www.tripadvisor.nl/Attractions-g274725-Activities-Gdansk_Pomerania_Province_Northern_Poland.html
  • Afbeelding bron 1: Filmlaw, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Romek, Pixabay
Misterlak (90 artikelen)
Laatste update: 16-11-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.