InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Steden > Stedentrip Gdansk Polen: bezienswaardigheden in Gdansk

Stedentrip Gdansk Polen: bezienswaardigheden in Gdansk

Stedentrip Gdansk Polen: bezienswaardigheden in Gdansk Gdansk is één van de belangrijkste toeristische havensteden van Polen. De stad ligt aan de Oostzee, op de plek waar de westelijke tak van rivier de Weichsel de Danziger Burcht bereikt. De stad heeft een totaal van 462.000 inwoners en is in de huidige tijd een grote toeristische attractie. De stad is een geliefde bestemming door zijn gebouwen uit de Hanzetijd, zoals het Artushof, de Groene Poort en de Gouden Stockturm. Gdansk heeft een uitgebreid uitgaansleven en veel cafés, terrasjes en andere mogelijkheden voor vermaak. Voor reizigers is deze stad zeker het bezoeken waard.

Geschiedenis van Gdansk Polen

De geschiedenis van Gdansk gaat meer dan 1000 jaar terug. Doordat de stad op een kruispunt van belangrijke handelsroutes lag, zowel op het land als over zee, heeft Gdansk eeuwenlang dienst gedaan als een ontmoetingsplaats van verschillende culturen, geloven en nationaliteiten. Dit is te zien in de architectuur van de stad, en in de bevolking die in de stad woont. Door de jaren heen is Gdansk meerdere malen slachtoffer geworden van bezetting, zowel door Duitsland als door Rusland, wat zijn sporen nagelaten heeft. Na de Tweede Wereldoorlog spande Polen zich in om de stad weer te herstellen, waardoor het nu tot één van de mooiste steden van het land behoort. Na het vallen van het IJzeren Gordijn veranderde de stad in een ware toeristenbestemming.

Gdansk bezienswaardigheden

Gdansk staat nog steeds bekend als één van de mooiste Baltische steden om te bezoeken. De stad huist meerdere toeristische bestemmingen, zoals de beroemde straat van Poolse koningen, historische kathedralen, middeleeuwse havenstukken en mooie cafés.

Bron: Filmlaw, PixabayBron: Filmlaw, Pixabay

De Neptunus fontein

Deze fontein bevindt zich op de Dlugi Targ. Volgens de Poolse legendes was het deze fontein die op een dag Goldwasser, de bekende drank uit Gdansk, begon te spuiten in plaats van gewoon water. Het beeld in de fontein is gemaakt door Peter Husen in het begin van de 17e eeuw en is één van de oudste monumenten in het land.

St. Dominicís Fair

De St. Dominicís fair stamt uit het jaar 1260 en is opgericht door de paus Alexander IV. Het is een kruising tussen een festival, een kermis en een jaarmarkt en vindt plaats in de laatste drie weken tot de laatste zaterdag van juli. De grootste attractie van de fair is een gigantische markt waar producten verkocht worden als antiek, handgemaakte voorwerpen, kleding en meer. Daarbij vinden in de drie weken een serie culturele evenementen plaats. Tijdens de St. Dominicís Fair zijn er concerten, parades, straattheaters, sportevenementen en speciale competities. Het evenement trekt ieder jaar meer dan 5 miljoen bezoekers en meer dan 1.000 handelaren, artiesten en handwerkers.

Het Europese Solidariteitscentrum

Het Europese Solidariteitscentrum is een relatief nieuw museum gesitueerd in de haven van Gdansk. Het gebouw is gemaakt van staal en ontworpen om de indruk van een schip te geven, wat het een genot voor het oog maakt voor liefhebbers van architectuur. In het museum zijn tentoonstellingen van handelsverdragen en de Solidariteitsbeweging te zien in een serie van geschiedenislessen die bedoeld zijn om stof tot nadenken te geven.

Bron: Romek, PixabayBron: Romek, Pixabay

De Dlugi Targ (lange markt)

Deze straat was vroeger de locatie van de grote stadsmarkt, maar is sindsdien in een ware toeristenattractie veranderd. De straat is een typisch voorbeeld van oude Baltische architectuur en zeer geliefd onder reizigers en fotografen. Dlugi Targ huist meerdere monumenten en speciale gebouwen, waaronder de Neptunus fontein en het Gouden Huis, een 17e-eeuws gebouw met 12 historische taferelen in het huis afgebeeld.

Het Shakespeare festival

Het Shakespeare festival in Gdansk is een jaarlijks festival wat in de laatste week van juli of de eerste week van augustus plaatsvindt. Het is een internationaal evenement dat wereldwijd bezoekers trekt. Het festival combineert theater met artistieke evenementen, sessies met theaterdirecteuren en speciale workshops. Het Shakespeare festival vindt plaats in een theater dat gebouwd is op een speciale historische plek, waar in de 17e eeuw een theater stond voor Engelse acteurs op doorreis.

De Mariacka Straat

De Mariacka straat, ook wel Ullica Mariacka genoemd, is één van de mooiste straten in de stad Gdansk. Behalve een breed scala aan winkels, cafés en souvenirstalletjes beschikt de straat over prachtig architectuur. Het is een erg romantische straat die prachtig oplicht in de avond. Ullica Mariacka is zeer geschikt voor een romantische wandeling bij maanlicht of een glas wijn te midden van kleurige, oude Poolse huizen.

St. Mariakerk

De St. Mariakerk is een Rooms-Katholieke kerk die gebouwd is in de 14e en 15e eeuw. Het gebouw is beroemd door het feit dat de kerk één van de grootste bakstenen gebouwen ter wereld is. Zowel de buitenkant als de binnenkant zijn van interessant architectonisch ontwerp, en één van de highlights is de enorme 15e-eeuwse astrologische klok. Het is een klim van 400 traptreden naar de top van de kerk, maar dit is zeer aan te raden door het prachtige uitzicht op de stad vanaf de bakstenen toren.

De Sounds of the North festival

Elke twee jaar wordt in juli het Sounds of the North (Geluiden van het noorden) festival gegeven. Het is de perfecte gelegenheid voor iedereen die van muziek houdt om kennis te maken met de traditionele muziek van Polen en andere landen in de Baltische regio. In totaal worden er jaarlijks tien landen gerepresenteerd: Letland, Litouwen, Estland, Denemarken, Ierland, Groenland, Rusland, Noorwegen, Zweden en natuurlijk Polen. Het Sounds of the North festival combineert traditionele volksmuziek met moderne instrumenten en geluiden en is zeker het bekijken en luisteren waard.

Naar Gdansk reizen vanuit Nederland

Reizen vanuit Nederland naar Gdansk kan op verschillende manieren. Men kan reizen met de auto, het vliegtuig of door middel van het openbaar vervoer. Momenteel is het vliegtuig de snelste manier om in Gdansk te komen. Een rechtstreekse reis duurt ongeveer twee uur. Met de auto betreft de totale afstand tussen Nederland (Utrecht) en Gdansk ongeveer 1140 kilometer. Er gaan treinen vanaf Amsterdam en Utrecht centraal, zoals bijvoorbeeld de City Night Line. De reistijd met deze expres is ongeveer 18 uur.
© 2017 Misterlak, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop vliegen naar de EK speelsteden in Polen en OekraïneGoedkoop vliegen naar de EK speelsteden in Polen en OekraïneEen bezoek brengen aan het EK voetbal in Polen en Oekraïne? Dat kan zelfs leuk zijn wanneer je geen kaartje hebt voor ee…
Stadions EURO 2012. De Poolse stadiums voor het EK 2012!Stadions EURO 2012. De Poolse stadiums voor het EK 2012!Op 18 april 2007 maakte UEFA bekend dat Oekraïne en Polen samen het EK, het Europees Kampioenschap voetbal, zullen organ…
EK 2012 in Polen en Oekraïne - programma/speelschemaEK 2012 in Polen en Oekraïne - programma/speelschemaEK 2012 PROGRAMMA - Het 14de Europees Kampioenschap voetbal vond plaats van 8 juni tot 1 juli 2012 in Polen en Oekraïne.…
Goedkoop vliegen naar Polen met OLT ExpressGoedkoop vliegen naar Polen met OLT ExpressGoedkoop vliegen naar Polen vanaf Schiphol kun je met ingang van oktober 2012 met OLT Express, een Poolse luchtvaartmaat…
Speelschema EK 2012 - Polen en OekraïneVan 8 juni 2012 tot en met 1 juli 2012 zal het Europees Kampioenschap Voetbal in Polen en Oekraïne plaatsvinden. Het is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jenszhonk, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gdańsk
  • https://www.tripadvisor.nl/Attractions-g274725-Activities-Gdansk_Pomerania_Province_Northern_Poland.html
  • Afbeelding bron 1: Filmlaw, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Romek, Pixabay

Reageer op het artikel "Stedentrip Gdansk Polen: bezienswaardigheden in Gdansk"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Misterlak
Laatste update: 16-11-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!